Basın Özetleri 31.10.2023

Filelefteros Gazetesi “Gazze'de boğaz daralıyor”, Politis Gazetesi “Para hesapları, yeni kan dökülmesi korkusu”, Alithia Gazetesi “Bütçe Eşel Mobil skandalını ortaya çıkardı”, Haravgi Gazetesi “Birçok yabancı askeri güç Kıbrıs'ta toplanıyor” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Gazze'de boğaz daralıyor

“İsrail Gazze'deki kara operasyonlarını tırmandırıyor” alt başlıklı haberde, Gazze'de akan kanın sonu gelmiyor; İsrail kara operasyonlarını arttırırken, Tel Aviv'in boşaltılmasını talep ettiği Kudüs Hastanesi gibi Gazze'deki hastanelerin etrafı dahi bombalanmaya devam ettiği vurgulandı. Haberin detayında, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ateşkes çağrılarını reddederek "savaş zamanı" olduğunu söylediği ve şu ana kadar %40'ı çocuk olmak üzere 8,300'den fazla Gazzeli öldürüldüğü aktarıldı. Suriye ve Irak'taki ABD hedeflerine yönelik saldırıların artmasıyla birlikte krizin Orta Doğu'ya yayılmasından duyulan endişe de arttığı belirtilen haberde, Batı Şeria'da İsrail askeri aracına el yapımı patlayıcı ile saldırı düzenlendiği ifade edildi. Al Jazeera Arapça’nın, Batı Şeria'da askeri araca el yapımı patlayıcı ile düzenlenen saldırının videosunu yayınladığı aktarılan haberde, saldırının aracın Qabatiya'dan geçerken gerçekleştirildiği ancak askeri aracın aldığı hasarın net olarak görülmediği belirtildi. Hamas’ın Gazze'nin güney ve kuzeybatısında İsrail ordusuyla çatıştığı aktarılan haberde ayrıca, Hamas’ın, silahlı kanadı El Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamaya göre, Salı günü şafak vakti İsrail güçlerine tanksavar füzeleri attılırken Israil ise güney Gazze’ye saldırdı. Haberde son olarak, Hamas’ın Gazze'nin kuzeybatısındaki iki İsrail tankını ve buldozerini roketlerle vurduğu, İsrail’in ise kara operasyonlarını genişletirken Gazze Şeridi'ni ikiye bölmek amacıyla iki yönden ilerlemeye çalıştığı vurgulandı.


Politis Gazetesi

  • Para hesapları, yeni kan dökülmesi korkusu

“Κalogeropoulos'un ci̇nayeti̇ni̇n kati̇li̇ organi̇ze suçla i̇lgi̇li̇” üst başlığıyla verilen haberde, Thanasis Kalogeropoulos'un çeşitli kişilerle iş anlaşmaları ve profesyonel ilişkileri olduğu ve bunun da polisin ipin ucunu bulmasını son derece zorlaştırdığı belirtildi. Haberin detayında, Thanasis Kalogeropoulos'un öldürülmesi Limasol Cinayet Büro Amiri Lefteris Kyriakou tarafından "çok iyi düşünülmüş ve iyi hazırlanmış bir plan" olarak tanımlandığı belirtilirken, profesyonel olduğu düşünülen faillerin 55 yaşındaki Kalogeropoulos'u uzun süredir takip ettiği ve onu "savunmasız" olduğu bir yerde, hatta halkın gözü önünde, onlarca vatandaş tarafından görülme riskini göze alarak vurmaya karar verdikleri vurgulandı. Haberde, Kalogeropoulos Pazartesi sabahı saat 08:25'te, sahil yolundaki park alanına vardığında, faillerin onu takip ettiği ve bölgede günlük yürüyüş ve yüzme alışkanlığı olduğunu bilerek orada kurşun yağmuruna tuttukları hatırlatıldı. Haberde ayrıca, Kalogeropoulos’un her gün bölgeye giden müdavimlerinden biri olduğu aktarıldı.

  • ENI "Kronos"‘da sondaj yapıyor

Haberin detayında, sondaj ENI-TOTAL konsorsiyumunun ilk tahminlerine göre 2.5 trilyon metreküp gaz için yapılırken, Kıbrıs Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı bloğun ticari olarak kullanılmasını hızlandırmanın mümkün olduğunu belirttiği aktarıldı. Haberin detayında, İtalyan ENI şirketinin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomi Bölgesi'ndeki 6’ıncı Blokta yer alan "Kronos" sahasında sondaja başlamasına artık sayılı günler kaldığı ve Orta Doğu bölgesindeki gelişmeler ile özellikle de ENI-TOTAL konsorsiyumunun Lübnan’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki Qana sahasında pazarlanabilir gaz bulamamasının, Transocean Barents sondaj kulesini bir sonraki hedefe, yani “Kronos”’a yönlendirmesine yol açtığı vurgulandı. Haberde ayrıca, sondaj kulesinin faaliyetlerinin Ocak 2024 sonuna kadar sürmesinin beklendiği aktarıldı.


Alithia Gazetesi

  • Bütçe Eşel Mobil skandalını ortaya çıkardı

“Βirden fazla emekli maaşı olanlarda her maaş için artış” üst başlıklı haberde; iki, üç Eşel Mobil alanlar olduğu ve 60 yaşında emekli olan devlet memurlarının çalışmaya devam etmeleri durumunda maaşları üzerinden de Eşel Mobil’den faydalandığı belirtildi. Haberin detayında, örnek olarak, devlet memuru olarak görev yaptıktan sonra milletvekili seçilen ve daha sonra bakan olan bir milletvekilinin, hem devlet memuru olarak emekli maaşına hem de milletvekili olarak emekli maaşına ve bakan olarak emekli maaşına Eşel Mobil verildiği ve bu şekilde dört farklı maaş üzerinden Eşel Mobil aldığı vurgulandı. Haberde ayrıca, Dişi̇şleri̇ Bakanliği'nda eski̇ bi̇r üst düzey görevli̇ olarak emekli̇ maaşi alan Cumhurbaşkani Nikos Hristodoulidis’in daha sonra Dişi̇şleri̇ Bakanliği'nda görev alıp almadığı ve şi̇mdi̇ Cumhurbaşkanliği makami i̇çi̇n maaş alıp almadığı düşünüldüğünde, kaç maaş aldığının bi̇li̇nmediği belirtildi. Devlet maaş bütçesinin 2024 yılı için 3,7 milyara çıkarılmasının nedenlerinden biri de belirlenen ve yüksek gelirlileri kayıran Eşel Mobil olduğu belirtilen haberde, kendileri Eşel Mobil hakkına sahip olmamalarına rağmen, yüksek gelirliler ve devlet memurlarına her ay ödeme yapıldığı vurgulandı.

  • Bölgede giderek artan bir savaş riski bulunuyor

Haberin detayında, Washington’un, İran’ın ABD bi̇rli̇kleri̇ni̇ hedef almaya devam etmesi̇yle ortadoğu'daki̇ çatişmanin geni̇şlemesi̇nden korktuğu belirtilirken, İran Dışişleri Bakanı’nın bizzat kendisinin savaşın daha fazla yayılmasını istemediğini açıkladığı aktarıldı.


Haravgi Gazetesi

  • Birçok yabancı askeri güç Kıbrıs'ta toplanıyor

“Olası bir rehine kurtarma operasyonu için İngiliz Özel Kuvvetleri de adada” alt başlığıyla verilen haberde; Almanya ve Hollanda’dan gelen komando birliklerinin Orta Doğu'ya gitmeye hazır bir şekilde günlerdir Kıbrıs'ta bulunduğu belirtildi. Haberin detayında, İsrail’in uluslararası toplumun çağrılarına rağmen Gazze Şeridi'nde çatışmaların durdurulması ihtimalini reddettiği aktarılırken, bölgedeki gerginliğin giderek tırmandığı ve Lübnan Hizbullahı’nın dün bir İsrail insansız hava aracını düşürmeyi hedefleyen karadan havaya bir füze fırlattığı vurgulandı.

  • Üreticiler hellimde süt kotasına odaklandı

Haberin detayında; süt üretimine ilişkin Temmuz 2022 anlaşmasının uygulanması konusunda, Peynir Üreticileri Birliği, büyükbaş ve küçükbaş hayvan üreticilerinin temsilcileriyle gerçekleştridiği toplantının ardından Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, süt üretim maliyetinin hesaplanmasına ilişkin bir formül tanımlamak üzere anlaşmanın uygulanması için dışarıdan bir uzman görevlendireceğinin belirttildiği aktarıldı. Haberde, Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Petros Xenophontos'un Pazartesi günü Enerji Bakanlığı temsilcilerinin de katılımıyla, Temmuz 2022'de Peynir Üreticileri Birliği ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan üreticileri tarafından imzalanan anlaşmanın çerçevesinde, hellim üretimi ve pazarlamasındaki tüm paydaşlarla bir araya geldiği hatırlatıldı.

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.