Basın Özetleri 30.12.2022

Filelefteros Gazetesi “Tek çare AİHM'e başvurmak”, Politis Gazetesi “Hastanelerdeki tıkanıklığı gidermek için dört hamle”, Alithia Gazetesi “İşsizlik veya tazminat”, Haravgi Gazetesi “Çalışanların neredeyse 1/4'ü ayda 1,000 Euro'dan az kazanıyor” Kıbrıs Rum gazetelerinde bugün manşette yer alan haberler oldu.

Filelefteros Gazetesi

  • Tek çare AİHM'e başvurmak

“Özel kovuşturma başsavcıya gidiyor” alt başlıklı haberde, mevcut koşullar altında Cezaevi Müdürlüğü için tek seçeneğin bir Avrupa yargı organına başvurmak olduğu belirtiliyor. Haberin detayında, Hukuk Dairesi'nin kamu yararı nedeniyle polis subayı Mihalis Katsounotos'a dava açmamaya karar vermesi nedeniyle, Cezaevi Müdürü Anna Aristotelous ve Cezaevi memuru Athina Dimitriou’nun hakkını aramak için tüm yasal yollar tükenene kadar çabalayacağı vurgulandı. Aristotelous ve Dimitriou’nun, ikinci bir yol olarak özel ceza davası açmayı deneyeceği, çabaların başarısız olması durumunda ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracakları aktarıldı. Haberde ayrıca, davanın gerçekleri ve özel koşulları nedeniyle Kıbrıs'ta herhangi bir yasal kovuşturma senaryosunun uzak göründüğü belirtilirken, iki Cezaevi yetkilisinin Mihalis Katsounotos'u cezaevindeki bir mahkûmla yasa dışı bir şekilde iletişim kurarak onları "yakacak" görsel materyal elde etmeye çalışmakla suçladığı hatırlatıldı. Haberde son olarak, ceza müfettişi Ahilleas Emilianidis, tanık materyallerine dayanarak görevin kötüye kullanılması ve komplo suçlarının işlenmiş gibi göründüğü ancak Katsounotos'un eylemlerinden herhangi bir mali kazanç beklediği sonucuna vardığı irdelendi.


Politis Gazetesi

  • Hastanelerdeki tıkanıklığı gidermek için dört hamle

“Sağlık Sigortası Kurumu ile Devlet Sağlık Hizmetleri Teşkilatı hastanelerden açıklama talep ediyor” üst başlığıyla verilen haberde, Sağlık Bakanı Mihalis Hatzipantelas’ın, Acil Servisler’in yükünün arkasında saklı olan 4 nedeni açıklayarak, sorumluları kendilerine verilen sorumlulukları üstlenme çağrısı yaptığı belirtildi. Haberin detayında, kliniklerde çalışan doktorların hastalarını Acil Servisler’den almakta geciktiği ve özel hastanelerin, devlet hastanelerinde ortaya çıkan ciddi ve patolojik vakaları tedavi etmeyi reddettiği vurgulandı. Nöbetçi klinikler varken Acil Servislere gelmek durumunda kalan vatandaşlara özel doktorların cevap vermediği aktarılan haberde, aynı zamanda huzurevlerindeki yaşlıların hastalanır hastalanmaz ambulansa bindirilip Acil Servise gönderildiği ifade edilirken, Sağlık Bakanı'na göre Acil Servisler’de hastaların acı çekmesinin ana nedenlerinin bu sorunlar olduğu aktarıldı.


Alithia Gazetesi

  • İşsizliz veya tazminat

“Sosyal Sigortalar’ın kararı herşeyi değiştirebilir” üst başlıklı haberde; gönüllü çıkış planını kabul eden bankacıların ödenek başvurularının Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından henüz onaylanmadığı belirtildi. Haberin detayında, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun 2019 yılında işsizlik başvurusu yapan başka bir şubenin çalışanın başvurusunu, bir mahkeme kararına dayanarak reddettiği ve ilgili mahkeme kararına göre, gönüllü çıkışa bağlı olarak erken emeklilik için yapılan tazminat ödemesinin kapsadığı sürenin, işsizlik süresi içinde sayılmayadığı ve bu nedenle işsizlik ödeneği verilmediği hatırlatıldı.


Haravgi Gazetesi

  • Çalışanların neredeyse 1/4'ü ayda 1,000 Euro'dan az kazanıyor

“Gelir ve sosyal eşitsizlik makası yeniden açılıyor” alt başlığıyla verilen haberde; İstatistik Kurumu’nun dün yayınladığı raporda, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre çalışanların brüt kazançları üçüncü çeyrekte %5,3'lük bir artış gösterdiği aktarıldı. Haberin detayında, ilgili verilere göre, çalışanların yalnızca %35'inin ortalamaya yakın ve/veya ortalamayı aşan (aylık brüt 2.069 Euro) kazancı olduğunu, %5,8'in aylık 500 Euro'nun altında, %17,2'nin 500-999 Euro arasında, %25,9'un 1.000-1.499 Euro arasında, %16,4’ün ise 1.500-1.999 Euro arasında kazandığı belirtildi. Haberde ayrıca, İstatistik Kurumu’nun duyurusunda 2022 yılının üçüncü çeyreğinde ortalama brüt kazançların 2.187 Euro olarak tahmin edildiği ve 2022'nin ikinci çeyreğine göre brüt kazançlarda %0,7'lik bir artış olduğu vurgulanırken; 2022 yılında erkeklerin ortalama brüt aylık kazancının 2.217 Euro, kadınların ise 1.884 Euro olduğu ve 2021'in üçüncü çeyreğine kıyasla aylık kazançların erkeklerde ortalama %5,1, kadınlarda ise ortalama %5,4 arttığı ifade edildi.

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.