basın özetleri 22.02.23

Filelefteros ana haberini “Anita ortamı değiştirdi – Averof Neofitu yolu açtı – Anita Dimitriu ve Dimitris Dimitriu DİSİ liderliği yolunda”

DİSİ 11 Mart’tan itibaren yeni Başkan ediniyor. Averof Neofitu DİSİ’nin dümeninde 10 yıl kaldıktan sonra bu kez başkanlığı elde etme mücadelesine girmemeye karar verdi. Haris Yeoryiadis’in de adaylığını geri çektiğini açıklaması üzerine şimdi başkanlık mücadelesi partinin en genç ve en popüler iki ismi arasında verilecek. Dün yaşanan gelişmelerden sonra, 7 Mayıs’ta yapılacak seçim kurultayında partinin liderlik piramidinin tamamında değişiklikler olacağı öngörülüyor. Tahminlere göre Diplaros ile Karusos’un isimleri DİSİ’nin Başkan vekilleri arasında ilk sıralarda yer alırken, başkan yardımcılıkları makamları için Pelekanu, Orfanidu, Sofokleus ve Konstandinu’nun isimleri öne çıkıyor.

Kulisten: DİSİ’de Anita Dimitriu dönemi

Pazartesi günü Anita Dimitriu’nun DİSİ binasında Averof Neofitu’ya yaptığı ziyaretten sonra partide başlayan hareketliliğin sonunda dün sahne değişti. Averof Neofitu yaptığı istişarelerden ve düşüncelerden sonra geriye doğru büyük adımı attı ve böylelikle Meclis Başkanının DİSİ başkanlığına adaylığının yolunu açmış oldu. Bu gelişme Haris Yeoryiadis’in de başkanlık adaylığını geri çekmesine yol açtı. Dimitris Dimitriu ise başkanlığa adaylığını sonuna kadar sürdürmeye karar verdi.

*

Alithia’nın ana haberi:

Alithia gazetesi ana haberinde şöyle yazıyor:

“Haysiyet, sorumluluk bilinci ve birlik – Averof parti dümenini genç kuşağa bırakırken güçlü mesaj verdi – DİSİ’de birlik seçimi”

Anita Dimitriu: Temel hedefim Kıbrıs sorununun çözümüdür

Dimitris Dimitriu: Yeniden harekete geçiş ve yeniden doğuş

Anita parti saflarını sıklaştıracak. Partiye mesafeli duran DİSİ’liler şimdi partiye geri dönüyor.

*

Politis gazetesinin de ana haberi aynı gelişmeleri ele alıyor s d. Gazetenin ön sayfasından aktaralım.

“Siyasi yaşamımızda genç kuşak dönemi – İki genç politikacı Anita Dimitriu ve Dimitris Dimitriu 11 Mart’ta DİSİ başkanlığına aday”

Parti genel başkanlığı için aday isimlerinin sunulmasına yönelik dünkü gelişmelerin ardından DİSİ, parti içi seçimlere hazır.

Dimitris Dimitriu ve Anita Dimitriu parti başkanlığını kazanmak için mücadele verecek iki isim olacak. Averof Neofitu ve Haris Yeoryiadis adaylıklarını geri çekti.

DİSİ için dün bir dönüm noktası oldu. Partinin yeni başkanı yeni nesil yöneticilerden gelecek ve her ikisi de partinin uyum ve birlikle ilgili sorunlarına son vermek istiyor.

*

Haravgi gazetesi de haberi ön sayfadan veriyor. Kısaca onu da aktaralım.

“Averof gidiyor… DİSİ’nin dümenine geçecek isim Dimitriu”

DİSİ’de gelişen yoğun parti içi kulis Averof Neofitu ile Haris Yeoryiadis’in adaylıktan çekilmeleriyle sonuçlandı. Parti başkanlığına aday olacak isimler Anita Dimitriu ile Dimitris Dimitriu. Nikos Anastasiadis parti içi gelişmelere karışmadığını açıklamakla birlikte Averof’un adaylıktan çekilmesini selamladı.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“İşverenler ve Sanayiciler Federasyonu OEV şeffaf çalışma koşulları talimatında istisnalar istedi - Araç kullanma ve sürücü dinlenme saatleriyle ilgili yasa tasarısında da sorun var”

Her işveren her çalışanı temel çalışma koşullarıyla ilgili olarak yazılı bilgilendirmek zorundadır.

Belirli istisnaların dışında her çalışanın deneme süresi altı aydan fazla devam edemez.

Dün OEV ofisini ziyaret eden Nikos Hristodulidis OEV yetkililerine teşekkür etti ve OEV’le işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Habere göre; OEV Şeffaf ve Öngörülebilir İstihdam Koşullarına ilişkin Avrupa talimatını hayata geçirecek yasa tasarısından muafiyetler talep ediyor.

Her işverenin, işe başladıktan en fazla bir hafta sonra çalışana temel çalışma şartlarını yazılı olarak bildirmekle yükümlü olduğunu ve çalışanın deneme süresinin belirli istisnalar dışında 6 ayı geçemeyeceğini düzenleyen yasa tasarısı, Temsilciler Meclisinin Çalışma Komitesi'nin dünkü toplantısında tartışma konusu oldu.

Buna rağmen OEV temsilcisi, şirket yöneticilerinin daha uzun bir deneme süresine sahip olmasını, çalışanın eğitim programında bulunduğu çalışma süresinin ise deneme süresi olarak sayılmamasını, şirket yöneticilerinin azami deneme süresine ilişkin istisnalar olmasını talep etti.

Konunun Mart ayının ikinci haftasında yapılacak yeni Komisyon toplantısında yeniden ele alınması bekleniyor.

Bu arada dün, cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, devletin ve iş dünyasının karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelmek için OEV ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Hristodulidis, İşverenler ve Sanayiciler Federasyonuna gelişinin ardından, OEV ziyaretinin, federasyona karşı takdirinin ve ekonomideki uzun vadeli rolünün kabulünün bir göstergesi olduğunu söyledi. Devletin karşı karşıya olduğu sorunların üstesinden birlikte çalışarak gelineceğini ifade etti. OEV Başkanı Andonis Andoniu yeni Cumhurbaşkanı'nın göreve resmi olarak başlamadan önce OEV ile görüşmesinin olağanüstü simeolojik değerinin altını çizdi ve OEV'in Cumhurbaşkanının yanında olacağına dair güvence verdi.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden seçmeler:

Haravgi gazetesinden:

“Stewart Hristodulidis ve Tatar ile ayrı ayrı görüşüyor – Kolin Stewart: BM, uluslararası örgütün kararlarına uygun iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümünü destekliyor”

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Kolin Stewart, yeni cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ve Kıbrıs Türk toplumu lideri Ersin Tatar ile yarın Lefkoşa'nın eski havaalanındaki Stewart'ın evinde yapılacak ortak buluşma öncesinde dün ayrı ayrı görüşmeler yaptı.

Hristodulidis, Stewart'ın dün siyasi ofisine yaptığı ziyaret sırasında Crans Montana'da müzakerelere kaldığı yerden yeniden başlamaya hazır olduğunu ve çabaların bir an önce başlaması gerektiğini söyledi. Stewart, BM'nin uluslararası örgütün kararlarına uygun olarak iki bölgeli, iki toplumlu bir federal çözümü desteklediğine dikkat çekti.

Hristodulidis, AB'nin önemli rolü ve katılımıyla BM nezdinde müzakereleri yeniden başlatmaya odaklandığını belirterek, Perşembe günkü görüşmede Ersin Tatar'a mevcut statükonun çözüm oluşturmadığı ve hiçbir tarafa fayda sağlamadığı mesajını vermek istediğini kaydetti.

Stewart, zeminin uzlaşmaya olanak tanıdığını düşündüğünü ancak Türk tarafını yeniden müzakere masasına oturtmanın da zor olduğunu ve güveni yeniden tesis etmek için çalışmak gerektiğini söyledi. Ayrıca Maraş’ın durumu hakkında da bilgi verdi.

Stewart'ın Perşembe günkü görüşmenin hazırlanması çerçevesinde, dün akşam ya da en geç bugün, Kıbrıs Türk lideri Ersin Tatar ile görüşmesi bekleniyordu.

*

Alithia gazetesinden:

“Mevcut durum çözüm oluşturamaz – Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorunundaki çıkmazı kırmak için mümkün olan her şeyi yapmaya hazır”

Nikos Hristodulidis “Diyaloğun yeniden başlamasına yönelik koşulların oluşması amacıyla mümkün olan her şeyi yapacağız” dedi.

Müzakerelerin Kran Montana’da kaldığı noktadan yeniden başlamasına hazır olduğunu duyurdu.

Habere göre, Salı günü OEV'e yaptığı ziyaret sırasında bir gazeteci tarafından Collin Stewart ile görüşmesinin ardından Kıbrıs'la ilgili sonraki temaslar için herhangi bir iyimserlik olup olmadığı sorulduğunda Hristodulidis, bunun bir ilk görüşme olduğunu belirtti, "dilerseniz Sayın Tatar ile yapılacak görüşmeye hazırlık amaçlı diyebiliriz" dedi. Kıbrıs'taki gerçekleri çok iyi bildiğini kaydeden Hristodulidis, "Zorlukları, sorunları, farklı yaklaşımları çok iyi biliyorum. Bu, hiçbir durumda, diyaloğun yeniden başlaması için gerekli koşulları yaratmak için mümkün olan her şeyi yapmayacağımız anlamına gelmez. Bizim için mevcut durum ülkemizin geleceği olamaz, Kıbrıs sorununun çözümü olamaz" dedi.

Hristodulidis, Cumhurbaşkanı seçilmesinden önce uygulanmaya başlayan belirli bir plan ve tasarı olduğunu söyledi, "Ve buna devam edeceğiz" dedi.

*

Filelefteros gazetesinden kısaca bazı haberler:

Blinken tehdit mantığına hayır dedi. Amerikalı Dışişleri Bakanı Antony Blinken “Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklara diplomatik çözüm istiyoruz” mesajını verdi.

*

“Anti sismik binalar 200 binin üzerinde”

Türkiye’de yaşanan depremin yarattığı şok Kıbrıs Bilim ve Teknik Odası ETEK’i harekete geçirerek binaların kontrolden geçmesi konusunu yeniden gündeme getirdi.

*

“İnanılmaz dolap – İşvereninden 1,5 milyon dolar çaldı”

Bir Kıbrıs şirketinin eski müdürü 51 yaşındaki bir kadın gözaltına alındı. Bir buçuk milyon doları aşan bir meblağı zimmetine geçirmekle suçlanıyor. Limasol Polisi Mali Suçları Araştırma Bürosu müfettişleri tarafından dün tutuklanan Kıbrıs şirketinin 51 yaşındaki eski yöneticisi, 1,5 milyon Amerikan dolarını aşkın bir zimmetine para geçirme olayı için soruşturma makamlarıyla işbirliği yapmayı reddediyor. Filelefteros'un edindiği bilgilere göre zanlı, müfettişlerin hiçbir sorusuna yanıt vermezken, gözaltına alınması talebiyle bugün Limasol Kaza Mahkemesinin huzuruna çıkarılması bekleniyor.

Son Güncelleme: 22 Şubat 2023 - 15:45

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.