basın özetleri 14/03/23

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“İki düzeyde ortak ilerleme – Mitsotakis ile Hristodulidis taleplerin AB içinde ilerletilmesi ve Yüksek İşbirliği Konseyi kurulması konularında anlaştı”

Lefkoşa ve Atina adımlarını iki düzeyde koordine etmeye karar verdi. Birincisi Avrupa Birliği içinde ortak taleplerini ilerletmek ikincisi ise Kıbrıs ile Yunanistan arasında Yüksek İşbirliği Konseyi oluşturmak. Nikos Hristodulidis ile Kiryakos Mitsotakis ilk buluşmalarında Avrupa Konseyi toplantısı öncesindeki adımlara dair önemli kararlar aldılar. Buna paralel olarak ise Yüksek İşbirliği Konseyinin oluşturulması sayesinde, kendilerinin başkanlığı altında, bakanlar düzeyinde ortak toplantılar yapmayı hedefliyorlar. Hareket koordinasyonu Kıbrıs sorunu, enerji konusu ve daha başka alanları kapsıyor.

Atina, Cumhurbaşkanı Hristodulidis'i tüm samimiyetiyle karşıladı. Cumhurbaşkanı'nın Yunanistan Cumhurbaşkanı tarafından kabulü özel bir öneme sahipti. Katerina Sakelaropulu'nun mesajı, Kıbrıs ve Yunanistan’ın bölgede istikrarın temel direklerini oluşturduğu oldu.

Yunan Başbakanı “Yeni bir işbirliği ve koordinasyon sayfası açıyoruz” dedi.

*

Diğer gazetelerin ilgili haber başlıkları şöyle:

Politis gazetesi:

“Mitsotakis – Hristodulidis: İki temel parametreli ilk buluşma”

Nikos Hristodulidis’n dün Atina’da gerçekleştirdiği temaslarda iki temel yönlendirici çizgi saptandı. İlki AB’nin Kıbrıs sorunu çabalarında daha aktif katılımı ile ilgili koordinasyon gereksinimi, ikincisi ise dün gerçekleştirilen diyalog sonucunda varılan iki ülke arasında Yüksek İşbirliği Konseyi oluşturması.

Atina ve Lefkoşa, Kıbrıs'ta diyaloğun yeniden başlaması için koşulların nasıl yaratılabileceğine ilişkin zorlukların açıkça farkındalar. Sorulması gereken soru şu anda AB'den gerçekten ne bekledikleridir.

Αlithia gazetesi:

“Atina Lefkoşa koordinasyonu sağlandı

Yüksek İşbirliği Konseyi - Bugüne kadar Kıbrıs sadece Mısır ile buna karşılık gelen kurumsallaşmış bir işbirliğine sahipken, Yunanistan Balkanlar'ın çeşitli ülkeleri ile işbirliği yapıyor.

Diplomatik kaynaklara göre, gemicilik ve enerji gibi çeşitli sektörlerde önemli ilerlemelere katkıda bulunacak.

Ve Haravgi gazetesi:

“Kıbrıs – Yunanistan – İki ülke arasında ortak Bakanlar Kurulu toplantıları – Yüksek Koordinasyon Şurası oluşturuluyor”

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Zorunlu satışların açılmasından sonra mektup yağmuru başladı – AKEL koruma ağı konusunda baskı yapıyor. Hükümet tartışmayı ileri bir döneme erteleme girişiminde bulundu” başlıkları altında verdiği haberinde Haravgi gazetesi şöyle yazıyor:

Bankalar ve kredi satın alma şirketleri yeni yüzlerce mektuplarla zorunlu satışları başlatıyor.

AKEL önümüzdeki hafta içinde hassas kredi sahiplerinin korunmasına yönelik 13 yasa tasarısının tartışmaya açılmasını talep etti.

DİSİ, DİKO, EDEK ve DİPA Ekonomi Bakanının Mart sonunda Meclise önerilerle gelmesini bekliyor.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Pazarda yaşanan güçlü şok faiz oranlarını da belirleyecek – Faiz oranlarının artması devlet faizleriyle dolu olan SVB kuruluşunun çöküşünü getirdi” başlıkları altında gazete ön sayfasında şöyle yazıyor:

Devlet tahvillerinin yüksek faiz oranı nedeniyle değer kaybetmesi Amerikan bankası SVB için yıkım oldu. SVB’yi yüzde yetmişe varan zararla Signature ve First Republic izledi.

Avrupa pazarı uyuşmuş vaziyette ABD’deki gelişmeleri izlerken Amerika başkanı Jo Biden halka yönelik bir açıklamayla Amerikalı yatırımcıları paralarını kaybetmeyeceğine dair yatıştırmak istedi.

Tanınmış ekonomist Marios Kliridis Avrupa ekonomisinin ve dolayısıyla ülkemiz ekonomisinin bu aşamada riskli ölçüde etkilenmesini mümkün ama olasılık dışı olarak gördüğünü açıkladı.

“Piyasaların yatışması için, dedi, güçlü şoklardan kaçınılmalıdır. Bu nedenledir ki Avrupa merkez Bankası “düşük doz” faiz artışlarıyla yola devam ediyor”

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Üniforma kameraları için Emniyette homurtular başladı – Yarın Meclsite tartışılmasına başlanacak olan ilgili yasa tasarısının öngörüleri hakkında çekinceler ve fikir ayrılıkları” başlıkları altında veriliyor haber. Ön sayfasında şöyle yazıyor:

Kıdemli Polis Subayları Derneği, Uyuşturucuyla Mücadele Birimi YKAN, Suç Soruşturma Birimleri TAE ve Suç Önleme teşkilatı OPE'de görev yapan polisler ile gizli bilgileri işleyen ve muhbirlerle teması olan polis memurlarının taşınabilir kamera kullanımından muaf tutulmasını talep etti.

Polisler Derneği, sızıntıları önlemek için görsel ve işitsel materyallere bir yönetici atanması çağrısında bulundu. Polis Derneği ABD'de taşınır kameraların kullanılması nedeniyle polis memurlarına yönelik saldırıların arttığını ve daha şiddetli hale geldiğini gösteren bir araştırmaya atıfta bulundu.

Aksine, seyyar kameralarla polis memurlarının saldırılardan ve asılsız şikâyetlerden ve ayrıca halkın keyfi polis muamelesinden korunacağını düşünen Emniyet müdüriyeti, açıkça tasarının mümkün olan en kısa sürede geçirilmesinden yana tavır aldı.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Filelefteros gazetesinden:

Yoğun Bakım Üniteleri yataklarının boş kalması için ameliyat sayısını azaltıyorlar - Hastaneler savaş veriyor

Sağlık Sigortası Kurumu OAİ yoğun bakım tedavisi gerektiren ameliyatların sayıca düşürülmesini istedi.

*

Kırmızı krediler için kısa vade – Keravnos’a mesaj

Temsilciler Meclisi 27.3 tarihinde yeni Ekonomi Bakanından planının analizini sunmasını bekliyor.

*

Cinsel tacizden sonra boğdu – Kurbanın hayat arkadaşı ikna edici olmadı

Güya fotoğraf çekmeye çalışırken kazaya uğradığına dair iddialar ikna etmedi

*

Apartman anarşisine son

Apartmanlara dair bir yasa tasarısıyla binlerce apartmanın idaresine düzen geliyor.

*

Bütün hafta yağmur ve bulutlu havayla geçecek

Hava şartları geçici olarak düzelecek, ama Cuma gününden itibaren yeniden bozulacak

*

Görevden atılan hemşireler için iş durdurma eylemi

PASİNO ve PASİDİ sendikaları Mağusa Devlet Hastanesi olaylarına tepki gösterdi

Pandemi döneminde acil ihtiyaç nedeniyle Mağusa Hastanesine alınan iki hemşire, sözleşmeleri bir kez daha uzatıldığı takdirde süresiz sözleşme statüsü hakkını kazanacakları gerekçesiyle sözleşmelerinin uzatılmayacağını bildiren OKİPİ tarafından işten çıkarıldı. Olaya tepki gösteren PASİNO ve PASİDİ sendikaları bugün saat 12 ile 12.30 arasında sembolik olarak yarım saatlik iş durdurma eylemi kararı aldı.

*

Yenilenebilir enerji kaynaklarına fren… Kabarık elektrik faturaları devam ediyor

Yetkili devlet hizmetleri, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının kurulumuna yönelik artan taleplere veya piyasayı açma ihtiyacına henüz yanıt vermeye hazır değil. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen tüm enerjiyi ne alabiliyoruz ne de depolayabiliyoruz. Şu anda yenilenebilir enerji kaynaklarından 250 Megavatlık enerji depolayabilme kapasitesi var. Oysa fotovoltaiklerden 400 Megavatlık ve rüzgar parklarından ise 157 Megavatlık enerji üretimi yapılmakta.

*

Tecavüz etti, boğdu ve uçurumdan attı

Pazar akşamı Lesya Bykova’nın cansız bedenine yapılan otopsi sarsıcı veriler ortaya koydu. Talihsiz 28 yaşındaki kadın Petra tu Romiu’da bir uçurumun dibinde bulunmuştu. Otopsi raporu canice katledildiğini gösterdi. Bulgular failin kadının 30 yaşındaki sevgilisi olduğunu işaret ediyor.

*

Son Güncelleme: 15 Mart 2023 - 13:37

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.