Politis gazetesinin ana haberi “Kıbrıs ve Türkiye’de İran ajanları – İsrail Lefkoşa ve İstanbul’da Yahudi işadamlarına karşı suikast girişimlerinden korkuyor” başlıklarıyla veriliyor. Gazete ön sayfasındaki haberinde şöyle yazıyor:
Türkiye’de İsrail kökenli işadamı Yair Geler’e karşı cinayet teşebbüsü planına dair yeni elde edilen bilgiler geçen sonbaharda Kıbrıs’ta Azeri bir kişinin ve onun temasta olduğu kişilerin tutuklanmasından sonra Kıbrıs kovuşturma makamlarını meşgul eden olayı yeniden gündeme getirdi.
Türkiye ve İsrail medyasının verdiği bilgilere göre Türkiye’de tutuklanan 8 kişi Lefkoşa’da terör şüpheleri nedeniyle tutuklanan 38 yaşındaki Orhan Asadov ve onunla temas halinde olan şahıslarla aynı metodolojiyi kullanıyordu. Yetkililer Mosad ile işbirliği halinde hareket ediyor.
İsrail ve Türkiye basını, nükleer programının babası Mohsen Fahrizadeh’in öldürülmesine karşı İran’ın misilleme yapmak niyetinde olduğuna dair bilgiler sızdırdı. Tabloda Tel Aviv ve Ankara arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik çabalar ve aynı zamanda Kıbrıs ve Yunanistan ile işbirliği de yer alıyor.
*
Alithia gazetesinin ana haberine geçelim SD.
“Pahalılık bel büktürdü – Tüketici sütte tavan fiyatı ve şirketlerin boykot edilmesini istedi”
Başta artmaya devam edecek olan yakıt fiyatları olmak üzere temel ihtiyaç ürünleri fiyatları, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele veren orta gelirli Kıbrıslı aileleri korkunç derecede zorluyor. Mevcut manzara kısa sürede değişecek gibi görünmüyor. Doğal gaz uzmanı Charles Ellinas’ın belirttiğine göre jeopolitik değişiklikler ve ülkenin her yıl kirlilik ücreti olarak ödemekte olduğu 300 milyon avro nedeniyle Kıbrıs’ta petrol fiyatları, uzun yıllar boyunca, yüksek düzeylerde kalmaya devam edecek.
Kıbrıs Tüketiciler Derneği dün Enerji Bakanından pastörize taze süt fiyatında tavan belirlenmesini istedi ve yurttaşları sütü pahalıya satan şirketleri boykota çağırdı. Sendikalar yüzde yüz hayat pahalılığı artışı yapılmasını talep ederken işveren örgütleri de mantık çerçevesi dâhilinde istişareler yapılmasını istedi.
Haravgi gazetesinin ana haberi de pahalılığı konu alıyor.
Gazete ön sayfasında şöyle yazıyor:
“Çalışan maaşlarının alım gücü 20 yıl geriledi – 2006 – 2012 dönemine kıyasla alım gücü yüzde 6,8 oranında düştü, çalışanlar yeni baskılarla baskı altında”
Maaşlar düşük düzeylerde takılıp kaldı oysa sermayenin gelir payı etki yaratacak biçimde yükseldi.
Her on maaşlı çalışandan bir tanesi yoksulluk ve sosyal izolasyon tehdidi altında. Eşitsizlikler daha da geniş boyutlara ulaşıyor.
PEO Genel Sekreteri Sotirulla Haralambus: Maaş – kazanç ilişkisi arasında asgari dengenin geri getirilmesi amacıyla acil önlemler alınsın.
*
Filelefteros gazetesinin ana haberi:
“Gordiyon Düğümünü çözüyorlar – İpotek altındaki evlerinin tapularını alamayan konut alıcılarının içinde bulundukları çıkmazın çözülmesi hedefiyle ekspres prosedür”
Ekonomi Bakanlığı Tapu Dairesi ile işbirliği içinde yürüttüğü bir çaba çerçevesinde emlak sektöründe uzun yıllardır sıkıntılara yol açan konut alıcılarının tapusunu alamaması sorununu çözmek için girişimde bulundu. Taşınmaz mülk alıcılarının haklarının, satıcıların bankaya olan borçları nedeniyle tapunun alıcıya devri prosedüründe yaşanan gecikmeler karşısında korunmasına yönelik bir mekanizmanın oluşturulması amacıyla hazırlanan ilgili yasa tasarısı taraflar arasında istişareye sunuldu. Söz konusu mekanizma taşınmaz malın alıcının yaptığı sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdikten hemen sonra mülk devri yapılmasını öngörüyor.
*
Haravgi gazetesinin ikinci haber olarak verdiği haberi kısaca aktaralım:
“Küçük işletmelerin maliyeti dayanılacak gibi değil”
Küçük ve orta işletmelerin karşı karşıya oldukları sorunlar tavan yaptı. İşletmelerin temel sorun ve endişelerini, yüzde 78 oranına varan kira maliyeti ve yüzde 72 civarında birikmiş borçlar oluşturuyor. Devletin küçük ve orta işletmelere verdiği destek yetersiz. POVEK’in yaptığı bir araştırma küçük ve orta işletmelerin işleyiş biçiminde de değişiklikler ortaya koydu.
Filelefteros gazetesinde de aynı konu öne çıkıyor. Oradan da ilgili rapordan birkaç ayrıntı aktaralım.
Pandemi küçük ve orta işletmelerin belini büktü – Araştırma: 541 işletmenin yüzde 83’ünün iş hacmi düştü”
POVEK’in Kıbrıs Bankası ve Retail Zoom şirketiyle işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre bunda yer alan 541 küçük ve orta işletmenin yüzde 83’ünün, pandemi nedeniyle, 2020 Mart ayından 2021 Aralık ayına kadar olan dönemde iş hacmi azaldı. Somut olarak iş hacmi, kazanç ve nakit parada yüzde 58 oranında düşüş kaydedilirken şirketlerin yüzde 25’i de hissedilir düşüş yaşadı. Başta restoran ve eğlence sektörü olmak üzere orta ve küçük işletmelerin yüzde 43’ü personelini yüzde 20 oranında azaltmak zorunda kaldı.
*
Filelefteros’tan bir haber:
“Baf Belediye Başkanı dün Mecliste bombalar patlattı – Bir milyoner ve partililer K/Türk dükkânlarını yağmaladı – Hak sahipleri listesi Lefkoşa’ya varana kadar isimler değişiyor”
Baf kentinde Kıbrıs Türk malı olan imtiyazlı dükkânlar fabrika sahibi bir milyonerin ve sırtını sağlam bir biçimde partilere dayamış kişilerin eline geçiş yaptı. Baf Belediye Başkanının sözleri dün Mecliste bomba etkisi yarattı. Milletvekillerinden de yankı yaratan şikâyetler yapıldı.
Meclisin Göçmenler Komisyonu toplantısında başkanlığı üstlenen Hristos Hristofidis ve Baf Belediye Başkanı Fedonas Fedonos mülklerin iltimas yapılarak hatta danışma kurulu da es geçilerek, arkası sağlam kişilere verildiğini şikâyet etti. Fedonos adaletin yerini bulması amacıyla hak sahipleri arasında kura yöntemine başvurulmasını önerdi.
*
Haravgi gazetesinden bir haber:
“KT ve Türkiyeli karma evliliklerinden doğan çocukların Kıbrıs yurttaşlığı alması konusunda ışık göründü”
Avukat Metin Hakkı K/Türk – Türkiyeli karma evliliklerinden doğan çocukların Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlığı alabilmesine yönelik çabalardan ilk ürünlerin alındığını açıkladı. Hakkı uzun yıllardır sonuç alınamayan iki davanın kazanıldığını söyledi.
Metin Hakkı’ya göre K/Türk – Türkiyeli evliliklerinden doğan yaklaşık olarak 10 bin çocuk bulunuyor. Şu ana kadar yurttaşlık almak üzere Kıbrıs Cumhuriyeti’ne başvuruların yüzde 34,8’i 2004 – 2007 yılları arasındaki dönemde, yüzde 6,3’ü 2008 – 2011 arasındaki dönemde ve yüzde 32,9’u 2012 ila 2015 arasındaki dönemde yapıldı. 2016’dan sonra yapılan yurttaşlık başvurularının oranı ise yüzde 16,1.
*
Alithia:
“Güven Artırıcı Önlemler Önerisi – Dışişleri Bakanı uluslararası faktörü harekete geçiriyor”
Dışişleri Bakanı İoannis Kasulidis önce Washington’dan onayı aldıktan sonra şimdi de uluslararası faktörü harekete geçirme çabalarına başladı. Kasulidis Lefkoşa’nın Güven Artırıcı Önlemler Önerisini ileriye götürmek amacıyla gerek Josep Borel gerekse de AB Dışişleri Bakanlarıyla yeni tur temaslara başlıyor.
Son Güncelleme: 17 Şubat 2022 - 15:24
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2022/2/17/basin-ozetleri-170222/