basın özetleri 10.01.23

Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Bakanlar Cumhurbaşkanlığından konuştu – Hükümet ve DİSİ Hristodulidis’e ortak cevap verdi”

DİSİ tüm silahlarını seferber etti. Cumhurbaşkanlığı Sarayından tüm bakanları, milletvekilleri ve parti yetkilileriyle Nikos Hristodulidis’in olası bir hükümetinde DİSİ’nin de yer almasına yönelik parti yetkilileriyle müzakerelerde olduğuna dair açıklamalarına cevap verdi. Önceden hazırlanan açıklama Anastasiadis ile Averof’un sabah kahvesi toplantısında çekmeceden çıkarıldı ve bakanların ve parti yetkililerinin de hazır bulunduğu bir ortamda basına duyuruldu. Nikos Hristodulidis’in basın ofisi olayın devamını getirmedi. Nikolas Papadopulos’un “sağ seçmeninin” ikilemlerine değinmesi olayı ise DİSİ ile Hristodulidis’in yanlıları arasında yeni bir cephe açılmasına yol açtı.

*

Politis gazetesinin ana haberi de aynı konuyu ele alıyor. Gazetenin ön sayfasından aktarıyoruz:

“DİSİ’liler sadece Averof’a oy verir! Hükümet ve tüm DİSİ’li milletvekilleri ile parti yetkililerden Nikos Hristodulidis’e yekvücut cevap”

Cumhurbaşkanı adayı Nikos Hristodulidis’in DİSİ yetkilileri ile iletişim köprülerini açık tutarak onlarla olası bir Hristodulidis hükûmetinde yer almaları için görüşmeler yaptığını kanıtlamasına yönelik çabalarına ortak ve imzalı bir açıklamayla cevap verildi.

Açıklamada “Sayın Hristodulidis’in gerçeği yansıtmayan, etik dışı ve aşağılayıcı taktikleri çağdaş bir politik etik ile uyuşmaz olup her birimize karşı yapılmış bir hakarettir” deniyor.

“Sadece koltuğu elde etmek için iktidara katılım DİSİ’nin tarihine, ilkelerine ve değerlerine yakışmaz, bu nedenle katılımımız sadece partimizin adayı Averof Neofitu’nun hükümetinde yer alabiliriz” şeklinde vurgulanıyor.

*

Alithia gazetesinin ana haberi de aynı konuda.

Aktaralım:

“Hristodulidis hakaret ediyor – Bakanlar, milletvekilleri ve parti yetkililerinden tam birlik – Ortak teşebbüsün adayının politik ahlaksızlığına cevap verdik”

“Sayın Hristodulidis’in taktikleri çağdaş siyaset ahlakı ile uyuşmaz olup her birimize karşı yapılmış bir hakarettir”

“Sadece koltuğu elde etmek için iktidara katılım DİSİ’nin tarihine, ilkelerine ve değerlerine yakışmaz”

Sayın Hristodulidis sadece bir noktada haklıdır. O da DİSİ’nin iktidarda olması gerektiği. Ama bunun sadece partinin adayı Averof Neofitu ile başarılabileceğine dikkat çekeriz.

Bazı DİSİ yetkilileri dün televizyon programlarında konuk edilirken, haklı olarak, Averof Neofitu’nun, Nikos Hristodulidis ortak teşebbüs yetkililerine dair benzeri şeyler söylemiş olması durumunda onların tepkilerinin ne olacağını merak ettiklerini dile getirdiler.

*

Haravgi’nin de konu hakkındaki haberinden kısa bir alıntı:

Gerçek Disi’linin hangisi olduğu konusunda Neofitu ile Hristodulidis arasındaki savaş iyice hararetlendi. Bununla birlikte her ikisi de hedeflerinin DİSİ’nin iktidarda kalmayı başarması olduğunu kabul ediyor. Averof Neofitu, dün basına, Bakanlar Kurulu üyelerinin ve DİSİ yetkililerinin kendi adaylığını desteklediğine dair bir açıklama verdi. Ama aralarında Nikos Anastasiadis ve Kostas Kadis yoktu.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi:

Başlıklar “Andreas Mavroyannis’ten kooperatifçiliğin yeniden kurulmasına dair plan – Kooperatif Bankasının kapatılmasının yol açtığı boşluk, içinden geçilen bu yüksek faiz döneminde her zamankinden daha çok yakıyor” şeklinde.

Gazetenin ön sayfada öne çıkardığı noktalar şöyle:

“Yerel kooperatifler AB’de onlarca yıldır işliyor ve gelişiyor”. “Siyasi önerilerimizin her birinin maliyeti hesaplanmıştır”.

“Çalışan haklarının garanti altına alındığı, iş dostu, yeşil bir ekonomi”

“İlk endişemiz yolsuzlukla mücadeledir. Bu olaylara ilk günden itibaren son verecek siyasi iradeye sahibiz”

Haravgi’nin ana haberine göre bağımsız cumhurbaşkanı adayı Andreas Mavroyannis dün yaptığı “Yaşayabilir ve sorumlu ekonomik kalkınma çağında Kıbrıs” konulu etkinlikte Kooperatifçiliğin yeniden oluşturulmasına dair planını sundu. Yüksek faiz döneminde koopertaif bankasının kapatılmasının yol açtığı boşluğun her zamankinden daha can yakıcı olduğunu vurgulayan Mavroyannis “Νüfusun büyük bir kesimi temel finansal hizmetlerden ve kredi ile likiditeye erişimden dışlanmıştır veya dışlanmak üzeredir” dedi.

Cumhurbaşkanı adayı ayrıca “Çalışan haklarının garanti altına alındığı, iş dostu, yeşil bir ekonomi”ye ilişkin planını da açıkladı.

Mavroyannis bu planına değinirken ilk sözleri “Sosyal ortaklarla sürekli iletişimi bir gereklilik olarak görüyoruz. Bu nedenledir ki onları dinlemek ve örgütlerin bilgi ve deneyimini göz önünde bulundurmak istiyoruz. Öyle ki hep birlikte ülkemiz ve ekonomimiz için en iyi olanı oluşturabilelim” oldu.

Mavroyannis ayrıca iktidarının ana görevinin yolsuzluk ve dolandırıcılıkla mücadele etmek olacağını vurguladı. Ekonomiye dair planını açıklarken “Pasaport satışları gibi fırsatçı programlar uzun süreli ve istikrarlı bir ekonomik kalkınmayı sağlayamaz” dedi.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:

Haravgi gazetesinden bazı başlıklar:

“Hayat pahalılığı ödeneği mi çıkmaz mı? – Hükümet ile işverenlerin imzalarının arkasında durması için iki gün var – Çalışma Bakanı kötümser olduğunu ifade etti”

*

“Sağlık Bakanlığı antibiyotik ve ateş düşürücü ilaçlarda yeterlilik olduğuna dair güvence verdi – Eczacılık Servisi Müdiresi ilaç firmalarının bu konuda yazılı güvence vermiş olduğundan söz etti”

*

“Kamares'te taşkın kontrolü ihalesi açıklandı. Çalışmalar Haziran ayında başlayacak ve 18 ay sürecek – Larnaka Kanalizasyon Konseyi tarafından ihalesi açıklanan çalışma 4,1 milyon avro artı KDV’ye mal olacak”

*

Alithia gazetesinden kısaca bazı haberler:

“Averof Neofitu: Bizi temsil eden zavallı bir Kıbrıs değildir. Zavallı vizyonlarsa bize ait değildir”

DİSİ Başkanı ve partinin cumhurbaşkanı adayı Averof Neofitu dün partinin ofisinde Kıbrıs Gönüllülük Koordinasyon Konseyi ile yaptığı görüşmede “Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde söz konusu olanın ülkeyi istikrarlı bir rotada tutmak ya da gelgitlere sürüklemek olduğu her geçen gün daha da netleşiyor” şeklinde vurguladı.

Averof Neofitu “Bugünden başlayarak Kıbrıs toplumunun omurgasını oluşturan orta sınıfın güçlendirilmesine yönelik bir dizi öneriyi açıklamaya başlıyoruz” dedi.

*

“Hayat pahalılığı ödeneği bombası ha patladı ha patlayacak – İşverenler tamamen kaldırılmasını talep ediyor, çalışan sendikaları Kıbrıs çapında grevden söz ediyor”

Sendika yetkilileri: Κasıtlı gecikmeler verileri değiştirdi, tartışmalar için zaman yok

SEK sendikası: Kuşos dün çıkmaz ilan etti

İşverenler tarafı: Eyleme gitsinler, kendi kendilerini tuzağa düşürdüler

*

“Elektrik sübvansiyonunun süresi uzatıldı – Hükümetin destek planı Şubat sonuna kadar devam edecek”

Haziran ayından itibaren enerji maliyetindeki artış, tüketime göre ölçeklendirilerek karşılanıyor.

Sübvansiyon planı tüm haneler, küçük ticari, küçük endüstriyel tüketiciler ve su pompaları için geçerli.

800 kilovatsaati aşan gayrimenkullerde tüketime sübvansiyon verilmiyor, hassas gruplar içinse sübvansiyon yüzde yüze kadar ulaşıyor.

*

Filelefteros gazetesinden:

“Cezayı yedik şimdi koşturuyoruz”

31 köyde sıvı atık işleme ağı oluşturmak için 480 milyon avro aldılar yapılan çalışmalarsa sadece iki köyü kapsıyor. 173 bin yurttaşa hizmet verecek bir sıvı atık işleme birimi oluşturmaları gerekirken yapılan çalışmalar sonucunda sadece 8 bin 5 yüz yurttaşın ihtiyaçlarına cevap verebiliyor.

Avrupa Mahkemesi Kıbrıs’a yönelik bir ceza kararı aldı şimdi ise ülkenin yeni cezalardan kaçınabilmesi için 31 köyü kapsayacak 480 milyon avroluk sistemin hayata geçirilmesi bekleniyor.

*

“Kasırga, yağmur ve kar geliyor”

Yarından itibaren gri bir gökyüzü, yağmur, kasırga ve karla yılın ilk soğuk hava sisteminin Kıbrıs’ı etkisi altına alması bekleniyor. İtalya’dan başlayan ve şu anda Yunanistan’ı da etkisi altına almış olan alçak basınç sisteminin Kıbrıs’ta sıcaklığı üç derece düşürmesi bekleniyor ki bu da normal mevsim sıcaklıklarının hafif altında.

*

“Havadaki danslarıyla büyülüyorlar”

Oroklini gölünün üzerinde dans eden sığırcık kuşları sürüleri nefes kesiyor. Kuzey ve Orta Avrupa’da yaşayan ve üreyen sığırcık kuşları ne aşırı soğuğu seviyor ne de sıcağı. Bu nedenle de yerden yere göçüp duruyorlar.

Sığırcık kuşları en zeki kuş türlerinden bir tanesi.

Öteki kuşların ötüşlerini taklit etme becerisine sahipler.

Rumca adı psaroni olan sığırcıklar, isimleri dolayısıyla, her ne kadar balıkla besleniyormuş imajını yaratsa da onlar solucan, örümcek ve meyve yiyerek besleniyorlar.

Son Güncelleme: 10 Ocak 2023 - 12:56

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.