Bugünkü Alithia gazetesinin ana haberi “Türkiye’de boru hattını da tartışırız” manşeti ve “İoannis Kasulidis olumsuz bir durum yok, dedi” üst başlığıyla veriyor. Alt başlıklar şöyle:
“Tek şart Kıbrıs sorununun çözümü – Dışişleri Bakanı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına saygılı bir enerji anlaşmasına vurgu yaptı – Bir çözümün sadece Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin değil, Türkiye’nin de yararına olabileceğini tekrarladı”
Habere göre Dışişleri Bakanı İoannis Kasulidis Hükümetin Kıbrıs aracılığıyla Türkiye’ye giden bir boru hattı hakkında yeni fikirleri tartışmaya hazır olduğunu dile getirdi. Kasulidis tek şartın Kıbrıs sorununun çözülmesinden sonra ve Cumhuriyet’in egemenlik haklarına saygı gösteren, ekonomik açıdan yaşayabilir, ekolojik bakımdan kabul edilebilir ve Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarının belirlendiği bir anlaşma olması olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Yunanistan’ın Ta Nea gazetesine verdiği röportajda Kıbrıs’ın, Ukrayna savaşı nedeniyle maruz kaldığı enflasyonist baskılardan da söz etti. AB’ni ve NATO’yu Türkiye’nin iki sandalda birden hareket etme taktiğine karşı güvenilebilir olduklarını göstermeye davet etti.
*
Filelefteros ve Haravgi gazetesinin ana haberleri pahalılık dalgasıyla ilgili.
Filelefteros gazetesi “Pahalılık yeni yangınlara sebep oldu” manşeti ve Cumhurbaşkanı harekete geçti, önümüzdeki Cuma günü Cumhurbaşkanlığı Sarayında toplantı istedi” alt başlığıyla veriyor.
Habere göre, Cumhurbaşkanının önümüzdeki Cuma günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılmasını istediği toplantıda Ukrayna'daki savaş nedeniyle yoğunlaşan ve hane halklara diz çöktüren enflasyonist baskılara yönelik ek tedbirlerin sunulması bekleniyor.
Resmi olarak açıklandığı üzere, 20 Mayıs Cuma sabahı, Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Ekonomi, Çalışma, Enerji Bakanları ve Refah Müsteşarı ile birlikte, Ukrayna savaşı nedeniyle gözlemlenen enflasyonist eğilimlerle başa çıkmanın yollarını incelemek üzere toplantıya başkanlık edecek.
Toplantıda alınacak kararlar arasında, hükümetin, elektrik KDV'sinin hane tüketicileri için %19'dan %9'a düşürülmesi ve aynı zamanda akaryakıt tüketim vergilerinin düşürülmesi gibi mevcut önlemleri yenileme niyeti olduğunun teyit edilmesi bekleniyor. Şu anda uygulamada olan kararlara göre her iki indirim de Haziran ayında sona eriyor, buna rağmen uzatılmalarının kesin olacağı düşünülüyor. Buna paralel olarak, son zamanlarda hem örgütlü grupların hem de siyasi güçlerin bu yönde artan talepleri nedeniyle yeni yardım önlemlerinin masaya yatırılması bekleniyor.
AKEL, geçtiğimiz Cumartesi günü, başka konuların yanı sıra enflasyon artışının ele alınması için Meclis'te yürüttüğü girişimlerle ilgili olarak meslek gruplarına gönderdiği bir mektubu yayınlayarak, hükümete tedbirler alınmasıyla ilgili baskılarını yoğunlaştırdı. Eldeki en son istatistik verilere göre Mart ayında %7,13 olan enflasyonun Nisan ayında %8,8'e yükseldiği belirtiliyor. Geçen hafta konuyla ilgili konuşan Maliye Bakanı, yakın gelecekte enflasyonun diğer AB ülkelerinde de görülen çift haneli rakamlara ulaşabileceğini göz ardı etmemekle birlikte hükümetin olanakları dâhilinde destek sağlamaya ve Ukrayna krizi ortasında, devam eden enflasyonist baskıların etkilerini azaltmaya çalışmaya devam edeceğine dair güvence verdi. Aynı zamanda, çeşitli nedenlerden dolayı tüm Avrupa çapında görülen bir olgu olan enflasyonun yok edilemeyeceğini kabul etti. Buna rağmen, önümüzdeki Cuma günü, hükümet enflasyonu ortadan kaldırmaya değilse de, en azından kendi bütçe imkânları çerçevesinde kontrol altına almaya çalışacağını söyledi.
*
Haravgi gazetesi “Bir ayda temel ihtiyaç ürünleri yüzde 80 oranında yükseldi” manşeti ve “Pazar filesi bugüne kadar hiç olmadığı kadar pahalandı, bu arada yeni zamlar da geliyor” alt başlığıyla verdiği ana haberinde ön sayfasında şu noktaları öne çıkarıyor:
Tüketiciyi Koruma Dairesinin araştırmasına göre son bir ay içinde 168 üründen 128’ine zam geldi
Pahalılık tsunamisi önünde bulduğu her şeyi sürükledi. Bu arada elektrik ve akaryakıtın zamlanması nedeniyle yeni zam dalgası bekleniyor
AKEL bir dizi öneri getirdiği halde Hükümet durumu iyi dileklerle geçiştirmeye çalışıyor önlem almayı reddediyor
Haravginin haberine göre, 25 pirinç ve bakliyat ürününden 20’sine yüzde 16,3 zam geldi.
Un, şeker ve yumurtaya yüzde 14,4 oranında, 8 tahıl
Ürününden 3’üne yüzde 2,8, tüm ekmek ve fırın ürünlerine yüzde 7,5, 5 sebze ürününden 3’üne yüzde 10,3 oranında bir artış yapıldı.
Et ürünleri fiyatlarına ortalama yüzde 3,8, tüm balık ürünleri fiyatlarına ise yüzde 14,4 oranında zam geldi.
Bu arada tüp gaz fiyatı da ortalama 16,60 avroya ulaştı.
*
Politis gazetesinin ana haberi:
“Siyasi para ve seçim harcamaları Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin mikroskopunda – Partilere şahsi bağışlar 50 bin avroyla sınırlanırken, adaylara bağışlara sınır yok” başlıkları altında veriliyor. Ön sayfada şöyle yazıyor:
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD bilirkişileri Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde 2021 milletvekilliği seçimlerinde tespit ettikleri yasal boşlukların ortadan kaldırılmasını istedi. İçişleri Komisyonu milletvekilleri İçişleri Bakanlığından seçim yasasında değişikliğe gidip gitmeyeceği konusunda bilgilendirilmeyi bekliyor.
OECD bilirkişileri seçim yasasında, adayların ve partilerin finanse edilmesinin kontrolünde ve aynı zamanda da seçim kampanyası giderlerinin denetiminde boşluklar tespit etti. Meclisin Denetim Komisyonunun, denetleme rolünün güçlendirilmesi amacıyla insan kaynakları ve finansal kaynaklarla desteklenmesini istedi.
Yasal çerçevenin Kıbrıs Radyo Yayın Kurumunun tarafsızlığının sağlanmasını hedefleyen yanlarında da sorunlar tespit edildi. OECD bilirkişileri, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini gözlemlemek ve önerilerinin benimsenip benimsenmediğini tespit etmek maksadıyla gelecek Şubat ayında yeniden Kıbrıs’a gelecekler.
*
Politis gazetesinden kısaca:
“Kayıpların yeri değiştirildi – İşgal ordusunun taktik ve engellemeleri”
Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu, Kıbrıslı Rum kayıpların soğukkanlılıkla öldürüldüğünü ortaya koyan varsayım ve delillerin yok edilmesi amacıyla Türk işgal gücünün izlediği taktiği şikayet etti. Fotiu Türkiye’nin kayıplar sorununun yaratılması ve bunun taktik ve engellerle sürdürülmesindeki sorumluluk ve yükümlülüklerinin ağır olduğunu söyledi. Fotiu “İşgal gücünün hedefi kayıp ailelerinin yararına sorunun çözülmesi değil, halkımızın aleyhine işlediği suçların örtülmesidir” dedi.
*
“Kamu borcu yeni Hükümete kalan miras olacak”
Gelecek Hükümetin ihtiyatlı bir politika yürütmesi gerekiyor. Zira 2022 – 2026 döneminde toplam borcun yüzde 59’unu oluşturan 5,85 milyarlık bir borcun ödeme vadesi sona eriyor, 2028 yılı ise 2,74 milyar avroyla en yüksek borç m
ktarının ödeneceği yıl olacak.
*
Filelefteros gazetesinden:
“Kuşlaraın tuzağa düşürülmesinde Larnaka’nın hazin birinciliği – Adaletin karşısına çıkarılan olayların sayısı geçmişe kıyasla düştü”
Adalet Bakanı Stefi Draku Ekologlar Hareketi milletvekili Aleksandra Attalidu’nun sorusuna cevap verirken 2019 yılından bu yana yasadışı bir biçimde tuzakla kuş avlamakla ilgili 173 olayın araştırıldığını ifade etti. 173 yasadışı olayın 6 tanesi Lefkoşa’da, 3 tanesi Limasol’da, 122 tanesi Larnaka’da, 8 tanesi Baf’ta, 27 tanesi Mağusa’da ve 2 tanesi de Omorfo’da meydana geldi. Adalet Bakanının sunduğu verilere göre söz konusu sorun geçmişte çok daha ciddi boyutlardaydı. Örnek olarak 2002’de 332, 2010’da 329, 2015’te 249, 2016’da ise 195 vaka mahkemenin karşısına çıkarıldı. Buna paralel olarak ise -mahkeme kararıyla ya da değil- 2008’de 334, 20010’da 777, 2015’te 520, 2016’da ise 444 ceza kesildi.
Adalet Bakanı yasadışı kuş avlama suçunun bastırılmasının ve Yaban Hayvanlarının korunması yasasının uygulanmasının, gerek bizzat kendisinin, gerekse de Hükümetin öncelikleri arasında yer aldığına dair, Ekologlar Hareketi milletvekilini temin etti.
*
Haravgi gazetesinden bir haber:
“Athienu – Lurucina: Piroi geçiş noktasının açılması ortak talep oluşturuyor”
Athienu ve Lurucina Belediye başkanları Piroi’den Lefkoşa’ya geçiş noktası açılması yönünde ortak bir girişimde bulundu. Büyük güçlerin büyükelçilerine, Birleşmiş Milletler temsilcisine, Avrupa Parlamenterleri ve Avrupa Birliği yetkililerine birlikte başvurma kararı aldılar. Baskılarını yoğunlaştırmak maksadıyla başka girişimler de planlıyorlar.
*
“Sömürü ve devlet ilgisizliğinin kurbanları”
Binlerce yemek dağıtıcısı ve kuriyer işverenlerin ve sömürüsünün ve devletin ilgisizliğinin insafında. Ne haklarının korunmasına ne de çalışma koşullarına dair bir yasal çerçeve var. Yanısıra yetkili makamlar tarafından en ufak bir denetim de yok. AKEL yemek dağıtıcısı ve kuriyer çalışanlarının haklarının korunmasını hedefleyen güçlü bir yasal çerçevenin belirlenmesi konusunda Meclise bir öneri getirdiyse de Hükümet oralı olmuyor.
*
Alithia’dan da lig şampiyonluğuyla ilgili bir haber:
“Limasol takımı Apollon 16 yıl sonra şampiyonluğu tattı”
Apollon dün 16 yıl sonra şampiyonluk nektarını tattı. Limasol takımı Tsirion stadında Limasol Aris takımıyla oynadığı maçtaki oyuna dört golle damgasını vurdu ve binlerce taraftarının yer aldığı tribünlerde şenlik havası estirdi.
Son Güncelleme: 16 Mayıs 2022 - 15:03
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2022/5/16/160522/