basın özetleri 08/11/23

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Hangi konularda anlaştılar, bilmiyoruz – Stewart iki tarafla iki ayrı anlaşma imzaladı – Dışişleri Bakanlığı Pile'de bize sa[landi[i söylenen uzlaşma hakkında…”

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Konstandinos Kombos Pile’deki son gelişmele hakkında konuşurken “Kıbrıs Türk tarafıyla sağlanan anlaşma metninin içeriğini tam olarak bilmiyoruz. Bununla birlikte BM ilkeleri çerçevesinde olması gerektiğini düşünüyoruz, dedi.

Alithia 12Kasım günü BM iki tarafla farklı anlaşmalar yaptığını gün yüzüne çıkarmıştı.

Gazete Hükümete ve diğer tüm siyasi partilere Kıbrıs Türk tarafının BM ile hangi noktalar üzerinde anlaşmaya vardığını bilip bilmediğini sormuştu. Zira Alithia’ya ulaşan bilgiler Türk tarafının ısrarla “ılım kuralları” kazanmaya çalıştığını bildiriyordu.

Nihayetinde bölgede oynanan tehlikeli oyunlar konusunda sorularımıza hiç bir cevap alamadık ve geçen hafta Kıbrıs Türk basını “katılım kuralları” konusunda Türk tarafının büyük bir zafer kazandığını yazarken “dışişleri bakanı” da Kıbrıs Rum araçlarının bölgeden derhal ayrılmasını talep etti.

Geçen Pazartesi günü yaşanan gerginlikten sonra çalışmaların apar topar durdurulması yaşanan trajik durumun doruk noktası oldu.

*

Konuyu haber yapan ikinci gazete Politis s d.

“Pile’deki ortak anlayış sadece kağıt üzerinde kaldı - Kıbrıs Türk tarafı anlaşmayı bahaneler üreterek havaya uçurmaya çalışıyor” başlıklı habere göre s d, parselasyon çalışmalarının durdurulması olayının önemsiz gibi gösterilmeye çalışıldıktan sonra, çalışmaların dün de başlamaması barış gücü ile iki taraf arasında üzerinde anlaşmaya varılanların hayata geçirimesini ciddi risk altına sokuyor.

Kıbrıs Türk tarafı ilk parselasyonların yapıldığı bölgenin ölü bölge statüsünü sorgularken, öte yandan Pile Trulli köyü arasındaki yol hakkında da benzeri iddialar ortaya attı.

İşgal rejiminin eylemleri sistemli görünüyor; Birleşmiş Milletlerse çalışmaların dondurulması konusunda Kıbrıs Rum tarafına herhangi bir sorumluluk yüklemedi.

*

Diğer gazetelerin ilgili haber başlıkları ise şöyledi:

BM'den gelecek talimatlar beklenirken Pile'de durum sakin

Hükümet, Pile'deki çalışmaların mümkün olan en kısa sürede devam edeceğini umuyor

BM temsilcisinine dair Tatar’ın görüşlerine ilişkin resmi bir güncelleme yok

Müzakerelerin yeniden başlamasına dair dilekler

*

Pile’de Stewart’tan durumu netleştirmesi bekleniyor

Lefkoşa (yani Kıbrıs Rum tarafı) çalışmaların Pile’ye dair ortak anlayış metni dahilinde olduğu kanaatinde

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi şöyle:

“Partizanların Anita’ya baskısı – Partide aday adaylıkları konusunda kaf yoruyorlar – DİSİ liderliği “Herkesin aday olması mümkün değil” mesajı verdi” başlıklarıyla veriliyor.

Şöyle yazıyor:

Belediye Başkanı ve il meclisi başkanlığı pozisyonlarına ilgi duyan çeşitli taraflar ve potansiyel olarak ilgilenen adaylar tarafından sergilenmeye başlanan hareketler, bazılarının gelişmelerin önüne geçmek için acele ettiğini düşünen DİSİ liderliğine yönelik bir baskı aracı gibi işlev görüyor.

Haralambos Petridis'in Lefkoşa Belediyesi'ne adaylığını açıklamasının ardından dün Nikos Nikolaidis'in Limasol Belediyesi'ne bağımsız adaylığını açıklama niyetine ilişkin açıklaması geldi. Nikolaidis DİSİ üyesi olmamakla birlikte DİSİ'nin desteğiyle seçilmiş ve DİSİ'nin Limasol'daki il komitesiyle güçlü bağları var. DİSİ'nin yerel aktörleri, DİKO ile işbirliği olmaması halinde bile Nikolaidis’in adaylığını destekliyor.

Bu arada Limasol Belediye Başkanı Nikos Nikolaidis, dün "F"a yaptığı açıklamada, Limasol Belediyesi için bağımsız adaylığını açıklamaya hazır olduğunu belirtti ve DİSİ ile işbirliği istediğini ve umduğunu vurguladı.

​*

Gelelim Haravgi gazetesinin ana haberine. Haravgi gazetesi halkın elini ve cebini yakan konuları ele almaya bugün de devam ediyor.

Ana haber “Elektriğe yeni zamlar geliyor, kirlilik maddeleri yayımı hakkı maliyeti 500 milyon – Enerji Bakanı: Elektrik enerjisinin yüksek maliyeti daha da yükselecek” başlıları altında veriliyor.

Ön sayfada öne çıkan noktalar şöyle:

Kirletici maddeler yayimiyla bağlantılı artan maliyet, Kıbrıs'taki elektrik piyasasına yük bindiriyor.

“Kıbrıs tek başına Doğu Akdeniz'i küresel bir enerji merkezi haline getiremez”.

Türkiye'nin enerji alanındaki gelişmelerinden dışlanması yeni agresif eylemler için risk teşkil ediyor.

Habere kısaca bir göz atalım s d.

Dün Economist'in düzenlediği 19. Yıllık Kıbrıs Zirvesi panelinde konuşan Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiu önceki hükümetin enerji sektöründe izlediği politikanın yarattığı kısır döngüyü net bir biçimde ortaya koydu. Bakan Kıbrıs'ın önemli miktarda doğal gaz rezervine sahip olduğunu ama gerekli altyapıya sahip olmadığı için bu rezervleri kullanamadığını belirtti.

Enerji Bakanı buna paralel olarak, ülkenin yüksek elektrik maliyetiyle karşı karşıya olduğunu ve bu maliyetin daha da artacağını, zira kirletici yayımı maliyetinin 2024 yılında 500 milyon avroya çıkmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Küresel İlişkiler Enstitüsü Müdürü ve American College of Greek Doçenti Konstantinos Filis ise, Türkiye'nin enerji alanındaki gelişmelerde marjinalleşme riskine dikkat çekti. Bunun Ankara'nın geçmişteki agresif eylemlerine geri dönmesine yol açabileceğini söyledi ve buna örnek olarak Kıbrıs sularında gemi ve sondaj kuleleri geliştirmek gibi faaliyetlerle potansiyel yatırımcıların cesaretini kırabileceğini gösterdi.

Son Güncelleme: 09 Kasım 2023 - 10:17

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.