Basın Özetleri 10.02.2023

Filelefteros Gazetesi “İç savaş başlattılar”, Politis Gazetesi “Petridis'ten Pruntzos'a güvenoyu”, Alithia Gazetesi “Bilinçli olarak ve açıkça Andreas Mavroyannis”, Haravgi Gazetesi “Kıbrıs'ın çözüm hedefine bağlı, güvenilir bir Cumhurbaşkanı'na ihtiyacı var” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • İç savaş başlattılar

“DİSİ içi çatışmanın fitilini böyle ateşledi” alt başlıklı haberde, DİSİ Siyasi Bürosu'nun oturumu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu hakkında karar vermenin ötesinde, yöneticilere olumsuz iklimi yatıştırmak için kendilerini konumlandırma fırsatı vermeyi amaçladığı belirtildi. Haberin detayında, Siyasi Bürosu'nun içindeki ve dışındaki tutumlar, sağcı hizipte açık bir savaşa yol açtığı ve Averof Neofitou ile Nikos Anastasiadis’in benzeri görülmemiş şekilde açılmasına neden olduğu vurgulandı. DİSİ Başkanı Neofitou’nun Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu ile yaptığı röportajda söylediklerinin, Brüksel'de olan Cumhurbaşkanı Anastasiadis'i bir hayli rahatsız ettiği, vurgulanırken, üst düzeydeki çatışmalara ek olarak aday destek ifadeleri içeren bir duyurunun parti içi savaşa neden olacağı aktarıldı. Averof Neofitou ile Nikos Anastasiadis arasında bir anlaşmazlık olduğu ve bunun DİSİ içinde ve dışında ortak bir sır olduğu ifade edildi.

  • Airbnb tipi platformlar için tescil

Haberin detayında, 7 Şubat itibariyle, internet ve Airbnb gibi platformlar aracılığıyla kısa süreli kiralamalar için mülk sahibi olan ve reklam yapan tüzel ve gerçek kişilerin Turizm Müsteşarlığı'nın Self-Servis Konaklama Sicili’ne kaydolmasını zorunlu kılan mevzuatın yürürlüğe girdiği açıklandı. Haberde ayrıca, internette kısa dönem kiralama hizmeti sunan tüzel ve gerçek kişilerin paylaşım yapbilmeleri için, Turizm Müsteşarlığı’ndan kayıt yaptırmış olmaları gerektiği hatırlatıldı.


Politis Gazetesi

  • Petridis'ten Pruntzos'a güvenoyu

“Vassiliou gibi, mevcut Maliye Bakanı'da ekonomide DİSİ modelinin uygulanacağını düşünüyor” üst başlığıyla verilen haberde, Konstantinos Petridis, Andreas Mavroyannis'in seçilmesi durumunda ekonomik modelde olası bir değişiklikten endişe duymadığını ve Prounzos'un böyle bir görev için gereken hem karaktere hem de potansiyele sahip olduğuna inandığını söylediği belirtildi. Haberin detayında, Ioannis Kasoulidis’in de kendisini ne olarak Mavroyannis'in yanında konumlandırdığı ve “Kıbrıs sorununun daha iyi yönetilmesiyle, uluslararası alanda Kıbrıs sorununun çözülmesini gerçekten istediğimize dair güven yaratabiliriz.” dediği aktarıldı. Kararsız seçmenlerin belirleyici rol oynayacağı zorlu bir mücadelenin devam ettiği belirtilen haberde, devam eden anketlerin, DİSİ seçmeninin %50'ye yakını Mavroyannis'i desteklemeye doğru ilerlerken, geri kalan ise kararsız ve Hristodoulidis arasında bölündüğünü görterdiği aktarıldı.

  • 113 milyon Euro'luk nihai maliyet

Haberin detayında, Lefkoşa'nın merkezinde inşa edilecek ve İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın yanı sıra bürolar, Kıbrıs Kütüphanesi ve Bilim, Edebiyat ve Sanat Akademisi'ne ev sahipliği yapacak çok katlı yapı kompleksiyle ilgili olan; Ulaştırma, Haberleşme ve Bayındırlık Bakanı Yannis Karousos ve İçişleri Bakanı Nikos Nouris'in ortak önerisinin Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığı belirtildi. İlgili kararın, Bakanlar Kurulu'nun dün gerşekleştirdiği oturumunda alındığı belirtilen haberde, bu kararın devletin son yıllarda devlet dairelerini ve hizmetlerini barındırmak üzere özel sektöre ait binaları satın alma çabalarının bir parçası olduğu ve devletin şuanda söz konusu kurumlar için yılda yaklaşık 22 milyon Euro kira ödediği vurgulandı.


Alithia Gazetesi

  • Bilinçli olarak ve açıkça Andreas Mavroyannis

“Kasoulidis’ten tarihi bir siyasi müdahale” üst başlıklı haberde; Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulidis’in, "Kıbrıs'ın uluslararası alanda ilham verebilmesi için Kıbrıs sorununun çözümünü isteyen güçlerin orada olması gerekiyor" diyerek, Andreas Mavroyannis'in adaylığı lehinde konuştuğu belirtildi. Haberin detayında, kurmayların elindeki verilere göre, Ioannis Kasoulidis'in Kıbrıs sorunu ile Mavroyannis lehine net bir şekilde konumlandırılmasının ardından, DİSİ seçmenlerinin çoğunluğunun da Andreas Mavroyiannis'e destek vermeye doğru ilerlediğinin gözlemlendiği aktarıldı. Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu’da dahil beş büyük kanalın bugün yayınlayacağı tartışma programıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için seçim kampanyası sürecinin tamamlanacağı hatırlatılırken, iki Cumhurbaşkanı adayının, ilk tur gecesinden bu yana destek kazanmak için yoğun bir mücadele verdiği belirtildi.

  • Türkiye ve Suriye’de depremlerden yaklaşık 20.000 kişi hayatını kaybetti

Haberin detayında, Türkiye'de depremin vurduğu 10 ilde 3 aylık olağanüstü hal ilan edilirken, yetkililer, Pazartesi günü meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremden 13,5 milyon Türkiye vatandaşının doğrudan etkilendiğini tahmininde bulunduğu aktarıldı. Haberde ayrıca, 6 Kıbrıslı Türk hayatını kaybederken, 21 öğrencinin ise hala otelin enkazı altında olduğu belirtilirken, evsiz kalan 100 binlerce insansın çaresizlik içinde olduğu belirtildi.


Haravgi Gazetesi

  • Kıbrıs'ın çözüm hedefine bağlı, güvenilir bir Cumhurbaşkanı'na ihtiyacı var

“Mavroyannis: Ülkemizi bölünmeye doğru sürüklemekten kurtarmalıyız” alt başlığıyla verilen haberde; Pazar günü gerçekleşecek seçimin çok büyük riskler taşıdığı ve herhangi bir kişisel hırs ile hizipten önce gelmesi gerektiği vurgulandı. Haberin detayında, Pazar günü gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan çıkacak sonucun Kıbrıs'ın gidişatını ve halkının geleceğini belirleyeceği aktarıldı. Siyasi çıkarlarını, Kıbrıs çıkarlarının önüne koyanların dar görüşlü yaklaşımlarından kaynaklanan büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olunduğu belirtilen haberde, Hristodoulidis’e de atıfta bulunarak, Türkiye'nin Varoşa’nın açılması konusunda blöf yaptığını ve sonunda Türkiye'nin öne geçtiğini söyleyen kişinin kendisi olduğunu hatırlatıldı.

  • Bölgenin ve insanların yararına geniş sosyal cephe

Haberin detayında, bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Andresas Mavroyannis’in adaylığına yönelik destek dalgasının genişlemeye devam ettiği belirtildi. Modern ve yeniden birleşmiş bir Kıbrıs için; Konstantinos Hristofidis, Marios İladis, Hristodoulos Protopapas, “Kıbrıs için Mağusa” ve geniş sağın ardından, Ahilleas Dimitriadis’in de Mavroyannis’e destek verdiği aktarıldı.

Son Güncelleme: 10 Şubat 2023 - 13:59

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.