basın özetleri 17.02.23

Haravgi ve Filelefteros gazetelerinin ana haber konusu yeni Hükümet kurma çalışmaları, Politis gazetesinin DİSİ içindeki gelişmeler, Alithia gazetesi gazetesinin ise Türk – Yunan ilişkileri ile ilgili.

Haravgi gazetesi:*

“Yaz, sil, yeni Bakanlar Konseyi listesi bitmek bilmiyor – Partiler isim ekleyip çıkartıyor, listeler yeniden düzenleniyor”

Bakan, komisyon başkanları ve diğerlerini seçme biçimiyle ilgili görüş ayrılıkları kaydedildi. Birilerinin beklentileri vardı…

Marinos Sizopulos: Bakanlık yapmış isimler ve parti yetkilileri devre dışı bırakılmamalı…

Moody’s Kıbrıs sorununu, bakanlık atamalarını ve sosyo – ekonomik politikayı nasıl görüyor…

Habere göre Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis başta bakan ve müsteşar makamları için kulis temasları yaparken Moody’s yeni Kıbrıs Hükümetinde yer alacak bakanların ve yeni Hükümetin izlemek niyetinde olduğu sosyo-ekonomik politikanın profili konusunda tahminlerde bulundu. Moodys’in tahminlerine göre yeni Hükümet teknokratlar, Hristodulidis’i destekleyen partilerden kişiler ve eski partisi DİSİ’den şahsiyetlerden oluşacak.

Raporda Hristodulidis hükümetinin ekonomik reform politikalarıyla birlikte Kıbrıs'ın ihtiyatlı maliye politikasını sürdürmeye çalışacağına da işaret ediliyor.

… Bu arada yeni Cumhurbaşkanı Hristodulidis ile onu desteklemiş olan merkez partiler DİKO, EDEK ve DİPA yeni Bakanlar Kurulunun oluşturulmasında sınırları karşılıklı zorluyor. Yeni hükümete yakın kaynaklardan Haravgi gazetesinin aldığı bilgilere göre bu meselenin ele alınması süreci Hükümeti destekleyen güçler için ve bu işbirliğinin geleceği bakımından küçük bir crash test olarak değerlendiriliyor. Durum, öyle görünüyor ki, hiç de kolay değil. Bakanları, komisyon başkanlarını ve diğerlerini seçme yönteminde fikir ayrılıkları öne çıkıyor. Ve bu arada, bazılarının beklentileri vardı, şimdi ise bu beklentilerinin suya düştüğüne tanık oluyorlar.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Zor Bakanlık testi – Nikos Hristodulidis full ritimlerle hareket ediyor – Kıbrıs sorunu, çalışma meseleleri ve ekonomiye ağırlık veriyor”

Hükümete dahil edeceği isimler listesinden isim silmeye devam eden Nikos Hristodulidis için, yeni Bakanlar Kurulunun oluşturması zor bir sınav halini aldı. İlgili konuda açıklama yapması için maruz kaldığı baskılara rağmen yeni Cumhurbaşkanı kartlarını kapalı tutmaya devam ediyor.

Bakanlar Kurulunu oluşturma çalışmalarına paralel olarak Nikos Hristodulidis öncelikle Kıbrıs sorunu, çalışma meseleleri ve ekonomi olmak üzere diğer konularda da hızlı ritimlerle hareket ediyor. Hristodulidis önümüzdeki Perşembe sabahı Kıbrıs Türk Lideri Ersin Tatar ile görüşecek. Onun inisiyatifiyle Hükümet yakıt tüketim vergisinin düşürülmesinin devam etmesi ve elektrik enerjisi maliyetinin bir kısmının finanse edilmesi konuları üzerinde çalışıyor.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Yeni DİSİ Başkanını belirleyecek anahtarlar –Yeni muhalefet döneminde, sergileyecekleri duruşla, partiye liderlik edecek kişiyi belirleyecek yetkililer”

Bir seçim savaşının sonucunu büyük ölçüde belirleyenler, herhangi bir pozisyon için yarışanların ta kendisi. Averof Neofitu, Dimitris Dimitriu ve Haris Yeoryiadis kendi saflarını oluşturmuş olmakla birlikte, diğer faktörler de belirleyici bir rol oynayacak.

Giden Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda yeni seçilen Cumhurbaşkanının tavrı, Temsilciler Meclisi Başkanının, kurucu ve tarihi parti yetkililerinin, tabanda nüfuz sahibi tanınmış yetkililerin ve aynı zamanda mevcut kurumlar içindeki güç bağdaşımı da rol oynayacak.

Dimitris Dimitriu, cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik alınan tüm kararların kolektif olduğunu ve kişisel olmadığını kabul ediyor, ancak şimdi aniden Hristodulidis ve ona destek veren diğer yetkililerin partiden atılması kararının iptal edilmesi gerektiği konusunu gündeme getirdi.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Yunanistan - Türkiye ilişkileri restorasyona giriyor – Yunanistan’ın deprem cephesine yardımları hızlı gelişmelere yol açtı – Blinken apar topar Atina ve Ankara’ya gidiyor”

Habere göre, Amerikan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in önümüzdeki Pazartesi günü Atina'ya yapacağı ziyaretin merkezinde Savunma ve enerji güvenliği alanındaki işbirliği yer alıyor.

Blinken, Almanya'dan başlayan, Türkiye'de devam edecek ve Yunanistan'da sona erecek bir turneye çıkıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa Meselelerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried, mevcut tüm jeopolitik gelişmelerin masada ele alınacağı değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke Dışişleri Bakanları Dendias ile Çavuşoğlu'nun kucaklaşması diplomatik değerinin yanı sıra Türkiye'nin dramının insani bir boyutunu da taşıdığından duygulandırmaya devam ediyor.

*

Diğer haberlerden bazıları

Haravgi gazetesinden bir haber

“Güçlü deprem riski… ve riskli binalar”

Uygun olmayan binalar için verilen mahkeme kararları, maliklerin bunlara uymaması durumunda, oturanlar için tehlikeli görülen apartmanlar için tahliye planı uygulanacağını öngörüyor. Türkiyeli uzmanlar, Kıbrıs'ta, 7 Richter ölçeği büyüklüğünde, olası bir deprem için tetikte olmamız gerektiği konusunda uyarıyorlar.

*

Filelefteros gazetesinden kısaca:

“DİSİ’de savaş derinleşiyor - Partiden atmalar konusunda geri adım”

Partinin başkanlığına aday olan Haris Yeoryiadis ve Dimitris Dimitriu seçim ofislerini oluşturma çalışmaları yürütüyor. Yarına kadar Pamboridis de aday olup olmayacağına karar verecek.

*

“Odiysseas ve Savvidis birbirini yiyor - Görevden alma tehdidi”

Başsavcı Yorgos Savvidis Odysseas’ı onu görevden almakla tehdit ederken Sayıştay başkanı “Senden korkmuyorum” yanıtını verdi.

*

“Depremzedelere kitlesel yardım”

Kıbrıs’tan Türkiye ve Suriye depremzedelerine gönderilecek insani yardımın 100 tonu aşacağı tahmin ediliyor. Bağış kampanyası çerçevesinde toplanan para 50 bin avroya ulaştı.

*

“12 yaşındaki kızı kaçırma girişimiyle ilgili olarak bir Kıbrıslı Rum tutukladı”

Olayla ilgili olarak tutuklanan 32 yaşındaki Kıbrıslı Rum durup çocukla konuşmaya kalkıştığını kabul etti. Ama reşit olmadığını anladığında olay yerinden uzaklaştığını iddia etti.

*

Politis gazetesinden kısa haberler:

“Kıbrıs’ta bir güya banka: Turkish İnternational İnvestment Bank - Makamlar harekete geçti”

Merkez Bankası, Kıbrıs'ta bir temsilciliği olduğu anlaşılan, kendini “Turkish International Investment Bank” adıyla tanıtan internet sitesinin internetten atılması için adımlar attı. Belirtilen adreste yerinde arama yapan polis söz konusu noktada bir banka bulamadı. Bir banka yetkilisinin Politis’e verdiği bilgilere göre Kıbrıs toplantı yeri olarak kullanılıyor.

*

“Yakıt – Elektriğe Nisan ayına kadar destek önlemleri”

Anastasiadis hükümetinin bir sonraki bakanlar kurulu toplantısında, pahalılıkla başa çıkılması amacıyla yakıt ve elektrik desteği önlemlerinin iki ay daha uzatılmasına karar verilmesi bekleniyor.

*

“Ekonomi Bakanı Konstandinos Petridis: Politikadan çekiliyorum”

Ekonomi Bakanı Konstandinos Petridis siyasi hayattan tamamen ayrıldığını bildirdiği açıklamasında “Her politikacı ne zaman çekilmesi gerektiğini bilmelidir” dedi. Böylelikle kendisinin DİSİ başkanlığına aday olacağını iddia eden söylentilere de cevap vermiş oldu. Petridis buna paralel olarak DİSİ’nin içinde bulunduğu dönüm noktasına da değindi ve “Yapmış olduğumuz hatalar konusunda, gerek parti tarafından gerekse de inkâr edilemez başarılarımıza rağmen iktidar olmanın yol açtığı yıpranma bakımından özeleştiri yapmanın vakti gelmiştir” diye belirtti.

*

Alithia gazetesi:

Gazete Moody’s’in tahminlerine ön sayfadan yer verdiği haberinde “Küçükler müzakereleri de çözümü de engellemeye çalışacak – Hristodulidis’in Cumhurbaşkanı seçilmesinin haritasını çıkaran Moody’s belli sonuçlara vardı” başlıklarını kullanmış.

Habere göre, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Mοοdy’s Kıbrıs sorunuyla ilgili herhangi bir görüşmenin zor olacağı, yeni cumhurbaşkanını destekleyen küçük siyasi partilerin bu konudaki sert çizgisinin potansiyel olarak engel teşkil edeceği değerlendirmesi yaptı.

Moody’s ilgili raporunda Nikos Hristodulidis'in, AB'nin aktif katılımıyla iki toplumlu iki bölgeli federasyonu hedefleyen bir çözüm için yeni bir çaba sözü vermiş olmasına rağmen, tam da onu destekleyenler yüzünden zorluklarla karşılaşacağını belirtiyor.

Ancak Μoody’s’in yeni Cumhurbaşkanından ekonomik konulardaki beklentileri de yüksek; "Sayın Hristodulidis'ten bekliyoruz..." ifadesi kalkınma, mali disiplin, beklemede olan ciddi çalışma sorunları, ekonomik reformların yanı sıra enerji ve Kıbrıs'ın geleceğine yönelik çözümlere özel atıfta bulunularak sürekli olarak kaydedilmektedir.

*

“Buluşma kesinleşti –Hristodulidis ile Tatar gelecek Perşembe görüşecek”

Yeni seçilen Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile Kıbrıs Türk Lideri Ersin Tatar arasındaki gayrı resmi görüşme 23 Şubat günü gerçekleşecek. Nikos Hristodulidis’in siyasi bürosundan yapılan ilgili açıklamada iki liderin buluşmasının önümüzdeki Perşembe günü sabah saat 11.00’de, BM’in Kıbrıs’taki temsilcisi Collin Stewart’ın BM kontrolündeki eski Lefkoşa havaalanı bölgesindeki evinde gerçekleştirileceği belirtildi.

Son Güncelleme: 17 Şubat 2023 - 13:36

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.