basın özetleri 23.10.23

Alithia gazetesinin bugünkü ana haberi de DİSİ içi gelişmelerle ilgili.

“Beni başkaları kontrol ediyor" şeklindeki atıflar aşağılayıcıdır - Anita Dimitriu: Ben apolitik değilim. Tüm mücadelelerde görüşlerim netti - DİSİ başkan adayı olma girişimim tamamıyla bana aittir"

Anita Dimitriu ve Dimitris Dimitriu ,DİSİ Başkanı Averof Neofitu'nun da talimatında belirttiği gibi, “partide birlik” sloganıyla aktif bir şekilde parti içi seçim mücadelesine girdiler.

Özellikle, dün Alpha Enimerosi programında meslektaşımız Katya Savva ile konuşan Meclis Başkanı Anita Dimitriu, bu çabasında başkaları tarafından kontrol edildiğini iddia eden atıfları aşağılayıcı olarak nitelendirdi. Anita Dimitriu başkan seçilememesi durumunda partinin liderliğinde başka bir pozisyon talep etmeyeceğini netliğe kavuşturdu. "Tek sorumlunun Averof Neofitu olduğunu düşünmüyorum. Dürüst, objektif ve toksik olmayan bir özeleştiri yapmamız gerekiyor" dedi

Rakibi Dimitris Dimitriu ise Enimerosi Tora programında konuşurken seçimlerin iki turu arasındaki günlerde yaşananların DİSİ halkını yaraladığını dile getirdi. Dimitris Dimitriu "Partinin birliğine inanıyorum. Yenilenmesine hizmet edeceğime inanıyorum. Bu yüzdendir ki adaylığımda ısrar ediyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kaybettik ve mağlubiyet çok acı oldu. Gururlu halkımızı ikinci turda seçeneksiz bıraktık, daha önce hiç olmamış bir şey. Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki en büyük seçim yenilgisi ve en büyük sorun da budur. Bir daha olmayacağına söz veriyorum" dedi.

DİSİ’nin yakın zamana kadarki basın sözcüsü, vizyonunun partisini bir lider partisi değil, kolektif bir parti yapmak olduğunu vurguladı.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi

“Görevi devretmeden önce apar topar kötü işveren uygulamalarını kurumsallaştırma girişimi – Üçüncü ülkelerden gelen çalışanların sayısı yüzde 50 artırılıyor – Yabancı çalışanları istihdam stratejisi casus belli’dir”

Son Bakanlar Kurulu'nda ve görev süresinin sona ermesine sadece bir hafta kala hükümet, apar topar işverenlerin çıkarlarını tatmin etmek için Üçüncü Ülke Çalışanlarını İstihdam Stratejisini değiştirdi. Oluşturulurken sendikaların pozisyonları Çalışma Bakanı tarafından görmezlikten gelinen Strateji özünde çalışma ilişkilerini kuralsızlaştırmanın ve toplu sözleşmeleri tahrip etmenin bir başka aracı olarak nitelendirildi.

PEO ve SEK sendikaları hükümetin bu hamlesine öfke belirtti.

PEO Genel Sekreteri Sotirula Haralambus, Haravgi'ye yaptığı açıklamalarda, Bakanın kararının "Sendika hareketinin endişelerine ve argümanlı pozisyonlarına yanıt vermediğini, aksine mevcut sorunları daha sorunlu hale getirdiğini" vurguladı. Ayrıca, "Bunlar, görüşlerimizi tamamen yok sayarak, esasen işveren örgütlerinin pozisyonlarını bir kez daha tatmin etmeyi amaçlayan değişikliklerdir" dedi ve “provokatörce ve kabul edilemez” nitelendirdi.

SEK ise yaptığı açıklamayla, söz konusu kararın bir sosyal diyalog ve istişare ürünü olmadığını protesto ederek, memnuniyetsizliğini ve hayal kırıklığını ifade etti. Ayrıca bunun toplumu meşgul eden konuların yönetilmesinde ciddi bir ön koşul teşkil eden, yıllardır sürdürülen sosyal diyalogun bünyesinde bir arkadan bıçaklama oluşturduğunu kaydetti.

*

Politis gazetesinin ana haberi Akama İmar Planına ilişkin.

"Akama İmar Planını tamamladılar, telafi edici önlemleri askıda bıraktılar - Cumhurbaşkanı Anastasiadis muhtarlara "olabildiğince tatmin edilecekleri" konusunda söz vermişti ama sonunda hiçbir şey yapmadı" başlıkları altında veriliyor.

İlgili bakanlar yerel planın hükümleri üzerinde anlaştılar, ancak etkilenen sakinlere verilecek telafi edici tedbirler konusunda aralarında anlaşamadılar. Dolayısıyla Bakanlar Kurulu telafi edici tedbirler sıcak patatesini yeni Cumhurbaşkanının ellerine bıraktı.

Hristodulidis'in yönetim programında, etkilenen Akama sakinleri için telafi edici önlemler çalışmasına atıfta bulunulmakta. Politis’in edindiği bilgilere göre Tarım Bakanı Kostas Kadis, dün Hristodulidis’e Bakanlar Kurulu'na sunduğu öneriler hakkında bilgi verdi.

Yeni Akama İmar Planının önümüzdeki 24 saat içinde yayınlanmasıyla birlikte üzerinde çok az değişiklik yapılabileceğinden öyle görünüyor ki bu işin dönüşü yok. Plan, kalkındırma sınırları dışındaki bölgelerde ve ekolojik olarak hassas alanların yakınlarında büyük kalkındırma çalışmalarını yasaklıyor. Geceleme tesisleri olan 28 parselle ilgili endişeler ifade edildi.

*

Filelefteros gazetesi milli muhafız askeri Thanasis Nikolau’nun ölümüne dair raporla ilgili.

“DNA katilleri söylemedi – 4 polis müfettişinin araştırmaları neler gösterdi”

Ne Thanasis Nikolau’nun ölü olarak bulunduğu gün giydiği giysiler ne de ağzında tespit edilen kum milli muhafız askerinin cinayet vakasını aydınlatabildi. Cesette tespit edilen üç DNA örneğinden ikisi otopsiyi yapan adli tabiplere aitti. Ağzında bulunan kum ise ölü bulunduğu Alassa köprüsünün altındaki derede bulunan kumla özdeşleştirildi. Thanasi’nin ailesi yeni araştırmaların sonuçları hakkında Başsavcı tarafından bizzat bilgilendirilecek.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden bazıları:

*

“Kıbrıs sorununda zaman daralıyor - Tumazos Çelepis: Eğer kazanımlar tahrip edilirse bir 50 yıl daha tartışırız”

AKEL Kıbrıs Sorunu Bürosu başkanı Tumazos Çelepis, Hristodulidis ile Tatar arasında bugün yapılacak görüşmeden beklentilerin düşük olduğunu söyledi. Dün Astra'ya konuşan Çelepis yeni seçilen Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının karşısında sert bir gerçeklik olduğunu ve her şeyin onun nasıl eyleme geçeceğine göre belirleneceğini dile getirdi. Kran Montana çıkmazı nedeniyle Kıbrıs sorununda durumun karmaşık olduğunun altını çizen Tumazos Çelepis “Nikos Hristodulidis zamanının dar olduğunu kavramalıdır. Eğer Kıbrıs sorunu yeni baştan ele alınmalıdır görüşünde ısrar ediyorsa ve müzakereler Kran Montana’da kaldığı noktadan başlamalıdır derken bunda samimi değilse o zaman Kıbrıs sorunu tarihe karışır ve oldu bittiler sağlamlaşır” dedi. Aynı şekilde Kıbrıs Rum tarafının Guteres Planının yeniden müzakere edilmesi gerektiği görüşünde ısrar ederse o zaman Türkiye’nin Çerçeveden kaçmaya çalışan Türkiye ile Tatar’ın yolunu açacağını ifade eden Tumazos Çelepis “BM çevrelerinin dahi farklı Kıbrıs sorunu çözümlerine kaçamak bakışlar fırlattığını” vurguladı. Kazanılan noktalar tahrip olursa o zaman bir elli yıla daha ihtiyaç duyarız” dedi.

Öte yandan DİKO milletvekili Hrisis Pandelidis ise “Guteres Çerçevesinin, olduğu biçimiyle, bir ara anlaşma teşkil edemeyeceğini” iddia etti. Ve bu görüşün seçimler öncesinde yeni Cumhurbaşkanı tarafından da ifade edilmiş olduğunu hatırlattı. Pandelidis AB’nin aktif bir şekilde sürece katılması ve Türkiye’nin iki devlet çözümü tezinden uzaklaşması gerektiğini söyledi. Türkiye ile mevcut tüm konuların tartışılması sürecine AB’nin dahil olması ve Kıbrıs sorununda belirli şeyler talep etmesi gerektiğinin altını çizdi. DİKO’lu milletvekili “AB Türkiye karşısında güçsüz ve acizdir” görüşünün yanlış ve verimsiz olduğunu savundu. “AB, BM himayesi altındaki bir süreç içinde Türk tarafının tavrının değişmesini sağlayabilecek kurumdur” dedi.

*

Haravgi gazetesinden:

“TEPAK’taki ACCEPT – LGBTI etkinliğine homofobik saldırı”

Accept camiasını bilgilendirmek amacıyla dün akşam TEPAK Teknik Üniversitesinde düzenlenen etkinliği basan bir grup kukuletalı saldırgan, İlerici Üniversite Öğrencileri Hareketi üyelerini darp etti ve katılımcılara homofobik lakaplarla sözlü saldırıda bulundu. İlerici Üniversite Öğrencileri Hareketi, yaptığı ilgili açıklamada “ACCEPT-LGBTİ davetlileriyle yapılan bilgilendirme-tartışma amaçlı Öğrenci Birliği etkinliğine yapılan faşist saldırıyı kınadığını" dile getiriyor ve "Suçluların kimler olduğu belli ve biz onlara “faşizm geçmeyecektir" diyerek cevap veriyoruz” şeklinde ekliyor.

*

Filelefteros gazetesinden kısaca bazı haberler:

“Kıbrıs sorununda ilk niyet testi”

Hristodulidis ile Tatar arasında tanışma buluşması. Bununla birlikte ikisi de birbirinden farklı mesajlar gönderiyor. Bu arada CTP Başkanı Ersin tatar yeni seçilen Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’e tebrik mesajı gönderdi.

*

“Sahte devletin adı kavgaları”

Sahte devletin adının “Kıbrıs Türk cumhuriyeti” şeklinde değiştirilmesi olasılığı üzerine işgal altındaki bölgede yeni bir tartışma başladı.

*

“Yeni Çalışma Bakanı bela devraldı”

Görevi devredecek olan Çalışma Bakanının yabancı çalışanlar için yeni bir stratejiyi hayata geçirmesiyle birlikte sendikalar, derhal bu karar geri çekilsin talebiyle yeni Çalışma Bakanına yöneldi.

*

“Elektrik Kurumu AİK’in Supply şirketi, Kıbrıs Enerji Düzenleme Kurumu RAEK’e, büyük ticari tüketicilerin özel elektrik tedarikçilerine yönelerek Kuruma borçlarını ödemediğini bildirdi.

*

Son Güncelleme: 23 Şubat 2023 - 15:14

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.