basın özetleri 16.01.23

Filelefteros gazetesinin bugünkü ana haberi “Adayların iktidar önerileri – Neofitu, Mavroyannis ve Hristodulidis Cumhurbaşkanlığına hazırlar- Büyük mücadele için geri sayım başladı” başlıkları altında veriliyor. Ön sayadan haberin özeti:

5 Şubat 2023 cumhurbaşkanlığı için verilecek kritik mücadelede geri sayım başladı. Üç aday da Cumhurbaşkanlığı görevini devralmaya hazır olduklarını duyurdu. Seçim toplantılarında iktidarı aldıklarında hayata geçirmeyi planladıkları önerilerini öne sürmenin yanısıra, adaylar, birbirlerine karşı sert söylemler kullanmaktan da kaçınmıyorlar.

Averof Neofitu seçim sandıkları açıldığında kamu oyu yoklaması uzmanlarının diplomalarını yırtmak zorunda kalacağını öngördü. Andreas Mavroyannis yurttaşların taleplerini hayata geçirmeyi sağlayabilecek kişilere sahip olduğunu vurguladı. Nikos Hristodulidis ise ülkenin iktidarını üstlenmeye hazır olduğunu duyurdu.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi şu başlıklarla veriliyor:

“Değişim treni Kıbrıs için muzaffer bir finale doğru yaklaşıyor – AKEL Genel Sekreteri seçim sonuçlarının Andreas Mavroyannis’i cumhurbaşkanlığına taşıyacağını ilan etti”

Gazetenin ön sayfasında öne çıkan noktalar:

AKEL Genel Sekreteri:

“Ülkede durumu değiştirmemizin vakti en nihayet geldi. Yeni bir sayfa açacak, sorunlara ve çıkmazlara son vereceğiz.

Belirli inisiyatifler üstlenecek, hal ve gidişatı çözüme doğru itecek bir kişiye gereksinim var ki, o da Andreas Mavroyannis’ten başkası değildir.

Toplum değişim istiyor. Sıkı çalışmaya devamla herkes değişimde başrol oynayabilir.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Sorunlar yağdı – Bakanlar Kurulu Çarşamba günü zarar görenlerin desteklenmesi konusunda kararlar alacak – Dün bütün gün Larnaka, Dromolakşa ve Meneu’da…”

Dün sağanak yağışların peş peşe zararlara yol açtığı ikinci gün oldu. Bazı bölgelerde saatlerce yağdı.

Evleri ve yolları sel bastı. Yağmur oranı o kadar yüksekti ki kanalizasyon ve selden koruma sistemleri etkisiz kaldı.

İçişleri Bakanı Nikos Nuris yağışların yol açtığı zararların inceleneceğini ve konunun Çarşamba günü Bakanlar Kurulunda ele alınacağını açıkladı.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Sığınma talebinde bulunanlar dalgasının göğüslenebilmesi için yeni hâkimler işe alınıyor – Başvuru davalarında yaşanan gecikmeler nedeniyle vermek zorunda kalınan yardım ödenekleri devlete yılda milyonlarca avroya mal oluyor” başlıkları altında Politis şöyle yazıyor:

Uluslararası Koruma İdare Mahkemesinde binlerce sığınmacı başvurusu bekliyor. 2019 yılının Haziran ayından bu yana görevde olan Mahkemedeki hâkim sayısı bugüne kadar üç kez arttırıldıysa da sorun halen çözümsüz kalmaya devam ediyor.

Geçen hafta Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan ilgili yasa tasarısı Yüksek Mahkeme’ye gün be gün artmakta olan yüksek göçmen hacmiyle baş edebilmek için gerekli gördüğü sayıda hâkimi işe alma hakkını veriyor.

İçişleri Bakanlığına göre son beş yıl içinde 63 bin sığınma başvurusu yapıldı. Başvuruların yıllara göre dağılımı şöyle: 2018’de 7.761, 2019’da 13,648, 2020’de, 7.094, 2021’de 13.235, 2022’de ise 21.565 başvuru.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden bazıları ise şöyle:

*

Politis gazetesinden:

Mağusa ve Larnaka sakinleri yaralarını sayıyor: Geçen Cumartesi günü yağan sağanak yağışlardan ötürü onlarca dükkân, otel, ev ve müştemilatı sel bastı. Meteoroloji Dairesi sağanak yağış ve fırtınalar konusunda yeni bir sarı uyarı duyurdu.

*

“Önümüzdeki günlerde koronavirüs, grip ve RSV virüsü vakalarının artacağına dair korkular”

Solunum yolu enfeksiyonlarının daha ne kadar devam edeceği belirsiz. Solunum yolu enfeksiyonları koronavirüs ve A tipi griple birlikte sağlık sistemini iyiden iyiye zorluyor. Uzmanlar önümüzdeki günlerde yeni bir hastane içi tedavi gerektiren vaka dalgasının beklendiği konusunda uyardı.

*

Haravgi gazetesinden bazı haberler:

“Andreas Mavroyannis: Yurttaşların taleplerini yerine getirebiliriz”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Andreas Mavroyannis Derinya’da gerçekleştirdiği büyük toplantıda “Değişim slogan değildir. Toplumsal bir taleptir. Ve yapılan her kamuoyu yoklamasında Kıbrıs toplumunun yüzde 70’inin değişim istemesi, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için umut ve perspektif istemesi tesadüf değildir” dedi.

*

“Αkama imar planı tıkandı. Bakanlar Kurulu karar almaktan çekiniyor”

Akama imar planı, bu konuda ortak yetkili olan İçişleri, Ekonomi ve Çevre bakanlıkları arasında büyük bir yük ve anlaşmazlık odağı teşkil ediyor. Durum böyle olmakla birlikte bakanlıklardan sadece bir tanesi planın ilan edilmesi gerektiğine dair net görüş belirtti.

Çevre Bakanı Kostas Kadis Haravgi gazetesinin sorularına cevap verirken hem bakanlığının hem de şahsen kendisinin bu konudaki görüşünün çok net olduğunu, dolaysız bir biçimde ve zaman kaybetmeksizin Akama İmar Planının açıklanması gerektiğini ifade etti.

Ekonomi ve İçişleri Bakanları Konstandinos Petridis ve Nikos Nuris ise Akama Yerel Planının açıklanmasını geciktirmeye çalışıyorlar. Nedeni planda yapılması olası değişikliklerden küçük parti hesapları ve özel teşebbüs çıkarlarının yararına faydalanmak istemeleri. Çevrenin korunması ve sürdürülebilir kalkınma onlar için ikincil bir konu.

Şu ana kadarki verilere göre Nikos Nuris’in Akama İmar Planının açıklanmasının bir sonraki Hükümete bırakılmasına yönelik baskıları daha da şiddetlenecek.

*

“Cumhuriyet Makamlarının Avrupa Birliğinden veri saklaması “kabul edilemezdir” – Sayıştay Başkanı: Devlet memurlarının Avrupa Birliğini kandırmaya ve aldatmaya çalışması akıl alır bir şey değil”

Haravgi’ye yaptığı açıklamada Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis “Cumhuriyet makamlarının, ilk konut durumunda düşük KDV konusunda olduğu gibi AB makamlarını yanıltmaya ve aldatmaya çalışması durumunda olduğu gibi, Birlik’ten veri saklamasının kabul edilemez ve akıl almaz bir şey olduğu kanaatindeyiz. Devlet memurlarının Avrupa Komisyonunu aldatmaya çalışması akıl alır bir durum değil. Hukuk devletiyiz, kanunsuzluk devleti değiliz ki AB kurumlarını kandırmak için yolsuzluklara başvuralım” şeklinde vurguladı.

*

“Genel Sekreterin eşit mesafe izlemesi tatmin etmiyor”

Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Dimitris Dimitriu Haravgi’ye “Güvenlik Konseyinin UNFICYP’in adadaki görevine devam etmesine yönelik karar süreci başlıyor. Kararın Ocak ayı sonlarında açıklanması bekleniyor” dedi.

Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü “BM GS’nin eşit mesafe politikası izleyen ve Genel Sekreterin temsilcilerinin nesnel olmayan, öznel görüşlerini içeren raporları bizi tatmin etmiyor” şeklinde vurguladı. Dimitriu “Kıbrıs Cumhuriyetinin Sayın Ertuğruloğlu ile Sayın Tatar’ın retoriğiyle eşitlenmesini kabul etmeyiz” dedi.

*

Alithia gazetesinden bazı kısa haberler:

“Εlektrik tasarımları kasalarda sunuldu – Elektrikçiler Elektrik Kurumu prosedürünün sorunlu ve çağdışı olduğu konusunda bapırıyor”

Elektrik planlarını, incelemesi üzere, Elektrik Kurumu AİK’e sunma yolunun olması gerekenin olmadığını savunan Elektrik Müteahhitleri Derneği bu arada uzun gecikmeler yaşandığından da şikayet etti.

Müşterileri bilgilendirmede uzun gecikmeler yaşandığına ve öncelik sırasına uyulmadığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığı cevabını veren AİK Ağlarının Müdür Yardımcısı, bu arada iş hacminin altı kat arttığını da ifade etti.

*

“Hemşireler aşırı yorgunluk eşiğinde – Alithia’ya devlet hastanelerinde kötü çalışma koşullarına dair şikâyetler”

Hemşirelerin sorumluluğu altındaki hasta sayısı öngörülen güvenlik sınırının iki katı

Personel eksikliği nedeniyle bitmek tükenmek bilmeyen vardiyalar. Sorunu bildiği halde Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKİPİ durumu görmezden geliyor

Çoğu hasta özel sektöre ve şahsi doktora başvurmak zorunda kalıyor

Hemşireler Sendikası PASİNO: Öğrencilere ilgi yönelimi yapılırken, büyük talep ve perspektifi olan hemşirelik mesleğine öncelik verilsin

*

Ve son olarak da Filelefteros gazetesinden kısaca bazı haberler:

“Kıbrıs sorununda kritik 10 gün”

Lefkoşa’nın sert protestoları altında New York’ta UNFİCYP kararı ile ilgili temaslar gerçekleşiyor.

*

“Kıbrıs Bankasındaki kredi taksitlerinde küçük artışlar”

Bankanın binlerce müşterisi kredi taksitlerinde artış olacağına dair bilgilendirildi.

*

“Havaalanlarında korona virüse karşı önlemler”

Korona virüse karşı kararlaştırılan önlemler dünden itibaren uygulanmaya başlandı.

*

Son Güncelleme: 16 Ocak 2023 - 14:12

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.