basın özetleri 09.03.22

Ukrayna savaşını ana haber olarak veren gazetelerin başlıkları:

*

Filelefteros:

Batı dünyası çemberi daraltıyor – AB, ABD ve Britanya şimdi enerjiyi yaptırımların odak noktasına koydu

Ukrayna'daki savaş ikinci haftasına giriyor ve durum normale dönmemenin yanısıra kötüleşiyor. Kiev ve Mariupol'de kuşatma boğucu hale gelirken, diğer şehirlerde de son derece zorlaşan durum sivil halkın endişelerini doruğa çıkardı.

Alithia: Κatliamın ortasında, Zelenski uzlaşmadan yana – NATO’dan yana hayal kırıklığına uğradı şimdi Kırım ve Donbas için dahi diyaloğa açık olduğunu bildirdi

Dünya soluğunu tutmuş Rus bombardımanlarını ve sivil halka karşı işlenen savaş suçlarını izliyor

Rus petrolüne ABD ambargosu. Sırada İngiltere var. Moskova misillemeyle tehdit etti

ABD: Putin geri adım atmayacak, savaşın tırmanmasına yönelik korkular

AB’nden Rus fosil yakıtlarına bağımlıktan kendini kurtarma planı

*

Politis gazetesinin ana haberi:

Dünyayı savaşın genişlemesi paniği sardı – Rus ordusunun Ukrayna’nın başkentine girişi an meselesi

Zelenski Putin’le müzakereye oturmak konusunda niyet belirtti ama Moskova’nın koşulsuz şartsız teslim ol ültimatomlarını kabul etmedi. Dışişleri bakanlarının yarın Türkiye’de yapacakları toplantıya yönelik soluk umutlar

Askeri analizciler Rusların Kiev’e girmesinin an meselesi, Ukraynalıların ise direnmekte kararlı olduğunu düşünüyor. Mariupol ve Harkov yerle bir edilirken Odessa da çembere alındı

İnsani koridorlar ölüm tuzağı. İnsani koridorları bombalayan Rus kuvvetleri çoluk çocuk demeden sivil halkı öldürüyor

*

Haravgi gazetesinin ön sayfasında verdiği Ukrayna savaşıyla ilgili haberi:

Zelenski uzlaşma istedi... NATO’ya ilgisini kaybetmiş!

Ukrayna Cumhurbaşkanı dün “Kırım, Donietsk ve Lugansk bölgelerinde yaşamın nasıl devam edeceği konusunda uzlaşmaya varabileceğini” söyledi. Zelenski “Nato’ya gelince, ona olan ilgimi kaybettim…” dedi. Savaş cephesinde insani koridorlar ve ortasında sivil halk… Si Cinping ateşkes yapılmasını destekledi.

*

Haravgi’nin ana haberi:

Haravgi gazetesi ana haberinde “Kıbrıs ekonomisi zararını milyarlarla sayıyor, daha işin başındayız… - Konstandinos Petridis: Rusya’ya yaptırımlar savaştan sonra da devam edecek” başlıklarıyla veriyor.

Merkezi Kıbrıs’ta bulunan Rus şirketleri Kıbrıs’ın ekonomisini etkiledi. Turist kaybı Gayrı safi milli hasılaya yüzde bir ila bir buçuk oranında negatif yansıyacak

En büyük tehlike enflasyon. Sosyal ortaklardan öneriler ve olağanüstü toplantı

AKEL: Kıbrıs ekonomisinin ve halkın ödeyeceği bedel doğru hesaplansın ve önlemler alınsın, ön sayfada öne çıkan noktalardı SD

Haberde şöyle yazıyor:

Dün Temsilciler Meclisinin Ekonomi Komisyonunda Kıbrıs’ın Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle milyarlarca avroluk zarara uğrayacağı teyit edildi.

Ekonomi Bakanı Konstandinos Petridis, savaş bir gün sona erse dahi Rusya’ya yaptırımların devam edeceğini söyledi. Ayrıca, Kıbrıs bankaları Rus tahvilleri almadığından finansal sistemin şimdiye kadar yaptırımlardan etkilenmediğini ama bununla birlikte merkezi Kıbrıs’ta bulunan bazı Rus şirketlerinden yansıyan negatif etkiler olduğunu belirtti. Εkonomi Bakanına göre, tüm diğer AB ülkelerinin olduğu gibi, Kıbrıs’ın Rus pazarına enerji ve tahıl ürünleri bakımından bağımlı olması nedeniyle ülke için en büyük tehlikenin enflasyon olduğunu ifade etti.

Turizm konusuna gelince ise Konstandinos Petridis Rus ve Ukrayna pazarından turist kaybının, başka pazarlardan karşılanmadığı takdirde, Kıbrıs’ın Gayrı Safi Milli Hasılasına yüzde 1 ile 1,5 oranında negatif yansıması olacağını dile getirdi. Bakana göre turizm Rus uçaklarının Avrupa sahasında uçmasının yasaklanması yanısıra Rus ekonomisinin büyük ölçüde zarar görmesi nedeniyle Rus yurttaşlarının zarar görmesinden de etkilendiğini belirtti.

AKEL Yorgos Lukaidis vasıtasıyla Kıbrıs ekonomisinin, çalışanların, şirketlerin ödemek zorunda kalacağı bedelin acilen ve doğru bir şekilde hesaplanmasını ve hemen gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Bu arada dün Ekonomi ve Ticaret Bakanlarının, Çalışma Bakanlığı Genel Müdürü, Merkez Bankası Başkanı ve sosyal ortaklar olan PEO, SEK, PASİDİ, DEOK, OEV ve KEVE temsilcilerinin yer aldığı Ekonomik Danışma Kurulu olağanüstü toplandı.

Yapılan ilgili açıklamada “Toplantıda ekonomi politikası konuları ve sosyal ortakların sunduğu önerilerin ele alındığı” belirtildi. Toplantıda ayrıca katılımcıların önerilerini yazılı olarak sunmasına karar verildiği ve sosyal diyaloğun devam edeceği konusunda anlaşmaya varıldığı öğrenildi.

*

Haravgi gazetesinden bir başka haber:

“Yakıttaki fiili indirim, tüketim vergisi düşüşünden daha az”

Temsilciler Meclisinin son genel oturumunda onaylanan akaryakıt vergisi indirimi fiyatlara olduğu biçimiyle yansımadı. Göründüğü kadarıyla, şirketlerin, vergi indiriminin bir kısmını kendine ayırmış olmasının yanısıra dünya pazarındaki zam gelişmeleri nedeniyle yeni zamlara hazırlandıkları da öğrenildi. Bunun sonucu olarak tüketici akaryakıt parası öderken vergi indiriminin farkına bile varmayacak.

Meclisten onay alan yasaya bağlı olarak benzin ve mazot fiyatlarının 8,3 sent düşmesi gerekirken sadece benzinde 6,8 mazotta da 7,2 sentlik bir düşüş oldu. Hatta birçok benzincide bu düşüş daha da az. Aynı şekilde 6,4 sent düşmesi gereken kalorifer mazotunun fiyatı da sadece 5,8 sent aşağıya çekildi.

AKEL Meclis oturumunda vurgunculuk olaylarının önlenmesi amacıyla Hükümeti benzin istasyonlarında kontroller yapmaya çağırmışt. Ancak öyle görünüyor ki bu çağrıya pek kulak asılmadı.

Sayıştay daha önceki bir toplantıda akaryakıta gelen her bir sentin akaryakıt şirketlerine yılda 8 milyon kâr getirdiğini belirtmişti, hatırlatılır.

*

Politis gazetesinden kısaca:

“Yaptırımların sıcak nefesini enselerinde hissediyorlar”

Müşterileri Ruslardan oluşan avukatlık ve muhasebe bürosu gibi idari hizmet bürolarının iş hacmi Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan büyük ölçüde zarar gördü. Bunun yanısıra Rus müşterilerinin hem onlara olan borçlarının tahsilinde hem de şu an yürürlükte olan iş ve planlarını yerine getirmekte sorunlar yaşıyorlar. Bu piyasanın büyük ölçüde Rus ve Ukraynalı müşterilere dayandığı biliniyor. Şirket hizmetleri sunan ve Kıbrıs’ın Gayrı Safi Milli Hasılasının yüzde 11’ini ve toplam ihracatın büyük bir bölümünü oluşturan bu kuruluşların yöneldiği pazarı Ruslar oluşturuyor -çifte vatandaş olanları dâhil-. Ekonomi değerlendirme şirketi S&P sistemik öneme sahip Rus bankalarını hedef alan yaptırımların Kıbrıs’taki Rus yatırımcıları en azından 2022 yılında etkileyeceğini açıkladı. Bu arada Rusya da yurt dışına para gönderilmesini yasakladı. Bu da yeni sorunlara yol açıyor.

*

“Yaptırımlardan sonra altın pasaportları ne yapacağız – Avrupa makas vurdu – Ekstra altın başvurular ne oldu?”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ağırlığı altında AB kurumlarında altın pasaport ve benzeri vizeler konusu yeniden açıldı. Etkilenen ülkeler listesinin ön sıralarında bulunan Kıbrıs devleti Kıbrıs Yatırımcılık Programının onun için kapandığını açıkladı. Bununla birlikte AB Kıbrıs’a yönelik başlattığı ihlal sürecinin henüz kapanmadığını ve Kıbrıs Yatırımcılık Programının sona erdirilmesinden sonra da altın pasaport verilmeye devam edildiğini vurguladı. Olay Lefkoşa tarafından da doğrulandı.

*

Filelefteros gazetesi:

“Pandemi korkusu altında geçen iki yıl - 881 ölüm, 335 bin vaka, 3 lockdown ve SafePass’la yaşam”

Kıbrıs’ta ilk iki koronavirüs vakasının kaydedildiği günden bu yana bugün tam iki yıl geçti. O günden bu yana ülke pandemi statüsü altında yaşıyor. İki gün öncesine kadar kaydedilen rakamlar toplam vaka sayısı 335 bin, ölüm sayısı 881… 3 lockdown yaşandı çok sayıda önlem alındı. 2022 yılı rakamları trajik. Toplam ölüm sayısının dörtte biri sadece bu yılın ilk 67 günü içinde meydana geldi.

*

“Devlet 36 bin ton tahıl ithal ediyor – Fiyatların fırlaması kaçınılmaz”

Hükümet tahıl stokunu garanti altına almak amacıyla 36 bin ton arpa ve mısır ithal etmeye yöneliyor. Tüccarların stokları 15 Nisan günü tükeniyor. Ukrayna savaşı nedeniyle bir aylık ihtiyaçların karşılanması amacı ve hayvan yemi tüccarlarının geleneksel pazarlardan ürün ithalinde karşılaştıkları sorunlar, Tarım Bakanını, Bakanlar Kuruluna devletin 36 bin ton arpa ve mısır ithal edilmesine yönelik öneri sunmaya itti. Tüccarların elindeki stokların 15 Nisan’a kadar yetecek olması bu konudaki kararın ivedilikle alınmasını gerektiriyor. Romanya, Sırbistan ve Macaristan’dan hayvan yemi ithal eden tüccarlar Hükümete Amerika pazarına başvurma çağrısında bulundu. Bu durumda ithal edilecek olan ürünlerin Kıbrıs’a varması 3-5 hafta arası bir zaman alacak. ABD ve Kanada gibi ülkelerden ürün ithal edildiği takdirde pazara genetiğiyle oynanmış ürünlerin sızması riski söz konusu. Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerden ise üründe tarım ilaçları kalıntıları olması nedeniyle belirli kısıtlamalar var.

Tarım Bakanı Kostas Kadis ilgili önerisini bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısına sunacağını ifade etti.

Son Güncelleme: 09 Mart 2022 - 13:10

Son Haberler

14 Kasım
Hükümet, enerji depolama sistemlerinin kurulumu için finansman verilmesine ilişkin bir planı kabul etti
15:15
Yoğun istişarelerin ardından hazır beton sektöründeki çıkmazın aşılması ihtimali ortaya çıktı.
15:07
ABD: Uzman Savcı Jack Smith'in, Donald Trump göreve başlamadan önce, davaları kapatıp istifa etmesi bekleniyor.
14:55
Etik ve Sporu Koruma Komitesi Başkan Yardımcısı: Devletin futbolu finanse edip edemeyeceği sorusu gündemde
14:53
BM Genel Sekreteri, Kıbrıs sorununda geniş kapsamlı gayrı resmi bir toplantı düzenlemeye kararlı
13:09
Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki İsrail güçlerine yönelik saldırılarda bulunduğunu açıkladı
13:08
Donald Trump'ın Cumhuriyetçilerin adaylık yarışındaki rakibi Senatör Marco Rubio, ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı olacak.
13:05
basın özetleri 14.11.24
12:55
13 Kasım
Letimbiotis: Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye ile doğrudan diyalog kurmak istiyor
16:11
basın özetleri 13.11.24
13:39
Almanya'da erken seçimler 23 Şubat'ta
08:22
Netanyahu: Hamaney rejimi İsrail'den çok İran halkından korkuyor
08:17
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.