basın özetleri 09.01.23

Filelefteros gazetesinin ana haberi Başpiskopos Yeoryios’un Kıbrıs Kilisesinin başına resmen de geçmesiyle ilgili.

“Yeoryios tahta gündemle geçti – Kilise sosyal ve hayırseverlik çalışmalarını genişletecek” başlıkları altındaki haberde özetle şöyle yazıyor:

Kıbrıs Kilisesinin yeni lideri tahtı devralma töreninin hemen ardından programıyla ilgili ilk emareleri verdi. “Kilise günümüz insanının aradığı Ortodoks ahlakı ve yaşam duruşunu öne çıkaracak, diyen Yeoryios Kilisenin sosyal çalışmalarıyla muhtaç olanlara yönelik hayırseverlik çalışmalarının devam edeceğine ve genişleyeceğine vurgu yaptı. Eğitim alanına öncelik veren Başpiskopos Kilisenin en önemli meseleleri konusunda görüş oluşturma ve onu serbestçe ifade etme hakkına sahip olduğunu ifade etti. Düşük doğurganlık oranıyla mücadeleye ve üniversite yurtları oluşturulmasına yönelik alınacak acil önlemlere değindi. Hükümetin ulusal mesele konusunda onun desteğine güvenebileceğini vurguladı ve Yunanistan – Kıbrıs birleşik savunma doktrininin harekete geçirilmesine yönelik çağrı yaptı. “Türk açgözlülüğü karşısında en büyük risk altında olduğumuz günümüzde, Kilise sıradan bir izleyici pozisyonunda kalamaz” dedi.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi “Ya tam Hayat Pahalılığı Ödeneği iade edilir ya da sendikaların dinamik tepkileriyle çıkmaza girilir – Gelişmeler öncelikle işveren tarafına bağlı” başlıkları altındaki haberinde ön sayfasında şu noktaları vurguluyor:

Sendikal hareket Çalışma Bakanından rolünü ve misyonunu yerine getirmesini bekliyor.

Sendikalar Hayat Pahalılığı ödeneğinin yüzde yüz olarak iade edilmesine yönelik yolların bulunmasına ilişkin anlaşmanın hayata geçirilmesi yönünde harekete geçilmesini bekliyor.

Cumhurbaşkanı adaylarından sadece Andreas Mavroyannis Hayat Pahalılığı ödeneğinin yüzde yüz biçiminde iadesini vadediyor.

Habere göre bu hafta içinde hayat pahalılığı ödeneği yasasıyla ilgili kritik gelişmeler bekleniyor. Zira süreç ya hayat pahalılığı ödeneğinin tam iadesiyle noktalanacak ya da sendikalar dinamik önlemlerle çıkmaza neden olacak.

Bugün Çalışma Bakanı Kiryakos Kuşos sendikalarla görüşecek, toplantı Perşembe günkü toplantıdaki gelişmeler bakımından belirleyici olarak değerlendiriliyor. Sendikalar Çalışma Bakanından Hükümet tarafının tezini ortaya koyarak ve tüm sosyal ortaklar arasındaki hayat pahalılığının yüzde yüz iadesini öngören anlaşmanın uygulanmasına yönelik girişimlerde bulunarak, iş ilişkileri ve iş barışının emanetçisi olarak rolünü ve misyonunu yerine getirmesini bekliyor.

Sendikalar Perşembe günü yaptıkları pansendikal toplantıdan sonraki açıklamalarında “Olumlu bir sonuca varılmadığı takdirde sendikalar genel tepki önlemlerine yönelik kararlar alacaklardır ve bu durumda da bunun sorumluluğu tamamıyla, geciktirici girişimleriyle gerek çalışanlar gerekse de ülke ekonomisi için hayati öneme sahip hayat pahalılığı ödeneğine zarar vermeyi hedefleyenlere ait olacaktır” şeklinde vurgulamıştı.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“İlk konut durumunda yüzde beş düşük KDV sorununa çözüm aranıyor – Brüksel’den ültimatom, partiler farklı görüşte”

Avrupa Komisyonu müstakil ev ile daire alımını birbirinden ayıran yeni düzenlemenin 15 Şubat’a kadar oylanmasını bekliyor. Partiler ve emlak piyasası önerilen düzenlemeye karşı çıkıyor.

Bakanlık Genel Müdürü Yorgos Pandeli Ekonomi Bakanlığının meclis partileri ve piyasanın yetkili kurumlarıyla yeniden istişare yapmayacağını açıkladı.

Temsilciler Meclisinin Ekonomi Komisyonu başkanı Hristiana Erotokritu komisyonun, konunun kapanması ve ülkenin Avrupa Adalet Divanı'na sevk edilmesinden kaçınılması amacıyla yasa tasarısını incelemek için olağanüstü toplanmaya hazır olduğunu bildirdi.

*

Ve Alithia gazetesinin ana haberi:

“Zamdan önce akaryakıt fiyatları düştü – Kurşunsuz 95 oktanlık benzin fiyatı Ukrayna sorunu öncesi fiyata çekildi, dizel 5 sent düştü”

Son birkaç günde Platts endeksi hafif bir yükseliş eğilimi gösterdi.

Bunun önümüzdeki yedi ila on gün içinde Kıbrıs piyasasına yansıması bekleniyor.

Heterokronizm, ülkenin nihai rafine petrol ürünleri ithalatına bağımlılığından kaynaklanıyor.

Sonraki akar yakıt fiyatlarının belirlenmesinde ana oyuncu, pandeminin yeniden patlak vermesi nedeniyle petrol talebinde düşüş eğilimi gösteren Çin olacak.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları…

Haravgi gazetesinden:

Nikos Hristodulidis’in Kathimerini gazetesine verdiği demeç vesilesiyle dün bir açıklama yapan AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Kukumas “Nikos Hristodulidis’in, olası Cumhurbaşkanı seçilmesinin DİSİ Hükümetinin devam etmesi anlamına geleceğini netliğe kavuşturduğunu” söyledi.

Nikos Hristodulidis Kathimerini gazetesine verdiği demecinde DİSİ’nin yeni Hükümette yer alması gerektiğini ve Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde DİSİ başkanından partinin Hükümette yer almasını isteyeceğini ve bu amaçla şimdiden DİSİ’den yetkililerle görüşmeler yaptığını” ifade etmişti. Kukumas “Bütün bunların Nikos Anastasiadis’in her gün oynadığı iki kapılı oyunla tam bir uyum halinde olduğunu” söyledi. “Hedefleri DİSİ’nin iktidarda kalması ve 10 yıldır devam eden şöleni devam ettirmektir” dedi.

*

“Yolsuzluk ve entrikalar: Sayıştay Başkanının küçük dilini yuttuğu an”

Haravgi gazetesinin sorularına cevap veren Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis ofisinin bugüne kadar araştırdığı olaylar arasından kendisine en büyük şaşkınlığı yaratan olayın Hükümetin Sayıştay’ın altın pasaportlar konusundaki raporuna tepkisi olduğunu söyledi. “İçişleri Bakanı Nikos Nuris hazırladığımız raporun bulgularına, Sayıştay’a ve doğrudan bana saldırdı. Hatta şahsımı siyasi amaçlarla hareket etmekle suçladı. Hükümetten böyle bir tavır beklemiyordum” dedi.

*

“Yeni Başpiskopos Kıbrıs sorununda, savunmada ve eğitimde söz hakkı istiyor – Birleşik savunma doktrininin harekete geçirilmesine yönelik çağrı yaptı”

*

Alithia gazetesinden:

“Yarasalar nedeniyle elektrik bağlatamıyorlar”

Baf’ın Pelatusa köyünde bir çift tüm gerekli izinleri alarak evini inşa etti ama şimdi Elektrik Kurumu bölgede ender rastlanan bir yarasa türünün yaşaması nedeniyle evlerine elektrik bağlamıyor.

Elektrik Dairesi Alithia’ya, durum hakkında bilgi içeren tüm belgelerin inceleneceğini ve alternatif elektrik bağlama yollarının araştırıldığını belirtti.

Çevre Dairesi ise söz konusu eve elektrik bağlandığı takdirde bunun çevredeki diğer arsa sahiplerini de inşaat yapmaları için teşvik etmek anlamına geleceğini belirtti. Çevre Dairesine göre bölgede ender yarasa türü Rhinolopus Eurale’nin barınağı bulunuyor. Rhinolopus Eurale Yaban Yaşamın korunmasına ilişkin 92/43 sayılı Avrupa talimatına göre koruma altına alınmış bir tür oluşturuyor.

Çevre Dairesi de söz konusu konuta elektrik bağlanabilmesi için alternatif yolların araştırıldığı teyit etti.

*

Politis gazetesinden:

“Hastalardan olası ilaç yokluğuna yönelik endişeler”

Aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu bir dizi AB ülkesinin, piyasadaki ilaç yokluğu nedeniyle olağanüstü önlemler alması üzerine Kıbrıslı hastalar örgütleri Sağlık Bakanlığına başvurarak ihtiyat önlemleri almasını istedi.

*

“Yenilikçi ruhsal hastalıklar tedavisi – rTMS artık Kıbrıs’ta da uygulanıyor”

Dr Yorgos Mikelidis depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, migren, sigarayı bırakma ve bağımlılık tedavisi için non-invaziv bir tedavi olan rTMS’i anlattı.

Amerikan Ruhsal Tedavi Kurumuna göre antidepresan tedavi almamış ya da bu tedaviye cevap vermemiş hastalara bu tedaviden söz edilmemesi suç teşkil ediyor.

rTMS tedavisi ameliyatsız ve hasta uyanık durumda iken manyetik alanlar yaratarak beynin uyarılmasıyla sağlanan bir tedavi türüdür. Araştırmalar rTMS’nin, yanısıra bipolar bozukluk, şizofreni, stres bozuklukları, bunama, Alzhaimer, Parkinson kronik ağrı, fibromiyalji, epilepsi gibi nöropsikiyatrik ve nörolojik bozukluk semptomlarını da iyileştirebileceği yönünde. Dr. Yorgos Mikelidis söz konusu tedavinin artık Kıbrıs’ta da uygulandığını ifade etti.

*

Son Güncelleme: 09 Ocak 2023 - 13:27

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.