basın özetleri

Filelefteros gazetesi ana haberini “Siyasi derinliği olan teknokratlarla – Nikos Hristodulidis, yeni hükümete parti üyeleri dâhil etmeme konusunda kararlı – Partilere bakanlara ilişkin net mesaj” başlıkları altında veriyor. Şöyle yazıyor:

Nikos Hristodulidis, kuracağı yeni hükümet konusunda, kendisini destekleyen partilere net mesaj gönderdi. Politik düşünen teknokratlar konusundaki görüşlerine bağlı kalarak hükümete parti yetkilileri dâhil etmeye hayır dedi. Filelefteros gazetesinin elde ettiği bilgilere göre yeni seçilmiş Cumhurbaşkanı şu ana kadar bakanlık alacağı duyulan isimlerin hiçbirinin yeni Hükümette olmayacağını söyledi. Bu durum son günlerde gün ışığını gören senaryoların hareket noktasını kendini öne çıkarmaya çalışan şahısların kendi lehlerine işleyecek bir ortam yaratma çabasının oluşturduğunu gösteriyor. Şimdi ise bu çabaların boşa çıktığını görüyoruz.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Gözü ülke ve halkımızın üzerinde olacak bir AKEL muhalefeti – Nikos Hristodulidis: AKEL ile aramızdaki farklı yaklaşımlara saygımız tam” başlıkları altında verilen ana haber gazetenin ön sayfasında şu noktalara dikkat çekiyor.

Stefanu Hristodulidis’e ne dedi: “AKEL Hükümette yer almayacak/ ve biz böyle bir gelişmeye tanık olmayı arzu etmiyoruz.

AKEL Genel Sekreteri “Muhalefetimiz sorumlu ve ciddi ama aynı zamanda da talep edici bir muhalefet olacak” dedi.

Averof Neofitu: “Sayın Hristodulidis DİSİ’ye güvenebilir, bütçelerin reddedileceğine dair kaygıları olmasın”

Yeni Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile görüşmesinden sonra açıklamalar yapan AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu “AKEL ülkeye ve halka karşı olan rolünün ve sorumluluklarının bilincinde olan bir partidir. AKEL sorumluluk sahibi ve ciddi, yurtsever ve ülkemizin, halkımızın yararına olduğuna inandığımız her konuda talep edici bir muhalefet olacaktır…

…Kazanmak zorunda olduğumuz bahisler çok. Bunlar başta Kıbrıs sorunu olmak üzere, zor bir zamansal konjonktür ve zor bir dünya karşısında bir dizi başka sorunlardır” dedi.

Sorulara yanıt verirken AKEL’in Hükümette yer almayacağını netleştiren Stefanu ayrıca partinin, AKEL alanından veya AKEL’in yakın çevresinden kişilerin Hükümette yer aldığını görmeyi arzu etmediğini ifade etti. “Biz muhalefet pozisyonundan hareket edip ona göre değerlendirileceğiz” dedi.

*

Politis gazetesinin ana haberi.

Başlıklar:

“Kıbrıs sorununa destek ama parti yetkililerimizden uzak durun -– Averof Neofitu ve Stefanos Stefanu’dan Yeni Cumhurbaşkanına mesajlar”

DİSİ ve AKEL liderlikleri dün yeni seçilen Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’e itibar zedeleyici yaklaşımlara başvurmaksızın “Biz muhalefetteyiz” duruşunu kesinliğe kavuşturdu. Hristodulidis’in Averof Neofitu ve Stefanos Stefanu ile ilk görüşmeleri iyi bir ortamda geçti.

DİSİ hangi konumda olursa olsun parti yetkililerinin hükümette yer almasını istemiyor. DİSİ Kıbrıs sorunu grubunda yer almaya ve Nikos Hristodulidis’in Avrupa Halk Partisinde konuk statüsü ile yer almasına evet dedi.

AKEL gerek bir parti yetkilisinin ya da partinin yakın çevresinden herhangi bir kimsenin bakan yapılmasının savaş nedeni olacağı noktasını netleştirdi. AKEL takdir etmeye ama aynı zamanda da gerekli olan durumlarda sert eleştiriler yapmaya hazır.

*

Ve Alithia gazetesinin ana haberi:

“Meyvelerini toplamayı bekliyorlar – Nikos Hristodulidis’i destekleyen partiler alacakları bakan koltuğu sayısını bekliyor”

Parti yetkililerinin değerlendirmelerine göre DİKO’ya üç, EDEK ve DİPA’ya ise ikişer portfolyo ve Eleni Theoharus ve Kıbrıs Avcılar Hareketine ise bazı kurullar verilecek.

Cumhurbaşkanı, parti yetkililerine portfolyo verilmesinden kaçınabilmek amacıyla Bakanlar Kuruluna vermek istediği teknokrat profiline yönelik niyetini açıklamış olduğu halde partiler listelere partilerin ön saflarında yer alan isimleri de dahil etmek konusunda niyetliler.

Hükümete yüzde elli kadın kotası Parti başkanlarının ya da bazılarının işini zorlaştırıyor. Bunun ayrıca Hristodulidis’in de işini zorlaştıracağı değerlendirmesi yapılıyor.

Muhalefet partilerinin Hükümette yer almayacaklarına yönelik beklenen duruşu da dün netleşti.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden bazıları:

Diğer haberler de yine siyasi gelişmelerle ilgili.

Alithia:

“Kıbrıs sorunu grubu oluşturulduğu takdirde DİSİ de katılacak – Bakanlar Kuruluna DİSİ’yi ve AKEL’i rahatsız edecek atamalar yapılmayacak”

Alithia gazetesine ulaşan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı müzakereci atarken, iki büyük muhalefet partisinin de görüşlerini göz önünde bulunduracak.

Kıbrıs sorununda bir hareketlilik oluşuncaya dek Menelaos Menelau’nun müzakereci görevinde kalması olasılık dışı değil.

*

Politis:

“Üçlü oluşturuldu – DİSİ’ye yeni başkan”

DİSİ’de verilen başkanlık mücadelesine Dimitris Dimitriu da katıldı. Dimitriu Averof Neofitu’ya karşı şahsi strateji yaptığına dair imalarda bulundu. Tüm adaylıkların iyi niyetle karşılandığını ifade eden Averof hem kendi adaylığının hem de alınan tüm diğer kararların şahsi değil kolektif bir şekilde alındığını anlamlı bir şekilde vurguladı.

*

Haravgi gazetesi:

“Averof takla attı! Yaptığı yanlışlar için özür diledi ve Keti Kliridu ile hemfikir olmadığını ifade etti!”

Averof Neofitu DİSİ’de Mart ayında yapılacak olan başkanlık seçimleri öncesinde yeni bir takla daha attı. Dün yeni Cumhurbaşkanı Hristodulidis ile yaptığı görüşmeden sonra seçimlerin ilk turunun sonuçlarından sonra hatalar yapıldığı kabul etti ve kendi payına düşenleri de bir kez daha üstüne alarak özür diledi. Averof seçimlerin ikinci turundan önce de Hristodulidis’i hain olarak nitelendirdiğini reddetmişti. Dün ise ona “Ülkenin yeni kaptanı olduğunu ve ülkenin iyiliğinin her şeyin üzerinde yer aldığını” söyledi. “Ülkenin idaresinde DİSİ’ye güvenebilirsiniz, ülkenin bütçesiz kalabileceği konusunda kaygılanmamalısınız” dedi.

*

“DİKO, EDEK, DİPA’yla sıkı pazarlık – Yeni Cumhurbaşkanının Bakanlar listesini oluşturmak için zamana ihtiyacı var”

*

Alithia’dan bir diğer haber:

“Türkiye ve Suriye’de yıkım boyutları – Kıbrıs depremzedelere destek veriyor”

Kıbrıs Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu depremzedelere bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Kıbrıs’tan depremzedelere 0,5 milyon avroluk yardım…

Hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bini, yaralananların sayısı ise 105 bini aştı. Yüz binlerce insan evsiz kaldı.

*

Haravgi gazetesinden bir haber:

“Temel ihtiyaç ürünlerinde yeni zam tsunamisi”

Mutfak filesinde yaşanan zam tsunamisi devam ediyor. Dondurulmuş balık ürünlerini vuran yeni tsunami yüzde 31,4 oranında zam getirdi. Un ürünlerindeki artış yüzde 6.4 oranında. Sera hıyarı yüzde 10.3, tarla hıyarına yüzde 13.6 zam aldı. Belli bir markanın Ayçiçek yağı fiyatı yüzde 47.2, aynı firmanın makarna mamulleri fiyatları ise yüzde 6 ile yüzde 12 arasında arttı.

*

Filelefteros’tan:

“Derinya’da bir kız çocuğunu kaçırma teşebbüsü – Öğretmenlerin müdahalesi sonucunda engellendi”

Mağusa kazası makamları kaçırma teşebbüsünün bir yabancı tarafından yapıldığı olasılığını araştırıyor. Olayı çocuğun annesi polise ihbar etti.

*

“Çocuk tacizlerine tahrik niteliğinde ceza”

Kıbrıs kamuoyunu ve adaletini meşgul eden en büyük taciz olaylarından birine verilen ceza “okşayan ceza” olarak nitelendirildi. Sevgilisinin 13 yaşından küçük çocuklarını taciz eden 57 yaşındaki kişiye 5,5 yıl hapis cezası verildi. İlgili mahkeme kararı dün Limasol Ağır Ceza Mahkemesinde kapalı kapılar ardında alındı. Çocukların zanlılar arasında bulunan annesinin de son anda ifadesini değiştirerek suçlamaları kabul etmesi davanın seyrini değiştirdi.

Son Güncelleme: 16 Şubat 2023 - 12:18

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.