basın özetleri 21.02.23

Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin üçünde DİSİ’de seçim kurultayı ve adaylıklarla ilgili gelişmeler ana haber olarak yer alıyor.

*

Alithia gazetesi ana haberini ön sayfasında şöyle veriyor:

“Anita’dan birleştirici hareket – Üç adayı adaylığını çekmeye davet etti – Anita Dimitriu bugün DİSİ liderliğine aday oluyor”

Anita Dimitriu DİSİ’de birlik ve beraberlik sağlanması uğruna aday olmaktan çekilmeye ilgi belirtmiş olan partinin üç yetkilisi ve liderlik adayı Averof Neofitu, Haris Yeoryiadis ve Dimitris Dimitiru’ya adaylıktan çekilme çağrısı yaptı.

Anita Dimitriu son iki gün içinde aday olması için gerekli olan 100 imzayı toplama çalışmalarını başlattı. Adaylığı vasıtasıyla DİSİ’nin tüm sosyal ve siyasi katmanlarını ifade etmeyi hedefleyen Anita Dimitriu partinin en önemli yetkililerinden ve aynı zamanda gençlerden ve kadınlardan imza toplamayı başardı.

Buna paralel olarak Cumhurbaşkanı ve DİSİ Fahri Başkanı Nikos Anastasiadis’in de onayını almış bulunuyor.

Anita Dimitriu DİSİ’nin birliği, büyük idealleri ve partinin köklerine katkılarıyla değer gören bir politikacı.

*

Filelefteros gazetesi aynı konudaki haberini “Anita da aralarında - Parti içinde yapılan bir kamuoyu yoklaması Dimitriu ve Yeoryiadis’in karşısında Averof’a yüzde 39 öncelik veriyor”

Anita Dimitriu'nun adı, Neofitu, Yeoryiadis ve Dimitriu adaylıkları arasında birleştirici adaylık olarak dün DİSİ başkanlığı süreci masasına düştü. Dün sabah Meclis Başkanı, Averof Neofitu ile bir görüşme yaptı ve kendisine teklifini sundu, ardından ise ve ardından diğer ilgili tarafları da bilgilendirdi. Gelişmeleri dün gece geç saatlere kadar hummalı bir süreç izledi. Olayın bu sabah netleşmesi bekleniyor. Averof Neofitu'nun parti birliğini sağlamak adına adaylıktan çekilme kararı, gelişmeler için bir barometre niteliğinde olacak. Pulse Market Research'ün yaptığı bir ankete göre DİSİ Başkanı Neofitu, adaylığını açıklayan üç parti yetkilisi arasından parti başkanlığına en uygun aday olma üstünlüğe sahip.

*

Politis gazetesi ilgili gelişmeleri şöyle veriyor:

“DİSİ tabanı birlik uğruna Anita’yı çağırıyor - Birçok yetkilinin yoğun önerileri ve baskıları sonucunda, Meclis Başkanı “ben de varım” demeye hazır”

DİSİ başkanlığı adaylarının resmi başvurularını yapmaya birkaç saat kala, parti başkanıyla karşı karşıya gelmeyecek şekilde, Anita Dimitriu'nun da başkanlığa güçlü aday olması ihtimali ortalığı karıştırdı.

Averof Neofitu, yeniden seçilmeyi başarmakta zorluk çekmeyeceğine inansa da, partisinin son günlerde yaşanan krizden kaçamayacağını anladığından dolayı endişeli.

Dimitris Dimitriu, rakipleri kim olursa olsun sonuna kadar başkanlığa aday olacağı konusunda ısrar ederken, Haris Yeoryiadis, Meclis Başkanı tarafından niyetleri hakkında bilgilendirildikten sonra elini açmadı.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Genç çiftlerin konut edinmesine yardımcı olma amaçlı KDV değişiklikleri – AKEL: Konutun değerine göre %5 indirimli KDV oranı”

Gazetenin ön sayfasında kısaca şöyle yazıyor:

Villalar, lüks konut ve apartman daireleri indirimli KDV oranının dışında tutulsun.

Satın almaya veya inşa etmeye gücü yetmeyen ancak mevcut bir yapıyı genişletmek isteyen konut sahipleri hak sahibi olabilmeli.

Değerler piyasa fiyatları ile tutarlı değil. Tasarı 2019 - 2021 dönemine ait verilerle hazırlandı.

Habere göre “Altın pasaportlar için bağışlanan milyonlar skandalının üzerini örtmek amacıyla, konut alımında uygulanan yüzde 5'lik indirimli KDV oranından yararlananlar, Meclis'e sunulan bir yasa tasarısıyla sınırlandırılıyor. Bu, son iki yılda inşaat malzemelerine yapılan yüzde 35'lik büyük zam ve faiz oranlarındaki artışın ardından, kendi evinin sahibi olmak isteyen genç çiftlere üçüncü ve can alıcı darbe oldu.

%5 KDV mevzuatının değiştirilmesi ihtiyacı, Hükümet'in altın pasaportlar için gayrimenkul alım satımı üzerinden milyonlarca vergi bağışladığının ortaya çıkmasının ardından Avrupa Komisyonu'nun ülkeye karşı başlattığı ihlal prosedürü sonrasında ortaya çıktı. Temmuz 2021'de Komisyon tarafından gönderilen uyarı mektubuna rağmen hükümetin en kötüsünü önlemek için hiçbir şey yapmadığı kaydedildi. Bunun yerine, altın pasaportların şenliğinin devam edebilmesi için başlangıçta Komisyonu yanıltmaya çalıştı ve sonuç olarak AB, şu anda Avrupa Adalet Divanı'na sevk edilme riskiyle karşı karşıya olan ülkeye karşı ihlal davası başlattı. Bu arada, hükümetin hazırladığı yasa tasarısı da en az önceki dönemde yapılan manipülasyonlar kadar sorunlu.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Politis:

“Cumhurbaşkanının ısrarı kuşkulara yol açıyor - Kumarhane denetleme makamına atamalar”

Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis görevi devretmesine 7 gün kala kumarhaneleri denetleme makamına iç kişi atamak konusunda ısrar ediyor. Olay Ticaret Komisyonu üyesi milletvekillerinde soru işaretlerine neden oldu. Milletvekilleri uygundur şeklinde görüş belirtmeyi reddediyor. Tartışmalı atamalar konusu bugün Mecliste yeniden ele alınacak.

*

“Kıbrıs Bankası 71 milyon avroluk kârla ileriye bakıyor”

Kıbrıs Bankası'nın 2022 sonuçları, Kıbrıs ekonomisinin pandemiden bu yana dinamik bir şekilde toparlanmasını yansıtarak grubun geleceğinin bir geleceğinin perspektiflerini yansıtıyor.

*

Filelefteros gazetesinden:

“Yunanistan’a yönelik Türk açılımları”

Blinken'in önünde Çavuşoğlu’nun komşuları için ağzından bal damlıyor ve F16’lar için yardım istiyordu.

Yaptıkları görüşmeden sonraki açıklamalarında Türk Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ve Amerikalı meslektaşı Antony Blinken’in egemen olan konular Türkiye’ye F16 satışı ve Finlandiya ile İsveç’in üye olmasıyla NATO’nun genişletilmesi oldu.

Açıklamasında “Zor anlarda gösterilen dayanışma ilişkilere daima olumlu yansır” diyen Çavuşoğlu “Yunanistan’ı kastederek “…İlişkilerimizi iyileştirmek ya da mevcut sorunları çözmek için zor günlerin gelmesini beklemeye gerek yok. Bu doğrultuda samimi adımlar atmalıyız” dedi.

*

“Larnaka’daki tutuklanmasının arkasında Biden’in olduğuna inanıyor - Silah tüccarı tepki gösterdi”

İsrailli Gal Luft, FBI’a Amerikan Başkanının oğlu hakkında bilgi verdiği için peşine düşüldüğünü düşünüyor.

*

“Başpiskoposluğun ilk öğrenci yurdu çalışmaları başladı”

Lefkoşa surları içinde bir öğrenci yurdu kurulması için ilk finansman artık bir hakikat oluşturuyor. Başpiskoposluğun 13 odalı yurt çalışmalarının finansmanının yüzde 33’ü Başpiskopoluk tarafından karşılanacak. Eski Lefkoşa’da inşa edilen öğrenci yurdunda, koruma statüsü altındaki eski bir binanın restore edilmesi ve ona yeni bir binanın eklenmesiyle yeni ve eski iç içe olacak. Odalarında ise klima, su ısıtıcısı ve Kıbrıs bitkileri dahil tüm konforlar bulunacak.

*

“Hastanede çıplak hasta skandalı – Tepki fırtınası”

İnsanın mutlak aşağılanması. Yaşlı hasta, çıplak, bir devlet hastanesinin koğuşunda. Söz konusu fotoğraf, dün sabah erken saatlerde bir doktor tarafından internette yayınlandı ve devlet hastanelerinde hastalara ve özellikle yaşlılara yönelik kötü muameleyle ilgili bir dizi başka şikayete ek olarak geldiği için güçlü tepkilere neden oldu.

Öğleden sonra Kıbrıs Sağlık Hizmetleri OKYPY tarafından yapılan ilgili açıklamada “Kurumun yasal haklarını saklı tutarak, bu tür olguları ortadan kaldırmak için her türlü yasal önlemi alarak sıfır tolerans göstereceği” vurgulandı. Fotoğrafın yasa dışı bir şekilde ve hastanın kendisinin veya yakınlarının rızası olmadan çekildiğine vurgu yapılarak açık bir insan hakları ihlali oluşturduğu belirtildi.

*

Haravgi gazetesinden:

“Baf otellerinde süresiz grev”

Ηloraka'daki bir otel biriminin çalışanları hayat ödeneğinin ödenmesi ve imzalanan toplu sözleşmenin uygulanması talebiyle dün kendiliğinden greve gittiler. Nitekim sendikalar, grevi aynı şirkete ait olan ve serbest Mağusa kazasında faaliyet gösteren diğer otellere de taşımaya kararlı.

*

Ve birkaç başlık:

“Dün Antakya’da yeni deprem – Sarsıntı tüm Kıbrıs’ta da hissedildi”

*

“DİSİ’de deste yeniden karılıyor – Yoğun kulisten gelen haberler Averof Neofitu ile Haris Yeoryiadis’in aday olmayacakları yönünde. Bugün belli olacak – Başkanlığa Anita Dimitriu’nun aday olacağı ve Dimitris Dimitriu ile mücadele edeceği öğrenildi.

Son Güncelleme: 22 Şubat 2023 - 08:25

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.