Basın Özetleri 02.03.2023

Filelefteros Gazetesi “Önceden tayin edilmiş trajedi”, Politis Gazetesi “Yunanistan ve Kıbrıs için kara gün”, Alithia Gazetesi “Derin üzüntü ve acı”, Haravgi Gazetesi “Tembi vadisinden korku ve acı görüntüleri” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Önceden tayin edilmiş trajedi

“Yunanistan'ın demiryolu ağındaki sorunlar ve eksiklikler bir kaza olasılığınα çağrıştırıyordu” alt başlıklı haberde, bütün bir ülke, her açıdan önlenebilecek bir trajedinin enkazı için yas tuttuğu belirtildi. Haberin detayında, en az 38 kişinin ölümü, 24 kişinin kaybolması ve 130'dan fazla kişinin yaralanmasına neden olan Tembi tren kazası aslında önceden bildirilen bir felaket olduğu aktarılarak, vagonların şekilsiz bir demir yığınına dönüştüğü kaza mahallindeki manzaranın bir savaş alanını andırdığı vurgulandı. Özel vinçlerin, kayıpların bulunmasına yardımcı olmak için enkazı kaldırdığı ve kurtarma ekipleri trenin bazı bölümlerine girmek için saatler harcadığı belirtilen haberde, yolcuların çoğunun, 3 günlük Temiz Pazartesi tatilinden sonra Selanik'e dönen öğrenciler olduğu aktarıldı. İki trenin de aynı hat üzerinde seyahat ettiği ve yüksek hızda kafa kafaya çarpışmasıyla böyle bir trajedinin yaşandığı tespit edilirken, kazanın hemen ardından, ölümcül kazadan kendisinin sorumlu olduğunu kabul eden Yunan Demiryolları Örgütü (OSE) Larisa istasyon şefi tutuklandığı ifade edildi. Yunanistan'ın demiryolu ağı için bir süredir çanlar sağır edici bir şekilde çaldığı vurgulanan haberde, nitelikli işçi kıtlığı, trenlerdeki yetersiz bakım, uzun yıllardır sinyalizasyon ve uzaktan kumandanın çalışmaması, demiryolu altyapısının kötü durumu ve diğer sorunlar olduğu ancak hükümetlerin bunları çözmek için bir şey yapmadığı belirtildi.

  • Limasol Stadı, Avrupa Birliği arenasında oynanacak

Haberde, Kıbrıs Spor Örgütü’nün, Limasol Stadyumu’nun kullanımı/yönetimi için Limasol'un üç takımından geçmişe dönük "kira" alacağı veya bekleyen davanın sorunsuz bir şekilde sona ereceğinin artık Avrupa Komisyonu'nun ağzına baktığı belirtildi. Haberin detayında, Avrupa Komisyonu’nun, Limasol Stadyumu’nun yönetiminin kulüplere yılda 400.000 € karşılığında doğrudan verilmesinin devlet yardımı teşkil edip etmediğine karar vereceği aktarıldı. Tutarın piyasa kirasından düşük olduğunun kabul edilmesi durumda, Kıbrıs Spor Örgütü’nün takımlardan kira olarak kabul edilen tutarı geriye dönük olarak ödemesini talep etme hakkı doğacağı belirtilen haberde, konunun ilgili miktara bağlı olacağı ancak her şeyin yasal olduğuna ve kararlaştırılan miktarın (400.000 €) uygun olduğuna karar verilmesi durumunda konunun sorunsuz şekilde kapanacağı vurgulandı.


Politis Gazetesi

  • Yunanistan ve Kıbrıs için kara gün

“Kayıp Kıbrıslılar: Bir aile DNA örneği verdi” üst başlığıyla verilen haberde, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Yunanistan Büyükelçisi Kyriakos Kenevezos’un, ailelerin ihtiyaç duyduğu her türlü yardımı sağlamak üzere Çarşamba gününden beridir Larissa kentinde bulunduğu belirtildi. Haberin detayında, Tembi'de iki trenin çarpışması sonucu meydana gelen trajik kazadan sonra kaybolan iki Kıbrıslı gencin ailelerinin DNA örneği verdiği ve Büyükelçisi Kyriakos Kenevezos’un, ailelerin ihtiyaç duyduğu her türlü yardımı için yanlarında olduğu aktarıldı. Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın, kayıp iki kişinin varlığını resmen ilan ettiği belirtilen haberde, olayın yönetimi için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin en başından beri Yunan makamlarıyla temas halinde olduğu hatırlatıldı. Haberde ayrıca, onlarca kişinin hayatını kaybettiği trajik olay için Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in, derin bir yas işareti olarak tüm hükümet binaları ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bayraklarının yarıya indirilmesi talimatını verdiği kaydedildi.

  • İşletmeler ve mülkleri kontrol edilecek

“Cumhurbaşkanı, bakanlar ve müsteşarların” üst başlığıyla verilen haberde, Cumhurbaşkanı Hristodulidis ve Bakanlar Kurulu üyeleri tarafından "ilişkisi yok" beyanı ve mesleki uyumsuzluk beyanının 3 ay içinde sunulacağı ve Araştırma Komitesi tarafından çıkar çatışmasıları açısından inceleneceği belirtildi. Haberin detayında, Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ve dün görevlerini teslim alan Bakanlar Kurulu üyelerinden, 3 ay içinde varlık beyanı sunmaları gerektiği ve söz konusu beyannamelerin doldurulması kanunla öngörüldüğü, söz konusu görevlilerin sebepsiz zenginleşme ve çıkar çatışması oluşturma açısından kontrol edilmesiyi amaçladığı hatırlatıldı.


Alithia Gazetesi

  • Derin üzüntü ve acı

“Ölümcül hatayla ilgili birçok soru”, “Ulusal trajedi - Tembi'deki ölümcül tren kazasının yası” üst başlıklı haberde; Larissa dışında en az 350 yolcu taşıyan iki trenin şiddetli ve kafa kafaya çarpışması sonrasında Yunanistan ve Kıbrıs'ta yas ilan edildiği belirtildi. Haberin detayında, kazada 43 kişinin hayatını kaybettiği, 72 kişinin yaralandığı ve 20 kişinin ise henüz bulunamadığı vurgulanırken, hiçbir yaşam belirtisi göstermeyen Kıbrıslı öğrenciler; Kiprianos ve Anastasia için Kıbrıs’ın acı çektiği aktarıldı. 350 yolcunun çoğu gençler ve öğrencilerden oluştuğu belirtilen haberde, Larissa İstasyon Şefi’nin Larissa'dan ayrılan treni ticari trenin geldiği hatta koyduğunu itiraf ettiği hatırlatıldı. Haberde ayrıca, tüm Dünya’nın şokta olduğu ve yabancı ülke liderlerinin üzüntü ve destek mesajları yayınladığı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı bir öncelikler programı bekliyor

“Yeni bakanlar ve müsteşarlar görevlerini teslim aldı” üst başlıklı haberde; Nikos Hristodoulidis'in yakın çalışma arkadaşların resmen göreve başladığı belirtti.


Haravgi Gazetesi

  • Tembi vadisinden korku ve acı görüntüleri

“Kurbanların yakınları için trajik zaman” alt başlığıyla verilen haberde; Yunanistan'ın Tembi kentinde meydana gelen tren kazasında hayatını kaybedenlerin sayısının arttığı ve doğrulanan can kaybının 43'e yükseldiği belirtildi. Haberin detayında, Larissa morguna nakledilmiş kişilerle ilgili olarak, Larissa Adli Tıp Kurumu başkanı Rubini Leontari’nin Yunan Radyo Televisyonu (ERT)'na yaptığı açıklamada, kurbanların çoğunun tahmini yaşlarının 20 ila 30 arasında olan gençler olduğunu söylediği aktarıldı. Haberde verilen bilgiye göre, 12 cenazenin kimliği tespit edilebilirken, geri kalanlar içinse DNA kimlik tespiti yapılması gerekecek. Haberde, can kayıplarının 55'e ulaşacağı tahmin edilirken, ölüm nedenlerinin ağırlıklı olarak; yanma, ampütasyonlar, ağır kafa yaralanmaları ve iç kanama olduğunun belirlendiği vurgulandı. Haberde ayrıca, kurbanların teşhis etmek için yakınlarının verdiği DNA örneklerinden bugün ilk sonuçların çıkması beklendiği ancak cansız bedenlerin durumunun kötü olduğu ve ölülerin teşhisinin zaman alacağı bildirdi.

  • Υeni hükümet göreve başladı

Ηaberde; Nikos Hristodoulidis başkanlığındaki yeni bakanlar kurulu, yeni bakanlar ve hükümetin diğer üyelerinin katıldığı yemin töreninin ardından dün sabah ilk toplantısını gerçekleştirdiği belirtildi. Haberin detayında, Hristodoulidis’in yeni bakanlardan önceliklere göre programlarını hazırlamasını istediği aktarıldı.

Son Güncelleme: 04 Mart 2023 - 08:13

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.