Basın Özetleri 04.01.2023

Filelefteros Gazetesi “Anastasiadis'in serzenişi ateşi yaktı”, Politis Gazetesi “İntiharların önlenmesi için "savaş"”, Alithia Gazetesi “Annita, Averof’u destekliyor”, Haravgi Gazetesi “UNFICYP için Guterres Raporu taslağı” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Anastasiadis'in serzenişi ateşi yaktı

“Cumhurbaşkanı'nın röportajı AKEL ile Hükümeti karşı karşıya getirdi” alt başlıklı haberde, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in verdiği röportaj ve zaman zaman kendisine yöneltilen yolsuzluk suçlamaları ile saldırılara ilişkin söylediklerinin siyaset sahnesini alevlendirdiği belirtildi. Haberin detayında, Cumhurbaşkanı Anastasiadis'in açıklamalarının ardından AKEL’in, Averof Neofitou veya Nikos Hristodoulidis'in Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Anastasiadis'i "gölge" rolünde görmesi DİSİ ile arasında yeni bir kavgaya neden olduğu vurgulandı. AKEL konuyla ilgili açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın röportaj vesilesiyle iktidara geldiği ve 10 yıl boyunca yönettiği gibi, bir sürü cüretkarlık ve yalanla ayrıldığını doğruladığı vurgulayarak, toplumun pahalılık ve eşitsizliklerle ezildiği bir dönemde, "kusursuz ve lekesiz" ülkede sanal bir gerçeklik yarattığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, "Anastasiadis'in vatandaşların onu yozlaşmış olarak nitelendirmesiyle ve geri kalmışlığıyla incineceğine, Kıbrıs aşağılandığı için, kurumları itibarsızlaştırıldığı için, halkımızın onuru ayaklar altına alındığı için incinsin." diye devam edildi. Öte yandan DİSİ yapılan açıklamaya tepki olarak, AKEL'i "yeni yılla birlikte bugün alışılagelmiş nihilizm ve çamur atma yolunda bu kez de Cumhurbaşkanı'na saldırmaya devam etmekle" suçladı. Hükümet Sözcüsü Pelekanos ise açıklamaya, "var olmaya devam etmek için kendilerini yönetme yeteneğine sahip olduklarına kendilerini ikna etmeyeceklerse, onlara kalan tek şey başkalarının yarattıklarını yok etmektir" şeklinde bir yanıt verdi.


Politis Gazetesi

  • İntiharların önlenmesi için "savaş"

“2004’ten 2020 yılına kadar 560 kişi intihar etti” üst başlığıyla verilen haberde, Sağlık Bakanlığı, Sağlık İzleme Birimi Ölüm Nedeni Dosyasına göre 2004 ile 2020 yılları arasında toplam 560 intihar vakası kaydedildiği, bu intihar vakaların 15’inin küçük çocuklar olduğu belirtildi. Haberin detayında, Ekologlar Hareketi milletvekili Haralambos Theopembtos'un sorusu üzerine Sağlık Bakanı Michalis Hadjipantelas'ın Kıbrıs'taki intiharlarla ilgili olarak Meclis'e sunduğu raporda yer alan bilgilerin şok edici olduğu vurgulandı. Hatzipantelas'ın 15 Aralık 2022 tarihli yazıyla Meclis'e sunduğu ve Sağlık İzleme Birimi'nin Ölüm Nedeni Dosyasından gelen verilere göre, 2004 – 2020 yılları arasında, 15'i 18 yaş altı olmak üzere, 452'si erkek ve 108'si kadın toplam 560 kişinin yaşamına son verdiği aktarılan haberde, mevcut en son verilerin 2020 yılına ait olduğu hatırlatıldı ve 2021 yılı için de ilgili raporun Ocak ayı içinde tamamlanması beklendiği ifade edildi.

  • Kamov için şartları kesip biçtiler

“İnceleme makamı sözleşmeyi feshetti” üst başlığıyla verilen haberde, yasadışı ve pahalı olarak nitelendirilen prosedürler yoluyla Rus helikopterlerinin kiralanması ile ilgili düzenlenmelerin sorumluluğunu artık birilerinin üstlenmesi gerektiği belirtildi. Haberin detayında, Orman Dairesi tarafından iki Rus Kamov yangın söndürme helikopterinin skandal bir şekilde kiralanması ile Denetleme Kurumu’nun raporu, Yolsuzlukla Mücadele Kurumu'na yapılan şikayet ve İhale İnceleme Kurumu'nun kararıyla sözleşmenin iptal edilmesinin ardından Orman Dairesi'ne aynı helikopterleri 2024-25 için kiralama hakkını kullanmamasını tavsiye edildi.


Alithia Gazetesi

  • Annita, Averof’u destekliyor

“Yorgos Vasiliou, Andreas Mavrogiannis'e ve Thigatera Ioanna ise Hristodoulidis’e destek belirtti” üst başlıklı haberde; Cumhurbaşkanlığı yarışında üç ana aday olarak gösterilen Averof Neofitou, Andreas Mavroyannis ve Nikos Hristodoulidis'in her birinin başvuru formunu imzalayan 100 destekçiye odaklanıldığı belirtildi. Haberin detayında, Cumhurbaşkanlığı aday adaylarının, Cumhurbaşkanlığı adaylıklarının yarın resmen sunulacağı aktarılırken, Averof Neofitou'nun 100 kişilik imza listesinde: Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulidis ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Loukas Fourlas gibi isimlerin yer aldığı, Andreas Mavroyannis’in imza listesinde ise; Athina Zaoura, Benon Sevan ve Nikos Papaefstathiou gibi isimlerin yer aldığı vurgulandı.

  • Çin'den gelecek yolcular için önlemler

“Kıbrıs da Avrupa Birliği kararlarına uyacak” üst başlıklı haberde; Kıbrıs'ta koronavirüs ile ilgili endişe ve paniğe gerek olmadığı ve Çin’de bulunan türlerin, Ağustos ayından beridir adada var olan türler olduğu hatırlatıldı. Haberin detayında, Bilimsel Danışma Kurulu üyesi, Lefkoşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji / Moleküler Viroloji Profesörü Dr. Petros Karayannis, yaptığı açıklamada, Çin'de koronavirüs vakalarının patlak vermesi nedeniyle durumla başa çıkmak için Avrupa Birliği'nin alacağı tüm önlemlere Kıbrıs’ın da uyacağını belirtti. Karayannis açıklamasında ayrıca, şu anda paniğe kapılmak için bir sebep olmadığına dikkat çekti.


Haravgi Gazetesi

  • UNFICYP için Guterres Raporu taslağı

“Siyasi partiler kızgınlık ve memnuniyetsizlik ifade ediyor” alt başlığıyla verilen haberde; siyasi partilerin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne ilişkin hazırladığı rapor taslağında her iki taraftan sert söylemlerin arttığı ve çözüm umutlarının zayıfladığına dair ifadeler konusunda, endişe ve memnuniyetsizlikleri dile getiriliyor. AKEL Basın sözcüsü Yorgos Koukoumas konuyla ilgili açıklamasında, hangi tarafın saldırgan olduğunun netleştiği bir dönemde, iki toplum arasında sorumlulukların eşitlenmesinin gerekçelerinin araştırılması gerektiğini vurgulayarak, her şeyi BM Genel Sekreteri'nin kararına yüklemenin ve Kıbrıs Rum tarafının yaptıklarını incelememenin kolay olduğunu kaydetti. Tartışmanın müzakerelerin yeniden başlamasına değil, Güven Artırıcı Önlemler ve iki toplumlu projelere odaklanmış olmasının, Kıbrıs meselesinin içinde bulunduğu feci durumu ve tehlikeli noktayı gösterdiğine işaret eden Koukoumas’ın, sonuç getirecek yapılandırılmış bir politikaya ihtiyaç olduğunu vurguladığı belirtildi. DİKO milletvekili Hrisis Pantelidis ise BM'nin olayları okuma biçimini provokatif olarak nitelendirerek, sahada yaşananlarla ve tarafların iradesiyle örtüşmeyen çarpıtılmış haberlerden söz ederek Kıbrıs Rum tarafının haksızlığa uğradığını söylediği irdelendi. Gerçeğin Birleşmiş Milletler'de ortaya çıkarılması gerektiğini kaydeden Pantelidis’in ayrıca, Türk tarafının iki devletli çözüm için resmi şekilde çalışıp zarar görmemesinin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.