makale 07.04.22

Bugünkü Politis gazetesinden, Maria Frangu imzalı, “Barış Sütü (Süt Babam) – Bombalar arasında doğan bir dostluk” başlıklı köşe yazısı.

Kahramanlarının sıradan insanların olduğu bir film. Kendini karşı karşıya, birbiriyle savaşır halde bulan iki insan. Başkaları öyle istediği için. Kıbrıs’ı ve halkını bölmek isteyen, aralarına nifak ve nefret tohumları eken, ülkemizi ve halkımızı bugün de bölünmüş olarak tutmaya devam eden başkalarının istediği için.

“Süt Babam” patlayan bombalar, ölüm ve felaket ortamında doğmuş gerçek bir dostluğun öyküsünü anlatıyor. Başrollerinde sinema sanatçıları değil gerçek insanlar var:

Yıl 1974. Savaş oluyor. Lefkoşa’nın merkezindeki Ayios Andreas semtinde sert çatışmalar hüküm sürüyor. Pidya Deresinin iki kıyısında karşılıklı nöbetçi kulübeleri. Ateşkes olduğunda Kıbrıslı Türk asker Mehmet evine gidip kızını görmek için iki saatlik izin alır. Evde karısını çaresizlik içinde bulur. Bebek laktozlu sütü içemiyor, eczaneden tedarik ettikleri süt stokuysa bitmiştir. Bebek aç. Bebek ölecek. Mehmet çok düşünmez. Süt kutusunu kaptığı gibi Kıbrıs Rum nöbetçi kulübesine gider, yardım ister. Kutuyu göstererek “milk, kızım hasta” diye seslenir.

Kıbrıslı Rum asker Andreas Mehmet’e yaklaşır ve olan biteni anladığı gibi ona yardım etmeye karar verir. Bisikletiyle savaşın ıssızlaştırdığı Lefkoşa sokaklarında eczane arar. Sonunda bir eczane bulur ve süt alıp geri döner… Bu böyle, savaş bitene kadar devam eder. Ve bebek kurtulur…

Kıbrıs semalarında savaş uçakları cirit atıp, kâh bombalar kâh paraşütçüler yağdırırken, bir bebek eczaneden alınan sütü bittiği için ölecekti. Bir baba çaresizlikten, ona düşman olarak öğretilen bir askerin yanına gitmeyi göze almıştı. Ve aradığı yardımı bulmuş, bebek kurtulmuştu.

Aradan 47 sene geçmişti ki, öykü kahramanları yeniden buluştu. Barikatlardan geçip, tel örgüleri aşıp yeniden birbirlerini kucakladılar. Ve bir aile olduklarını hissettiler.

Birgül, o küçük bebek, bugün 47 yaşında bir kadın. Yaşam öyküsü ta bebekliğinden kendisine öğretilmiş, şimdi yaşamını ona borçlu olduğunu hissettiği “süt babasını” arıyordu. Ve geçen sene buldu. Süt babası Yeroskipulu Andreas Efstathiu’ydu.

Bu güzel insanlık örneği öyküyü Kıbrıslı Türk yönetmen Cemal Yıldırım “Süt Babam” adıyla filme aktardı.

Öykünün kahramanları Mehmet, Birgül ve Andreas ise gerçek Kıbrıs’ın ta kendisi. Halkımıza yakışan Kıbrıs’ın. Kıbrıs’ın yurtseverlik mayasının bir adı var: Andreas, Birgül, Mehmet…

Kıbrıs’ımızı, ülkemizi kendi yüzümüzde görmek lazım. Ve insanları birleştiren şeylerin onları ayıran şeylerden çok daha fazla olduğu mesajı, her bir yana ulaşmalı. Yarına umut olmalı. Barışçıl işbirliği ve ortak yaşama yarınlar olmalı.

“Süt babam” 7 Nisan’dan itibaren PANTHEON Sinemasında gösterime giriyor. Her gece saat 20:00’de. Prömiyerinde iki “düşman”ın işbirliği sayesinde hayatı kurtulan bebek Birgül, Mehmet, Andreas ve filmin yönetmeni Cemal Yıldırım hazır bulunacaklar. Film Yunanca ve İngilizce altyazıyla gösteriliyor.

Son Güncelleme: 07 Nisan 2022 - 13:21

Son Haberler

14 Kasım
Hükümet, enerji depolama sistemlerinin kurulumu için finansman verilmesine ilişkin bir planı kabul etti
15:15
Yoğun istişarelerin ardından hazır beton sektöründeki çıkmazın aşılması ihtimali ortaya çıktı.
15:07
ABD: Uzman Savcı Jack Smith'in, Donald Trump göreve başlamadan önce, davaları kapatıp istifa etmesi bekleniyor.
14:55
Etik ve Sporu Koruma Komitesi Başkan Yardımcısı: Devletin futbolu finanse edip edemeyeceği sorusu gündemde
14:53
BM Genel Sekreteri, Kıbrıs sorununda geniş kapsamlı gayrı resmi bir toplantı düzenlemeye kararlı
13:09
Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki İsrail güçlerine yönelik saldırılarda bulunduğunu açıkladı
13:08
Donald Trump'ın Cumhuriyetçilerin adaylık yarışındaki rakibi Senatör Marco Rubio, ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı olacak.
13:05
basın özetleri 14.11.24
12:55
13 Kasım
Letimbiotis: Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye ile doğrudan diyalog kurmak istiyor
16:11
basın özetleri 13.11.24
13:39
Almanya'da erken seçimler 23 Şubat'ta
08:22
Netanyahu: Hamaney rejimi İsrail'den çok İran halkından korkuyor
08:17
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.