basın özetleri 19.10.23

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Kan gölünde umut da kan gölünde boğuldu – Biden Netaniahu’ya destek verdi – Araplar kaynıyor – Hamas ile İsrail hastanenin bombalanması konusunda birbirini suçluyor - Hastanede dehşet – En az 471 ölü – “Ameliyathanede ameliyat başındaydık, bir patlama oldu, çatı çöktü... Tam bir kıyımdı”

Gazze Hastanesindeki katliamın gölgesinde, İsrail’I ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden, İsrailli Cumhurbaşkanı Netaniahu’ya Hamas’a karşı verdiği savaşta destek verdi. Kanlı çatışmaların sona erdirilmesi hedefi gitgide daha da erişilmez oluyor. Yüzlerce insanın ölmesine neden olan, yol açtığı dehşet görüntülerinin dünyayı dolaştığı Hastane bombardımanının gölgesi soruna çözüm bulma çabalarının üzerine ağır çöküyor ve Müslüman dünyasını İsrail karşısında birlik olmasına yol açıyor.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Dehşet görüntüleri – Gazze Hastanesine saldırı tiksinti uyandırdı”

450’den fazla insanın ölümüne yol açan patlama ABD Başkanı joe Biden’in diplomatik misyonunu havaya uçurdu.

Gerginliği düşürmek amacıyla dünden beri İsrail’de bulunan ABD Başkanını Arap liderler görmezlikten geldi. Olağanüstü zirve toplantısını iptal ettiler.

İsrail ordusu yayınladığı videolar ve ses kayıtlarıyla saldırıyla bir alakası olmadığını iddia etti.

Türkşye’de de kazan kaynıyor. ABD ve İsrail büyükelçiliklerinin önünde protesto eylemeleri.

Guteres ateş kes ve insan acısının hafifletilmesi için çağrı yaptı.

*

Politis gazetesinin ana haberi pahalılığa karşı Hükümetin izlediği politikayla ilgili.

“Destek önlemleri yerine “rahatlatma” yarı-önlemleri – Hükümet bugün pahalılığa karşı önlem paketi açıklıyor – Bakanlar elektrik ve akaryakıt konusunda itiraz ediyor” başlıkları altındaki habere göre;

Toplumun baskıları altında bugün Hükümetin hazırladığı pahalılığa karşı önlemler paketini açıklaması bekleniyor. Politis’e ulaşan bilgilere göre Hükümetin aldığı önlemler bundan önce aldığı ve toplumun ihtiyaçlarının çok altında olan önlemlerle aynı mantık çerçevesinde olacak.

Nüfusun savunması kesimlerine yönelik önlemler genişletiliyor, sıfır KDV’li temel ihtiyaç ürünler listesi uzatılıyor ve konut ve enerji sorunlarıyla ilgili olarak uzun vadede sonuç verecek önlemler getiriliyor.

Bakanlar Kurulunda çelişen fikirler olması elektriğin sübvanse edilmesi ve akaryakıta indirimli KDV konuslarının son ana kadar muallakta kalmasına neden oldu. Nihai karar Kabinenin bu sabah yapacağı toplantıya bırakıldı.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi sağlık alanındaki gelişmelerle

İlgili.

Başlıklar “Sağlık Sigortası Kurumu OAİ ve Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKİPİ arasındaki “anlaşmazlık” hastanelere ciddi biçimde zarar veriyor” şeklinde. Hemen altına öne çıkan noktalarsa şöyle:

YESİ çerçevesinde hizmet veren tüm İlk Yardım departmenleri acil vakalara bakamaz

Acil durum yönetimi konusunda Ambulans Hizmetine net talimat

Hasta iletişim kurabilecek durumda ise istediği Acil Servisi seçebilecek

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

“AKEL’in merkez binası restore edildi ve enerji kategorisi bakımından yükseltildi”

Uzun yıllar sonra AKEL binasını yeniledi. AKEL’in merkez binasında işlevsel mekan düzenlemesi yapıldı, enerji kategorisi bakımından etkin bir biçimde yükseltildi, çağdaş teknolojiye dayalı çalışma ve toplantı mekanları oluşturuldu.

*

Filelefteros’tan:

Dün akşam AKEL’in yenilenen binasının açılışı yapıldı. AKEL binasının ön cephesinde yapılan değişiklikler Solun partisi AKEL’in işleyiş tarzının moderneleştirilmesiyle ilgili tüzük değişiklikleri ve daha kapsayıcı, genel bir değişikliğin işareti olarak nitelendirilebilir.

Dün akşam üzeri parti Merkez Komitesi ikinci kez bir araya gelerek 26 Kasım’da yapılması programlanan tüzük kongresiyle ilgili tartışmayı tamamladı. Kuşkusuz ki yapılan en önemli değişiklik parti genel sekreterinin bundan böyle Merkez Komitesi tarafından değil partinin Genel Kongresinde seçilmesi kararı oldu. Buna parallel olarak Merkez Komitesi üyelerinin seçilme biçimi halen tartışılıyor. Ve Genel Sekreter için en fazla iki dönem görevde kalması belirlenecek.

*

“Toplu çam ağaçları katliamı”

Kellaki Prastio köyünde domates seraları kurmak için toplu çam ağacı kesimi ekosisteme ve çevreye onarılamaz zararlara yol açtı.

*

“İki yılda 296 kişi insan ticareti kurbanı”

Sığınaklarda 34 kişi misafir edildi. 2 Ekim tarihinde İnsan Ticareti İdaresi Birimi çalışmalarına başladı.

*

“Milyonlarca avroluk kripto para dolandırıcılığı”

Kripto para dolandırıcılığı yoluyla halkın milyonlarca avroluk parasını alan uluslararası suç örgütü üyesi 29 yaşındaki Avusturyalı bir şahıs Larnaka hava alanında tutuklandı.

*

“Kıbrıs’tan gitmemek için kendini ateşe verdi”

24 yaşındaki Somalyalı bir göçmen Larnaka iltica hakkı başvurusu Kıbrıs makamlarından reddedildiği için Yabancılar ve Göçmenlik Hizmetleri Dairesinin önünde kendini ateşe verdi. Somalyalı genç hastaneye kaldırıldı.

*

Politis gazetesinden:

“Ekologlar Hareketi başsız kaldı, parti içe kapanma eğilimi gösteriyor”

Aleksandra Atalidu’nun partiden ayrılmasının ve Haralambos Theopemptu’nun parti başkanlığından istifa etmesinin ardından Ekologların bundan sonra izleyeceği sürecin ne olacağının önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor. Henüz sonuç tahminlerinde bulunmak için vakit erken olmakla birlikte partiden başka üyelerin de ayrılması olasılığı mevcut. Merkez Komistesinin olağanüstü seçim kongresi ilan etmek amacıyla toplanacağı önümüzdeki Cumartesi gününden itibaren ortam netleşmeye başlayacak.

*

“Limasol’da kiralar hemen hemen bir maaş değerinde”

2018 yılında Limasol merkezindeki bir dairenin kirası içi maaşının yüzde 52,65’ini harcamak zorundaydı. Geçen zaman zarfında bu oran 2022 yılında hemen hemen ikiye katlanarak yüzde 85,46’ya ulaştı.

*

Alithia gazetesinden:

“Temsilci konusunda arka planda sert oyunlar”

Gerek BM’den gerekse de Kıbrıs Türk tarafından gelen bilgiler geçen hafta Mona Yul’un adının tartışıldığı konusunda ısrarlı.

Kaldı ki geçen hafta diplomatik kaynaklardan sızan bilgilere göre bu hafta içinde temsilcinin adının açıklanması bekleniyordu.

*

Ve birkaç başlık:

“Sözde Dışişleri Bakanlığının uzun açıklaması – Kıbrıs Rum tarafının Pile’yle ilgili açıklamaları yalan”

*

“Papadakis vs Sizopulos - Papadakis: EDEK’i tarihsel partiden suç örgütüne çevirdiler”

*

“Lefkoşa Genel Hastanesinde doktorlar 5 yıl önce bomba saldırısına uğrayarak yaralanan kadının bacağını kurtarmayı başardı - Mikrop yuvasına dönüşen bacak kemiğini kurtarmak amacıyla doktorlar yenilikçi bir metod uyguladı”

*

“Enflasyon Avro Bölgesinde düşüyor Kıbrıs’ta yükseliyor – Ağustos’ta yüzde 3,1’den Eylül’de 4,3’e”

Son Güncelleme: 19 Ekim 2023 - 13:46

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.