Basın Özetleri 14.02.2023

Filelefteros Gazetesi “Hükümeti kurmaya başladı”, Politis Gazetesi “Averof'u vurma ve açık liderlik sorunu”, Alithia Gazetesi “Yeni hükümetle beklenen değişiklikler”, Haravgi Gazetesi “Partiler, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki kazanç ve kayıpları hesaplıyor” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Hükümeti kurmaya başladı

“Bakanlıklar için hangi isimlerle görüşüldü?” alt başlıklı haberde, Nikos Hristodulidis’in, Nikos Anastasiadis hükümetinden ayrıldıktan 13 ay sonra, bu kez Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi ve yeni Cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na döndüğü belirtildi. Haberin detayında, Hristodulidis’in resmen göreve başlamasından önce hükümetini kurması için tam 2 haftası olduğu ve temaslarını çoktan başlatarak ilgililerle konuştuğu aktarıldı. Anastasiadis ilk görüşmelerinin sonunda Hristodoulidis'e şahsen eşlik ederken, toplantının amacının, Cumhurbaşkanı Anastasiadis'in yeni Cumhurbaşkanı'na "iç yönetim meseleleriyle ilgili olsun olmasın, Kıbrıs meselesiyle ilgili meseleler ve özellikle de Avrupa Birliği üyesi ülkelerle son temaslarının sonuçları" gibi önemli sorunlar hakkında bilgilendirdiği vurgulandı. Haberde son olarak, Hristodoulidis’in toplantı sonraası yaptığı açıklamada, "İç yönetim meseleleri için çalışan sorunları, ekonomi ve diğer tüm konularda görüş alışverişinde bulunduk ve Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrılmadan önce Cumhurbaşkanı'nı kesinlikle tekrar göreceğim" dediği aktarıldı.


Politis Gazetesi

  • Averof'u vurma ve açık liderlik sorunu

“Averof Neofitou Siyasi Büro'daki ilk savaşı kazandı” üst başlığıyla verilen haberde, DİSİ Başkanı Averof Neofitou’nun, parti başkanlığı için 11 Mart'ta parti kongresi düzenlenmesi önerisini partinin Siyasi Bürosu’ndan ezici bir çoğunlukla geçirmeyi başardığı ve parti içindeki muhaliflerine karşı ilk zaferini kazandığı belirtildi. Haberin detayında, DİSİ Siyasi Bürosu’nun dün gece, parti başkanlığı seçimi için 11 Mart'ta Kıbrıs genelinde parti kongresi yapılmasına karar verdiği aktarıldı. Aralarında Haris Georgiadis, Dimitris Dimitriou ve Nikos Nouris'in de bulunduğu bazı yöneticilerin kongrenin 7 Mayıs'ta yapılması için teklif sunduğu vurgulanan haberde, parti başkanı Averof Neofitou'nun 11 Mart'ta yeni bir lider seçme önerisinin nihayet kabul edildiği belirtildi. Haberde son olarak, Parti basın sözcüsü Dimitris Dimitriou’nun, DİSİ Siyasi Büro toplantısının ardından yaptığı açıklamada, DİSİ'nin parti başkanı adaylarının bir önceki gün yani 20 Şubat Pazartesi günü sunulmasının ardından 21 Şubat'ta açıklanacağını söylediği açıklandı.

  • Randevularla çıkış kapısında

“Kumarhane denetimi” üst başlığıyla verilen haberde, Meclis Enerji Komisyonu, Ulusal Şans Oyunları ve Kumarhane Denetleme Kurumu’nun atanması için şartları olan milletvekillerinin Turizm Müsteşarlığı'na onay vermesi için bugün yeniden toplanacağı belirtildi. Haberde, DİSİ dışındaki tüm partilerin prensip olarak, 31 Ocak tarihinde tartışmalı atamaların yeni hükümete bırakılması konusunda anlaştığı hatırlatıldı. Bakanlar Kurulu’nun görev sürelerinin sona ermesine iki hafta kalmış olmasına ve DİSİ dışındaki tüm partilerin atanmaları reddetmesine rağmen, Ulusal Şans Oyunları ve Kumarhane Denetleme Kurumu'na 3 üyenin atanmasında ısrar ettiği belirtildi. İlkesel nedenlerle ihtilaflı atamaların 1 Mart'ta hükümeti resmen devralacak bir sonraki hükümete bırakılması gerektiğinin vurgulandığı habarde, Ulusal Şans Oyunları ve Kumarhane Denetleme Kurumu, kumarhanelere lisans veren, kontrol eden ve denetleyen yetkili otorite olduğu irdelendi.


Alithia Gazetesi

  • Yeni hükümetle beklenen değişiklikler

“Nikos Hristodoulidis’in Bakanlar Kurulu, büyükelçilerin transferleri ve Meclis’teki değişiklikler” üst başlıklı haberde; Nikos Hristodoulidis’in “Yeni hükümet yapısının oluşumuna yönelik süreçler ileri aşamada” dediği belirtildi. Haberin detayında, Bakanlıkları devralmak için olası milletvekillerinin tercih edilmesi durumunda Meclis’te oluşacak senaryolar ve ikinci olasılıkların merak konusu uyandırdığı belirtildi. Eski bir bakanın Atina büyükelçiliğini devralmaya hazırlandığı aktarılan haberde, şuanda Atina Büyükelçi olarak görev yapan Kiriakos Kenevezos'un ise nereye gideceği sorusu gündeme getirildi. Haberde son olarak, yeni Cumhurbaşkanı’nın seçim kampanya sürecinde yanında bulunan yüzlere vereceği pozisyonların ne olacağı konusunun da gündemi kurcaladığı belirtildi.

  • Depremzedeler hayatta kalma kaygısı taşıyor

“Adıyaman felaketinden kurtulanların şok edici tanıklıkları” üst başlıklı haberde; 35 bin'den fazla insanın hayatını kaybetti faciada, yüzbinlerce kişininse evsiz kaldığı vurgulandı. Haberin detayında, hükümet sözcüsü Marios Pelakanos’un yaptığı açıklamada, AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou’nun Kıbrıslı Türkler için 3 günlük yas ilan edilmesi çağrısının Cumhurbaşkanı Anastasiadis tarafından değerlendirileceğini söyledi.


Haravgi Gazetesi

  • Partiler, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki kazanç ve kayıpları hesaplıyor

“Seçim sonucunun parti içi değerlendirme işlemleri başlatıldı” alt başlığıyla verilen haberde; AKEL Polit Bürosu’nun önümüzdeki hafta toplanarak seçim sonucunu değerlendireceği, DİSİ Siyasi Bürosu’nun ise 11 Mart'ta parti başkanı ve 6 Mayıs'ta diğer liderlik pozisyonlarının seçimi için parti kongresini toplama kararı aldığı vurgulandı. Haberde ayrıca, anket şirketlerinin, daha geniş bir sosyal etki kaydeden Andreas Mavroyannis'nin dikkate değer dinamik yükselişine dikkat çektiği aktarıldı.

  • Pittatzis'in iddiaları

“Yayınlanmamış video ve pasaport dosyalarından bahsediyor” alt başlıklı haberde; hukukçu Andreas Pittatzis’in, Al Jazeera davasında Nikos Anastasiadis'i suçlayarak, kamuoyuna açıklanmayan "düzenlenmemiş bir videodan" ve aynı zamanda "genel merkezde" bulunan vatandaşlığa kabul dosyalarından söz ettiği belirtildi. Haberde, Pittatzis’ın sosyal medyadaki kişisel sayfasında Nikos Anastasiadis'in bir fotoğrafı eşliğinde yaptığı bir gönderide, "genel merkezdeki dosyalar benim vatandaşlığım için değil" dediği ve Anastasiadis'e hitaben "Gerçeği biliyordunuz. Al Jazeera videosu çıkmadan önce onu biliyordunuz. Ama fırsatı kaçırmadın. Piyangoyu kazandın." yazdığı vurgulandı.

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.