basın özetleri 06.02.23

Dün akşam cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk tur sonuçları belli oldu. Kıbrıs Rum gazetelerinin ana haberlerinde şöyle yansıdı:

*

Haravgi gazetesi “Güçlü bir şekilde değişime doğru” manşeti altında veriyor haberi. Tam sayfa ana haberde şu alt başlıklar var:

“Bugünümüz ve yarınımız için verilecek mücadelede herkesin yeri vardır”

“Ülkemize olan sevgimiz bölücü çizgileri ortadan kaldırıp hepimizi birleştiriyor”

Halkın talimatı net: Aynı yolda devam edelim. Etik ve dürüstlükle. Ülkemizi yükseltmek için.

“İki bölgeli, iki toplumlu federasyon zeminine olan inanç, gelişen, güçlü bir ekonomi hedefi ve yurttaşları düşünmek hepimizi tek yumruk yapıyor”

Habere göre bağımsız cumhurbaşkanı adayı Andreas Mavroyannis seçim sonuçlarının belli olmasından sonra yaptığı açıklamada “Ülkemize olan sevgimiz bölücü çizgileri kaldırıyor, hepimizi tek yumruk haline getiriyor” mesajını verdi. Mavroyannis buna ek olarak seçimlerin ikinci turu için tüm demokratik güçlerle temaslarda bulunacağını ifade etti. “Kıbrıs sorununun iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümüne olan inancın, herkesi tek yumruk haline getirdiğinin ve harekete geçirdiğinin” altını çizen Mavroyannis “Gelişen ve güçlü bir ekonomi hedefi ve yurttaşları düşünmek kaygısının her türlü farklılığı ortadan kaldırdığını” ekledi. “Halkın talimatı çok nettir: Aynı yolda yürümeye devam. Etikle, dürüstlükle. Ülkemizi yükseltebilmek için” dedi.

Haravgi’nin seçimlerle ilgili diğer haberlerinden kısaca:

*

“Averof Neofitu: Ben partinin ilke ve kriterlerine göre hareket ederim, beni başkalarıyla karıştırmayın – Baf Belediye Başkanı Fedon Fedonos: İkinci turda ilkeleri ve dürüstlüğü nedeniyle Mavroyannis’e destek”

DİSİ Başkanı Averof Neofitu DİSİ halkına birlik mesajları verdi ve buna paralel olarak Nikos Hristodulidis’in partiyi bölmeye çalıştığına dair imalarda bulundu. Partisinin hangi adayı destekleyeceğine yönelik sorulara cevap veren Neofitu bunun partide kolektif biçimde alınacak bir karar olduğunu belirtti ve “Ben partinin prensip ve kriterlerine uygun hareket ederim. Beni başkalarıyla karıştırmayın” dedi. DİSİ siyasi bürosunun bugün toplanacağını ifade eden DİSİ Başkanı “DİSİ buradadır. Güçlü ve birlik halindedir” dedi.

*

“Mavroyannis’in adaylığı birleştiriyor ve Kıbrıs ile halkı için umut yaratıyor – AKEL Genel Sekreteri: “Hiçbir şey bitmedi. Önümüzdeki Pazar günkü seçim başka bir seçimdir””

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu seçim sonuçlarının belli olmasından sonra yaptığı açıklamada “Andreas Mavroyannis’in adaylığının birleştirici olup Kıbrıs ve halkı için umut yarattığı” mesajını verdi.

Stefanu “Mavroyannis’in adaylığı çeşitli güçleri ve Kıbrıs sorununun adil çözümünü, vatandaşların refahını, iyi idareyi ve hukukun üstünlüğünü en yüksek öncelikler olarak gören güçleri bir araya getirmektedir” şeklinde vurguladı. “Hiçbir şey bitmedi. İkinci tur başka bir seçimdir. Yurttaşlar ülkenin idaresini eline almak isteyen adayların ahlak ve inanırlığını orada tartacaktır” dedi.

*

“Hristodulidis Averof’u ikinci tura davet etti”

Sonuçlardan belli olmasından sonraki ilk açıklamasında “Kimseyi dışlamıyoruz” diyen Nikos Hristodulidis ilk önceliğinin DİSİ’nin Başkanı Averof Neofitu ile görüşmek olduğunu belirtti.

*

Alithia gazetesi de seçimlere tam ön sayfa ayırmış.

“Averof DİSİ’yi korudu – Averof’un mesajı “Halk bize muhalefet görevini verdi” dedi – DİSİ yetkilileri: Döneklerin ödüllendirilmesini reddediyoruz”

Eski Dışişleri Bakanının adaylığı DİSİ’nin saflarını yeterince sıklaştıramamasına ve seçimlerin ikinci turu geçememesine mal oldu.

Averof Neofitu, DİSİ’nin son milletvekilliği seçimlerinde aldığı oy oranına kıyasla -başka alanlardan da oy aldığı için- oy sayısını arttırarak, korumayı başardı.

İkinci turda belirleyici güç olan DİSİ bugün öğleden sonra siyasi büro toplantısı yapacak. Siyasi Büronun kararı yarın partinin yüksek konseyine iletilecek.

Dünkü seçimin büyük galibi, AKEL tarafından desteklenen bağımsız aday Andreas Mavroyannis oldu. Bütün öngörüleri çürüten Andreas Mavroyannis yüzde 30 civarında yüksek bir oy oranı almayı başardı.

Fedonas Fedonos ikinci turda Andreas Mavroyannis’in desteklenmesini önerdi.

Yine ilgili birkaç haber başlığı:

“Sonuçlar ve kamuoyu yoklamaları ne gösterdi? Parti bölünmüş olmasaydı Averof’un ilk turdan Cumhurbaşkanı olacağını”

*

“Oy kullanmayan seçmenlerin oranı yüzde 27,96. Hemen hemen 2018 seçimlerindekiyle aynı düzeyde”

*

“Ölçüm haritası – Adanın her kazasının sonuçları ve adayların aldığı oy oranları – 2018 seçimlerine kıyasla neler değişti – Adaylar doğdukları köylerde galip geldiler”

Nikos Hristodulidis: yüzde 32,04 ve 127.309 oy

Andreas Mavroyannis: yüzde 29,59 ve 117 bin 551 oy

Averof Neofitu: yüzde 26,11 ve 103.748 oy

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Bir kişi birinci geldi, iki kişi kazandı – Nikos Hristodulidis ve Andreas Mavroyannis ikinci tura geçti, anahtar Averof Neofitu’nun elinde”

Andreas Mavroyannis’in aldığı yüksek oy oranı ve Nikos Hristodulidis’in beklenen birinciliği dünkü cumhurbaşkanlığı seçimlerine damgasını vurması sonucunda ikinci tur daha da ilginç ve gelişmelere açık bir hale geldi. DİSİ’nin, ikinci turda ne yapacağına dair büyük ikilemi, tarihsel bir olaya da gönderme yapıyor. Ülkenin en büyük partisinin tarihte ilk kez olarak ikinci tura aday gönderemeyecek olmasına. Andreas Mavroyannis’in almayı başardığı yüzde 29,60’lık oy oranı, ona ikinci turda Nikos Hristodulidis’in karşısına iddialı bir şekilde çıkabilmesi için, bu hafta içinde al-ver müzakerelerine yönelik çok sayıda olanak sağlarken, Nikos Hristodulidis aldığı yüzde 32.04 oy oranıyla haftalardan beridir öngörüldüğü gibi seçimin galibi oldu. Bu arada DİSİ’de istişareler Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in de belirleyici müdahalesiyle dün akşamdan itibaren başladı. Öyle görünüyor ki alınacak kararlarda Nikos Anastasiadis de söz sahibi olacak.

Habere göre Cumhurbaşkanı Anastasiadis ikinci turda köprü rolü üstlendi. Dün akşamdan itibaren ikinci tura yönelik insiyatifler üstlendi ve Averof ve Hristodulidis ile görüştü. Anastasiadis’in ikinci turda Hristodulidis’i desteklememesi sürpriz olur. Bununla birlikte Averof Neofitu açıklamasında “Ben partinin kolektif kararlarına göre hareket ederim. Beni başkalarıyla karıştırmayın” dedi. Ancak DİSİ’de ikinci tura yönelik iki farklı görüşün mevcut olması sonucunda, partinin Mavroyannis’i desteklemeye karar vermesi DİSİ’de başka çalkantılara da yol açar.

*

Ve bir haber başlığı:

“DİSİ ile AKEL işbirliği, zor bir girişim – Her iki tarafta da parti yetkilileri bu olasılıkla flört ediyor”

*

Politis gazetesi:

“İkinci tura yönelik, DİSİ içi cepheleşmeler – Yoğun kulis istişareleri, Cumhurbaşkanlığı da karıştı, DİSİ’nin seçim bürosu bugün kararlar alacak”

Nikos Hristodulidis öngörülenden daha düşük oy aldı ve az farkla birinci geldi.

Mavroyannis tüm öngörüleri tersine çevirmeyi başardı ve ikinci tura geçti.

Bölünmüş bir partiyle zorlu bir mücadeleye girişen Averof Neofitu yenildi.

Habere göre dün akşamdan itibaren DİSİ’de iki eğilim hüküm sürüyor. Parti yetkililerinin bir kısmı -tırnak içinde- “dönek” Nikos Hristodulidis’e destek verme fikriyle flört ederken, bir kısmı da, Kıbrıs sorunu konusunda aralarındaki fikir yakınlığına ağırlık vererek, partinin bu konuda açık görüşle, ya da resmi görüş açıklamadan, Mavroyannis’e destek vermekten yana tavır alıyor. Bu arada Hristodulidis’e destekten yana tavır alan Nikos Anastasiadis süreçte belirleyici rol oynuyor olmakla birlikte Averof Neofitu henüz son sözünü söylemedi.

Öte yandan Andreas Mavroyannis’in cephesinde, aldığı yüksek oy oranı ve birinci gelen adayla arasındaki çok küçük fark nedeniyle, coşku hüküm sürüyor. Ancak, DİSİ tarafı tabularını aşamadığı takdirde, Mavroyannis’in oy havuzunun rakibinkinden daha sınırlı olduğunun da bilincindeler.

Ve Politis’ten birkaç ilgili haber başlığı:

“Lefkoşa ile Limasol Hristodulidis ile Mavroyannis’i ikinci tura gönderdi”

*

“Yurtdışındaki Kıbrıslılar Andreas Mavroyannis’e oy verdi”

*

“Oy kullanmayanların oranı değişmez değer: Yüzde 28”

*

“Averof DİKO’nun kalelerini zapt etti, DİSİ’nin kalelerinden kayıp verdi”

*

Politis gazetesi “DİSİ neden Mavroyannis’i destekleyerek kendini aşmalıdır? - DİSİ tabularını aşabilir mi?” başlıklı bir yazı yayınlıyor. Yazıdan kısa bir alıntı:

Andreas Mavroyannis’i desteklemek AKEL’i desteklemek demek değildir, gerçekten bağımsız bir adayı desteklemek demektir. Nikos Hristodulidis’in adaylığına destek vermek DİSİ’yi birleştirmez. Tam tersine; onu küçük düşürür ve Glafkos Kliridis’in 1976’da kurmuş olduğu partinin desteklediği her şeyin karşısında yer alan partilerle, doğaya aykırı bir işbirliğine götürür.

Son Güncelleme: 06 Şubat 2023 - 12:58

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.