basın özetleri 26.10.23

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“117 milyon avroyu paylaşacaklar – 20 yeni belediyeye dair 3 senaryoyu açıklıyoruz”

İçişleri Bakanlığı Belediyeler Birliği ile birlikte 20 yeni kurulacak belediyeye 3 para yardımı senaryosu üzerinde çalışıyor.

İçişleri Bakanlığı bölüşmenin daha adil olması amacıyla yeni kriterler ortaya koydu. Zira şu ana kadar mevcut olan sisteme göre belediyelere devlet yardımı sisteminde bazı anomali durumları olduğu ve bugüne kadar 70 milyon olan devlet yardımının eşit kriterlerle dağıtılmadığı tespit edildi.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Önlemler kanser hastasına yağ tedavisi niteliğinbde – Konut politikasının beş yılda yapacağı yardım hakkında ne söylediler”

Fedon Fedonos, Baf Belediye Başkanı: Konut sorununun boyutları çok büyük. Sorunu sadece devlet çözebilir.

Limasol Belediye Başkanı Nikos Nikolaidis: Arazi Kalkındırma Kurumu KOAG ile , 24 yılı Temmuz ayından başlayarak 600 yeni konut inşa edeceğiz.

Polis Karusidis: SEEAK Başkanı: “Tamir ediyorum, kiralıyorum” ve “Built to Rent” programları vasıtasıyla kira tavanı belirlemek serbest piyasa kanunlarına müdahaledir.

Marios Kliridis, ekonomist: Güvenli sonuçlara ulaşmak için rakamlara ve ayrıntılara ihtiyacımız var.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

Hanelerin birikimi de fatura ve vergi fazilerini ödemeye gidiyor – Son üç ay içinde hane halklarının banka mevduat hesaplarında 180 milyon avroluk düşüş oldu”

Başlıkların altında öne çıkan noktalar şöyle:

İşletmeler çaresizlik içinde artan enerji maliyetini ödeyebilmek için kredi arıyor ama bütün kapılar kapalı

Konut kredisi talebi düştü, Bankalar ise konut kredisi kriterlerini daha da sertleştiriyor

Bankalar yeni konut kredisi vermek konusunda temkinli ve çook dikkatli davranıyor

Habere göre Kıbrıs Merkez Bankasının dün yayınladığı verilere göre piyasada hüküm süren pahalılık ve belirsizlik nedeniyle hanelerde derin kriz manzarası hakim.

Somut olarak Temmuz, Ağustos, Etlül aylarında hane halklarının mevduat hesaplarında görülen 181,8 milyon avroluk düşüş, bundan önceki dönemde yaratılan toparlanma ve kalkınmaya yönelik beklentileri tersyüz etti. Yanısıra mevduat hesaplarında görülen düşüşün, o dönem zarfında elektrik sübvansiyonuna son verme ve akaryakıt yüksek vergilerinin geri getirilmesi kararına büyük ölçüde bağlı olarak geliştiğine vurgu yapıldı. Aynı şekilde mevduat hesaplarından çekilen pararnın önemli bir kısmı da yükselen konut kredisi faizlerinin ödenmesine gittiği belirtildi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis Uluslararası Yatırım Fonları galası akşam yemeğinde yaptığı konuşmada mevcut sorunlara hiç değinmeden “Ekonominin toparlanma ve dayanıklılık belritileri” gösterdiğinden söz etti. Hristodulidis Moodys tarafından ülke ekonomisinin notunun yükseltilmesinin büyük önemine değindi ve hükümetinin hazırladığı ilk devlet bütçesi olan 2024 bütçesinin “Mali sorumluluk, istikrarlı ekonomi ve sürekli reformlar vasıtasıyla makroekonomik istikrara bağlı kalınarak hazırlandığını” savundu.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Kıbrıs Olimpiyat Komitesine şimdi de kötü idare nedeniyle soruşturma – Yolsuzluk soruşturmasından sonra, yürütme kuruluna karşı yeni suçlamalar”

Dün Mecliste Kıbrıs Olimpiyat Komitesine karşı içteki kişilerce önemli suçlamalar yapıldı. Kamu parasının çarçur edilmesine ve kötü yönetime yönelik olan suçlamalarınDeontoloji ve Sporu Koruma Komitesi tarafından araştırılması bekleniyor. Komitenin Başkanı Yorgos Hrisostomu toplantıya katılmadı.

Kıbrıs Olimpiyat Komitesi yürütme kurulunun üç üyesi tutanak tutulmadan kararlar alındığına, kötü idare, yönetim kurulunun diğer üyeleri tarafından dışlandıklarına, bulinge maruz kaldıklarına dair suçlamaların yanısıra geçen Mayıs ayında küçük ülke olimpiyatlarına pek çoğu sporcu olmayan kişilerden oluşan 280 kişilik bir kafilenin gönderildiğini söyledi.

Bu arada yarın geçen Temmuz ayında Kıbrıs Olimpiyat Komitesinin bir yürütme üysine karşı yolsuzluk ve uyuşmazlık suçlamalarını araştırmaları üzere atanan soruşturma görevlilerinin tamamlanan raporu Deontoloji ve Sporu Koruma Komitesine teslim ediliyor.

*

Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinde öne çıkan diğer bazı haberler de şöyle:

Politis’ten:

“OKİPİ çalışanları Sağlık Bakanlığına geri dönemk istiyor”

Dün 8 saatlik iş bırakma eylemi yapan doctor, hemşire ve daha pek çok devlet hastanesi çalışanı Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu’nun bugünkü idare modelinin başarısız olduğu mesajını verdi. Grevciler devlet hastanelerinin yeniden Sağlık Bakanlığı idaresi altına girmesini talep etti.

*

“Faiz oranlarının düşmesi daha çok zaman alacak”

Ortadoğudaki gelişmelerin gölgesi altında Avrupa Merkez Bankasının yönetim kurulu Atina’da toplanıyor. Toplantıdan yeni bir faiz oranı artışının çıkması beklenmiyor.

*

“Hükümette enerji konularına dair anlaşmazlıklar da var”

Afrodit parselinde yüzer platformla ilgili sorulara Enerji Bakanı başka Hükümet Sözcüsü başka cevaplar veriyor. Uzmanların görüşüne başvuran Politis’e gelen cevap Chevron bir malyar avroluk yüzer platformu Kıbrıs öyle istediği için yapmaz, sadece işine geliyorsa yapar şeklindeydi.

*

Alithia gazetesinden:

“Sağlık alanı üstündeki bulutlar çoğalıyor – Ufukta anlaşma noktası görünmüyor”

Ne sağlık çalışanları sendikaları ne de Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKİPİ görüşlerinden geri adım atmıyor. Sendikalar önlemleri artıracaklarını söylerken OKİPİ de önerisinin çalışan taleplerini karşıladığını söylemekte ısrar ediyor.

Sağlık Bakanı Popi Kanari iki taraf arasındaki mesafenin kapatılmasına ve hastaneleri felç edecek olan çalışan önlemlerinin artırılmasını engellemek için çalışan arabulucu rolünde.

*

“Rehineleri kalkan gibi kullanıyorlar – Hamas insan yaşamını akaryakıtla değiş tokuş etmeye hazır”

Türkiye ile İsrail arasında yeni zıtlaşma turu

Erdoğan Hamas terör örgütü değildir mesajı verdi

İsrail Guteres’in açıklamalarına cevap olarak BM temsilcilerine vize vermeyeceğini açıkladı

*

Haravgi gazetesinden:

“Kadınlarla erkekler arasında eşit ücret hedefine 2086 yılında ulaşılacak”

Eurostat’ın güncelleştirilmiş verilerine göre Avrupa’da kadın erkek arasındaki eşit ücret hedefine, Başkan şimdiki ritmle bu yönde çalışmaya devam ettiği takdirde dahi, ancak 2086 yılında erişilebilecek.

*

“Şener Elcil: Türkiye İsrail’in Filistin’e yaptıklarını Kıbrıs’a yaptı”

Arif Hasan Tahsin Vakfı yönetim komitesi başkanı ve eski sendikacı öğretmen Şener Elcil Türkiye’nin Kıbrıs’ta yaptıklarının, İsrail’in Filistin’de yaptıklarından ne farkı var diye sordu.

*

Ve son olarak da Filelefteros gazetesinden kısa kısa:

“Erdoğan Hamas’ın özgürlük savaşçıları olduğunu söyledi”

İsrail’e sert sözlerle saldıran Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkeyi ziyaret etme planlarını iptal etti ve partisinin milletvekillerinin Allahüekber nidaları altında Hamas’I savundu.

*

“Düşük maaşlı çalışanlar için yoğun kulis”

Kamu sektörünün düşük maaşlı çalışanlarının ilerlemesinin hızlandırılmasına yönelik istişareler yoğun tempoda devam ediyor.

*

“Alarm - Savaşın etkileri sürekli olarak değerlendiriliyor”

Washington İsrail ve Lübnan’dan Amerikalıların olası boşaltılmasına dair Lefkoşa’yı bilgilendirdi.

Son Güncelleme: 26 Ekim 2023 - 13:56

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.