Filelefteros Gazetesi
- Enflasyon 41 yıl geriye gitti
“Birbiri ardına rekor kırdı ve %10'a yaklaştı” alt başlıklı haberde, enflasyonun her ay rekor seviyelere yükselirken pahalılığın dayanılamaz noktaya ulaştığı vurgulandı. Haberin detayında, enflasyonun Mayıs ayında %9.1'e, Haziran ayında ise %9,6'ya yükseldiği ve bu oranın enflasyonun %10,3'e ulaştığı 1981 Aralık'tan bu yana son 41 yılın en yüksek seviyesi olduğu hatırlatıldı. Vatandaşın her ay satın alma gücünün tükendiğini hissederek, geçimlerini sağlamakta zorlandığı belirtilen haberde, en kötü senaryonun gerçekleştiği ve enflasyonun düşmekten çok çift haneli oranlara ulaşmasının muhtemel olduğu aktarıldı. Haberde son olarak, Haziran 2021'e göre en büyük fiyat artışının %46 ile petrol ürünlerinde ve %40 ile elektrikte yaşandığı belirtildi.
- 2018'den beri yargılanmayı bekliyor ve sefalet içinde yaşıyor
“İş yok, ev yok” alt başlıklı haberde, 50 yaşındaki I.K., 2018 yılında adada işlenen bir suçla itham ediliyor ve duruşmada hazır bulunmasını sağlamak için kendisine getirilen kısıtlayıcı koşullar kapsamında seyahat belgeleri donduruldu. Haberin detayında, Kıbrıs'ta kalmak zorunda bırakılan ve işsiz kalmaya mahkum edilmiş bir Yunan vatandaşı olan I.K.’nın, yaklaşık 4 yıldır var olan bu durum nedeniyle yoksulluk içinde yaşadığı ve geçici oturma izni bile olmadığı için iş dahi bulamadığı aktarıldı. I.K.’nın gazeteye yaptığı açıklamaya da yer verilen haberde, kendisinin şu anda temiz bir sabıka kaydı olduğu ve suçlandığı davanın duruşma sürecinin önümüzdeki Eylül'de, yani tescil edildikten 4 yıl sonra başlayacağından, suçu ispatlanana kadar masum olduğu hatırlatılırken, I.K.’nın da "Çalışmak istiyorum ama seyahat belgesi olmadan bana geçici oturma izni vermiyorlar. Ve izin alamadığım için kimse bana iş vermiyor. Sosyal Sigortalar Fonu'na kaydolamayacağım için hiçbir işveren beni yasadışı yollardan çalıştırma riskini göze almıyor." dediği aktarıldı.
Politis Gazetesi
- Onursal Yunan, Türk yerleşimci
“Girne'de kumarhanesi ve sahte devlet "vatandaşlığı" ile Yaşam Ayavefe üst başlığıyla verilen haberde, 2016'dan beri yerleşimci olarak sahte devlet "vatandaşlığı"’na sahip olan Yaşam Ayavefe’nin, Yunanistan’da onursal vatandaşlığa alınmasının garip olduğu belirtildi. Haberin detayında, sahte devlet "vatandaşı” olan 39 yaşındaki Türk Yaşam Ayavefe’nin, 14 Haziran'dan beridir Yunan vatandaşı aktarılırken, Yunan hükümetinin işgal altındaki topraklarda iş yapan 39 yaşındaki bir Türk'e Yunan vatandaşlığı verme kararı hakkında birçok soru işareti olduğu ve konuyla ilgili gerçeklerin gazeteci Eliza Triantafillou tarafından ortaya çıkarıldığı belirtildi. Vatandaşlık için Yunanistan Kilisesi'ne 300 bin Euro tıbbi ekipman bağışı teklifi ve ülkedeki yatırımların değerlendirildi irdelenen haberde, Ayavefe’nin Kıbrıslı Türk Halil Falyalı'nın geçtiğimiz Şubat ayında Girne'de öldürülmesinin arkasındaki beyin olarak adlandırıldığı, ayrıca Türkiye'nin talebi üzerine, Interpol tarafından yasadışı kumar ve kara para aklama konularından arandığı hatırlatıldı. Haberde son olarak, Ayavefe’nin birkaç yıl önce Kıbrıslı Türklerin tecridini "adaletsizliğini" ortadan kaldıran kişi olarak ilan edilirken, şimdi vatanının Yunanistan olduğunu aktarılırken, Yaşam Ayavefe’nin Yunan, Türk ve "Kıbrıs Türk" vatandaşlığına ek olarak, Sırbistan ve Dominik Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olduğu ifade edildi.
- Tüketicide yalnızca temel ihtiyaçlar için kısa bir liste
“Alış verişe gidiyoruz” üst başlığıyla verilen haberde, enflasyonun birbiri ardına rekorlar kırması ile tüketicilerin, özellikle gıda kategorisinde alımlarında kısıntıya gittiği belirtildi. Haberin detayında, tüketiciler ellerindeki listede en gerekli ürünler olduğu ve alışverişlerini bu şekilde yaptıkları aktarılırken, Kıbrıs İstatistik Kurumu verilerine göre, özellikle gıda kategorisinde satın alma hacminin daha da küçüldüğü vurgulandı.
Alithia Gazetesi
- Büyük baş hayvan yetiştiricilerinden Kıbrıs’a çelme
“İngiliz mahkemesinden hellim işaretlerini iptal etmesini istediler” üst başlıklı haberde; Büyük baş hayvan yetiştiricilerinin hellim üretimiyle ilgili İngiliz Mahkemelerine başvuru yapmasının Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis çileden çıkardığı ve konuyla ilgili Menşe İsmi Korumalı Ürün yönetmeliğinin tam olarak uygulanacağını vurguladığı aktarıldı. Haberin detayında, Büyük baş hayvan yetiştiricilerinin, Menşe İsmi Korumalı Ürün yönetmeliğine göre hazırlanmayacak olan Kıbrıs hellimini İngiltere'de satışa sunma çabasının ortada olduğu vurgulanırken, DİKO Milletvekili Hristos Orfanidis konuyla ilgili olarak, “Sorun yaratmak ve ülkeyi ifşa etmek için arkadan saldırıyorlar.” dediği belirtildi.
- Erdoğan'ın ilhak ilan edeceği senaryosu
“Endy Zemenidis’in açıklamalarının ardından gelen endişe” üst başlıklı haberde; Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın, 20 Temmuz'da işgal altındaki toprakları ziyaret edeceği ve burada "büyük" bir şey açıklayacağıyla ilgili bilgilerin sızdırıldığı aktarıldı. Haberin detayında, Washington'da dolaşanlardan bu bilgi ışığında ortaya atılan senaryolardan birinin ilhak olduğu irdelendi.
Haravgi Gazetesi
- Piyasadaki zincirleme etkilerle birlikte inşaat sektöründe %10 enflasyon ve durgunluk
“Büyük artış, petrol ürünlerine (+46%) ve elektriğe (+40%) bağlanıyor” alt başlığıyla verilen haberde; tarımsal ürünlerde %7,3, sanayi ürünlerinde %4,9 ve genel hizmetlerde ise %4,2 olmak üzere önemli oranlarda fiyat artışı yaşandığı kaydedildi. Haberin detayında, konut yapımı için alınan ruhsatlarda Nisan ayından itibaren %37 oranında azalma olduğu hatırlatılırken, bunun inşaat sektöründe gelecekteki hareketliliğin önemli bir göstergesi olduğuna dikkat çekildi ve piyasanın, ekonomideki durgunluğu enflasyonla birlikte bir stagflasyon durumuna girdiğine dair güçlü işaretler olduğu vurgulandı. Haberde ayırca, AKEL’in enflasyonu kontrol altına almak için bir dizi öneriler sunduğu ancak hükümetin Eylül ayındaki kararlara atıfta bulunmak dışında birşey yapmadığı belirtildi.
- Toplumların bölünmesi ve sakinler ile çalışanların mağduriyeti
“Sığınmacı ve göçmenler” alt başlıklı haberde; ölü bölge dikenli tellerin çekilmesiyle ilgili olarak, vatandaşların evlerine ve tarlalarına serbestçe erişimini kısıtlayan ve yasaklayan tedbirler alındığı, tel örgülerin montajlarının kapsamlı bir çalışma yapılmadan gerçekleştirilmeye başlandığı belirtildi. Haberin detayında, bu çalışma ile çok sayıda evin mahsur kalmasının söz konusu olduğu ve ciddi güvenlik sorunlarının oluşmasının beklendiği aktarılırken, göçmenlerin Pournara Göçmen Kabul Merkezi'ni götürülmek yerine ölü bölgede ne kadar kalacağına dair soruların da olduğu vurgulandı.
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2022/7/8/basin-ozetleri-08072022/