Basın Özetleri 03.01.2023

Filelefteros Gazetesi “On yılımın Mea Culpa’sı”, Politis Gazetesi “Kentsel planlama uygulamalarında sahtekârlık”, Alithia Gazetesi “«Erdoğan savaşlar planlıyor»”, Haravgi Gazetesi “Hükümetin elindeki Gordion düğümü: Οkul öncesi eğitim yasası” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • On yılımın Mea Culpa’sı

“Politik oyunlara hiç kimse ve hiçbir grup izin vermez” alt başlıklı haberde, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, yeni yılda ülkemizi etkilemeyecek küresel ölçekte yaşanacak zorluklara dikkat çekerek, herkese seslenen bir mesaj gönderdi. Haberin detayında, Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in gazeteye verdiği röportajda; seçimler sonrası galip gelmesi gereken tek tarafın DİSİ'nin bütünlüğü olmadığı söyleyerek, Meclis'te kesin bir fikir birliği olması gerektiğini ve vatanın menfaatinin her türlü ideolojik ve diğer sebeplerin üzerinde tutulması gerektiğini vurguladığı belirtildi. DİSİ'ye ilişkin görüşlerini ifade etme hakkı olduğunu savunan Anastasiadis, siyasi olarak kendisini koruyan ve ömrünün yarısını uğruna harcadığı evle ilgilenmekten vazgeçmeyeceğini belirtti. Suudi Arabistan prensinin uçağında seyahat etmenin bir hata olduğunu kabul eden Anastasiadis ayrıca, yapılan birçok kontrolde yanlış bir şey bulunmadığını vurgulayarak, bunun Cumhurbaşkanlığı makamındaki süresini kısaltmak için ahlakını ve dürüstlüğünü zedeleme girişi olduğunu ifade ediyor. Anastasiadis, 10 yıllık hükümetin çalışmalarının; devletin işleyişinin modernizasyonu, adalet sistemi, Genel Sağlık Sistemi’nin getirilmesi ve ilgili temel reformların tespit edilmesi yoluyla bir noktada daha objektif değerlendirilebileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Ulusal Asgari Ücretin oluşturulması gibi sosyal politikalar, kalkınma politikaları, askerlik görevi süresinin azaltılması, bir dizi krizle başa çıkma vb.’nin yanı sıra; Kıbrıs'ın bölgede oynadığı rolü ile Avrupa'daki varlığı ve 9 Akdeniz ülkesi, Doğu Akdeniz Gaz Formu gibi girişimlerle kurulan koalisyonlar aracılığıyla ikili, üçlü ve çok taraflı işbirlikleriyle çok düzeyli ve güvenilir dış politikaların da unutulmaması gerektiğini vurguladı.


Politis Gazetesi

  • Kentsel planlama uygulamalarında sahtekârlık

“Çevresel bir çalışma yapılmadan onaylar verildi, değişiklikler yapıldı” üst başlığıyla verilen haberde, siyasi nüfuz sahibi bir kişiye ait bir şirketin yararına çalıştıkları gerekçesiyle Şehir Planlama Dairesi ve Sotiras Belediye Meclisi yetkilileri hakkında cezai soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Haberin detayında, siyasi nüfuz sahibi bir kişiye ait olan şirket yararına çevresel değerlendirmeye ilişkin mevcut mevzuata uyulmadan yapılan kentsel planlama uygulamaları ve kentsel planlama bölgelerindeki değişikliklerin onaylanmasına ilişkin, Denetleme Dairesi'ne şikayette bulunulduğu aktarıldı. Tarım Bakanlığı’na bağlı Çevre Dairesi için yakın tarihli bir raporda Genel Denetçi Odisseas Mihailidis’in şehir planlama bölgelerindeki değişikliklerle ilgili olarak üç farklı davaya karışan Şehir Planlama Dairesi yetkililerin disiplin kontrolünden geçirilmesini talep ettiği açıklanırken, İçişleri Bakanlığı’nın ise, Denetim Denetleme Dairesi'nin şikayetlerinin, genel ve belirsiz olduğu gerekçesiyle memurlar hakkında disiplin soruşturması yapılmasına gerek olmadığına karar verdiği hatırlatıldı.

  • Avrupa Birliği'nde covid için önlemler masada

“Kriz müdahale mekanizması buluşacak” üst başlığıyla verilen haberde, Çin'den artan covid-19 vakaları ve kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin kararın Avrupa'da endişe yarattığı belirtildi. Haberin detayında, Avrupa Birliği İsveç Başkanlığı’nın, Çin'in covid-19 ile ilgili kısıtlamaları kaldırma kararı ve aynı zamanda vakalardaki artışın ardından oluşan durumda "ortak bir Avrupa Birliği yaklaşımı" ve "ortak Avrupa eylemine" ihtiyaca dikkat çektiği aktarıldı. Haberde ayrıca, İsveç Başkanlığı’nın, Avrupa Birliği’ne girişlerde uygulanacak gerekliliklerin koordinasyonunu tartışmak üzere 4 Ocak Çarşamba günü kriz müdahale mekanizmasında bir toplantı düzenleyeceği ifade edildi.


Alithia Gazetesi

  • «Erdoğan savaşlar planlıyor»

“23 Haziran seçimleri öncesinde baskı altındaki Türkiye Cumhurbaşkanı’na ilişkin değerlendirmeler” üst başlıklı haberde; Türkiye Cumhurbaşkanlığı’nı Dünya’daki en önemli mevki olarak nitelendiren Türkiye Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın, Washington ve Moskova'dan gelen eleştirilere rağmen, Suriye'de bir tank operasyonu hazırlayarak durumu terörize etmeye devam ettiği belirtildi. Haberin detayında, Erdoğan’ın Türkiye’nin güney sınırının diğer tarafında bir tarafsız bölge oluşturmakta kararlı olduğu aktarılırken; doğal gaz sondajı, Kıbrıs ve Ege'deki Yunan adalarının "militerleştirildiği" iddiasıyla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle NATO müttefiki Yunanistan'ı vurmakla tehdit ettiği vurgulandı. Haberde ayrıca, Erdoğan’ın bağımsızlı şüpheli olan ülkesindeki adalet sistemini, Ekrem İmamoğlu gibi en güçlü potansiyel rakiplerini oyundan çıkarmak için kullandığı ifade edildi.

  • Korona’nın yeniden yayılması baş ağrıtıyor

“Nihai kararlar önümüzdeki Salı verilecek” üst başlıklı haberde; Sağlık Bakanı Mihalis Hatzipantelas’ın, diğer ülkelerin aldığı önlemleri içeren bir raporu bilim insanları ile paylaştığı belirtildi. Haberin detayında, Sağlık Bakanı Hatzipantelas’ın yaptığı açıklamada, Çin'den gelen yolcularla ilgili olarak önlemler alınması konusunda nihai kararların önümüzdeki Salı günü verileceğini ifade ettiği aktarıldı.


Haravgi Gazetesi

  • Hükümetin elindeki Gordion düğümü: Οkul öncesi eğitim yasası

“Örgütlü ebeveynler, kamu anaokullarında yana olduklarını söylüyor” alt başlığıyla verilen haberde; Kıbrıs Rum Öğretmenler Sendikası’nın yasayla ilgili olarak, formüle edildiği şekliyle, yürütme organı tarafından açıklığa kavuşturulması gereken bir konu olduğunu açıkladığı aktarıldı. Haberin detayında, doğru planlama ve fonların kullanımı ile devlet okullarının yapılarının güçlendirilebileceği vurgulanırken, ilgili durumdan etkilenen Özel Anaokulları Derneği’in açıklama yapılması çağrısında bulunduğu belirtildi.

  • Yenilenebilir Enerji Kaynakları'nda çalışmak için Elektrik Kurumu'ndan ayaklarını kesiyorlar

“Hükümet çalışan krizi konusunda zamanla oyun oynuyor” alt başlıklı haberde; hükümetin, Kıbrıs Elektrik Kurumu'nun elektrik fiyatlarını düşürmek amacıyla Yenilenebilir Enerji Kaynakları sektöründe faaliyet gösterme planlarını, yeniden frenlemeye çalıştığı vurgulandı. Haberin detayında, Özgür Kıbrıs Elektrik Kurumu Çalışanları Birliği başkanı Kiriakos Tafounas’ın dün yaptığı açıklamada, hükümetin Kıbrıs Elektrik Kurumu'nun Yenilenebilir Enerji Kaynakları sektöründeki faaliyetleri için esas olarak iki koşul belirlediğini söylediği aktarıldı. Tafounas açıklamasında, ilk koşulun, Elektrik Kurumu tarafından uygulanamaz olduğuna karar verilen geleneksel üretimden geri çekilmesiyle ilgili, ikinci koşulun ise, üretimle hiçbir ilgisi olmayan ağlarda gerekli olacak herhangi bir nihai gelişme ile ilgili olduğunu söyledi. İşçi kriziyle ilgili olaraksa, grev eyleminin askıya alınmasından 15 gün geçmiş olmasına rağmen henüz bir toplantı tarihi belirlenmediğini aktaran Tafounas, yapılan tek şeyin Çalışma Bakanı Kiriakos Kousios’un geçtiğimiz Çarşamba günü hazırlanmak için biraz daha süre istediği bir telefon görüşmesi olduğunu vurguladı.

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.