Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinde altın pasaportlar konusu, vergi kaçakçılığı ve 1 Eylül Dünya Barış Günü iki toplumlu ortak etkinliği ana haberler olarak yer alıyor.
*
Haravgi gazetesi ana haberini “Güçlü mesaj ve barış ile yeniden birleşme için ortak mücadele” manşeti ve “İki toplumun 100 örgütünden ortak beyanname” alt başlığıyla veriyor.
Ön sayfasında;
1 Eylül günü yapılacak olan etkinlikte tüm çalışanlara katılım ve birlik çağrısı
Bölünmeyle uzlaşmamakta kararlı olduklarını ve ortak mücadele yükümlülüklerinin devam ettiğini vurguluyorlar
Sınıfsal sendikal hareket savaşların ve müdahalelerin olmadığı bir dünya için tüm dünya çalışanlarıyla sesini birleştiriyor
diye yazan Haravgi gazetesinin haberine göre;
1 Eylül Dünya barış Günü vesilesiyle ortak etkinlik düzenleme kararı aldıklarını bildiren iki toplumdan 100 örgüt dün adanın bölünmesiyle uzlaşmayacaklarını ve barış ile ülkenin birleşmesi uğruna verilen mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.
Dayanışma Evinde düzenlenen toplantıda PEO Genel Sekreteri Sotirula Haralambus ortak beyannameyi Yunanca, DEVİŞ Başkanı Koral Asam ise Türkçe okudu.
1 Eylül etkinliğini düzenleyen 100 örgüt arasında PEO, DEVİŞ, KTÖS, KTÖEÖS, AKEL, CTP, Toplumcu Kurtuluş Partisi, Yeni Kıbrıs Partisi, kadın örgütleri, öğrenci örgütleri, iki toplumlu gruplar yer alıyor.
Ortak açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra yaşanan dramatik gelişmelerin büyük insani ve maddi kayıplara yol açması, askerleştirme ve silahlanmayı hızlandırdırması/ ve Uzak Doğu’da gerginliğin artması, dünya üzerinde sonuçları ön kestirilemeyen genel bir çatışmaya yol açma riskini canlı tutması nedeniyle, bu yıl uluslararası eylem gününün çok daha büyük önem edindiği vurgulandı. Açıklamada kapitalizm krizi ve pandeminin ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri genişlettiği bir dönemde, enerji kaynaklarını ve pazarların kontrolünü ele geçirmek maksadıyla dünyanın pek çok yerinde devam eden emperyalist savaş ve müdahaleler, çalışanlar sınıfına ve halklara çok daha büyük sorunlara yol açıyor, ölüm ve felaket saçıyor, milyonlarca insanı göçmenliğe mahkum ediyor, deniyor.
Barışın savunulması, NATO ve tüm diğer askeri ittifakların lağvedilmesi ve savaşlar ile müdahalelerin olmadığı bir dünya için Kıbrıs Sendikal Hareketinin sesini tüm dünya halklarıyla birleştirdiği vurgulanıyor.
1 Eylül’de gerçekleştirilecek olan ortak etkinlik saat 18:30’da biri Elefterias Meydanında diğeri ise Kuğulu Parkta olmak üzere iki etkinlikle başlayacak. Ardından Ledra Palas’a yürünecek. Orada Kıbrıs Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Pambis Kiritsis bir selamlama konuşması yapacak. Ardından iki toplumlu müzik grubu Let’s sing together’ın sahne programı yer alacak.
*
Altın pasaport konusunu ele alan bugünkü gazetelerden biri olan Politis gazetesinin ana haberi:
“Şeyhe yurttaşlık verilmesiyle ilgili soruşturmalar ne durumda? – Rüşvet, kriterlerin ihlali ve ikinci eşe altın pasaport”
Muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanı Anastasiadis’i özel çıkar sağlamakla suçladığı ve altın pasaport skandalının en meşhur olaylarından birini teşkil eden Suudi Arabistan Şeyhine verilen yurttaşlık konusunun üstünü iki yıldır mutlak bir karanlık örtüyor.
Suudi Arabistan şeyhi Abdülrahman Halid Salen bin Mahfuz Cumhurbaşkanı Anastasiadis’e ailesiyle birlikte Seyşeller’e tatile giderken özel uçaklarını tahsis ediyordu.
Şeyhe ve 41 aile üyesine sağlanan yurttaşlık hakkında Sayıştay 2020 yılında soruşturma ve vergi dairesinin müdahalesini talep etmişti. Bunun yanısıra Meclis ve altın pasaportlar hakkında araştırma yürüten iki araştırma komisyonu da konu hakkında soruşturma yapılmasını istemişti. Şu ana ana kadar bu konuda ne yapıldığına ilişkin hiçbir resmi bilgi yok.
*
Altın pasaportlar ve ilgili Sayıştay raporu konusunu ele alan ikinci gazete Alithia.
“Yüzde 5 KDV indirimi kapısı yabancılara Hristofyas döneminde 2012’de açıldı – Sayıştay’ın Kıbrıs Yatırım programından çıkan sonuç” manşeti ve üst başlığı altındaki haberde ön sayfada şu noktalar öne çıkıyor:
DİSİ Hükümetinin eski Ekonomi Bakanı Haris Yeoryiadis “2012 yılında Hristofyas Hükümetinin önerisiyle yasada iki değişiklik yapıldı. Yasaya yüzde 5 KDV indirimine üçüncü ülke vatandaşlarının da hak kazandığı eklendi ve Kıbrıs’ta daimi ikamet etmesi gerektiği şartı kaldırıldı, dedi.
2011 ve 2012 yıllarında konutun ilk 200 metre karelik kısmına indirimli KDV hakkının yabancılara da verilmesine yönelik olarak yapılan yasa değişiklikleriyle ilgili gelişmeleri ortaya koyan Sayıştay’ın kendisidir.
DİSİ Başkanı Averof Neofitu da “Yasa Hristofyas döneminde yabancıları da kapsayacak biçimde değiştirilmiştir. 2016’da yapılan değişikliğin devlet gelirine etkisi çok azdı” dedi.
*
Filelefteros gazetesinin ana haberi Sayıştay’ın yeni bir raporunu ve vergi kaçakçılığı konusunu ele alıyor. Aktarıyoruz.
“Vergi kaçakçılığı kontrol dışına çıktı – Vergi Dairesine olan borçlar 2,34 milyar yüksekliğinde ve yıl be yıl artıyor. Veriler çok başlı bir sistemi işaret ediyor”
Sayıştay’ın yeni bir raporunun ortaya koyduğu tüzel ve gerçek kişilerin yüzü kızarmadan yaptıkları vergi kaçakçılığı Kıbrıs devletinin aldatılmasını engellemedeki zaaflarını ortaya koyuyor. Sayıştay raporuna göre geciktirilmiş vergi ödemeleri faiz ve ek ödemeler dâhil, 2 milyar 340 milyonu buluyor. Sayıştay’ın dikkat çektiği noktalar arasında bir önceki raporda da olduğu gibi tüzel kişilerin KDV’den ortaya çıkan gelir tutarı ile vergi bildiriminden çıkan gelir tutarı birbirini tutmuyor.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:
Alithia gazetesi:
“Hellim pazarı karıştırdı – Hellim imalathaneleri pazara standartları yerine getirmeyen hellim ürünleri sürmeye devam ediyor”
Tarım Bakanlığı 1 Eylül tarihinden itibaren sadece POP hellim satılacağı konusunda pazarı bilgilendirdiği halde Tarım Bakanı Kostas Kadis bu tarihin ertelenme olasılığını açık bıraktı.
POP hellim hakkında ortak anlaşma sağlanmış olmasına rağmen Hellim İmalatçıları Derneği Başkanı 2024 yılı sonrası için hellimdeki süt oranları üzerinde anlaşma yapılmadığını söyledi.
Dün yapılan Pazar araştırmasında büyük peynir imalathaneleri arasında sadece Haralambidis – Christis imalathesinin POP hellim ibaresini taşıma hakkı olduğu tespit edildi.
*
“Göçmenler sorunu ulusal bir sorundur”
Paralimni’ye tekneyle 61 göçmen daha geldi. İçişleri Bakanı Nikos Nuris DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile Kongo gezisinin sonuçlarını ele almak üzere bir araya gelecek.
*
Politis gazetesinden:
“Vergi kaçakçılığının hali vakti yerinde”
Sayıştay’ın özel kişi ve şirketler arasında yaptığı küçük çaplı bir araştırma, olası vergi kaçakçılığı olayları ve kontrol mekanizmasının zaaflarını ortaya koydu. Ardından Vergi Dairesi tarafından yapılan denetimde ek vergi ödemeleri talep edildi. Vergi dairesine ödeme zamanı geçmiş vergilerin toplam tutarı 2,3 milyar avroyu buluyor.
*
“Evet, Akama’da deniz kaplumbağaları var”
Tarım, Zirai Kalkınma ve Çevre Bakanlığının açık cephelerinin sayısı büyük. İnia Köyünün bölgede deniz kaplumbağası olmadığı iddiaları üzerine üzere Akama bölgesinin deniz kaplumbağalarının yumurtladığı sahillerini ziyaret eden Tarım Bakanı Kostas Kadis gerçekten de bölgede kaplumbağa yuvaları olduğunu tespit etti. Yuvalar açıldıktan sonra Bakan deniz kaplumbağalarının varlığının bölgeye sadece yararlar sağlayabileceğini ifade etti. Bakan bunun yanısıra Akama imar Planı le ilgili görüş ve düşünceler hakkında da yorumlarda bulundu. İnia Köyü Muhtarı bölgedeki deniz kaplumbağası varlığının köy halkına hiçbir yararı olmadığı açıklaması yaptı ve buna paralel olarak kaplumbağa yuvalarının suni olarak oraya yerleştirildiğini söyledi.
Filelefteros’un aynı konudaki haberinden kısa bir alıntı:
“Lara ve Mavrali’den büyüleyici görüntüler – Kaplumbağa yuvalarına otopsi”
Yuvalarından çıkamayan kaplumbağa yavruları denizin yolunu buldu. Tarım Bakanı dün Lara sahili ve Mavrali ormanı sahillerinde kaplumbağa yuvası otopsisi yaptı. Deniz kaplumbağalarını korumaya yönelik 40 yıllık önlemler.
Mavrali sahilinde ışık kirliliğinin önlenmesi amacıyla suni bitkilendirme yapılacak.
Bu yıl turistik sahillerden 7 deniz kaplumbağası yuvası Lara sahiline taşındı.
Kaplumbağaların yaşatılması amaçlı program için çalışan ekip Poli Hrisohus Gençliği üyelerinden oluşuyor.
*
Filelefteros'un diğer bir haberi:
“Kıbrıs’ın yolsuzlukları Avrupa parlamentosu tarafından da denetlenecek”
19 ile 21 Ekim tarihleri arasında, Avrupa Parlamentosundan gelecek olan bir heyet yolsuzluğa karşı ne ölçüde önlem alındığını ve alınan fonların idaresini yerinde inceleyecek. Avrupa Parlamentosu üyeleri çıkar çatışması, dolandırıcılık ve yolsuzluktan kaçınma amaçlı önlem alınıp alınmadığını tespit etmek istiyor.
Son Güncelleme: 30 Ağustos 2022 - 13:25
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2022/8/30/basin-ozetleri-300822/