Filelefteros gazetesi:
“Tanrı aşkına insan hayatları risk altında – Doktorlar ve hastalardan tedavi ve ilaç ıstırabı çığlığı”
Haberde şöyle yazıyor:
Eğer tanınan bilinen bir kişiysen ilaçların hemen geliyor. Yok eğer sıradan bir yurttaşsan ya bekliyorsun ya da ölüyorsun”. Profesör Nikos Zamboğlu özel tedavilere dair yeni sürecin başlatılmasında yaşanan gecikme nedeniyle duyduğu kaygıyı Filelefteros’a bu şekilde ifade etti. Kıbrıslı Hasta Dernekleri Federasyonu OSAK ise iki hastanın, tedavisinin Lefkoşa’dan Limasol’a sevk edilmesi için tam bir ay bekletildiğinden yakındı. Mediterranean Hastanesi Genel Müdürü Notis Zannetos ise “Tüm özel tedavi gören hastaların sadece bir tek eczaneden hizmet alması olacak şey değildir” dedi.
*
Politis gazetesi bugünkü ana haberinde Kıbrıs ekonomisini ele alıyor.
“Kıbrıs ekonomisi bir kez daha dört yol ağzında – Kalkınmayı canlandırma planı ve turizmden umut” başlıkları altında verilen haberden alıntılar:
Mali Konsey “Kalkınmayı Canlandırma ve Dayanırlık Planı”nın hayata geçirilmesinde yaşanan çıkmaz bir an önce aşılmadığı takdirde kalkınmanın gerileyeceği ve işsizliğin artacağı konusunda uyardı.
Temsilciler Meclisinin Ekonomi Komisyonunda bugün yapılacak olan toplantıda kredi idare şirketlerine, kefillerin ve bağlantılı kişilerin Tapu Kadastro ve banka veri tabanı Artemis’e erişebilirlik sağlayan iki yeni yasa tasarısı yeniden ele alınacak.
Turizm bir kez daha soluk alma olanağı veriyor. Kıbrıs hava alanlarındaki yolcu trafiği geçen Haziran ayında aradan 33 ay sonra ilk kez 1 milyon kişiyi geçti.
*
Haravgi gazetesi:
“Devlet kalkınma çalışmalarında makinalar stop ett – Bütçenin sermaye fonlarının sadece yüde 11’i hayata geçirilebiliyor” balıkları altında verilen haberde gazetenin ön sayfasında hangi noktalara dikkat çektiğine bir göz atalım.
Bütçede kalkınma giderlerine ayrılmış 1,14 milyar avroluk kalemler olduğu halde geçen Mayıs ayına kadar bu meblağın sadece 155,2 avroluk kısmı değerlendirildi.
2022 yılı içinde açıklanmış olan çalışmaların pek çoğu ya seçimlerden önce bir kez daha açıklanacak ya da hiçbir zaman hayata geçirilmeyecek.
İnşaat çalışmalarının sadece yüzde yedisi, alt yapı çalışmalarının yüzde 14’ü, yol çalışmalarının ise sadece yüzde 13’ü hayata geçiriliyor.
*
Alithia gazetesinin ana haberi.
“Yollarda hareket halinde bombalar – Arabalarında doldurmaya götürmek için oksijen tüpleri taşıyorlar” veriyor Alithia haberini.
Ön sayfasında öne çıkan noktalara bakalım.
Oksijen tüpünü evde teslim alma olanağı olmayan hastaların aileleri ya da yakın çevresindekiler, habersiz yurttaşların hayatını riske atarak oksijen tüpünü kendi arabasıyla götürüp getiriyor.
Bir trafik kazası sırasında ciddi patlama tehlikesi mevcut.
Devlet oksijen tüpünün giderini karşılıyor ama tüpü kiralama ya da satın alma masrafları hastanın kendisine ait.
Oksijen tüpünün doldurulması söz konusu olduğunda ise yükü ve sıkıntısı hastanın yakınlarına düşüyor. Yaşlı insanlar, dağlık bölge sakinleri ya da hassas gruplara ait insanlar için bunun bedeli çok ağır oluyor.
*
Diğer haberlere de bir göz atalım:
Haravgi gazetesi:
“Sorunlar binlerce ama Nuris sürecin hızlandırılmasını talep etti”
Yeşil Hat üzerindeki tel örgüler bölge sakinlerine çok sayıda sorun açtı, kurulacak olan 300 kişilik özel polis birimi başta olmak üzere çeşitli noktalarla ilgili soruların ardı arkası kesilmiyor ama İçişleri Bakanı Nikos Nuris, gerekirse prosedürün atlanması pahasına bile olsa sürecin hızlandırılmasını talep etti. İçişleri Bakanı ulusal gereksinim nedenleri öne sürerek belirli prosedürlerin es geçilmesi gerektiğini söyledi.
-
“Paralimni Gölü: Flamingo ölümlerinden sonra avcılık ve atış yasağı”
Paralimni gölünde suda ölü flamingoların bulunmasından sonra Tarım Bakanı Kostas Kadis İçişleri Bakanı Nikos Nuris’e gönderdiği bir mektupla gölde avcılığın yasaklanmasını ve atış poligonunun bölgeden başka bir yere taşınması için gerekli prosedürün başlatılmasını talep etti.
-
Geçen hafta sonu 907 trafik cezası kesildi – Trafik ihlallerinin çoğu ölümcül kaza ana nedenleri arasında yer alıyordu
Filelefteros:
“Kara sabah - 21 yaşındaki genç asfaltta yaşamını kaybetti”
Trafik kazalarının sıklık derecesi ürkütücü. Bu kez kurban 21 yaşındaki Aleksandros Aleksandru’ydu. Şu ana kadarki 25 kaybın dokuz tanesi motosiklet ve bisiklet sürücüsüydü.
-
Müze 2028’de hazır olacak. Ama… - Müzenin inşa edilmesi için 42, müzede sergilenen parçaların nakli içinse 18 ay istiyorlar”
Kıbrıs Arkeoloji Müzesinin yapım ve taşınma çalışmaları toplamda 60 ayda gerçekleşecek. Müzenin maliyeti 102 milyon avro olarak programlanmış olmakla birlikte bunun birkaç milyon üstü de olması olası.
İmar Bakanlığı yetkililerinden Eva İordanu İhaleye başvurma süresinin 30 Ağustos’ta sona ereceğini açıkladı ve şirketlerin ihaleye ilgisinin büyük olduğunu ifade etti. İordanu’ya göre ihaleye ilişkin nihai karar bu yılın sonlarına dek netleşecek. Müze eski Lefkoşa hastanesi alanında inşa edilecek.
-
“Kıbrıs’a madalya yağdı – Oran’da nefis bir Kıbrıs kreşentosu – 19. Akdeniz Müsabakalarında sporcularımız birkaç dakika içinde üç altın ve 1 gümüş madalya aldı –Kalia Andoniu100 serbestte, Milan Traykoviç 110 m engellide, Apostolos Parelis diskte madalya kürsüsünün en üst basamağına çıktı – Olivia Fotopulu 200 metrede ikinciliği elde etmeyi başardı”
Alithia:
“Averof önde – DİSİ Başkanı orta sınıfa soluk aldıracak önerilerini bugün açıklayacak”
Vergi indirimleri ve vergiden muaf gelire dair öneriler
Konut meselesinin yanısıra gelirin desteklenmesi hedefli olarak çeşitli teknoloji sektörlerinde yeni istihdam yaratılması konularında çözümler
-
“Ankara çalıyor Tatar oynuyor – CTP’den Kıbrıs Türk Liderine şiddetli kınama ve eleştiriler”
Kıbrıs Türk Lideri Ersin Tatar’ın Birleşmiş Milletler ve Cumhurbaşkanı Anastasiadis’e sunduğu öneriler Güven Artırıcı Önlemler değil.
Anastasiadis önlemlerini reddederek karşı öneriler getiren Ersin Tatar müdahaleler nedeniyle sahip olduğu makamın ciddiyetinin farkında değil.
*
Politis:
“Yannis Tumazis Kültür Müsteşarlığının başına getirildi”
Kültür Müsteşarlığının kurulması ve başına Yannis Tumazis’in getirilmesi ileriye yönelik özlü kültürel kalkınma ve ülkemiz kültürünün korunmasına dair umutların canlanmasına neden oldu.
-
“Sinema engrüstisi - Kıbrıs’ta Hollywood planı halen hayatta”
Pek çok yabancı yapım şirketi bu dönemde Sinema Endüstrisi Geliştirme Planını değerlendirmek maksadıyla Kıbrıs’ın durumunu değerlendiriyor. Söz konusu yapımların arasında streaming internet platformunda yayınlanan ve her bir bölümü 1,5 milyon dolara mal olan bir dizi de bulunuyor.
Son Güncelleme: 04 Temmuz 2022 - 15:27
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2022/7/4/basin-ozetleri-040722/