Bugünkü Kıbrıs Rum gazetelerinde zam dalgası ve hayat pahalılığı ve Ukrayna savaşı ile sonuçları ana haberler olarak seyrediyor.
Filelefteros gazetesi ana haberini “İnşaat malzemelerinde pahalılık şoku – İnşaatların yarım kalması riski bariz bir şekilde kendini gösterirken, kredi alanlar inşaatlarını bitirebilmek için artı kredi almak zorunda” başlıklarıyla veriyor.
Haberde şöyle yazıyor:
İnşaat malzemelerinde 2020 yılının Kasım ayında başlayan ardı arkası kesilmeyen zamlar nedeniyle inşaat sektörü işadamları, müteahhitler ve kendilerine ya da çocuklarına konut inşa etme çabası içindeki yurttaşlar çaresiz kaldı. Hiç abartısız, malzeme fiyatları ve inşaat hizmetleri ücretlerinin ay be ay artması olayı piyasadaki talebi de etkiledi.
Yapılmakta olan pek çok inşaat bitirilememe riskiyle karşı karşıya kaldı. Başlarken hesaplanan maliyet başka günümüz koşullarının dayattığı maliyetse çok daha başka.
İstatistik Dairesinin dün açıkladığı verilere göre geçen Mart ayında da inşaat malzemelerine son 14 aydır gelen zamlar durmak bilmedi. 2021 Mart ayına kıyasla zam endeksinin yüzde 19,08 oranında yükseldiği belirtildi.
Geçen Şubat ayında 2021’in Şubat ayına kıyasla meydana gelen artış ise yüzde 2,27’ydi. 21 Mart’ına kıyasla 22 Mart’ında metalik malzemeler yüzde 31.60, ahşap malzemeler, izolasyon maddeleri, kimyasal ve plastik ürünler yüzde 20,87, elektromekanik ürünler yüzde 7,38 oranında zamlandı.
Oluşan durum doğal ve tüzel kişilerin kredilerine de etki etmeye başladı ve çoğu durumda kredi vasıtasıyla elde edilen meblağların yetersiz kaldığını ve sonuç olarak kredi sahiplerinin inşaatlarını bitirebilmek için bankanın kapısını çalarak ek kredi istemek zorunda kaldığını gösteriyor. Bankalardan alınan bilgilere göre, 2021 sonunda, devlet konut kredisi faizi sübvansiyonu programının sona ermesiyle birlikte piyasa değişmeye başladı.
*
Haravgi gazetesinde de ana haber hayat pahalılığını ve Paskalya sofrasına nasıl yansıdığını konu alıyor..
Haravgi gazetesinin ana haberi “Paskalya sofrası bu yıl yüzde 20 daha pahalı – Kıbrıslı Tüketiciler Derneği: Yurttaşlar nasıl hayatta kalabilecekleri konusunda endişeli” başlıkları altında veriliyor.
Haberden bazı alıntılar:
Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Marios Druşotis, KYPE'ye verdiği demeçte, Paskalya sofrasının maliyetinin bu yıl %20'ye varan bir oranda arttığını ve eğilimin tüketicinin et ve paskalya pilavunası gibi geleneksel yiyeceklerin satın alınması ve tüketiminde çok temkinli davranacakları yönünde olduğunu söyledi.
"24 Nisan'daki Paskalya'dan birkaç gün öncesinde pazarın genel tablosu pek de hoş değil" diyen Druşotis Paskalya sofrasının temel ürünlerinin bu yıl geçen yıla kıyasla %18 ila %20 oranında daha pahalı olduğunu ifade etti. “Bu durum yaşanan akaryakıt ve elektrik zamlarıyla birlikte tüketici için "tatsız bir görüntü" oluşturuyor” dedi.
Kıbrıslı Tüketiciler Derneği Başkanı "Bu yıl maliyeti nedeniyle geçen yıla göre daha az pilavuna siparişi var ve et alımında da aynı şeyin yapılacağını tahmin ediyorum, yani tüketilecek miktarlarda kısıtlamalar olacak" dedi.
Druşotis’e göre "aile bütçesini olumsuz etkileyen diğer iki parametre yakıt ve elektrik."
"Tahminimizce, ne yazık ki, ürünlerin maliyetindeki artışlar önümüzdeki iki ay içinde devam edecek ve dileyelim ki Mayıs ayına kadar fiyatlarda bir istikrar sağlanabilsin ki, böylece fiyat düşüşü beklentimiz olabilsin" dedi.
Kendisine Kıbrıslı Tüketiciler Derneği tarafından alınan şikâyetler sorulduğunda, Druşotis tüketicilerin "bu durumla nasıl başa çıkacaklarına dair değil, nasıl hayatta kalacaklarına dair endişeler duyduğunu" söyledi.
*
Alithia ile Politis gazeteleri ana haberlerini Ukrayna savaşına ayırmış.
Alithia gazetesinin ana haber başlıkları:
“Rus ekonomisi diz çöküyor – Rus tarafından beklenmedik kabuller: Enflasyon hedefine ancak iki yılda geri dönebilecek – Moskova’da 200 bin çalışan işsiz kalma riskiyle karşı karşıya”
Politis gazetesinin ana haber başlıkları:
“Harap olmuş Ukrayna'da “İsa’nın Çileleri” haftası – Putin Buça’da sivil halkı öldüren askerlerini ödüllendiriyor”
*
Filelefteros gazetesinden başka bir haber:
Eski Lefkoşa'da ev inşa eden herkese 2 milyon yuroya, girişimciliğe 10 milyon yuroya ve barınma ihtiyaçları için 5 milyon yuroya ulaşan sübvansiyonlar, anında ruhsat, otoparkların azaltılması hükümetin şehre "başka bir hava" verecek, 580 öğrenciyi çekmeyi hedeflediği tarihi merkezi "canlandıracak" 40 milyon yuroluk projesinde yer alan teşviklerden bazılarını oluşturuyor.
Eski kente yeni sakinler çekmek amacıyla, mevcut binaların bakımı ve onarımı yoluyla 500 bina daha koruma altına alınacak ve mevcut 800 koruma altındaki binaya eklenecek.
Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile Ekonomi ve İçişleri Bakanları dün konuyla ilgili açıklamaları yaparken, "yasadışılıkların ortadan kaldırılması ve bastırılması için denetim uygulanması yanı sıra, uyumsuz kullanımların kaldırılması" konularıyla ilgilenmesi üzere çağrılan Lefkoşa Belediye Başkanı da hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in belirttiği gibi, “Lefkoşa sur içi bölgesinin yenilenmesi ve yeniden canlandırılması için Eylem Planı” aracılığıyla, 2022 - 2026 döneminde, 25 milyon Euro'su Ulusal Kalkınma ve Sürdürülebilirlik Planından gelecek olan, toplamda 40 milyon Euro'luk bir fon tahsis edilecek.
İçişleri Bakanı Nikos Nuris yaptığı konuşmada, tarihi merkezin yeniden canlandırılması sürecinin zorluklarını ele alan bir dizi eylemin detaylarıyla planlandığını belirtti.
İçişleri Bakanı bu çaba çerçevesinde yığınla altyapı projesi planlandığını, bunların en önemlisini ise yeniden gözden geçirilecek ve yeniden açıklanacak olan Yeşil Hattı Canlandırma Projesinin oluşturduğunu söyledi.
Kullanılmayan gayrimenkullerin ve tehlikeli binaların bakımına da değinen İçişleri Bakanı, "Önerilerimizle hem belediyeye, hem vatandaşlara hem de mal sahiplerine rol ve söz hakkı veriyoruz" dedi.
Bakan ayrıca İçişleri, Adalet ve Ulaştırma Bakanlıklarının yeni idari binalarının inşa edileceği Arhigramatia bölgesinin kalkındırılmasıyla başkentin idari merkezinin daha da güçlendirileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı selamlama konuşmasında, Planın başkentin tarihi merkezine yeniden hayat vermeyi amaçladığını belirtti. Bu çalışmanın, Eleftherias Meydanı'nın tamamlanması, yeni THOK tiyatrosu, Belediye Tiyatrosu'nun restorasyonu, Devlet Çağdaş Sanat Galerisi, CYENS Mükemmeliyet Merkezi, Solomu Meydanı Otobüs istasyonu, otopark alanları oluşturulması, kaldırımların yükseltilmesi ve yeni kaldırımların oluşturulması, Başkent merkezindeki bina ve alanlarda devam eden iyileştirme müdahaleleri gibi bir dizi başka çalışmayı da tamamladığını söyledi.
Son Güncelleme: 19 Nisan 2022 - 13:18
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2022/4/19/basin-ozetleri-190422/