basın özetleri 18.10.23

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Elektrik Kurumu AİK yüzde 25 oranında artış bekliyor – Talebini reddeden Kıbrıs Enerji Düzenleme Kurumu RAEK’i mahkemeye verecek”

AİK RAEK’in elektrik kurumunun temel elektrik tarifelerini yüzde 25 oranında yükseltme talebini geri çevirmesi konusunu İdare Mahkemesine şikayet edecek. Elektrik Kurumu işlevsel ve başka harcamalarını geri alabilmek maksadıyla RAEK’e elektrik tarflerine yğüzde 25’lik artış yapılmasını istemişti. Enerji Düzenleme Kurumu zaten yüksek olan elektrik faturalarının tüketici halk ve şirketler üzerindeki negatif etkileri nedeniyle ise fiyatları artırmayı reddetti. Enerji Bakanlığı da aynı görüşte olduğunu bildirdi.

*

Alithia ana haberini bugün de İsrail’deki savaşa ayırıyor.

Başlıklar şöyle: “Biden rolü katalizör olacak – Amerikan Başkanının Ortadoğuya getirececeği değişiklikler neler olacak?”

Ön sayfada öne çıkan noktalar:

Hamas ile İsrail arasındaki savaş 12. Gününe ulaştı. Savaşın sonuçlarından bir tanesi de ABD’nin bölgedeki varlığını artırması oldu.

Biden’in Ürdün, Mısır ve Filistinli liderlerle bölgedeki gerginliğin düşürülmesini sağlama amaçlı toplantısı Ürdün’de gerçekleşecek.

Çoğu analizciye göre ABD’nin Ortadoğu’da daha özlü bir şekilde varlık göstermesi gerekiyor.

İnsani krizin sonlandırılmasına ve savaşın bölgeye yayılmasından kaçınılmasına dair endişeler hüküm sürüyor.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Pile’de arsa belirlemesi başlıyor – İki taraf ile Collin Stewart arasında üzerinde anlaşmaya varılan noktalar aşamalı olarak hayata geçiriliyor” başlıkları altındaki habere göre,

Karma köy Pile’nin kalkındırılmasına yönelik BM ile yapılan anlaşmanın hayata geçirilmesine 400 arsanın sınırlarının belirlenmesi ile başlanıyor.

Politis’in eline ulaşan bilgilere göre ilk aşamada 50 arsanın sınırlartı ayrılacak ve bu arada Pile’den işgal altındaki Arsos köyüne kadar olan yolun çizilmesine de başlanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Hristodulidis Pile’de uygulanacak kalkındırma modelinin daha geniş anlamda örnek teşkil edebileceği şeklinde görüş ifade etti. Collin Stewart Güvenlik Konseyi üyelerini fikir birliğine varıldığına dair bilgilendirdi.

*

Ve Haravgi gazetesinin ana haberi:

“150 bin insan yoksulluk ve sosyal izolasyon riski altında – Binlerce insanın geliri ise yoksulluk sınırının altında”

Ön sayfada öne çıkan noktalar:

Sosyal izolasyon altında olan en kalabalık yaş grubu yüzde 21,3 oranıyla 65 üzerindekilerden oluşuyor

Tek ebeveynli alelerde oran yüzde 25,2’ye ulaşırken çok çocuklu ailelerde daha yüksek olduğu görüldü

Yaklaşık 25 bin insan ciddi maddi yoksunluklarla karşı karşıya ve aylık faturalarını ödeyemiyor

Habere göre İstatistik Dairesinin Dünya Yoksullukla Mücadele Günü vesilesiyle yayınladığı verilere göre Kıbrıs’ta 150 bin insan yoksulluk ve sosyal izolasyon riski altında yaşıyor. Bu arada veriler ücreti yoksulluk sınırı altında olan yeni bir çalışan sınıfın oluşmuş olduğunu ortaya koydu.

2020 yılına dayanan verilere göre;

150 bin insanın geliri yoksulluk sınırı altında, ve/veya ciddi maddi yoksunluk yaşıyor ve/veya çalışma yoğunluğu edeksleri çok düşük düzeyde seyrediyor. Yoksulluk ve sosyal izolasyon riski altındaki grubun oranı yüzde 16,7. Kadınlarla erkekler arasında ise çok ciddi bir açık var. Kadınlarda bu risk yüzde 18, erkeklerde ise yüzde 15,3 oranında.

Yoksulluk ve sosyal izolasyon riskinin en yğüksek olduğu kesim yüzde 21,3’le 65 yaş üstündekiler, onları yüzde 18,1’le 0 – 17 yaş arası çocuklar izliyor.

Tek ebeveynli ailelerde oran yüzde 25,2’yi gösterirken 3 çocuk üstü ve anne babalı ailelerde yüzde 16,5’lerde seyrediyor. İki çocuklu ailelerde yüzde 12, tek çocuklu ailelerde ise yüzde 9,8 oranında.

Bir diğer ilginç nokta ise yerli halk olarak ele alındığında yoksulluk ve sosyal izolasyon oranı yüzde 13,5, bir başka AB ülkesinde doğmuş olanların oranıyüzde 24,2, üçüncü ülkelerde doğmuş olanların oranı da yüzde 31,1’e çıkıyor.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazı seçmeler:

Haravgi gazetesinden:

“Ekologlar- Attalidu’dan sonra Haralambos Theopemptu da istifa etti”

Ekologlar Hreketi Başkanı Haralambos Theopemptu dün Ekologlar Hareketi Başkanlığından istifa etti. Ekologlar Hareketinden yapılan ilgili açıklamaya göre partinin Siyasi Kurulu tarafından kendisine oybirliğiyle sağlanan desteğe karşın Haralambos Theopemptu kararından vz geçmedi ve derhal uygulanması üzere istifasını verdi. Theopemptu hareketin milletvekili ve Siyasi Ofisi üyesi olarak kalmaya devam edeceğini netleştirdi.

*

Alithia gazetesinden:

EDEK’te bir kez daha saç saça baş başa – Sesli döküman kavgası alevlendi”

2019 yılında yapılmış olan ve kayda alına konuşmada EDEK Bşkanı Marinos Sizopulos Avrupa Parlamenteri Yannis Papadakis’ten her ay parlamenterlik maaşından partiye 10 bin avro vermesini istiyor. Ancak bu durum yasadışı olarak kabul ediliyor ve Papadakis konuşmada reddediyor.

*

“Sosyal duyarlılık dibe vurduğunda – Hükümet savaşta düşenlerin ve kayıp olanların anne baba ve eşlerine evde bakım hizmeti sunmayı reddetti”

Maliye Bakanlığı 1974'ün belki de en ağır sonuçlarına katlanan bu kesim için 500.000 euro'yu onaylaması halinde, bütçe maliyetleri ve eşit muamele ihlali konusunda inanılmaz bahaneler ileri sürdü. Oysa Maliye Bakanlığının her yıl 5 milyonluk bir meblağı birden çok emeklilik maaşı alarak paylaşan devlet yetkilileriyle hiçbir sorunu yok.

*

Filelefteros gazetesinden:

“AKEL Lefkoşa belediye başkanı adayı olarak Ahileas Dimitriadis isminde ısrar ediyor”

AKEL Ahileas Dimitiradis’in partinin Lefkoşa Belediye Başkanı adayı olmasında ısrar ediyor. Ahileas Dimitiraidis yoğun meşguliyetleri nedeniyle evet demesinin çok zor olduğunu söylediği halde AKEL şimdi güçlü kartını oynamaya hazırlanıyor. Gazeteye ulaşan bilgilere göre AKEL’in güvenilir bir araştırma şirketine yaptırdığı nabız yoklamasının sonuçlarına göre Ahileas Dimitriadis aday olduğu takdirde hangi senaryoyla olursa olsun mücadeleyi kazanıp Belediye Başkanı seçiliyor. Zira yetenek ve diğer kararkteristikleri bakımından tercih edilir olması yanısıra Lefkoşa meselelerini de çok iyi bildiğine inanılıyor. Filelefteros’a konuşan AKEL’den bir kaynak “Bu verilerle Ahileas Dimitriadis’in Belediye Başkanı adayı olmaması çok yazık olur” dedi. Tanınmış avukat ve eski Lefkoşa Belediye Başkanı Lelos Dimitriadis’in oğlu olan Ahileas Dimitriadis şu anda yurt dışında. Ülkeye döner dönmez AKEL liderliği ile bir araya gelecek.

Son Güncelleme: 18 Ekim 2023 - 13:30

Son Haberler

26 Temmuz
Kıbrıs'ta aranan 36 yaşındaki adam Selanik'te yakalandı
17:01
Cumhurbaşkanı Hristodoulidis Olimpiyat Oyunları için Paris'te
17:00
Ara bölgedeki insanlar için diplomatik çaba
16:59
Milli Muhafız Ordusu'nun kuruluşunun üzerinden 60 yıl geçti
16:57
Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni saat 20:30'da
16:56
California ve Kanada'da yıkıcı yangınlar
16:53
Avrupa Savcılığından, Vasilikos projesine ilişkin soruşturması
16:51
Vasilikos Terminali hakkında DİSİ'den şeffaflık çağrısı, AKEL'den büyük skandal tepkisi
14:39
Basın Özetleri 26.07.2024
14:35
Konferans Ligi'nin ikinci ön eleme turu ilk maçları tamamlandı
14:33
25 Temmuz
Baf'ta trafik kazasında yaralanan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
15:30
Genel Denetçinin denetimi duyulmamış bir şey
15:27
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.