Filelefteros
Natasa Hristoforu
“Larnaka’da kanalizasyon sistemini bir yeraltı kenti tıkadı – 8 yıllık gecikme ve ekstradan 10 milyon avro”
Larnaka Metropolisi bölgesinde yapılan kanalizasyon çalışmaları sırasında kazılan her çukur Kıbrıs’ın tarihine yeni bir pencere açıyor. Kentin Osmanlı dönemine ait mezar ve bulgular Arnika yerleşimindeki yaşam biçimine dair bilgiler ortaya koyarken kanalizasyon çalışmalarının da sürekli olarak durdurulmasına neden oluyor.
2013 yılında başlayan ve sekiz yıllık bir gecikmeyle bitmesi beklenen, ek maliyetinin yaklaşık olarak 10 milyon avroya vardığı çalışma, türünün en girift örneklerinden birini oluşturuyor.
Larnaka Kanalizasyon Kurulu bir yandan çalışmaları hızlandırmak öte yandan da bulunan eski eserlerin idaresine katkıda bulunmak amacıyla Eski Eserler Dairesi ile işbirliği içinde bilim ve çalışma ekipleri işe aldı.
Larnaka Kanalizasyon Kurulu Genel Müdürü Angelos Haciharalambus Filelefteros’a iki yıl içinde bitmesi gereken çalışmanın 10 yıl süreceğini belirtti. “Bu gecikme çalışmanın maliyetine, Larnaka Kanalizasyon Kurulunun ve sonuçta yurttaşın ödemesi gereken büyük bir ekstra yük bindirdi. Biz bu yükü devletin üstlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Zira sonuçta arkeolojik zenginlikler kamu malıdır. Tahminimiz maliyetin 7 milyon yerine 17 milyona ulaşacağıdır” dedi.
Angelos Haciharalambus’un belirttiğine göre bulunan eski eserlerin idaresi Eski Eserler Dairesinin talimatları altında yapılıyor. Kazma çalışmalarına her zaman bir arkeolog da eşlik ediyor. Arkeolojik bulgulara rastlandığında o noktadaki çalışmalar durduruluyor ve araştırılıyor. Bölgenin kapatılmasına karar verildiği takdirde buluntuların korunması amacıyla çukur kumla örtülüyor. Yeniden açılması gereken noktalar ise kumaşla örtülüyor. Ortaya çıkarılan buluntuların sorumlusu Eski Eserler Dairesi görevlisi Polina Hristofi “Kanalizasyn çalışmaları ortaya neler neler çıkarmadı. Larnaka şu bakımdan büyük öneme sahip ve ilgi odağı. Orta tunç çağından bugüne kadar Kıbrıs’ın tarihini kesintisiz olarak yansıtan tek kenttir. Kent dokusunun çağların içinden geçişi sabit bir süreç izledi. Dolayısıyla kanalizasyon kurulunun açtığı her çukur adeta tarihe açılmış bir pencere oluyor” dedi. Polina Hristofi “Metropolis bölgesindeki kazılardan elde edilen buluntular Arnika yerleşiminin Osmanlı dönemine dair bilgiler veriyor” dedi.
Son Güncelleme: 10 Mart 2022 - 13:38
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2022/3/10/roportaj-basin-ozetleri-100322/