basın özetleri 01.03.23

Politis gazetesi ana haberini “Hristodulidis’in “Dream Team”i böyle oluştu – Kulis, partilerin vetoları ve Cumhurbaşkanlığı çiftinin gumbaroları, akrabaları ve dostları” başlıkları altında veriyor.

Ön sayfasında şöyle yazıyor:

Yeni Enerji Bakanı, Cumhurbaşkanlığına atanan cumhurbaşkanı çiftinin akrabaları, arkadaşları ve sağdıçları, atanan altı DİSİ’li hakkında çıkar çatışması ve uzlaşmazlık sesleri yükseliyor. Boşalan Kamu Hizmetleri Komisyonu EDY başkanlığı için düşünülen Vasilis Palmas dışarıda kaldı.

Ekonomi Bakanlığına atanan Makis Keravnos Cumhurbaşkanının ilk tercihi değildi. Hristodulidis Ekonomi Bakanlığına ekonomist ve KPMG danışmanı Tasos Yasemidis’i düşünüyordu. Marinos Sizopulos’un veto ve tehditlerinden sonra Marios Karoyan masaya bir ihtiyaç çözümü olarak masaya Makis Keravnos’un adını koydu.

Marios Karoyan itirazlarında diretince Adalet Bakanlığı makamına düşünülen Nikolas Papadopulos’un kardeşi Anastasia Papadopulu’nun adı geri çekildi. Biri Ekonomi Bakanlığı biri de Adalet Bakanlığı olmak üzere iki atama, şirketlerinin “altın pasaport” çıkartma olaylarına müdahil olduklarından dolayı son anda gerçekleşmedi.

*

Haravgi gazetesi ilgili ana haberini şöyle veriyor:

““Bu Hükümetin üyesi olmaktan şeref duyuyorum” – Hristodulidis’in Anastasiadis’e teşekkürü. “Sana daima Cumhurbaşkanı diyeceğim””

Nikos Hristodulidis: “Sayın Anastasiadis’le temasım tüm görev sürem boyunca devam edecektir”.

Nikos Anastasiadis siyasetten çekilmeyi düşünmüyor. Limasol ve Lefkoşa’da siyasi büro açacak.

Anastasiadis Cumhurbaşkanlığından ayrılırken bavulunda “altın pasaport”lara dair soru işaretlerini taşıyordu.

“Hristodulidis çıtayı yüksek tuttu, altından geçmek zorunda kaldı”

Nikos Hristodulidis kendisinin de yer almış olduğu önceki hükümetin karakteristik bir unsuru olan duyurular ve eylemler arasındaki uçurumun ilk örneğini, yeni Bakanlar Konseyi'nin oluşumuyla vermiş oldu. Resmi olarak güvence verdiği mecliste, dün, "taahhütler" tekrarlandı.

*

Alithia gazetesinin de ana haberi şöyle:

“Şüphenin gölgesi altında – Cumhurbaşkanı Hristodulidis “Biz her gün eleştirilmeyi istiyoruz” şeklinde duyurdu”

İktidar ortağı partilerin başkanları memnuniyet ifade ettiler, şimdi sıra yeni Bakanlar Konseyine dair hayal kırıklığı ifade eden partilerindeki yetkililerin tepkilerini idare etmede.

Yeni Cumhurbaşkanı sol ve Ekologlar muhalefeti tarafından ifade edilen şüphe ve eleştirilere maruz kaldı.

“Çıtayı yüksek tutmak ve sonunda altından geçmek” konusunda eleştirildi. Ne Bakanlar Konseyinde ne de geniş çaptaki Hükümet ortamında 50-50 kadın erkek kotasına yaklaşmış dahi olmamakla ve eski bakanları yeniden atamaktan kaçınamamakla suçlandı.

Eleni Theoharus, Dayanışma hareketinin eski üyesi Mihalis Yeorgallas'ın Savunma Bakanı pozisyonuna getirilmesinin faili olarak Marino Sizopulos'u gösterdi.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos cephesinden Alithia gazetesine yapılan açıklamalarda “Eğer bakanlık seçimi olanağı olsaydı şimdi Savunma Bakanının yerinde bir EDEKli olurdu” dendi. Tercihlerin genel kabul gördüğü ve seçimler öncesinde de belirtildiği gibi EDEK’in koltuk pazarlığına girmediği vurgulandı.

*

Filelefteros’un ana haberi:

“Yeni Cumhurbaşkanı elini açtı – Yeni hükümet mikroskop altında – 25 gazeteci yeni Hükümet ve bakanların her biri için görüş belirtti”

Cumhurbaşkanı Hristodulidis ülkeyi nasıl yöneteceği konusunda elini açtı. Cumhurbaşkanı Meclisin önünde Kıbrıs sorunu, ekonomi, enerji, göçmenler meselelerine yönelik idaresinin ana eksenlerini ortaya koydu. Hem meclise hem de yurttaşlara işbirliği mesajları verdi ve ana hedefinin Hükümet üyeleriyle birlikte insanların yaşamını iyileştirmek olduğu konusunda güvence verdi.

Habere göre Hristodulidis’in en önemli önceliğini Kıbrıs sorununun çözümü oluşturuyor. Bu konuda yanılsamaları olmadığını belirten Cumhurbaşkanı tüm seleflerinin benzeri güvenceler vermiş olduğunun bilincinde olduğunu ifade etti. “Ve hepsi de tüm varlığıyla arzuladığı halde samimi özgürlük yeniden birleşme vizyonunu gerçekleştiremeden görevden ayrıldı” dedi.

Cumhurbaşkanı önümüzdeki günlerde, seçim öncesi geliştirdiği pozisyonlarla çıkmazın kırılması amacıyla AB'nin en üst düzeyde katılımı için her zaman BM Genel Sekreterinin iyi niyet çerçevesinde girişimlerde bulunacağını sözlerine ekledi.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden bazıları:

Haravgi gazetesinden:

“Kimin haklı kimin haksız olduğunu zaman gösterecek – Anastasiadis ayrılırken kendisine sorulan bir sorudan rahatısz oldu”

Görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, anahtarları Nikos Hristodulidis'e teslim ettikten sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ayrılırken dün kendisine yolsuzluk meseleleri sorulduğunda rahatsız görünüyordu. Özellikle de Cumhurbaşkanlığı makamından ayrılırken gazeteciler tarafından neden iki bakanını savcılığa atadığı ve Nikolatos raporunun kendisine biçtiği siyasi sorumlulukları neden üstlenmediği sorulduğunda.

Nikos Anastasiadis, halkın değerlendirdiğini söyledi. "Başkalarının denetleme yetkisine sahip olduğu şeylerden ben sorumlu olamam. Zehirli ortam, yolsuzluk meselelerindeki abartılar, zamanla kimin haklı kimin haksız olduğu, kimin menfaat uğruna on yıldır yapılan icraatın altını oymak için kimlerin konuları abarttığı abarttığı ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

“Yeni Cumhurbaşkanına Kıbrıs sorunu konusunda ne öneriyorsunuz” sorusuna Anastasiadis “Cumhurbaşkanı doğru yolda hareket ediyor” dedi.

*

Politis gazetesinden:

“Limasol Karnavalı geride 35 ton çöp bıraktı”

Geçen Pazar günkü karnaval kutlamalarının sona ermesiyle Limasol'da tonlarca çöpün bıraktığı kalıntılar çok büyük. Yetkili belediye hizmetlerinin hesaplamalarına göre, geçit töreninin ardından Limasol sokaklarına 30 tondan fazla çöp bırakıldı ve önceki Pazar günü çocuk yürüyüşünün çöpleriyle birlikte belediye ekipleri tarafından 35 tondan fazla çöp toplandı. Bu büyük miktarda çöp, Limasol Belediyesi'nin diğer tüm büyük açık etkinliklerini değil, aynı zamanda meydanlar ve sokaklardaki özel etkinlikleri de kapsıyordu.

Pazar günü yapılan büyük geçit töreninin ardından kentte temizlik operasyonu, yürüyüşün hemen ardından saat 17.00 sıralarında başlarken, Belediye ekipleri kenti bir an önce temizlemek için zamana karşı mücadele etti. Belediyenin tüm motorlu temizlik filosuyla birlikte sokağa çıkan 60'a yakın işçi, ilk temizlik için yaklaşık 12 saat çalıştı.

Belediye tarafından çöplerin ne yazık ki ayrışmamış olduğu bu yüzden de geri dönüştürülmediği söylendi. 30 tonluk çöpün büyük bir kısmı kağıt, bira kutuları, karton kutular, flamalar ve karnaval kervanıyla ilgili diğer malzemelerden oluşuyor.

*

“Ekonomi: İstikrar pusulamızdır” Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis Temsilciler Meclisinde yaptığı konuşmanın çok küçük bir bölümünü ekonomiye ayırmış olmakla birlikte, mevcut ekonomi politikasının ve reformların devam edeceği konusunda net mesajlar verdi.

*

Alithia gazetesinden:

“Ekonomi Bakanı Makis Keravnos’un “icraatları” – Hellenic Bank’ın idaresini devralması ve önceki görev süresine düşen gölgeler”

Makis Keravnos’un görevi sırasında, Kilisenin devlete olan vergi borçlarının düzenlenmesi için hükümet ile Kilise arasında bir ön anlaşmayı müzakere etmişti.

Muhalefet o dönemde, onu, Hellenic Bank’taki görevi karşılığında devlet parasından Kilise'ye ekonomik faydalar sağlamakla suçladı.

*

“Tüm akaryakıt fiyatlarına bugünden itibaren 7-8 sentlik zamlar geliyor - Daha göreve başlamadan Maliye Bakanı için pahalı başlangıç”

Görevi devreden Ekonomi Bakanının vergi indirimleri süresini uzatma kararına rağmen, bugünden itibaren en az 9 Mart'a kadar vergileri normal şekilde ödeyeceğiz.

Tasarı mecliste görüşülmediği için indirimli vergilendirmenin süresi dün gece yarısı sona erdi.

*

Filelefteros’tan kısa kısa:

“Gafları yüzünden yakıt fiyatları arttı - Vergi indirimini unuttular”

Bugün itibariyle akaryakıtı litre başına 8,3 kuruşa varan zamlarla ödeyeceğiz.

*

“2 ay içinde gripten 10, koronavirüsten 41 kişi hayatını kaybetti”

26/12/22 ile 19/2/23 tarihleri arasında toplamda 51 insan yaşamını yitirdi. Mevsimsel virütik enfeksiyonlar düşüş göstermeye başladı.

*

“Anastasiadis’e 13 polis - Hrisodulidis’e 27”

Poliste, Cumhurbaşkanlığı korumaları ve Kişisel Koruma Hizmetleri ile ilgili transfer dalgası.

*

“Yaşlı kadını kirli ve yarı çıplak vaziyette bıraktılar - Hastanede yeni sefil durum”

Annesini yarı çıplak ve kirli buldu. Açıklama yapmak yerine, onu koğuştan attılar.

*

“Uyuşturucu davalarına hapis cezası”

Aralarında 20 yaşındaki bir üniversite öğrencisinin de bulunduğu üç kişi, iki ayrı uyuşturucu davasından cezaevine girdi.

*

“Mevduat azalıyor – Haneler hazır paradan yiyor”

Hanelerin ve işletmelerin masraflarını karşılamakta zorluklar yaşamaya başlaması bankaların mevduat hesaplarında kendini göstermeye başladı.

Son Güncelleme: 01 Mart 2023 - 13:46

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.