basın özetleri 12.01.23

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Mesele DİSİ mi AKEL ve diğer kırkyama mı ikilemi? – Hristodulidis ile Nikolas uçmuş, Anastasiadis müdahale etti – Anastasiadis’in belirleyici müdahalesi Averof olmadan bu on yıl içinde başardıklarını başaramamış olacağını söylemesi oldu.”

“Bazıları Anastasiadis’in iki kapılı oyun oynadığını söylemekte ısrar ediyor. Benim iki kapım yok. Tek kapım partimdir.”

“Kurucularından olduğum partimi hiçbir şey ve hiç kimse için teslim etmem.”

“DİSİ üyesi olup ama 2003’ü tekrarlayan birileri beni hiç ilgilendirmiyor.”

“Bütün seçimlerde DİSİ seçmenlerini zamanında toparlama sorunu yaşamıştı. Ama çok sayıda kamu oyu yoklamasının gerçeği yansıtmadığını göstererek birleşin çağrısıyla hayranlık verici sonuçlar almayı ve 1976’dan bu yana ana parti olmayı başardık.”

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Devleti parti çiftliğine çevirdiler – Ekonomi Bakanı Averof Neofitu’nun seçim ofisi temsilcisi gibi hareket ediyor”

Stefanos Stefanu: “Sayın Petridis seçim kampanyasına müdahil olmak istiyorsa eğer, Bakanlıktan istifa edip Sayın Averof’un seçim ofisine girsin”.

“Halkı pahalılığın karşısında, sosyal yapılar ve ilgi merkezleri olmaksızın, çaresiz bıraktıkları için hesap vermeleri gerekirdi.”

“Mavroyannis’in hükümet programı toplumun ve ekonominin sorunlarına ve bekleyişlerine cevap veriyor.”

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Final çizgisine az kala stres içindeler – Seçimlerin ilk Pazarının biraz öncesinde adaylar dün halkın karşısına gergin ve stresli çıktılar”

Herkes herkese karşı ama aynı zamanda da belli adaylar arasında seçmenlerden oy koparma amaçlı hedefler olduğu belli idi. Dün yapılan debate’te üç ana adayın yanısıra seçilme şansı görülmeyen dört aday da vardı. Tartışmanın gerginliği ve aralarındaki atışlar çoğu seferinde programlanan sürecin dışına çıktı ve hâlâ karşı karşıya oldukları zorlukları ortaya koyuyordu. Özellikle de seçimin ilk Pazar’ında oy almak için mücadele veren Averof Neofitu ile Andreas Mavroyannis arasında. İki aday da Ahileas Dimitiriadis’e karşı da saldırgandı. Bir diğer aday olan Yorgos Kolokasidis’in partilerin seçime yönelik devlet yardımı alıp onu bu amaçla kullanmamış olduğundan şikayet etmesi sansasyon yarattı.

*

Ve son olarak da Politis gazetesinin ana haberi:

“Yurttaşları “eziyet eden” bunlar Sayın adaylar – Özel Avro-barometre: Kıbrıslıların pahalılığa dair endişe ve memnuniyetsizlikleri tavan yaptı”

Özel Avro-barometrenin sonuçları enflasyonist baskıların Kıbrıs toplumunu genelinde etkilediğini ülkenin gidişatına dair endişelerini artırdığını –hem de büyük ölçüde- ortaya koydu.

Sorulanların yüzde 79’u hükümetin hayat pahalılığıyla mücadele amaçlı aldığı önlemleri yetersiz bulduğunu belirtti. Rakam yüzde 64’lerde seyreden AB yurttaşlarının ortalamasından hayli yüksek.

Yüzde 59’u faturalarını ödemekte çoğunlukla ya da bazen sorun yaşadığını ifade etti. 6 ay öncesine kıyasla bu oranda yüzde sekizlik bir artış tespit edildi. Mevcut geliriyle rahat yaşadığını söyleyenlerin oranı sadece yüzde dokuz.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden bazıları:

*

Politis gazetesi:

“Akama’da yasadışılık üstüne yasadışılık"

Kalitesiz malzemelerden yapılan kantinler yıktırılıyor. Hakkında kovuşturma açılan ancak davaların mahkemelerde tıkandığı kaçak inşaat ve konutlar, ayrıca yüzmenin yasak olduğu halde organize plaja dönüştürülen balıkçı barınağı, Akamas'ta tespit edilen yasadışı müdahalelerden sadece bazılarını oluşturuyor.

*

“Elektrik Kurumu AİK’in 2023 maratonu”

Kıbrıs Elektrik Kurumu AİK’i rekabetçi pazar için yenilenebilir enerji kaynakları projelerinin kurulumu, akıllı sayaçlar ve optik fiber projeleri gibi geliştirme çalışmalarını hayata geçirmek için 2023 yılı içinde adeta bir maraton koşusu bekliyor.

*

“Eski Yunanistan Kralının taçsız cenazesi”

Yunanistan Kralı Konstantin, özel bir kişi olarak, ancak Avrupa'nın kralları ve kral ailelerinin üyelerinin huzurunda defnedilecek, naaşı ise katafalka konmayacak. Yunanistan Kralı Konstandinos en son Kıbrıs’ı 2000 yılında ziyaret etmişti.

*

Filelefteros gazetesinden:

“Seçmenlerimizin çoğunluğu 70 yaş üstü – 561 bin 033 yurttaş oy kullanma hakkına sahip”

5 Şubat günü cumhurbaşkanı seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip olan yurttaşların sayısı 561 bin 033’e yükseldi. Bunlardan 276 bin 29’u erkek, 285 bin 4’ü kadın. Yüksek Seçim Kurulu Başkanının açıkladığı verilere göre seçmenlerin 107 bin 801’i 70 yaşın üstünde bulunuyor. İkinci sırada bulunan en kalabalık yaş grubu ise 30 ile 39 yaş arasında olanlar. 18 ile 29 yaş arasındaki seçmenlerin sayısı ise 77 bin 604.

*

“Maliye Konseyi uyardı: Elverişli senaryoyu unutun, 2023'te durum beklenenden de kötü olacak”

Ekonomi Bakanlığını ve Temsilciler Meclisinin Ekonomi Komisyonunu alarma geçiren Maliye Konseyi 2023 yılı içinde elverişli senaryonun gerçekleşmesinin olanaksız olduğunu bildirdi ve kamu borcu ile büyüme tahminlerinin revize edilmesiyle işe devam ettiğini ifade etti. Temsilciler Meclisi Ekonomi Komisyonunu israfın azaltılması ve harcamaların gözden geçirilmesi yönünde hareket etmeye çağırdı.

*

“Biyoloji dersi kitabı yeni yangınlara meydan verdi”

Evlilik öncesi seks, nefsine hakim olma, saflık konularına dair içerik güçlü tepkilere yol açtı. Kitabın içerdiklerinden bir örnek:

Doğal ve yapay, farklı doğum kontrol yöntemleri bizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ne ölçüde koruyabilir?

Aşağıdaki tabloda verilen bilgileri inceleyin ve soruları cevaplayın:

  • Ölçülülük ve iffet
  • Evlenmeden önce cinsel aktiviteden kaçınmak

En etkin doğum kontrol yöntemleri. Başarı oranı%100. Kesinlikle güvenilir tek yöntem.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmaya EVET

Evlilik bağlamında, yalnızca karşılıklı olarak sadık tek eşli bir ilişki, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruma sağlar.

Ve bütün bunlar okullarda cinsellik eğitimi yasasının geçtiği bir dönemde gerçekleşiyor.

*

Haravgi gazetesinden:

“Andreas Mavroyannis değişimi sağlayabilir – Öncelik Kıbrıs sorunu ve yolsuzluk ve entrikayla mücadele”

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu Andreas Mavroyannis’in ikinci tura geçeceğine vurgu yaptı ve ardından ELAM hariç değişimi arzulayan tüm taraflarla tartışmalar yapılacağını ekledi.

Alpha Kalimera programında konuşan Stefanu AKEL’in Mavroyannis’ten talep edeceği şeyin, Mavroyannis’in halkla imzaladığı sözleşmesine sadık kalması olduğunu söyledi ve ilk yüz günlük programına gönderme yaptı. “Programın iki önceliği var: Birincisi Kıbrıs sorunu, çünkü her geçen gün biraz daha bölünmeye doğru kayıyoruz, ikincisi ise yolsuzluk ve yozlaşmayla mücadeledir” dedi.

*

“Mavroyannis’in Elektrik Kurumu’nun kamusal karakterinin korunmasına yönelik planı”

Bağımsız cumhurbaşkanı adayı Andreas Mavroyannis Elektrik Kurumu AİK’in Yönetim Kurulu, İdaresi ve sendikalarıyla elektrik fiyatlarının düşürülmesi ve yurttaşın, ekonominin ve çevrenin yararına olacak biçimde yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüş programını konuştu.

*

“Nuris görevinin son günlerinde Limasol’da özel karakterli bir bölgede 10 katlı bir binanın inşasına izin vermek istiyor”

AKEL’in Belediye Meclisi grubu özel karakterli bölgeye ait Kinira Sokağında 8 ila 10 katlı binanın inşasına izin verilmesine muhalefete devam ediyor.

*

Alithia gazetesinden bazı başlıklar:

“Devlet kasalarını havaya uçuranlar onlardır – AKEL’e cevap veren Konstandinos Petridis onu susturmayı başaramayacaklarını söyledi”

“AKEL’e uyguladığı yıkıcı politikaları ve bir kez daha halkla alay etmeyi seçmesi karşısında cevap veriyorum ve vermeye devam edeceğim. Bakanların siyasi tavırları tüm çağdaş toplumlarda kendiliğinden anlaşılırdır”.

*

“Çin’den gelenlere uygulanan önlemler – 48 saatlik negatif PCR testi”

Bakanlar Kurulu koronavirüsle mücadelede kararlar aldı

Kıbrıs’tan ve Kıbrıs’a yönelik tüm uçuşlarda maske takma önerisi

Yoğun Bakım Birimlerinin idaresi için AdHoc Komitesi oluşturulacak

Son Güncelleme: 12 Ocak 2023 - 12:58

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.