basın özetleri 31.01.23

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Başarısız enerji politikası pahalıya mal oluyor – Enerjik güvensizlik, enerjik yoksulluk ve çevreye olumsuz etkiler”

Hane halkları ve işyeri tüketicileri için elektrik son derece pahalı, kirlilik yayımı hakları için ise milyonlarca avro ödüyoruz.

30 aydır AB’den 100 milyon avroluk kalem almış olduğumuz halde, elektrik enerjisi depolama tesislerinin inşasını halen başlatmadılar.

Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı oranı Kıbrıs’ta yüzde 14,8’le sondan beşinci sırada bulunuyor.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“İlk kez olarak resmen ilhakla tehdit ediyor – Tatar’ın “Ya iki devlet ya entegrasyon” ikilemi karşısında Kıbrıs Türk toplumunda tepkiler – Bir yıl öncesine kadar bunun Kıbrıslı Türklerin talebi olmadığını söylüyordu”

Ersin Tatar’ın Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimlerine sadece birkaç gün kala yaptığı açıklamalar Kıbrıs Cumhuriyeti yeni devlet liderinin, görüşmelerin kesilmesinden 7 yıl sonra, idare etmekle yükümlü olacağı Kıbrıs sorununun içinde bulunacağı son derece kötü durumun ön mesajını veriyor.

İşgal lideri The Guardian gazetesine verdiği demecinde “ya iki devlet çözümü ya Türkiye ile entegrasyon” ikilemini ortaya koyarak ilk kez resmi olarak işgal altındaki bölgenin ilhakı konusunda uyardı. Bilindiği üzere 2017’de Kran Montana’da müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ve özellikle de 2021’de yapılan resmi olmayan Cenevre buluşmasından sonra Kıbrıs Türk basınında ilhak çabaları konusunda çeşitli haberler yer almıştı. Bununla birlikte Türk ve Kıbrıs Türk tarafının resmi açıklamaları ayrı egemenlik ve iki devlet çözümüyle sınırlı kalmıştı.

Hatta bundan tam bir yıl önce Ersin Tatar yaptığı bir açıklamayla “Kktc’nin herhangi bir başka ülkeye ilhakının Kıbrıs Türk tarafının resmi görüşü olamayacağını” netliğe kavuşturmuştu.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Finansörlerinizi açıklayın – Nikos Hristodulidis Columbia’dan aldığı 200 bin avro konusunda susuyor… Nerelerden finansman aldıklarını diğer adaylar da açıklamak zorunda”

Nikos Hristodulidis’in seçim kampanyasının Columbia shipmanagement Ltd tarafından finanse edildiğine dair gün ışığını gören bilgilerden sonra Politis ona ve aynı zamanda tüm adaylara gönderdiği bir mektupla onları ana finansörlerini açıklamaya çağırdı. Cevaplarını bekliyoruz.

Adayların seçim kampanyalarının finanse edilmesi son derece önemli bir konu olup gerek şeffaflık gerekse de potansiyel adayların şirketlerle olan ilişkileri ve onlara bağımlılıklarıyla alakalıdır.

Potansiyel bir cumhurbaşkanının seçim kampanyasına büyük paralar yatıran bir şirketin beklediği karşılıklar nelerdir ve olası bir cumhurbaşkanının, seçim kampanyasını finanse eden şirkete karşı üstlendiği yükümlülükler ne olabilir?

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Büyük mücadelede eldeki tüm silahlar kullanılıyor – Adaylardan etki yaratma hamleleri ve ölümcül hatadan kaçınmaya yönelik çabaları”

Cumhurbaşkanı adayları final çizgisine ellerindeki tüm silahları kullanarak girdi. Görüşlerini ileriye çıkarıyor, ellerindeki gizli kartları açıyor ve onlara pahalıya mal olacak büyük hatadan kaçınmaya çalışıyorlar. Averof Neofitu son mitingine “halk debate”i adını verdi. Nikos Hristodulidis bağımlılık rehabilitasyon programına yönelik önerilerini açıkladı.

Tanınmış adli tıp doktoru Marios Matsakis Averof Neofitu’ya destek verdiğini açıklarken, dünyaca ünlü fetal tıp uzmanı bilim insanı Kipros Nikolaidis desteğini Nikos Hristodulidis’ten yana kullandığını duyurdu.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden bazıları:

Filelefteros’tan:

“UNFICYP kararı – Güvenlik Konseyi resmi olmayan görüşmeler teşvik ediyor”

Lefkoşa memnun, Ankara dün alınan 2764 sayılı karara karşı bağırıyor.

*

“YESİ’nin binlerce ilacı çöp tenekesine gidiyor – Sebep doktorların aşırı ilaç yazması”

“Poşet dolusu ilaç alma” fenomeni devam ediyor. Hastalar eczanelerden kendilerine lazım olmayan ilaçlarla yüklü çıkıyor.

*

“Lefkoşa’da kulelerle flört – Baf Kapısının karşısında”

Lefkoşa Belediyesi sorumluluğu üzerinden atmak maksadıyla başvuruyu Şehir Planlama Dairesine sevk etti.

*

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2.040 polis memuru görev başında”

Emniyet Müdürlüğü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde her şeyin yolunda gitmesi ve olaylara meydan verilmemesi amacıyla 2040 polis memurunu görevlendirdi.

*

“Yunanistan’da savaş uçağı trajedisi”

Yunanistan’da eğitim uçuşu yapan bir savaş uçağı denize düşerek parçalandı. Deniz teğmeni Marios Mihail Turutsikas ölü olarak bulundu, deniz yüzbaşısı Efstathios Tsitlakidis’in bulunmasına yönelik aramalar gece gündüz devam ediyor.

*

Alithia gazetesinden bazı kısa haberler:

“Hedefimiz sosyal dayanışmadır – Averof’un PASİDİ ve ETİK sendikalarıyla görüşmelerinin mesajları”

Devlet memurları ve banka memurları özverileriyle ekonomimizi destekledi. Şimdi vergi reformuyla onların desteklenmesinin vakti gelmiştir.

Bankalar çalışanların, tıraşlanmışların, hissedarların, senet sahiplerinin özverilerini istismar etmeye kalkıştıkları takdirde bizi karşılarında bulurlar.

*

“Konut fotovoltaikleri – Enerji Bakanı Natasa Pilidu güneş panelleri planını devam ettireceğini açıklamasının yanısıra durdurulmasına yönelik taleplere de 35 milyon avroluk sübvansiyonlarla cevap verdi”

*

“Sendikal Hareket – Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle grevler donduruldu. Sendikalar Çalışma Bakanı Kiryakos Kuşos’un üçüncü ülkelerden çalışan getirtilmesi önerisine hayır dedi.

*

“Mali Komiserin kararı”

Mali Komiser Pavlos İoannu Strovolos Kooperatif Bankasının ve KEDİPES’in süreçte eksikleri olduğunu tespit etti ve 1995’te alınmış olan bir kredinin kefilini yükümlülüklerinden muaf etti.

*

Haravgi gazetesinden:

“Seçenekler ya Averof ve Hristodulidis’le Anastasiadis ya da Mavroyannis’le değişim”

Nikos Anastasiadis sevimli bir tonla onu seven herkesin Averof Neofitu’ya oy vermesini istedi. Bununla da kalmadı, Averof Neofitu’yla cumhurbaşkanlığına da devam edeceğini söyledi. Ancak Nikos Anastasiadis’in seçim sahnelerinde Averof Neofitu’yu, perde arkasındaysa Nikos Hristodulidis’i desteklediğini Kıbrıs’ın taşları bile biliyor.

Oysa Kıbrıs halkını doğrudan ve belirleyici biçimde ilgilendiren ve seçimlerin cevap vereceği şey Anastasiadis Hükümetinin devamı mı yoksa Andreas Mavroyannis’le bir değişim mi sorusudur.

*

“Andreas Mavroyannis’te konut edinme programında gerçekleştirilebilir öneriler var”

Bütünsel bir konut politikasının olmaması ve konut piyasasında uygulanan suiistimal uygulamaları konut maliyetinin tavan yapmasına yol açtı. Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Andreas Mavroyannis dün, son bir yıl içinde kaydedilen faiz oranı artışının yüzde ellisini karşılayacak biçimde konut kredisi faizinin sübvanse edilmesi gibi realist ve uygulanabilir önlemlerini ortaya koydu.

*

“Kıbrıs Türk toplumunda Türkiye’den öğretmen getirtilmesine karşı tepkiler – KTÖS Başkanı “Türkiye’den öğretmen getirtilmesini siyasi bir adım” olarak nitelendirdi”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Başkanı Mustafa Baybora Türk Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in işgal altındaki bölgeye Türkiyeli öğretmenler gönderileceğine ilişkin duyurusunu şiddetle kınadı. Basın ve Enformasyon Dairesi’ne göre Yeni Bakış gazetesi Baybora’nın tam gün okul uygulaması ve Özer’in açıklamış olduğu 50 Türkiyeli öğretmenin gönderileceğine dair açıklamasına karşı olduğunu söylediğini yazdı. Baybora yaptığı ilgili açıklamada olayı “Türkiye tarafından atılmış siyasi bir adım” olarak nitelendirdi ve Kıbrıs Türk toplumunda özel eğitim alanında işsiz öğretmenlerin olduğunu vurguladı.

Son Güncelleme: 01 Şubat 2023 - 10:20

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.