basın özetleri 11.01.23

Filelefteros: “Savaş sağın oy havuzu bazında veriliyor – Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tartının hangi tarafının ağır basacağını belirleyecek olan DİSİ seçmenleri olacak – AKEL seçmenlerini toparlamak için kendine alan buldu”

Sandık bilmecesini çözecek olan nokta DİSİ’nin oylarının Averof Neofitu ile Nikos Hristodulidis arasındaki dağılımı olacak. Bu arada AKEL’in sol seçmenleri toparlaması Andreas Mavroyannis’in adaylığı etrafında kendi dinamiğini oluşturacak. Bir yandan DİSİ partisinde yükselen ses tonu öte yandansa Nikos Hristodulidis’in seçim ofisinin mutlak suskunluğu iki adayın ortak hedefinin DİSİ seçmeni olmasından kaynaklanıyor. Kamu oyu yoklamalarının sonuçları DİSİ oylarını dağılımının iki adayın dinamiğiyle doğrudan bağlantılı olduğunu gösteriyor ve bu durum AKEL’e kendi adaylarını toparlamasına ve buna paralel olarak Sağ cephenin bölünmesinden yararlanmaya çalışmasına uygun alan yaratıyor.

*

Politis gazetesinin ana haberini aktarıyoruz:

“Devlet eczanelerinde uzun sıralar ve eziyet – Kronik hastalar ve yaşlılar 3-4 saat kuyruk bekliyor ve bunun sonucunda ilaç ve sarf malzemelerini alamamak da var”

Devlet hastanelerinin eczanelerinden aylık ilaç ve sarf malzemelerini almaya çalışan kronik hastaların çektiği eziyetin haddi hesabı yok. Bir çocuk kronik hastanın annesi Politis’e “bir trajedi yaşıyoruz” dedi.

Sorunun diyakronik olduğunu söyleyen Kıbrıs Hasta Dernekleri Federasyonu – OSAK Sekreteri Pambos Papadopulos sorumluluğun Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu OKİPİ’nin omuzlarında olduğunu ve sorunu hafifletmek için bir çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

OKİPİ basın sözcüsü Haralambos Harilau ise meselenin OKİPİ’den değil Sağlık Sigortası Kurumu OAİ’den kaynaklandığını dile getirdi ve durumun iyileştirilmesine yönelik çaba harcandığını ekledi.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi şöyle:

“Yeni ve çağdaş ekonomik kalkınma modeli – Andreas Mavroyannis: Kıbrıs’ın payına düşen AB kaynaklarını sonuna kadar değerlendireceğiz”

Avrupa Yeşil Anlaşması çerçevesinde yeşil geçiş ve sürdürülebilirliğe öncelik veren yönetim

Andreas Mavroyannis Hükümeti, Avrupa’da olduğu gibi, küçük kooperatif kurumlarına ağırlık verecek

Dr Sofronis Kliridis, Dr Andonis Pigasiu, Lazaros Lazaru, Filipos Filis Andreas Mavroyannis’in Ekonomik Meseleler danışmanlar grubunu oluşturuyor

Habere göre cumhurbaşkanı adayı Andreas Mavroyannis Pazartesi günü yaşayabilir ve sürdürülebilir bir Kıbrıs ekonomisine dair vizyonunu tanıttı. Hilton otelinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı adayı Mavroyannis Avrupa Kalkınma ve İstikrar Programının sunduğu olanakların sonuna kadar değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. “AB kurumlarının işleyişi konularındaki şahsi deneyimlerim ve uzmanlığım Kıbrıs’ın payına düşen kaynakların sonuna kadar değerlendirileceğine dair ek bir güvencedir” dedi. Cumhurbaşkanı adayı ayrıca yeşil geçiş ve Avrupa yeşil Anlaşması çerçevesinde sürdürülebilirliğin iktidarının önceliği olacağını vurguladı.

Mavroyannis ayrıca kooperatifçiliğe de değinerek, hayvan yemi, gübre veya böcek ilacı olsun toplu alım, tarım ürünlerinin toplu adil ticareti ve küçük bankacılık işlemleri alanlarında hizmet ve yerel ihtiyaçlara cevap veren küçük kooperatif kuruluşlara da ağırlık verdiğini dile getirdi. Astra Radyosuna konuşurken ise Mavroyannis bugünkü Hükümetin peşkeş çektiği kooperatif kuruluşlarının, Avrupa’da olduğu gibi sağlam bir ana örgüt ama küçük ortaklıklarla yeniden kurulması gereksinimine vurgu yaptı.

*

Ve Alithia gazetesinin ana haberi:

“Averof Neofitu’nun tazminat planı – Cumhurbaşkanı adayı Dayanışma Fonuna yönelik çözümler sunuyor”

Tıraşlanmışlara, menkul kıymet sahiplerine ve Laiki Bankası hissedarlarına tazminatlar

2023'ten başlayarak her 100.000 avroluk zarar için 8.000 avroluk tazminat verilecek

Kredi kuruluşlarının mevduat ücretinin devamına ilişkin kanunda değişiklik yapılarak, 2024 yılından itibaren her yıl için her 100.000 avroluk zarara karşılık 3.000 avro tazminat verilebilmesi sağlanacak.

Averof Neofitu "Bunun sorunun mutlak çözümü olmadığını biliyorum ama devletin adaleti sağlama yükümlülüğünü kaydettiğinin bir örneği, bir kanıtıdır” dedi.

*

Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer başlıca haberlerinden bazılarına kısaca bir göz atalım şimdi.

*

Alithia gazetesinden:

“İş barışının zararına üyelerinin kulaklarını okşamayı tercih ettiler – Çalışma Bakanı: Hayat Pahalılığı hakkındaki açıklamalar müzayedesi yaptılar, oyunu kaybettiler”

Çalışma Bakanı Kiryakos Kuşos işveren ve sendikacılara karşı sert dil kullandı.

Kuşos çalışanların yaralarını sarmak için –sarılabiliyorsa eğer- her türlü çabayı sarf edeceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Anastasiadis her türlü çatışmanın dışında bıraksınlar.

*

“Karşılığı olmayan vaatler – Ekonomi Bakanı AKEL’in adayına ekonomi dersi verdi”

Ekonomi Bakanı Konstandinos Petridis “Sayın Mavroyannis de AKEL de ya bizimle dalga geçiyor ya da ekonomi politikası hakkında hiçbir şey öğrenememişler” dedi.

“Cömert vaatlerini yerine getirmek için kaynakların nereden bulunacağına dair ne bir hesap ne de bir açıklama var” şeklinde vurguladı.

*

Haravgi gazetesinden:

“Hayat Pahalılığı Ödeneği - Hükümet ve işverenler hayat pahalılığı ödeneğini tamamıyla geri getireceğine ara çözüm formüle ediyorlar”

Hayat pahalılığı ödeneği diyaloğu çok uzun sürdü. Bunun haklı olduğunu gerekçelendirebilecek hiçbir veri yok zira işverenler başından sonuna dek hayat pahalılığı ödeneğinin kaldırılmasını savunuyor, bu konuda hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Sorumluluk üstlenmek istemeyen Çalışma Bakanı Kuşos ise şu ana kadar masaya 2017 anlaşmasıyla uyumlu hiç bir öneri koymadı. KEVE Genel Sekreteri Marios Çakkis dün yaptığı açıklamasında konuyla ilgili hiçbir gelişme kaydedilmediğini kabul etti. “Tarafımız hayat pahalılığı ödeneğinin maaşların güncelleştirilmesine yönelik daha doğru bir mekanizma ile değiştirilmesi şeklindeki görüşümüzde ısrar ediyor” dedi.

*

AKEL, DİSİ hükümetinin enerji sektöründeki başarısızlığının tam ve felaket olduğunu vurgulayarak, on yıllık seçim fiestaları ve enerji anlaşmalarından sonra Ticaret Bakanı'nın “bu konuda açıklayacak somut bir şeyi olmadığını kabul etmesinin bunun kanıtı olduğunu” vurguladı.

*

Filelefteros gazetesinden kısa kısa:

“Çetinkaya Stadı: Çalışmalar bitti, sesleri kaldı”

Hükümetin protestolarına karşın Taksim stadının çalışmaları tamamlandı.

*

“9 hedefli strateji planı”

Çiftçiler 2023 – 2027 dönemi içerisinde ziraat strateji planı çerçevesinde 454 milyon avro alacak. Plan güneş enerjisi yenilemesi, hizmetlerin iyileştirilmesi ve rekabet gücünün artırılmasına yönelik önlemler içeriyor.

*

“Averof – Hristodulidis – Mavroyannis: Üç aday da vergileri düşürmeyi vadediyor”

Üç ana aday yardımların yanı sıra vergi reformu yoluyla vergi indirimi de sağlamak istiyor.

Son Güncelleme: 11 Ocak 2023 - 13:35

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.