Basın Özetleri 13.02.2023

Filelefteros Gazetesi “Bugün vatanımız kazandı”, Politis Gazetesi “DİSİ'nin maceralarında Nikos Hristodoulidis’in zaferi”, Alithia Gazetesi “Seçim %51,92 ile sona erdi”, Haravgi Gazetesi “Bölgenin ve insanların iyiliği için mücadele devam ediyor” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Bugün vatanımız kazandı

“Yaptığı açıklamada birlik mesajı verdi” alt başlıklı haberde, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin seçilmiş 8’önci Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in, ilk açıklamasını dün gece ilan töreninin hemen ardından yaptığı belirtildi. Seçim öncesi mücadelede karşısına çıkan partilere ve her kesime birlik ve beraberlik mesajı veren Nikos Hristodulidis konuşmasında "En büyük endişem Türk işgalinin sona ermesi ve vatanımızın yeniden birleşmesi" vurgusu yaptığı aktarıldı. Haberin detayında, Hristodoulidis'in seçim öncesi kampanyasında ana mesajlarından biri "Güçleri birleştiriyoruz" olduğu hatırlatılırken, yaptığı bu kısa konuşmasıyla tüm siyasi güçlere işbirliği mesajı göndererek bunun sadece bir slogan olmadığını gösterdiği belirtildi. Hristodoulidis'in konuşmasında, "Solun büyük partisi AKEL'i saygı ve hürmetle anıyorum ve verdiğimiz güzel mücadele için Andreas Mavroyiannis'e de sonsuz saygılarımı gönderiyorum.” dediği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Anastasiadis'e "bunca yıldır sahip olduğumuz uzun vadeli işbirliği ve bana verdiği görevlerle bana gösterdiği güven" için de teşekkür etmeyi ihmal etmeyen Hristodoulidis'in, seçim öncesi kampanyasında kendisine destek olan partilere, örgütlere, gruplara ve gönüllülere özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ettiği aktarıldı.

  • Daha fazla insan oy kullandı, daha azı Cumhurbaşkanı’nı seçti

Haberin detayında, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin dün gerçekleşen ikinci turunda sandıklarda kullanılan oyların 2,295 arttığı ancak sansasyonel olanın, geçerli oyların ilk tura göre 3.115 daha az olması olduğu belirtildi. Hem geçersiz oy pusulalarının, hem de boş oy pusulalarının (toplam 8,154 adet) 5 Şubat Pazar günü gerçekleşen ilk tur seçime nazaran çok daha fazla olması, çekimser olarak kaydedilmek istemeyen ancak adaylardan birini de seçmek istemeyen seçmenlerden geldiği vurgulandı.


Politis Gazetesi

  • DİSİ'nin maceralarında Nikos Hristodoulidis’in zaferi

“15,532 oyla Cumhurbaşkanı belirlendi” üst başlığıyla verilen haberde, Nikos Hristodulidis’in dün gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, seçmenlerin oylarının %51,97'sini aldığı ve Andreas Mavroyannis'in %48,03’lik oy oranına karşı az bir farkla kazandığı aktarıldı. Haberin detayında, Nikos Hristodulidis’in kazandığı zaferin ardından, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 8’inci Cumhurbaşkanı olduğu belirtilirken; Hristodulidis’in Mavroyannis ile arasındaki çetin mücadelenin ardından, %48,03'e karşı %51,97'lik bir çoğunlukla zafer elte ettiği vurgulandı. Sonucu belirleyen bölge Baf olmasına rağmen, Hristodulidis’in Larnaka ve yurtdışı dışında tüm bölgelerde çoğunluğu kazandığı aktarılırken, seçimin sonucunu yalnızca 15 bin oyun belirlediği hatırlatıldı.

  • Kaybetti ama başı dik

Haberin detayında, Andreas Mavroyannis’in, parti tarihinde DİSİ'yi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu dışında tutmayı başaran ilk bağımsız aday olduğu ve 189.335 oy ve %48.03'lük oy oranıyla dikkate değer bir başarı elde ettiği belirtildi. Önemli bir yüzdeyle seçimleri kaybeden bağımsız aday Andreas Mavroyannis’in 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda AKEL adayı Stavros Malas'ın aldığı oy miktarından 20 bin daha fazla oy aldığı aktarıldı.


Alithia Gazetesi

  • Seçim %51,92 ile sona erdi

“Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 8’inci Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis” üst başlıklı haberde; seçimin sonucunu DİSİ'nin oylarının belirlediği ve sonuçların çıkmaya başladığı ilk andan itibaren Hristodoulidis’in Cumhurbaşkanı olacağını ilan ettiği belirtildi. Haberin detayında, Kıbrıs’ın en büyük iki partisi AKEL ve DİSİ’nin tarihi bir şekilde, DİSİ Başkanı Averof Neofitou ve AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou'nun da açıkça belirttiği gibi sorumlu bir muhalefet olacağı vurgulandı. Nikos Hristodoulidis’in ise, Kıbrıs sorununun çözümünün en önemli öncelik olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs halkının beklentilerini karşılamak için her şeyi yapacağına dair güvence verdiği vurgulandı.

  • Sayılar üzerinden seçim

Haberin detayında, 406,616 seçmenin oy hakkını kullandığı ve Lefkoşa'daki oylamada iki aday arasında farkın yalnızca 1,657 oy olduğu vurgulandı. Bölgelere ve aday tercihine göre Kıbrıs geneline bakıldığında; Larnaka ve yurtdışında Andreas Mavroyannis’in önde olduğu ancak diğer bölgelerde seçmenin tercihini Nikos Hristodoulidis’ten yana kullandığı aktarılırken, özellikle Baf ve Limasol’daki büyük farkın sonucu belirlediği ifade edildi.


Haravgi Gazetesi

  • Bölgenin ve insanların iyiliği için mücadele devam ediyor

“Sorumluluk, girişkenlik, ciddiyet ve yurtseverlik ile muhalefet” alt başlığıyla verilen haberde; Andreas Mavroyannis ve AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou, gençlere mücadeleye devam etmeleri, kaderlerini ve geleceklerini başkalarının belirlemesine izin vermemeleri mesajı gönderdiği belirtildi. Haberin detayında, sonuçların açıklanmasının ardından seçim merkezi önünde toplanan yüzlerce gence seslenen Mavroyannis, seçim sonucunun "hepimizin sorumluluklarını artırdığını" dediği ve "Önümüzdeki bu durumu devam ettirmemek ve ülkemizi kötüden daha kötüye götürmemek için bir yol bulmak sizin elinizde." diye eklediği vurgulandı. AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou’nun ise "Kıbrıs'ımız, halkımız ve siz gençler için bu mücadeleye devam edeceğiz" vurgusunu yaparak, "Bu yolculuğa birlikte devam edeceğiz" dediği aktarıldı.

  • Cumhurbaşkanlığı 2023: İkinci turun resmi sonuçları

Haberin detayında, Cumhurbaşkanlığı seçimlerin ikinci turunun resmi sonuçlarının, Seçim Genel Mukayyidi Kostas Konstantinou tarafından açıklandığı belirtildi. Oyların tasnif ve sayım işlemlerinin şeffaf, demokratik ve değiştirilemez bir şekilde tamamlandığını belirten Konstantinou’nun; 406.616 seçmenin, yani %72,45 oranında oy kullanıldığını açıkladığı ve sandığan gitmeyen seçmen oranının %27,55, geçersiz oy oranının %2,07, boş oy oranın ise %0,98 olduğunu söylediği aktarıldı. Geçerli oy sayısı 394.202, yani %96,95 olduğu ve adaylar oy pusulasındaki sırasına göre Andreas Mavroyiannis’in 189.335 oy yani %48.03, Nikos Hristodoulidis’inse 204.867 oy yani %51.97'lik bir rana sahip olduğu belirten Konstantinou’nun, "Sonuç olarak Nikos Hristodulidis’in Cumhurbaşkanı seçildi" dediği ifade edildi.

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.