basın özetleri 13.01.23

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Derbi baskı getirdi – DİSİ ile AKEL’in merkezinde seçimin birinci turu için görülmedik hareketlilik”

Çekişmeli ilk tur seçim yarışı iki büyük partinin seçim ofislerini kıyasıya bir mücadeleye itti. Averof Neofitu ile Andreas Mavroyannis şu ana kadarki tüm kamuoyu yoklamalarının birinci sırada gösterdiği Nikos Hristodulidis’in dinamik adaylığının kendilerine yarattığı baskıyı yoğun bir biçimde hissediyor. Bu veri ışığında iki adayın seçim merkezleri ve parti mekanizmaları ikinci Pazar trenini yakalayabilmek hedefiyle görülmedik bir hareketliliğe soktu. Bu arada zamanla yarışmanın kaçınılmaz olarak neden olduğu stres hatalara da yol açıyor. Buna paralel iki aday, seçim turnelerine devam ederek seçmenlerinde ikilem yaratma çabaları göze çarpıyor.

*

Alithia gazetesinin ana haberini gazetenin ön sayfasından aktaralım.

“Devlet sübvansiyonu – istismar – Yorgos Kolokasidis debatet’te büyük siyasi konu açtı – Partilere sübvansiyon prosedürüne dair soru işaretleri”

Andreas Mavroyannis ile Nikos Hristodulidis ya onları destekleyen partilerin adayları olduklarını açıklayarak devlet sübvansiyonunu kullanacak ya da yola bağımsız aday olarak devam edecek ve partiler aldıkları paraları devlete iade edecek.

Andreas Mavroyannis AKEL’den 510 bin avro, başka kaynaklardan da 268.940 avroluk destek aldığını açıkladı. Hristodulidis ise ortak teşebbüsten tek bir avro bile almadığını ifade etti.

DİKO, DİPA ve Çevreciler, tüm partilerin seçim olsun ya da olmasın devletten aldıkları sübvansiyonun dışında, olağanüstü ya da ek bir sübvansiyon almamış olduklarını iddia etti.

Bununla birlikte konuya yeniden dönen Yorgos Kolokasidis olağanüstü sübvansiyonun partilerin yıllık sübvansiyonuna eklenmesinin, partilerin cumhurbaşkanlığı seçimleri için sübvansiyon almış oldukları anlamına geldiğini yineledi.

*

Ana haberinde partilere devlet yardımına yer veren Politis gazetesi de ön sayfasında şöyle yazıyor:

“Cumhurbaşkanlığı yarışında taze devlet parası – AKEL Mavroyannis’e 510 bin avro verdi, DİKO ile DİPA Nikos Hristodulidis’e para desteği vermediğini açıkladı”

Dün partilerin banka hesaplarına 2023 yılı için 7 milyon avroluk devlet sübvansiyonu yattı. DİSİ 1.980.000 avro, AKEL 1.620.000 avro, DİKO 889.000 avro, ELAM 591 bin, EDEK 587.000, DİPA 546.000, Çevreciler de 434 bin avro aldı.

Adayların son debate’inde devlet sübvansiyonu hakkında pek çok yanıltıcı şey söylendi. Politis devlet yardımının 2,5 milyon avro olarak artırılmasına yönelik Mecliste kapalı kapılar ardında yapılan tartışmanın perde arkasını araştırdı.

2021'de devlet desteği olarak aldıkları ilave 325 bin avro için DİKO - Vatandaş İttifakı aleyhine dava açıldı. Maliye Bakanı Politis aracılığıyla iki partiye bir tek sent bile bağışlamak niyetinde olmadığını açıkladı.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Pahalılık dehşet veriyor, Hükümetin ilgisizliği dehşet yaratıyor – Kıbrıslıların yüzde 70’i yaşam düzeylerinin düştüğünü söyledi”

Halkın yüzde 59’u faturaları ödemekte zorlanıyor. 10 kişiden sekizi Hükümetin aldığı önlemlerden memnun değil.

Pahalılık, yoksulluk ve sosyal izolasyon yurttaşların gündelik hayatını büyük ölçüde etkiliyor.

Hükümetin her gün lanse ettiği sanal cennet sadece DİSİ dünyasında ve Cumhurbaşkanlığında var.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden bazıları...

*

Haravgi:

“En dürüst aday Andreas Mavroyannis – Bağımsız aday Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu RİK’in kamuoyu yoklamasında yüzde üç oranında dinamik bir yükseliş kaydetti”

Cypronetwork şirketinin KRYK adına yaptığı ve RİK’te dün akşam yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre Andreas Mavroyannis’in yükselişi devam ediyor. Aynı şirketin geçen Kasım ayında yaptığı araştırmanın sonuçlarına kıyasla Andreas Maroyannis’in seçmenin belirsiz oy niyeti bağlamında yüzde 3 gibi dinamik bir yükseliş kaydederek oy oranını yüzde 17,5’ten yüzde 20’ye yükselttiği kaydedildi. Nikos Hristodulidis’in oy aranı yüzde 0,5’lik bir düşüş kaydederek yüzde 29,5’e düştü. Oy oranı yüzde 21,5’e yükselen Averof Neofitu da yüzde 1’lik bir yükseliş kaydetti.

Adayların kişilik özelliklerine gelince; Andreas Mavroyannis güvenirlik konusunda seçmenin gözünde yüzde 24’lük bir oyla birinci sırada, Hristodulidis yüzde 21 ile ikinci, Neofitu ise yüzde 17 ile 3. sırada yer aldı. Dürüstlük konusunda Mavroyannis yine yüzde 19 ile yüksek bir düzey yakaladı. Averof Neofitu’nun oranı yüzde 18, Hristodulidis’in ise yüzde 23.

Mavroyannis’i destekleyen AKEL, seçmeninin yüzde 81,5’ini toparlayabildi. AKEL seçmeninin yüzde 3,5’u Neofitu’ya, yüzde 11’i Hristodulidis’e, yüzde 1’i ise Dimitriadis’e oy vermek niyetinde.

DİSİ seçmeninin yüzde 54’ü Averof Neofitu’dan, yüzde 34’ü Hristodulidis’ten, yüzde 2,5’u Mavroyannis’ten, yüzde 2’si ise ELAM’ın adayı Hristu’dan yana oy kullanmak niyetinde.

İkinci tura yönelik oy niyeti oranında Mavroyannis ile Neofitu hemen hemen başa baş gidiyor. Neofitu ikinci turda yüzde 32 oy alırken Mavroyannis 31,5’u yakalıyor. İkinci tura Hristodulidis ile Mavroyannis’in kalması durumunda Hristodulidis yüzde 46, Mavroyannis yüzde 31,5, Hristodulidis ile Neofitu’nun geçmesi durumundaysa Hristodulidis yüzde 43, Neofitu ise yüzde 24 alıyor.

*

Araştırmacı Ahmet Cavit An Araştırma Enstitüsü Prometeus’a, son elli yıl içinde oluşturmuş olduğu arşivinin bir bölümünü bağışladı.

Prometeus’un yaptığı duyuruda Ahmet Cavit An’ın, 1958'den sonra ilk iki toplumlu grup olarak Eylül 1989'da kurulan Federal ve Bağımsız Kıbrıs Hareketi'nin Kıbrıslı Türk koordinatörü olduğu belirtiliyor. Şubat 2003'te Türkiye aleyhine açılan davayı kazandı. Ahmet Cavit An’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Kıbrıs'ta iki toplum arasındaki temasları savunduğu için mahrum bırakıldığı toplanma özgürlüğü hakkını talep ettiği dava Nisan 2003'te barikatların açılmasına katkıda bulunmuştu.

Ahmet Cavit An bugüne kadar Kıbrıslı Türklerin tarihi ve Kıbrıs sorunu konulu 24 kitap yayınladı. Prometeus Enstitüsüne bağışladığı arşivinin konusu Kıbrıs Türk toplumunda ve Türkiye’de Sol hareket. Arşiv Federal Kıbrıs Hareketi ve New Cyprus Association arşivleri dâhil olmak üzere 1950’li yıllardan sonra iki toplum arasındaki ortak aktiviteler ve ilişkiler hakkında gazete kupürleri, makaleler, dergi ve kitaplar içeriyor.

*

Politis gazetesinden kısa kısa:

“Şimdilik Çetinkaya stadında açılış yok”

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı’nın huzurunda dün yapılması planlanan Çetinkaya Stadının açılış törenini Kıbrıs Türk tarafı son anda inşaat hataları gerekçesiyle iptal etti.

*

“Hayat pahalılığı ödeneği – Top Hükümette”

Sendikalar ile işveren örgütleri kartlarını açtı ve nihai taleplerini ortaya koydu. Önümüzdeki Salı günü her şey Çalışma Bakanı Kiryakos Kuşos tarafından açıklık kazanacak. Kuşos ya çıkmaz ilan edecek ya da arabulucu çözüm önerecek.

*

“Aristotelus – Dimitriu – Başka bölüme sevkleri konusunda isteksizlik”

Adalet Bakanı Stefi Draku Anna Aristotelus ile Athina Dimitriu’nun, Hapishaneden bir başka bölüme nakledilmeleri için önce Hapishanedeki görevlerinin başına dönmelerini bekliyor. Katsunotos hakkında disiplin soruşturması açılması konusunda isteksizlik göze çarpıyor. Dosyanın içeriği Polise dahi gönderilmedi.

*

Alithia gazetesinden:

“Hristodulidis ihtiraslarına yenildi – Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in müdahalesi, ikinci bölüm”

Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis “İkisini yola birlikte devam edebilmemiz için çağırdığımda Averov'un atmadığı tek bir geri adım kalmamıştı. Üzülerek söylüyorum ki Averof'un da işini kolaylaştıracak son derece saygın bir açıklamayı dahi reddeden, yakın çalışma arkadaşım Nikos Hristodulidis'ten başkası değildi” dedi.

*

“İşsizlik ödeneğinin iadesine doğru” Sayıştay’dan Çalışma Bakanlığına gönüllü emeklilikle ilgili…”

Kıdem tazminatı alan eski emeklilere yönelik mahkeme kararı ve hukuki mütalaa büyük boyutlar edindi.

İşsizlik ödeneği reddi sadece banka çalışanlarını değil, bir plana uygun olarak emekli olan tüm çalışanlar için geçerli.

*

Filelefteros’tan...

“Kar taneleri Trodos’u donattı”

Trodos’un siması dünden beridir değişti. Ağaç dalları karın ağırlığı altında eğildi. Gökyüzünü sis ve bulutlar kapladı. Önümüzdeki günlerde hem kar yağışı hem de ona eşlik eden diğer hava koşullarının devam etmesi beklenirken bölgemize yeni bir düşük basınç alanı daha ha geldi ha gelecek.

*

Son Güncelleme: 13 Ocak 2023 - 12:56

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.