Basın Özetleri 03.11.2023

Filelefteros Gazetesi “Her şeyi kendi hızlarında istiyorlar”, Politis Gazetesi “Her iki infazın da anahtarı yer altı dünyasının “yeni oyuncu””, Alithia Gazetesi “Kalogeropoulos'un katillerinin izinde”, Haravgi Gazetesi “Temel mal ve hizmetlerde fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldık” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Her şeyi kendi hızlarında istiyorlar

“Tatar, federasyonu konuşmayacağı "tarafsız" bir elçi talep ediyor” alt başlıklı haberde, Ersin Tatar’ın, Birleşmiş Milletler Barış Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix ile yaptığı görüşmede kendisine özel bir talep listesi sunduğu belirtildi. Haberin detayında, Tatar’ın talep listesinde, sözde devlet ile Birleşmiş Milletler arasında Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) konusunda ayrı bir anlaşma yapılması talebinin yanı sıra, eski Avustralya Dışişleri Bakanı'nının elçi olarak atanmasını reddeden Kıbrıs Türk tarafının algıladığı şekliyle "tarafsız bir elçi" atanmasının da yer aldığı belirtildi. Ersin Tatar, Kıbrıs sorununa ilişkin adadaki iki devlet mantığına uygun tutum ve taleplerini tanıtmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı'nın Kıbrıs'ta bulunmasını fırsat olarak değerlendirdiği belirtilen haberde, Tatar’ın Jean-Pierre Lacroix ile Çarşamba günü Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altında olmayan topraklarda yaptığı görüşmenin ardından görüşmede neler önerdiğini aktardığı vuruglandı. Haberde, Kıbrıs Türk basınına göre, Tatar, "Kıbrıs'ın her iki tarafında da faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler'in yalnızca Kıbrıs Rum tarafıyla anlaşmasının olup, sözde devlet ile anlaşmasının olmaması kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Haberde ayrıca, Tatar’ın, Lacroix ile yaptığı görüşmede Kıbrıs'ta "iki devlet" olduğunu söylediğini ve UNFICYP'in Kıbrıs’taki faaliyetlerine devam etmesi durumunda sözde devlet ile bir mutabakat zaptı talep ettiğini aktarıldı.


Politis Gazetesi

  • Her iki infazın da anahtarı yer altı dünyasının “yeni oyuncu”

“Soruşturmaların merkezinde yer altı faaliyetlerini kontrol etmeye çalışan bir girişimcinin rolü yer alıyor” üst başlığıyla verilen haberde, çete bağlantılı suçların çoğunun çözülemediği vurgulandı. Haberin detayında, 2011'den bu yana 16 cinayette polis soruşturmalarının sonuç vermediği aktarıldı. Yeraltı dünyasındaki gruplar arasındaki hesaplaşmayla bağlantılı olduğu düşünülen Thanasis Kalogeropoulos ve Aleksis Mavromihalis'in iki cinayetinin nerede sonuçlanacağını söylemek için henüz çok erken olduğu hatırlatılan haberde, yeraltı dünyasındaki diğer gruplarda da aynı kaderi paylaşabilecekleri yönünde korkular olduğu vurgulandı. Haberde ayrıca, bu tür suçların soruşturulmasında büyük zorluklar ve yıllardır çözülemeyen suçlar olduğu, polisin yıllardır bu tür suçların arkasındaki suçluları bulup adalete teslim etme konusunda yetersiz kaldığının kabul edildiği vurgulandı.

  • İki ciddi soruşturma durdu

Haberin detayında, Genel Denetçi Odisseus Mihaelidis'in, devletin özel kişilere verdiği tabanca ve hediyelere ilişkin soruşturmaları durdurmak zorunda kaldığı vurgulandı. Denetleme Dairesi’nin talep ettiği bilgilerin verilmemesi nedeniyle soruşturmaların ikisinin durmak zorunda kaldığı belirtilen haberde, bu gelişmeden dolayı Genel Denetçi’nin, Meclis’e gönderdiği nottanın sorumluğunu durumun farkında olan Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis'e yüklediği aktarıldı. Haberde, Mihaelidis'in, her iki soruşturmanın da "siyasi yolsuzluk açısından potansiyel olarak çok yüksek riskli alanlarla ilgili" olduğunu söylediği vurgulandı.


Alithia Gazetesi

  • Kalogeropoulos'un katillerinin izinde

“Polis motosikletli katillerin kimliğini tespit etmeye çok yaklaştı” üst başlıklı haberde; polisin, fotoğrafları tespit edilen motorsikletli iki zanlının aynı zamanda 55 yaşındaki Thanasis Kalogeropoulos'un katilleri olduğuna inandığı aktarıldı. Haberin detayında, Thanasis Kalogeropoulos'un Limasol'da öldürülmesinden 37 saat sonra Aleksis Mavromihalis'in de Lefkoşa'da öldürülmesinin tesadüf olmadığı vurgulanırken, öldürülen iki kişi rakip bir grubun faaliyetlerine engel olarak görülmüş veya geçmişteki eylemlerinden dolayı onlardan intikam almak istenmiş gibi görüldüğü belirtildi.

  • Gazze Şeridi'nde göğüs göğüse çatışma

Haberin detayında, İsrail Genelkurmay başkanlığı, İsrail güçlerinin karmaşık bir kentsel alanda savaştığını duyurduğu aktarıldı. İsrailli bir yetkilinin, uluslararası çağrılara rağmen ateşkes senaryosunun masada olmadığını açıkladığı aktarılan haberde, uluslararası bağımsız sivil toplum örgütü, Sınır Tanımayan Doktorlar, Gazze Şeridi’nde on binlerce yaralının bulunduğunu vurugladığı belirtildi.


Haravgi Gazetesi

  • Temel mal ve hizmetlerde fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldık

“Hükümetin tedbirlerindeki hatasını düzeltmesi çok uzun sürdü” alt başlığıyla verilen haberde; rakamların, hükümetin elektrik-yakıt tedbirlerindeki hatasını düzeltmesinin çok uzun sürdüğünü doğruladığı belirtiliyor. Enflasyonun Ekim ayında yüksek kalması, hükümetin elektrik ve akaryakıt tedbirlerindeki hatasını düzeltmek için çok geç kaldığını gösterdiği vuruglanan haberde, İstatistik Kurumu'nun dün açıklanan verilerine göre, Ekim 2023'te enflasyon bir önceki aya göre %4'ten %3,5’e marjinal bir düşüş kaydettiği ancak yüksek seviyelerde kaldığı aktarıldı. Temmuz 2023'te enflasyon artış oranının aylar sonra ilk kez %1,5'e düştüğü de kaydedilen haberde, hükümetin elektrik sübvansiyonunu sona erdirme ve petrol ürünlerine uygulanan vergi oranını yeniden uygulamaya koyma kararının, enflasyon oranının keskin bir şekilde %4'e yükselmesine yol açarak hane halkı ve işletmelere son derece zarar verdiği vurgulandı.

  • Gazze'de binlerce ölü ve mahsur kalan yaralı var

Haberin detayında, Gazze Şeridi'nde sonu olmayan trajedinin ve Gazze şehrini kuşattan İsrail ordusunun bombardıman devam ettiği vurgulandı. İsrail askeri sözcüsü "ateşkes"‘in şu anda masada olmadığını söylediği aktarılan haberde, Gazze'de doktorların çok kötü koşullar altında yaralı ve hastaları tedavi etmeye çalıştığı belirtildi. Filistinlilerin yiyecek, yakıt, içme suyu ve ilaç sıkıntısı çektiği Gazze'deki 35 hastanenin üçte birinden fazlasının çalışmaz durumda olduğu ve birçoğunun geçici mülteci kamplarına dönüştürüldüğü aktarıldı. Haberde ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’nün, Gazze'deki hastanelerin zorla boşaltılmasının yüzlerce hastanın hayatını tehlikeye atacağı uyarısınını yinelediği ve şu ana kadar Gazze Şeridi'nde ölü sayısının 9 bini aştığı, on binlerce kişinin ise yaralandığı hatırlatıldı.

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.