Filelefteros, Politis ve Alithia gazeteleri ana haberlerinde bugün de Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeleri öne çıkarıyor.
Alithia gazetesi haberini “Tankları geri çekip savaş uçakları gönderiyorlar – ABD Rusya’nın ciddi strateji değişikliği yaptığından söz etti”, Politis “Rusya ve Ukrayna şarabına su katıyor – Rus ordusu Kiev’den çekiliyor, Ukrayna’nın tarafsızlığı kabul ediliyor”, Filelefteros gazetesi ise “Cılız barış umudu – Kiev yabancı askerlerin ve üslerin olmadığı tarafsızlık rejimi ile güvenlik garantilerini değiş tokuş ediyor” başlıklarıyla veriyor.
*
Haravgi gazetesinin ana haberi “Tarım sektörü çöküşün eşiğinde – Üretim maliyetlerinde büyük artışlar ve acil, önemli destek ihtiyacı” başlıklarıyla veriyor.
Ön sayfasında altı çizilen noktalar:
Hammadde, yakıt, elektrik, gübre ve ilaçlarda son aylarda büyük zamlar görüldü - Bir yıl önce ton başına yaklaşık 200 Euro olan hayvan yemi şimdi 600 avro'ya kadar çıktı - Artan maliyetin tüm yükü besin zincirinin en zayıf halkası olan çiftçinin sırtında”
*
Gazetelerin diğer haberlerinden seçmeler.
Haravgi gazetesi:
“Araştırma: Kıbrıs’taki küçük ve orta işletmelerin seçimi yeşil kalkınma”
2022 Avro-barometresinin kaynak ve yeşil pazarlar konulu araştırması Kıbrıs’taki işletmelerin çevre bakımından hassas olduklarını ortaya koydu. Bununla birlikte söz konusu işletmeler devletten destek ve yetkili kurumlar arasında işbirliği ihtiyacını vurguluyorlar.
Araştırmaya göre bunda yer alanların yüzde 84’ü, çevrenin yaşayabilirliği hedefini ekonomik faaliyetlerine dâhil etmek yolunda yenilenebilir enerji kaynakları, geri dönüşüm ve atık miktarının düşürülmesi gibi önlemler almış olduklarını belirtti. En popüler önlem olarak yüzde 56’yla enerji tasarrufu öne çıkıyor. Onu yüzde 44 ile malzeme tasarrufu, yüzde 43 ile malzeme ve atıkların yeniden kullanımı, yüzde 37 ile su tasarrufu ve yüzde 34 ile atık miktarının düşürülmesi izliyor. İşletmelerin yüzde 25’i faaliyetlerindeki karbon ayak izi miktarını düşürmek amacıyla çeşitli programlar uygularken, yüzde 16’sı da bunu yapmak niyetinde olduğunu ifade etti. Ancak her iki işletmeden bir tanesi ve somut olarak yüzde 54’ü şu ana kadar bunu yapmadığını, yapmak niyetinde de olmadığını söyledi.
Ankete katılanların yüzde 32’si “Şirketiniz yeşil ürün ve yeşil hizmetler sağlıyor mu?” sorusuna evet yanıtını verirken, yüzde 18’i bunu yapmayı tasarladığını, yüzde 49’u da yapmadığını ve bu yönde bir planları olmadığını belirtti.
Araştırma hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde benzeri sonuçlar ortaya koydu.
*
“Görme Engelliller Lefkoşa'nın merkezinden tamamen dışlanıyor - Makariu Caddesi’ne ucu keskin engeller yerleştirildi”
Kıbrıs Körler Örgütü Başkanı Hristakis Nikolaidis, Makarios Caddesi'ndeki kaldırımlara, görme engellilerin yürümesine engel oluşturan sivri köşeli granit küp oturaklar yerleştirilmesinin bir skandal teşkil ettiğini ifade etti.
Astra Radyosunun Proini Enimerosi programına konuşan Nikolaidis, bunun Lefkoşa Belediyesi'nin ilk ayrımcı uygulaması olmadığını söyledi. Kıbrıs Körler Derneği ilgili açıklamasında “Bu keyfi uygulamanın sadece görme engelliler için değil, yurttaşların geneli için yaşam riski oluşturduğu, nitekim sosyal medya üzerinden çıkan haberlere bakıldığında şu ana kadar pek çok yurttaşın yaralanmış olduğunun bildirildiği” belirtiliyor.
Belediyenin yayaların küp oturakları hareket ettirdiği ve bu nedenden dolayı sorunlar yaşandığını dile getirdiği tepkisini yorumlaması istendiğinde ise Hristakis Nikolaidis bu küplerin hiç olmaması gerektiğini zira yayalara sorunlar yarattığını vurguladı.
*
Filelefteros gazetesi:
“3.500 Ukraynalı göçmen Limasol’da ev arıyor – Limasol Belediyesi göçmenlere kalacak yer bulmak için Hükümetle işbirliği yapmaya hazır”
Geçen Pazartesi günü Limasol Belediye Sarayında Başkan Nikos Nikolaidis’in yönetiminde ve tüm yetkili kurumların yer aldığı bir toplantıda artık Limasol’da da kendini göstermeye başlayan Ukrayna savaşının ve AB yaptırımlarının etkileri ele alındı. Toplantıya milletvekilleri, Belediye Meclisi üyeleri, Baro temsilcileri, Ticaret ve Sanayi Odası, Limasol kaymakamı ve banka temsilcileri de katıldı.
Limasol’da şu anda ev, iş ve çocuklarına okul arayan, 3.500 Ukraynalı göçmen bulunuyor.
Limasol Belediye Başkanı yaptığı açıklamada durumun akışkan olduğunu, nasıl gelişeceğinin ise şimdilik kimse tarafından bilinemeyeceğini belirtti. “Limasol Belediyesi bir ilk tartışmanın yapılması, bu değişimin Limasol toplumuna gerek ekonomik gerekse de sosyal düzeyde olası etkilerinin değerlendirilmesini gerektiğini düşündük” dedi. Ukraynalı bazı örgütlerle temas ettiklerini ve konut sorununu görüştüklerini söyleyen Belediye Başkanı Nikolaidis, ne devlet ne de belediye kooperatif evleri bulunmadığından dolayı bu ihtiyacın yalnızca serbest piyasa üzerinden karşılanabileceğini belirtti.
Belediye Başkanı ayrıca önümüzdeki günlerde ilgili bakanlarla görüşerek, görüşme hakkında kendilerini bilgilendireceğini söylemekle birlikte toplantıda herhangi bir karar alınmadığını ekledi. “Gerek Ukraynalı dostlarımızla gerekse de Hükümetle iletişim kanallarını açık tutmaya ve önümüzdeki dönemde durum biraz daha netlik kazandıktan sonra gerekli faaliyetleri tartışmaya karar verdik” dedi.
Bu arada toplantıda turizmde baş gösteren sorunlarla Limasol’daki Rusların banka yaptırımları nedeniyle oluşan sorunları da ele alındı.
*
“Hellim için Kıbrıs’a geliyorlar – Yunan firmasından süt ürünleri ve biyogaz üretimi amaçlı 40 milyon avroluk yatırım”
Sarandis ailesine ait Hellenica Süt Ürünleri A.Ş. hellim üretimi ve sıvı atıklardan biyogaz üretimi yapmak amacıyla Kıbrıs’a gelecek. 3-5 yıl içinde çalışmaları tamamlanması beklenen tesislerin üretim kapasitesi günde 180 ton süt olacak. Ayrıca geleceğe yönelik ihtiyaçların da karşılanması amacıyla günde 700 metre küp yani günümüz ihtiyaçlarından yüzde 30 daha fazla sıvı atık işlenecek. Sıvı atık arıtımı sonucunda günde elde edilecek biyogaz miktarı kapasitesinin 5.479 metreküp olacağı bildirildi.
Olympus Foods Cyprus LTD şirketine ait arazi üzerine inşa edilecek olan tesisler Lefkoşa’nın Tseri Sanayi Bölgesinde yer alacak. Beş tanesi Yunanistan’da bir tanesi ise Romanya’da bulunan 6 tesise sahip olan Olypmpus şirketinin Kıbrıs’taki tesisleri 40 milyon avroya mal olacak ve Kıbrıs Çevre Dairesinden onayı almış bulunuyor. Dali Belediyesi Çevre Dairesine bir mektup göndererek ilgili gerekçelendirilmiş raporunda bölge sakinlerinin yaşam kalitesinin güvence altına alınmasını talep etti.
Son Güncelleme: 30 Mart 2022 - 13:39
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2022/3/30/basin-ozetleri-300322-2590083/