Alithia gazetesinin ana haberi “Türkiye’den öneri – Türk – Yunan ilişkilerinde diyaloğun yeniden balamasına yönelik Çavuşlu’dan altı nokta - Türk Dışişleri Bakanı Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalarında da daha yumuşaktı” başlıkları altında şöyle yazıyor:
Türkiye stratejisini değiştiriyor ve Yunanistan'ın ölümcül depremlere acil yardım etmesinden sonra Yunanistan ile ilişkiler normalleşiyor.
Türk tarafı, Berlin görüşmesinde, diyaloğun yeniden başlamasına yönelik bazı adımların atılması için altı maddelik bir öneri sundu.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın diplomatik kaynakları, "Türkiye ile kıta sahanlığı ve MEB sınırlarının belirlenmesine ilişkin tek anlaşmazlığın çözümü için ön koşulun, Uluslararası Hukuk kurallarına uyulması” olduğunu belirtti.
Mart ayında AB zirvesinde Guteres’i görmek isteyen Hristodulidis, Ersin Tatar ile yapacağı gayrı resmi görüşmeden beklentilerini dile getirdi.
*
Haravgi gazetesinin ana haberi:
“Hristodulidis bakan isimlerinin belirlenmesi sürecinde şart koştuğu şartların içinde kendi kendini hapsetti – Onu desteklemiş olan partilerden zorluk çıkarma ve homurdanmalar”
Bakan olacak isimlerin seçilmesiyle ilgili gelişmeler ilerliyor şeklindeki yapılan açıklamalara rağmen durum hiç de kolay görünmüyor.
Partileri küçümseyici açıklamalarını pekiştiren Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis onlarla ilişkilendirilmeyeceğini öne çıkarmaya çalışıyor.
Nikos Hristodulidis’in netleşen isimlere dair kararını dahi açıklamaması önündeki zorlukları doğruluyor.
*
“Filelefteros gazetesinin ana haberi:
“Her şeyin bir zamanı var – Hristodulidis: Kararların temel bileşeni, halkın mesajlarıdır – Cumhurbaşkanı açıklamalarında ne yapacağına dair ketum davranmaya devam ediyor”
Nikos Hristodulidis Hükümetini oluşturacak bakan isimleri konusunda kartlarını saklı tutmayı sürdürüyor. Son açıklamalarında da ketumluğunu sürdürmekle birlikte, Cumhurbaşkanı, kararı her ne olursa olsun, kriterinin yurttaşlardan aldığı mesajlar olacağı mesajını verdi. “Şimdi halka verdiğimiz vaatleri eyleme dönüştürmenin vakti gelmiştir” diyen Hristodulidis belli ki ilgili kararlarını açıklamadan önce hakkı olan zaman diliminin tamamını kullanmak niyetinde. Cumhurbaşkanı dün yaptığı açıklamalarda bu hafta içinde Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı olarak yapacağı görüşmeye ve Mart ayı sonunda gerçekleşecek olan ilk zirve toplantısına Cumhurbaşkanı olarak katılmasının önemine de değindi.
*
Politis gazetesinin ana haberi:
“Kıbrıs ekonomisi için rekor sürede farklılaşma - Rusya'ya yaptırımlar bizi AB'ye yaklaştırdı” başlıkları altındaki haberde şöyle yazıyor:
Rusya'ya yaptırımların uygulanmasının ardından ekonominin gidişatına ilişkin kötü tahminler, Kıbrıs ekonomisinin bir kez daha esneklik ve uyum sağlama yeteneği göstermesi sayesinde doğrulanmadı.
Rusya'ya yönelik yaptırımlar, Kıbrıs ekonomisinin çeşitlenmesini hızlandırdı. Havayolları için teşvikler ve işletmelerin yer değiştirmesi için tesisler başta olmak üzere hükümet planları da destekleyici rol oynuyor.
Hizmet sektörü yeni pazarlara yöneldi. Turizm alanında, 2022'de Kıbrıs’a gelen turistlerin %40'ı AB'den geliyor, bu oran pandemiden önceki %25'ti.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden bazıları
Politis gazetesi:
“Kıbrıs, dünya genelinde depreme en yatkın ikinci bölgede yer alıyor – Bölgemiz hakkında bilmemiz gereken her şey”
Kıbrıs, dünya çapında depremlerin %15'inin meydana geldiği Alpler - Himalayalar sismik bölgesinde yer almaktadır. Kıbrıs'ın depremselliği, esas olarak Doğu Akdeniz bölgesindeki Afrika ve Avrasya litosfer levhaları arasındaki tektonik sınırı oluşturan "sismik yay" a atfedilmektedir.
*
“AB’nin soruna müdahil olması için harekete geçecek”
Beklentileri olmakla birlikte aynı zamanda Kıbrıs sorunundaki zorlukların da bilincinde olarak, yeni Cumhurbaşkanı, önümüzdeki günlerde Kıbrıs Türk lideri Ersin Tatar ile görüşecek. Nikos Hristodulidis “Mümkün olan her şeyi yapacağına dair güvence” verdi.
Hristodulidis, "Mevcut durum Kıbrıs sorununun çözümü olamaz ve müzakereler bir an önce yeniden başlamalıdır" dedi.
*
“En kötü senaryolar doğrulandı - Türkiye ve Suriye’de ağır kan bedeli ”
Yaklaşık 345 bin dairenin yıkıldığı ve çok sayıda kişinin hala kayıp olduğu doğrulandı. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye ve Suriye'de yaklaşık 26 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğu tahmin ediyor.
*
Haravgi gazetesinden:
“Nikos Hristodulidis Ersin Tatar ile buluşmasında sonuç elde etmek için çalışacak – Mart sonundaki zirve toplantısında Guterres ile görüşme talebinde bulundu”
Kıbrıs Türk lideriyle yapacağı görüşmede bir sonuç elde edilmesi amacıyla elinden geleni yapacağını söyleyen yeni Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı “Kıbrıs sorunundaki çıkmazın nasıl aşılabileceğini görmek için gayrı resmi görüşmeye büyük bir ciddiyetle gideceğini ifade etti”.
*
“Gaz fiyatı konusunda tam şeffaflık talebi”
Kıbrıs Tüketici ve Yaşam Kalitesi Birliği, uluslararası alanda ve Kıbrıs'ta tüm yakıt fiyatlarının önemli ölçüde düştüğü bir dönemde, likit gaz fiyatındaki aydan aya artışlarla ilgili şüphelerini dile getirdi. Birlik, Ticaret Bakanlığının şirketlerin Larnaka'dan Vasilikon'a taşıma masraflarını ve depolarıyla tesislerinin masraflarını karşılamak için ek ücret eklemelerine izin verdiğine dair söylentilerin dikkate alınması gerektiğini savundu.
*
Alithia gazetesinden bazı haberler:
“Bir haftada soru işaretlerine son - Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Sigortaların iddialı hedefi”
Çalışma Bakanlığında telefon santrali kurma görevini üstlenecek olan özel firma bugün personelini eğitme çalışmalarına başlıyor. Firmaya verilen ana talimat bir tek telefonun dahi kaçırılmaması ve arayanlara soru, yardım, sübvansiyon ve emeklilik maaşlarına dair talepleri hakkında cevaplar verilmesi.
*
“AB’nde şirket iflas oranı yüzde 26,8’e çıkarken, Kıbrıs’ta yüzde 13,4’lük düşüş oldu”
Eurostat tarafından açıklanan verilere göre 2022 yılının dördüncü çeyreğinde AB'deki iflaslarda bir önceki çeyreğe göre % 26,8'lık oranında önemli bir artış kaydedilirken, aynı dönemde Kıbrıs için yapılan tahminler, kayıt ve iflaslara ilişkin verilere göre,% 13,4'lük bir düşüşten bahsediyor. AB düzeyinde, 22'nin dördüncü çeyreği, kayıtların başladığı 2015'ten bu yana en yüksek kurumsal iflas seviyelerini kaydetti. Buna karşılık Kıbrıs'ta ise tahminler, 2021'in dördüncü çeyreği ve 2022'nin ilk çeyreğinin ardından şimdiye kadar kaydedilen en düşük üçüncü sayıya işaret ediyor.
*
Filelefteros gazetesinden kısa kısa:
“Barajlara damla damla su akışı”
Barajlarda bulunan su miktarları geçen yılki rakamlara kıyasla yüzde 14,2 oranında daha az su biriktiğini gösteriyor.
*
“Kato Dris Köyünde Tarih yeniden canlanıyor”
Kato Dris Köyünden bir aile Kıbrıs’ta arıcılık ve Lefkara nakışları konulu eşsiz bir müze kurdu.
*
“Kıbrıs, geleneksel müzik ustası Pelayia Kiryaku’ya şarkılarıyla veda etti”
Kıbrıs geleneksel müzik icracısı ve şarkı yazarı Pelagia Kiryaku, keman melodileri, geleneksel şarkılar ve atışmalar eşliğinde halktan insanların, sanatçıların ve devlet yetkililerinin yer aldığı bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.
Son Güncelleme: 20 Şubat 2023 - 12:58
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2023/2/20/basn-ozetleri-200223/