basın özetleri 17.01.23

Alithia gazetesinin ana haberi

“Daha işin başındayız – Kriz diş göstermeye başladı – Yeni faiz artışları”

15 Mart’tan itibaren kredi faizleri artıyor. Faiz oranları her üç ayda bir yeniden düzenlenecek.

Konstandinos Petridis: Sahte cafcaflı güzelleştirmeler ve “daha da verin” politikaları çöküyor.

İhtiyatlı yönetim konusunda uyarıda bulunduğumuzda riskoloji ve bir koruma yastığı oluşturmakla suçlanmıştık.

Popülizmin antikorlara ihtiyacı var. Kamu maliyesi geçmişte olduğu gibi göz açıp kapayıncaya kadar yok olabilir.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Eğitimde de battık… Sömestr sınav soruları sızdırıldı – Öğrenci, ebeveyn ve öğretmenler için eziyet olan sömestr sınavları her açıdan sallanıyor”

Bir özel okul öğretmeninin Yeni Yunanca dersinin yazılı sınav sorularını sızdırması olayı olay oldu.

Sınavın ertelenmesi talep edildi, Eğitim Bakanlığı kabul etmeyip başka sorular verdi, olay öğrenciler arasında paniğe yol açtı.

Andreas Mavroyannis: Seçilmemin hemen ardından önümüzdeki yıldan itibaren sömestr sınavlarını kaldıracağım.

*

Politis gazetesinin ana haberi de aynı konuda

“Olaya adı karışan kişilerin tutuklanması olası – Üç öğretmen vasıtasıyla sınav soruları sızdı”

Sömestr sınavları başlar başlamaz, Yeni Yunanca dersi sınavları deneme yazısının sızdırılmasıyla, Eğitim Bakanlığı konuyu değiştirmek için tutuştu. Olay suç oluşturduğundan dolayı muhtemelen adaletin yolunu tutacak.

Lefkoşa Pascal okulunun müdür yardımcılarından bir tanesi sınav sorularını bir edebiyat öğretmeniyle paylaştı. Edebiyat öğretmeni soruları dershane sahibi bir başka öğretmene gönderdi. Dershane sahibi de öğrencilerine iletti.

Eğitim Bakanlığı sınavın ertelenmesini kabul etmedi. Buna tepki gösteren kimi öğrenciler sınav sorularına cevap vermeden okuldan ayrıldı. Öğretmenlerden ve örgütlü veli grupları da tepkilerini ortaya koydu.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“İşte Paralimni böyle battı – Dere olan noktalarda yollar yapılmıştı, yollar derelere dönüştü – Su Kalkındırma Bölümünden ifşa edici çalışma”

Akarsu yataklarının yollara dönüştürülmesi ve dere yataklarında inşaat yapılması sonucunda Paralimni geçen hafta sonu çamura gömüldü. Protaras, Pernera, Aya Triada ve Paralimni İlkokulu civar bölgelerinde sel meydana geldi. Her dört bölge de iptal edilen dere yataklarının yağmur suyu tahliye kanalıyla değiştirilmesi sonucunda sel altında kaldı. Yol kavşaklarının menfezlerinin taşması, benzeri görülmemiş sellere yol açtı.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden bazıları:

Filelefteros gazetesinden:

“Kuşos’tan hayat pahalılığı ödeneği konusunda son bir çaba”

Çalışma Bakanı Kiryakos Kuşos bugün öğleden sonra sosyal ortakları görecek. Tüm taraflar arasında yapılacak ortak toplantıda çıkmazdan kaçınılması için son bir çaba daha harcanacak. Ama hayat pahalılığı ödeneğine ilişkin gelişmelerle ilgili işaretler kötü gibi görünüyor. Olası çıkmaz edilmesi karşısında konuyla ilgili insiyatifler konusunda bayrağı teslim alacak olan sendikalar olacak. Sendikal ha

*

“Bakanlar Kurulu’nda Akama konusunda iç savaş”

Tarım ve Çevre ile İçişleri bakanları birbirine tamı tamına zıt görüşlerle Bakanlar Kurulu önünde karşı karşıya gelecekler. Çevre Örgütleri ve Federasyonu ve Arazi Sahipleri Dermeği Akama İmar planının açıklanmasını talep etti. Akama imar Planının hazırlanmasıyla ilgili nihai kararların yarınki Bakanlar Kurulu toplantısında alınması bekleniyor. Planla ilgili farklı görüşler savunan Tarım Bakanı Nikos Kadis ile İçişleri Bakanı Nikos Nuris Cumhurbaşkanının idaresi altında gerçekleşecek olan toplantıda her biri kendi görüşlerini savunacak.

*

“Hastaneler bugün kapalı – Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKİPİ çalışanları iki saatlik iş durdurma eylemi yapıyor – Sağlık Bakanıyla yapılan görüşme de sonuç vermedi. Çalışan sendikaları Kurumun son anda da olsa en azından toplu sözleşmeye dair diyaloğun başlaması konusunda bütünsel bir öneri getirmesini beklediğini açıkladı. Ancak yapılan Sağlık Bakanının müdahalesi sonucunda OKİPİ’nin Pazartesi günü konuya yeniden döneceğini ve talep ettikleri öneriyi sunacağı konusunda yükümlülük üstlenmesi oldu.

*

Haravgi gazetesinden bazı haberler:

“Orta ve küçük ölçekli işletmelere vergi indirimi ve kredi”

Ekonomi Konseyi küçük ve orta ölçekli işletmelerin vergi yükümlülüklerine ve iş yasalarının uygulanmasına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmek konusunda daha zayıf oldukları değerlendirmesi yaparak vergi ve kredi teşvikleri verilmesini ve ayrıca ve devralma yönteminin kullanılmasını önerdi.

*

“POGO Kıbrıslı Türk kadınların cinsiyetçiliğe karşı mücadelesine destek ifade etti – Ahmet Ünsal’a karşı protesto mitingi”

Kıbrıs Türk toplumundaki 46 örgüt Müftü Ahmet Ünsal’ın kadınları aşağılayan açıklamalarına karşı protesto mitingi gerçekleştirdi. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sendikalar “çağdaş, laik ve demokratik toplum yapısına karşı saldırılara ve uygulanan şiddeti” protesto etti. Yağmura rağmen Kumsal Parkı’nda toplanan ve “Başbakanlığa” ve Kıbrıs Türk Lideri Ersin Tatar’ın ofisine doğru yürüyen kalabalık Ünsal’ın uzaklaştırılmasını ve din dersinin seçmeli olmasını talep etti.

Protesto sırasında eylemcilerin haykırdığı sloganlardan bazıları “Yobaz Müftü Kırbıs’tan defol” ve “Sabrımızı taşırmayın” şeklindeydi.

AKEL’in kadın örgütü POGO Kıbrıslı Türk kadın yurttaşlarımıza desteğini açıkladı. POGO’nun yaptığı ilgili açıklamada “Cinsiyetçiliğe, ataerkilliğe ve cinsiyet eşitliğine karşı tüm fikirlere karşı haklarımızı koruma mücadelesi ortaktır ve bu mücadeleyi birlikte veririz” deniyor.

*

Alithia’dan kısaca:

“Konuştukça batıyorlar – Nikos Hristodulidis’in ortak işbirliğinden üst üste gaflar ve çelişkiler”

Desteklediği adayı ulusal birlik hükümeti kuracağını ilan ederken EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Hristodulidis’in seçilmesinin DİSİ ile AKEL’i muhalefete düşüreceğini söyledi.

*

“AB’nin desteğiyle narenciye üreticilerine 500.000 avroluk devlet desteği”

Avrupa Komisyonu geçen Pazartesi günü Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin etkilerini tazmin etmek amacıyla narenciye üreticilerine yönelik devlet desteği Kıbrıs programını resmi olarak onayladı.

İlgili devlet desteği programı toplamda 500 bin avroluk bir sübvansiyondan oluşuyor.

*

“Zararın kaydedilmesi için zamanla yarış – Bakanlar Kurulu yarın sel felaketzedelerine desteğe yönelik kararlar alacak.

*

Son olarak da Politis gazetesinden birkaç haber:

“Taşınmaz mülk piyasasında 2022 yılında 6 milyar avroluk satışlar”

2022 yılı içinde taşınmaz mülk piyasasında toplamda 5,850 milyar avroluk 22.129 işlem yapıldı. En fazla satış bu yıl da Limasol’da oldu. Bu arada Baf kentinde de önemli derecede talep olduğu görüldü.

*

“İçişleri Bakanı sel felaketi hakkında konuştu: “Suçlu iklim değişikliğidir””

İçişleri Bakanı Nikos Nuris özgür Mağusa bölgesi ile Larnaka’da sellere yol açan uzun süren yağmur yağışının nedenini iklim değişikliğine bağladı. Bakana göre “Yağan su miktarı oranı öylesine yüksekti ki su tahliye sistemlerinin bu miktarları absorbe etmesi mümkün değildi”.

*

“Müftüye karşı tepkiler devam ediyor - Din işleri Dairesi Başkanı tahrik etti – Kıbrıslı Türk imamlar dahi protesto etti”

Müftü “Kadınlar kocalarının yatağa davetine icabet etmek zorundadır” dedi Kıbrıslı Türkler isyan etti.

Son Güncelleme: 17 Ocak 2023 - 15:34

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.