basın özetleri 28.02.23

Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin ana haberleri yeni bakanlar kurulunun açıklanmasıyla ilgili.

*

Alithia gazetesi:

“Yeni Bakanlar Kurulu güçsüz ve zayıf – Yeni Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’i çevreleyecek olan yeni Bakanlar Kurulundaki isimlerin açıklanmasının ardından, zayıf ve güçsüz ama akrabalık ve gumbaroluk ilişkilerinin nitelendirdiği bir Kabine manzarası ortaya çıktı. Bunların ötesinde ise daha önce bakanlık yapmış ya da başka makamlardan hizmet vermiş isimlerle “restore edilmiş eski” görüntüsü de dikkat çekti.

Yeni Bakanlar Kurulu görevi devreden, hem başarılı hem de sonuç verici olarak genel kabul gören ve son derece zor dönemlerde çalışma üretmiş olan Bakanlar Kurulundan çok uzak bir görünüm arz ediyor.

Bununla birlikte yeni cumhurbaşkanı son ana kadar, yeni Hükümette görev yapacak isimlerle ilgili olarak, sanki yokmuşçasına göz ardı edilen Alilengii Hareketi dışındaki kendisini destekleyen üç partiyle istişareler halindeydi.

Eleni Theoharus Alilengii’nin başkanlığından istifa etti. Theoharus, Hareketinin yetkililerinden Mihalis Yeorgallas’ın Savunma Bakanlığına getirilmesi konusunda hiç kimsenin kendisini bilgilendirmediğini bildirdi.

*

Haravgi gazetesi:

“Bakanlar Kuruluna dair tüm koyduğu kriterleri geri çekti – Nikos Hristodulidis’in kişisel tercihleri rahatsızlığa yol açtı”

Eşit sayıda kadın katılımı kriterini uygulamadı. Bakanlar Kuruluna daha önce hizmet vermiş isimler de girdi.

Yeni Hükümetin sentezi, ortaklarla Hristodulidis birliğinde çatlaklara neden oldu.

Yeni Cumhurbaşkanının tercihleri akraba, şarkıcı, eski milletvekili ve bakanlardan oluşuyor.

*

Politis gazetesi:

Başlıklar “İlk Hükümette yeni isimler ve dengeler – Nikos Hristodulidis’in hükümeti yaşça daha genç – 11 bakanlıktan sadece üç tanesi kadınlara gitti” şeklinde.

Ön sayfada şöyle yazıyor:

Yeni bakanlar… Who is who. Nikos Hristodulidis hangi yükümlülüklerini yerine getirdi hangilerini ihmal etti? Yeni Hükümetin profilinin yaşça genç olduğu kesin.

Kültür Müsteşarı Mihalis Haciyannis Kültür Bakanlığına getirildi. Sosyal medyanın sevilen ismi en çok yankı uyandıran atama oldu.

Eleni Theoharus Alilengii Hareketinden ateş ederek ama kendini yakmadan ayrıldı. Theoharus imalarda bulunurken iyi dileklerini de sunmayı ihmal etmedi.

*

Filelefteros gazetesi:

“Pazıl tamamlandı – Kulis ve atamalara yönelik ilk tepkiler – Yeni Cumhurbaşkanının tercih isimleri ilk homurdanmaları da beraberinde getirdi” başlıkları altında şöyle yazıyor:

Daha Bakanlar Kurulunda yer alacak isimlerin açıklanmasının önce, ilk homurdanmalar başlamıştı. İstişareler sırasında kilit noktalar için yapılan yoğun baskılar nedeniyle bazı bakanlıklar son anda el değiştirdi. Nikos Hristodulidis’i destekleyen partilerin Cumhurbaşkanının bazı seçimlerinden pek de memnun olmadığı görüldü.

Vasilis Palmas’ın Hükümette yer almaması yankı yarattı. Eski müsteşar kendisine önerilen görevi reddetti. Makis Keravnos’un Ekonomi Bakanlığına atanması hoşnutsuzlukla karşılanırken, Mihalis Haciyannis’in Kültür Müsteşarlığına getirilmesi yoğun tartışmalara yol açtı.

Nikos Hristodulidis “Her biri bakan olarak icraatlarına göre değerlendirilecektir” mesajını verdi. Nikos Hristodulidis bu sabah saat 11:30’da Cumhurbaşkanı görevini devralmak üzere Meclise gidiyor.

*

Gazetelerin diğer başlıca haberlerinden bazılarıyla devam ediyoruz:

*

Haravgi gazetesinden:

“Teknenin yükünü hafifletmek için denize atıldılar”

İtalya’nın Calabria sahillerinde meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatına mal olan tekne kazasından sağ olarak kurtarılan göçmen ve sığınmacılar kendilerini taşıyan insan tacirlerinin yaklaşık olarak 20 kişiyi denize attığına dair ifadeleri şok yarattı. Kaçabilmek için teknenin yükünün hafifletilmesi amacıyla kıyıya 500 metrelik bir mesafede insanlar denize atıldı. Kıyılara onlarca bebek kurbanın biberonları vuruyor.

*

Son dönemde gerek Accept LGBTI örgütüne gerekse de LGBTI toplumu üyelerine yönelik saldırı olaylarında artış görüldü. Tedirginliğe neden olan bu durum aynı zamanda ceza kanununun ilgili maddelerinin uygulanması gerekliliğinin aciliyetini de ortaya koyuyor. Son yaşanan TEPAK olayından sonra Accept örgütü Başkanı Andonis Papayeoryiu en büyük endişenin nefret retoriğinin nefret suçlarına dönüşmesinden kaynaklandığını vurguladı. Papayeoryiu "Demokrasinin mabedi olan Meclis'in içinde dahi defalarca nefret söylemlerine tanık olduk. Üst kademelerde nefret söyleminin cezasız kalması, seçmenlerini, toplumun en alt katmanlarını da böyle davranmak konusunda cesaretlendiriyor. Nefret söylemine hoşgörü oluşması, matematiksel bir kesinlikle nefret suçlarına yol açıyor. Sorun kökünden halledilmelidir. Yasalar uygulansın. Yasalar gayet net, var ama uygulanmıyor” dedi.

*

“Kıbrıs büyük deprem riski altında – Adamızda her zaman var olan deprem ihtimali artık daha büyük”

Kıbrıs Türk Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadilili’ye göre Kıbrıs büyük bir deprem riski altında bulunuyor.

Vadilili’nin Türkiye depremlerinden sonra yaptığı açıklamada “Adamız güneyimizde denizel alan içerisinde dalma batma zonu üzerinde gelişen kuzeye eğimli ters fay karakterli Kıbrıs yayının milyonlarca yıldır etkisi altındadır. 1900 yılının başından itibaren, 6 ve üzeri büyüklüğüne sahip 6 adet deprem ile hayatımızın bir parçası olduğunu bize defalarca hissettirmiştir” deniyor. Vadilili depremin meydana geldiği alanın Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Fayı ve Kıbrıs Yayının kesiştiği alan olduğunu ekledi. “Bu fay kesişmesinden dolayıdır ki biz yer bilimciler için önceleri bir olasılık olan şey Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin Kıbrıs yayına enerji aktarımı ile artık bilimsel bir veri halinde gelmiştir. Belki de kendi doğal enerji biriktirmesi sürecinde on yıllar boyu biriktireceği enerji, yaşanan depremler vasıtasıyla çok kısa sürede Kıbrıs Yayına transfer edilmiştir” şeklinde vurguladı. “Zaten her zaman için adamızda var olan deprem ihtimali, bu nedenden dolayıdır ki biraz daha artmıştır” dedi.

*

İlgili haber Alithia gazetesinde de ön sayfada veriliyor.

Başlığı şöyle:

“Kıbrıslı Türk bilim adamı: Kıbrıs yayına enerji transferi ve artmış deprem riski bir veridir”

*

Alithia gazetesinden bir haber:

“Lefkoşa’da yakıt fiyatları istikrarlı biçimde daha düşük – Diğer kazalardaki fiyatlarla arada fark var”

95 oktanlık kurşunuz benzini en düşük fiyattan satan 24 benzin istasyonu başkentin belediye ve köylerinde. Fiyatlar 1 avro 317 sent ile 1 avro 349 arasında değişiyor.

Aynı şey dizel için de geçerli. En ucuz dizeli satan 20 benzin istasyonunun 18 tanesi Lefkoşa’da bulunuyor. Dizelin litre fiyatı 1 avro 499 sent ile 1 avro 538 sent arasında değişiyor.

Son Güncelleme: 28 Şubat 2023 - 13:37

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.