basın özetleri 24.02.23

Filelefteros gazetesi “Çerçeve dâhilinde ve özden yoksun – Hristodulidis Tatar ile yaptığı ilk görüşmede Kıbrıs sorunuyla ilgili izleyeceği yolda adımlarını belirledi – Eşlerinin de yer alacağı bir görüşme önerisi” başlıkları altında verdiği haberinde ön sayfada şöyle yazıyor:

Nikos Hristodulidis Ersin Tatar ile dün yaptığı ilk görüşmede Kıbrıs sorunu ile ilgili hareketlerin BM çerçevesi içinde olması gerektiğini netleştirdi. Yeni seçilen Cumhurbaşkanı müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla Tatar ile ortak çalışmaya ve eşlerinin de yer alacağı ikinci bir görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Dünkü görüşmede bilinen görüşlerinde ısrarlı olan Ersin Tatar müzakerelerin yeniden başlaması için önden egemen eşitliğin tanınmasını şart koştu.

*

Alithia gazetesi konuyu “Aradaki uçsuz mesafe teyit edildi – Hristodulidis – Tatar ilk resmi olmayan görüşmesinden hiçbir sonuç çıkmadı” başlıkları altında veriyor. Ön sayfasında öne çıkan noktalar şöyle sıralanıyor:

Cumhurbaşkanı Hristodulidis görüşmenin iyi geçtiğini belirtmekle birlikte, Kıbrıs Türk liderinden beklemediği hiçbir şey duymadığını ifade etti.

Ersin Tatar resmi müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için önkoşul olarak egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü ile ilgili görüşlerini tekrarladı.

Diplomatik bir kaynağın Alithia’ya yaptığı açıklamaya göre Kıbrıs Türk toplumu Kıbrıs Rum tarafının iki bölgeli iki toplumlu federasyonu tartışmaya hazır olduğu konusunda ikna olmayı istiyor. Bunun bir yolu ise bu zemin üzerinde, siyasi eşitliğin vurgulandığı resmi bir açıklama yapılması.

Diplomatik kaynak “Erdoğan da “Mitsotakis’e hayır” demekte ısrar ediyordu ve “bir gece ansızın gelebiliriz” diyordu ama şimdi diyaloğun yeniden başlaması tartışılıyor ve Türk Cumhurbaşkanıyla Yunanlı Başbakan arasında bir görüşmeden söz ediliyor” dedi.

*

Diğer gazetelerin ilgili haber başlıkları...

Politis:

“Cumhurbaşkanı ile Tatar görüştü: Tek bir ilerleme işareti yok – İlk temas iyiydi ama… bilinenlerin ötesine gitmedi – Özlü diyalog görüşmede yoktu… - Beklenenin ötesine gitmedi, bununla birlikte bir ilk görüşme olma önemine sahipti – Yeni Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis Güven Oluşturma Önlemlerini özlü bir diyaloğa katkı yapabilecek ortamın sağlanması yolunda yardımcı bir araç olarak görmüyor, Güven Oluşturma Önlemlerinin Kıbrıs sorunu özlü diyaloğunun başlaması durumunda devreye girebileceğini düşünüyor”

Haravgi gazetesi:

“Tatar – Hristodulidis: Genel konuları konuştular, eşleriyle birlikte ikinci bir buluşma olacak – Tatar ile Hristodulidis öze girmediler – Genel görüş teatisi yaptılar, depremleri ve günlük konuları konuştular”

*

Politis gazetesi ön haberine geçen akşam İlerici Üniversite Hareketinin LGBTI toplumu konulu etkinliğine karşı düzenlenen saldırı olayını konu alıyor.

TEPAK Teknik Ünversitesinde LGBTI toplumunun hedef alındığı saldırı olayı, bu tür homofobik olayların ilk kez yaşanmadığı göz önünde bulundurulursa, LGBTI toplumunu ilgilendiren konularda kat etmemiz gereken daha çok yol olduğunu ortaya koyuyor. ACCEPT ilgili açıklamasında “Bu tür görüş ve açıklamalar aşırı sağ kesimindir” dedi.

Polis dün akşam geç saatlerde ikisi eski öğrenci olmak üzere beş üniversite öğrencisi hakkında tutuklama emri çıkardı. İlgili videolarla kapalı devre kamera sistemleri inceleniyor. Saldırı olayına karşı top yekûn kınama ve tiksinti.

TEPAK ACCEPT’e tam destek ifade etti. TEPAK Rektörü Panayotis Zafiris Çarşamba günü yapılacak olan yeni etkinliğe bizzat katılacağını duyurdu. Politis’e konuşan Rektör “Eşitliğin sağlanması ve çok çeşitliliğin savunulması yolunda ileriye doğru adımlar atmaya devam edeceğiz” dedi.

*

Diğer gazetelerin ilgili başlıkları:

Haravgi:

“İğrenç saldırının failleri aşırı sağ unsurlar - TEPAK'taki terör olayı tüm siyaset dünyası ve üniversite faktörleri ve aynı zamanda toplumun tamamı tarafından tiksinti, kınama ve tepkiyle karşılandı - AKEL “bu tavırlar gökten düşmedi, kamusal söylemdeki nefret ve ırkçılık retoriğiyle beslenmiştir” açıklaması yaptı”

Alithia:

“Kukuletalı saldırganlara karşı yoğun tepkiler – TEPAK’taki etkinliğe saldırı ve homofobik mesajlar – İzleyicilere yangın söndürme tüpü sıktılar – 22 ile 26 yaşları arasındaki 2’si eski 5 öğrenci hakkında, Limasol, Larnaka ve Baf kazalarında tutuklama emri – ACCEPT – LGBTI: Bu tür küstahça nefret eylemleri adamızda homofobinin sağlam temelleri olduğunu ve bu konuda daha fazla şey yapılması gerektiğinin kanıtıdır”

Filelefteros:

“Tepki fırtınası – Kukuletalı haydutlar hakkında 5 tutuklama emri – LGBTI Başkanı saldırının arkasında aşırı sağ unsurların varlığından söz etti – Yangın söndürme cihazlarının yer aldığı ortaçağ sahneleri – Farklılığa saygı – Politik şahsiyetler ve kurumlardan kınama açıklamaları”

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

Gazete “İki yılda geçim masrafı yüzde 12 oranında arttı – Konut ve elektrik masraflarında yüzde 37, gıda masraflarında ise yüzde 16 oranında büyük artışlar” başlıkları altındaki haberinde ön sayfasında vurgu yaptığı noktalar şöyle:

Ulaştırma: Yüzde 13,93 artış. Giyim ve ayakkabı: Yüzde 4,24. Lokanta ve otellerde ise yüzde 18,18 oranında artış oldu.

Temiz Pazartesi (Kathara Deftera) sofrası yortusu da ateş pahası. Ekmek, deniz ürünleri, sebze ve meyve fiyatları uçtu.

Tarla hıyarına da zam. Taze patatese yüzde 32.21, enginara yüzde 62,7’lik zamlar.

*

Evet ana haberlerimiz bunlardı s d.

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden bazılarıyla devam ediyoruz.

Haravgi gazetesinden:

“Tsipras: AKEL tarihsel bir parti ve bölge için referans noktasıdır… Türk Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorununda ivme – Sol cevaplar vermeye çağrılıyor”

Habere göre Kıbrıs'ı ziyaret eden SYRIZA'nın başkanı Aleksis Tsipras dün, AKEL Genel Sekreteri ile birlikte yaptığı açıklamalarda, Türk - Yunan ilişkilerinde şu anda bir ivme olduğunu, ölümcül deprem ve bu büyük felaketin halklar arasındaki havayı her halükarda değiştirdiğini, çünkü halkların bölüşemedikleri hiçbir şey olmadığını dile getirdi. SYRİZA lideri “Türk –Yunan anlaşmazlıklarının uluslararası hukuk temelinde, net kırmızı çizgilerle, ancak uyuşmazlıkların Lahey mahkemesinde çözüme kavuşturulması ve aynı zamanda Kıbrıs meselesi görüşmelerinin Crans Montana'da bıraktığımız noktadan ve Guterres çerçevesi temelinde yeniden başlaması perspektifiyle müzakere gündeminin değişmesine yönelik bir perspektif oluşuyor” dedi.

SYRIZA'nın Kıbrıs sorununun iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon temelinde çözümü için daha önce hükümet saflarından olsun, bugün onurlu bir muhalefet olarak olsun mücadele ettiğini ve bu mücadeyi Kıbrıs halkının iyiliği, onca yıl sonra yaşamlarında farklı bir perspektifi hak eden Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için vermeye devam edeceğini belirtti.

Stefanos Stefanu, bu dönemin gelişmeler, sorunlar ve açmazlarla dolu olduğunu ve Sol'un daha iyi bir dünya ve daha iyi bir toplum için halkımızın küçük ve büyük mücadelelerinin yanında durarak, ikna edici cevaplar vermeye çağrıldığını söyledi. “Sorunlu bölgemizde barışın gelmesi ve ülkelerle halklar arasında işbirliği olması için” dedi.

*

“Tarım Bakanı Kadis’ten bomba açıklama – Mafya atık idaresine de girdi”

Tarım Bakanı Kostas Kadis yeraltı dünyasının atık yönetimi alanına da girdiğini söyledi. Kadis, Politis radyosuna yaptığı açıklamalarda “Maalesef atık yönetimi alanında dahi terör ve tehdit olaylarının yaşandığını belirtti. Emniyet Müdürü ve Adalet Bakanı Stefi Draku ile bu konuda konuştuğunu ve onları mesele hakkında kapsamlı biçimde bilgilendirdiğini de sözlerine ekledi. “Konunun ele alınması için Tarım Bakanlığı Müdürü ve Emniyet Müdürü arasında üst düzeyde bir görüşmenin yapılması bekleniyor” dedi. Tarım Bakanı, yeraltı dünyasının, işini yapmaya çalışan ve bu konuyu haber yapan gazetecilere yönelik tehditlerine de değindi. Kadis, bunun yeni Tarım Bakanının ele alması gereken konulardan biri olduğunu belirterek, atık yönetimi ve Akama İmar Planının, halefine bırakacağı notta yer alan kilit konulardan bazıları olduğuna işaret etti.

*

Alithia gazetesinden bir haber:

“Kuşos makamını devretmeden önce ortalığı ateşe verdi – Vedaya az kala, üçüncü ülkelerden gelen çalışanlarla ilgili kararı yüzünden, Çalışma Bakanı yaylım ateşine tutuldu”

İşverenler de yüzde konusunda Bakana saldırıyor, ancak esas olarak sendikalar, Bakana, kendilerini hafife aldığını düşündükleri için hücum ediyor.

SEK ve PEO, yeni hükümetten üçüncü ülkelerden gelen personel kararının derhal iptalini talep edecek.

Sendikalar, sözleşmeler, insana yakışır yaşam düzeyi ve her işletmenin ihtiyaçlarına göre kotalar talep ediyor.

Son Güncelleme: 24 Şubat 2023 - 16:48

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.