Alithia gazetesinin ana haberi:
“Belediye reformunu havaya uçuruyorlar – AKEL ile DİKO yasa tasarılarına referandumlar konusunu da entegre etti”
Dün toplanan Temsilciler Meclisinin İçişleri Komisyonu yerel yönetimle ilgili yasa tasarılarının nihai biçimi konusunda karar almamış olmanın yanısıra AKEL ve DİKO’nun pozitif oylarıyla tasarılara yerel referandum yapılmasını öngören bir paragraf da entegre etti. Bu öngörü Meclisin genel oturumunda pozitif oy alsa bile Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilecek. Gerek AKEL gerekse de DİKO Hükümetin referandumlar konusundaki fikir ayrılığının gayet farkındalar. Bu itiraz sadece sözlü olarak dile getirilmedi, özellikle hukuki bir boyutu var, zira İçişleri Bakanlığı, elinde referandum yapılmasının Anayasaya aykırı olduğuna dair Hukuk Dairesinin görüşünü bulunduruyor. Aynı zamanda bir tek belediye ya da köy dahi referandumda hayır dediği takdirde bunun reformun tamamına olumsuz etkisi olacağı endişesi de dile getirildi.
*
Politis gazetesinin ilgili ana haberi:
“Yerel Yönetim reformunda cumhurbaşkanlığı seçimi şartları – AKEL ile DİKO tüm noktalarda anlaştı… “Savaş nedeni” teşkil eden Derinya belediyesi hariç” başlıkları altında veriliyor.
Şöyle yazıyor:
İçişleri Komisyonu 10 Şubat tarihinde özel olarak yasa tasarıları metninin tamamlanması konusunu ele almak amacıyla yeniden toplanacak.
Dün Komisyon üyeleri değişikliklerle ilgili tartışmayı tamamladı. Değişiklik taleplerinden bazıları Meclis genel oturumuna gidecek olan metne dâhil edildi, bazıları ise reddedildi.
DİKO masaya koyduğu bir öneriyle Derinya, Paralimni, Frenaros ve Aheritu’nun birleştirilmesini istedi. Öneri AKEL milletvekili Aristos Damyanos’un şiddetli tepkisine neden oldu.
*
Konuyu Filelefteros’un ana haberinden de aktaralım.
“Belediyelere de Cumhurbaşkanlığı seçimleri karıştı – Yerel Yönetim reformu da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olası işbirlikleri değirmenine dâhil edildi”
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olası işbirlikleri sonuç olarak yerel yönetim reformunun geleceğini de belirleyecek. Dün ortaya konup tartışılan Derinya, Yeroskipu ve Polemitya belediyelerinin lağvedilmesine yönelik senaryolar Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olası işbirliklerinin genişlemesi halinde havaya uçabilir.
Dün İçişleri Komisyonunda oy çoğunluğuyla üzerinde anlaşma sağlanan konu şu anda tartışılmakta olan 20 belediyenin 21’e çıkarılarak Aradipu belediyesinin de eklenmesi oldu.
Hükümet 17 belediyede ısrar etti ve böylelikle hesabın tutması amacıyla “kesip biçmeler” başladı. Bu amaçla Derinya Belediyesi’nin Paralimni Belediyesine entegre edilmesi konusu AKEL için “savaş sebebi” oluşturuyor.
Komisyon üyesi milletvekilleri tarafından ilerletilmeye çalışılan bu ve iki senaryo daha, partilerinin de görüşlerini yansıtıyor olmakla birlikte Filelefteros’a ulaşan bilgiler bazılarının, bir dereceye kadar, kendi başına hareket ettiğini gösteriyor. Bu nedenle zeminin kaygan olduğu belirtiliyor. Komisyon toplantısının dışında milletvekillerinin sohbeti sırasında, 24 Şubat’ta yapılacak olan Meclisin genel oturumu sırasında, fondaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde daha geniş işbirlikleri su yüzüne çıkmaya başladığı takdirde, her şeyin, hatta sürprizli bir şekilde, tersyüz de olabileceği söylendi.
*
Haravgi gazetesinin ana haberi:
“Emekli ödeneklerinde 7 aydan, işsizlik ödeneklerindeyse 4 aydan fazladır gecikmeler yaşanıyor – AKEL’den bu ciddi ödenekler sorununa çare bulunmasına yönelik inisiyatif”
Gazete ön sayfasında şu noktaları öne çıkarıyor:
Anastasiadis – DİSİ Hükümeti binlerce yurttaşımızın aylardır gelirsiz yaşamak zorunda kaldığını anlamalıdır
Hak sahipleri kiralarını, faturalarını ödeyemiyor; ilaç ve başka ihtiyaçlarını karşılayamıyor
PEO Genel Sekreteri Sotirula Haralambus Çalışma Bakanlığına mektup göndererek Sosyal Sigortalar Kurumu hak sahiplerine ödeneklerinin zamanında verilmesini istedi. Haralambus bunun sağlanması ve sorunların çözülmesine yönelik bir dizi öneri sundu.
*
Haravgi gazetesinin ikinci haberi:
“19 yaşındaki Britanyalı genç kızın Aya Napa’da toplu tecavüze uğradığına dair dava yeniden açılıyor”
Britanyalı genç kadın 2019 yılında Aya Napa’da 12 İsrailli tarafından toplu tecavüze uğradığına dair şikayette bulunmuştu. Mahkemenin 19 yaşındaki Britanyalının aleyhindeki ve yalan söylediği gerekçesiyle 4 aylık hapis cezası kararı davanın çok sayıda boşluk ve belirsizlikler içerdiği gerekçesiyle Yüksek Mahkeme tarafından reddedildi. Bu gelişmeden sonra Britanyalı genç kadının davasının yeniden açılmasının yolu açıldı.
Tecavüz kurbanı kadın olayı polise şikâyet ettikten sonra suçlamalarını geri çekmişti. Ancak daha sonra yanında avukatının olmadığını ve Kıbrıs polisi tarafından şikayetlerini geri çekmesi için kendisine baskı yapıldığını söyledi.
Dün Yüksek Mahkemede itiraz davası görüşülürken binanın dışında kurbana destek eylemleri yer aldı. Protesto hareketi “Kadınlara Karşı Şiddetle Mücadele Ağı” tarafından örgütlendi. Erkeklerin de yer aldığı eylemde “Sana inanıyoruz”, “Mahkemeler tecavüzcüleri aklıyor”, “Tecavüz suçtur”, “Patriarşi tecavüzcüleri ve hakimleri besliyor” gibi pankartlar yer aldı.
*
Filelefteros gazetesinden iki haber:
“Beş yaşındaki Stilyanos Türkiye’de mahsur kaldı – Çocuk, annesi tarafından kaçırılmıştı, anne iki aydır tutuklu, baba çaresiz”
İki ay önce annesi tarafından kaçırılan 5 yaşındaki Stilyanos Türkiye’de mahsur kaldı. Mahkemenin çocuğun velayetini ona verdiği baba yardım çağrısı yaptı. Sahte belgelerle Kanada’ya kaçmaya çalışan çocuğun annesi ile iki akrabası geçen Kasım ayının 11’inde İstanbul Havaalanında tutuklandı. Üç şahıs da Türk Mahkemesinde davanın görüleceği güne kadar bir dairede gözetim altında bulunuyor. İnterpol’ün Kıbrıs’taki ulusal merkez bürosunun çabalarına ve Dışişleri Bakanlığının konsolosluklarından bugüne kadar pek çok girişim yapıldığı halde, Türkiye’nin cevap vermemesi nedeniyle reşit olmayan çocuğun babasına teslim edilmesi sağlanamadı. 33 yaşındaki Limasollu baba Kiryakos Pambakas Filelefteros vasıtasıyla Kıbrıs Hükümetine yardım çağrısı yaptı. Çocuk 14 Ekim 2021 günü, Aile Mahkemesinde görülen davanın sona ermesinden birkaç gün önce, anne ve iki akrabası tarafından alınarak, Kıbrıs dışına kaçırılmıştı.
*
“Kıbrıs’ta küçük “Çernobil” fabrikaları”
Bacalarından yaydıkları kanserojen maddeler ya da çevreye saldıkları kimyasallar nedeniyle küçük “Çernobil”ler olarak nitelendirilen fabrikalar çalışmaya devam ediyor. Uzmanlar Kıbrıs’ta yıllardır işlenmeye devam eden suçlardan ve dünyada bir ilk teşkil eden bir durumdan söz ediyor.
AKEL milletvekili İrini Haralambidu’nun önerisi üzerine Meclisin İnsan Hakları Komisyonu dün “İnsanoğlunun sağlıklı bir çevrede yaşamaya olan hakkı” konusunu ele aldığı bir toplantı yaptı. Toplantıya katılan bilirkişiler, milletvekilleri, doktor, akademisyen ve kirlilik kurbanı yurttaşlar Kıbrıs’taki çevre kirliliği ve bunun insan sağlığına negatif etkileri konusunda karanlık bir tablo çizdi.
*
Politis’ten kısa bir haber…
“Milletvekilleri ve partiler Niyazi’nin görevden alınmasına yönelik baskı yapıyor”
Kıbrıs Üniversitesi Yönetimi, AKEL’in Avrupa Parlamenteri Niyazi Kızılyürek’in, çıkar çatışması nedeniyle, emekli edilmesine yönelik baskılara maruz kalıyor. Yarın Meclisin Eğitim Komisyonunda ele alınacak olan üniversite bütçesi konusu bu amaçla baskı aracı olarak kullanılıyor. Niyazi Kızılyürek konusu Eğitim Komisyonu toplantısından üç saat sonra Kurumlar Komisyonunda da ayrıca ele alınacak.
*
Son Güncelleme: 01 Şubat 2022 - 14:05
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2022/2/1/basin-ozetleri-010222/