basın özetleri 28.12.22

Alithia gazetesi ana haberini “Ben Guteres çerçevesini imzalardım – Averof Neofitu Omega televizyonuna açık konuştu, tezlerini net bir biçimde ortaya koydu – Biz bu seçimlere kazanmak için girdik” başlıkları altında veriyor.

Ön sayfasında öne çıkan noktalar şöyle:

AKEL’in yeniden ekonominin idaresini devralması, Kıbrıs sorununu ise reddedici cephenin üstlenmesi düşüncesi beni korkutuyor.

Ülkemizin ana meseleleri üçtür: “Açık Kıbrıs sorunu yarası, ekonomi ve göçmenler sorunu”.

Kriz elbette ki lider isterdi. Her türlü hatalarımıza rağmen de ekonomiyi büyük bir yeterlilikle yönettik.

Ekonomiyi idare edebileceğimi ve güçlü tutabileceğimi garanti edebilir ve bu konuda güvence verebilirim. Ülke ekonomisini uçuralım istiyorum.

Habere göre, Omega televizyonuna verdiği röportajda DİSİ Başkanı cumhurbaşkanı adayı Averof Neofitu başarısız Crans Montana’daki Kıbrıs toplantısına sözünü sakınmadan değinirken, kendisinin Guteres çerçevesinin stratejik bir anlaşma olarak imzalanması konusunda diretmiş olacağını vurguladı ve çerçevenin müzakerelerin devamı ve Kıbrıs sorununun çözülmesine yönelik bir çeyiz niteliği taşıdığı değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs Türk toplumu muhalefetinin başarısına da değinen Neofitu şöyle konuştu: “Kıbrıslı Türkler Ankara’nın bugünkü tezleri karşısında Kıbrıs sorununun doğru çerçeveye oturulması için mücadele ediyor. Dolayısıyla Kıbrıs sorunu konusu kapanmış değil. Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünü asla kabul etmeyeceğim. DİSİ’de olmamın nedeni bölünmüş bir vatanla asla uzlaşmıyor olmamızdır ve mücadele yurdun yeniden birleşmesi içindir”

Rakiplerine yönelik imalar bırakan Averof Neofitu “1 Mart’ta Kıbrıs’ın yeni bir cumhurbaşkanı olacak. Uluslararası toplum neyi temsil ettiğimizi biliyor. Averof Neofitu’nun da, Nikos Hristodulidis’in de, Andreas Mavroyannis’in de ve onların yanında kimlerin olacağını da. Averof Neofitu’nun yanında DİSİ’nin, Nikos Hristodulidis’in yanında reddedici cephenin, Andreas Mavroyannis’in yanındaysa 2004’te tarihle büyük randevuda, güya “evet”i güçlendirmek için “hayır” kararı alan AKEL’in olacağını biliyor” dedi.

*

Politis gazetesinin ana haberi:

“Özel ceza kovuşturması ve AİHM'ye başvuru – Aristotelus ve Dimitriu Katsunotos ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı önlem alınması amacıyla Emilianidis raporunu talep ediyor”

Başsavcının Mihalis Katsunotos’a kovuşturma açılmaması için öne sürdüğü “kamu yararına” yönelik gerekçeler Hapishane idaresini başka önlemlere başvurmaya itti. Hapishane Müdürü Aristotelus ve Müdür Yardımcısı Dimitriu Mihalis Katsunotos’a karşı özel şikâyette bulunacak ve AİHM’de Kıbrıs Cumhuriyetine karşı dava açacak.

Aristotelu ve Dimitiru Başsavcı Yorgos Savidis ile Başsavcı Yardımcısı Savas Angelidis’in açıklamasında ceza hakimi Ahileas Emilianidis’in rapor sonuçlarının doğru yansıtıldığından şüphe duyduklarını ifade ederek raporun kendilerine resmi olarak verilmesini isteyecekler.

Anna Aristotelus’un hasta olduğu süre boyunca Hapishane müdürlüğü görevini Müdür Yardımcısı Dimitriu üstleniyor. Adalet Bakanı Stefi Draku hapishane idaresi yetkililerinin korunmasına yönelik önlemlerin artırılmasını istedi. Hapishane idarecileri olay karşısında şaşkınlıklarını ifade ettiler ve daha önce de dile getirdikleri gibi güvenliklerinin polis tarafından tehdit edildiğini söylediler.

*

Filelefteros’un ana haberi:

“Başpiskopos’tan aşırılıklara “ilahi” önlem – Başpiskopos’un kişileri dine çekme girişimlerine, ikonların ve azizlerin kemikleri ile bağış toplama girişimlerine karşı mesaj”

Ağlayan ikonalar fenomenine son. Azizlerin kemikleri her fırsatta dolaştırılamaz. Olası dine çekme ve gençleri manastırlara çekme girişimleri ise bitmeli. Açıklamasında net mesajlar veren yeni Başpiskopos Yeoryios bu tür zihniyetlerin dışardan geldiklerini ve Kıbrıs Kilisesinin gelenekleriyle bağdaşmadıklarını söyledi. Özünde halkın alışkın olmadığı metotlar uygulayan herkese fren koydu. Manastırların başka dinden insanları dine çekme ve manastırlara genç insanların girmesine yönelik çabalar konusunda ise Başpiskopos, kişilerin ne yapmak istediklerinden emin oluncaya dek manastırlara serbest bir şekilde girip çıkmasına izin vermeleri nedeniyle Stavrovuni, Trooditisa ve Hrisoroyatisa manastırlarının uygulamalarını olumlu olarak nitelendirdi.

*

Ve Haravgi gazetesinin ana haberi:

“Eğitim can çekişirken Prodromu eğitimcilere savaş açtı – Eğitim alanında çalışma ve öze yönelik çok ve çeşitli sorunlar yeni yılda da devam edecek”

Öğretmenler sendikası POED: Devlet okulunun ve yeni bölümlerin açılması vasıtasıyla ilkokul eğitiminin genişlemesi sağlansın.

POED Eğitim alanı hizmet satın alımı uygulamalarından arındırılmadığı takdirde sert ve güçlü tepkiler ortaya koymakla tehdit etti.

OLTEK sendikası “Teknik okullarda okumak isteyen çok sayıda öğrenci var ama gerekli mekânlara sahip değiliz. Yeni dallara da gereksinim var.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden kısa kısa:

“En tehlikeli göç yolu Orta Akdeniz”

Çatışmalardan ve yoksulluklardan kurtulmak için yurdunu terk etmek zorunda kalan binlerce insan Avrupa’ya ulaşmak için Libya’dan hareketle Akdeniz’i geçmek zorunda kalıyor. Uluslararası Göç Örgütü’nün yayınladığı resmi verilere göre, 2022 yılının başından itibaren bugüne kadar Akdeniz’de 1998 insan yok oldu. Bunlardan 1369’u tüm dünyada göçmenlerin izlediği en riskli yol olan Orta Akdeniz’de yaşamını kaybetti.

*

“Kıbrıslı Türklerden Ankara’ya güçlü mesaj – Kıbrıs Türk solu oy oranını artırdı, hükümet partilerinin oranı düştü – Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine yönelik mesaj”

AKEL yaptığı ilgili açıklamada Kıbrıs Türk toplumundaki “belediye seçimlerinde” ilerici partilerin oy oranını yükseltmiş olmasının iyimser bir mesaj verdiğini belirtti.

Altı büyük belediyeden üçünde zaferi yakalayan CTP ve Lefkoşa’da seçimleri kazanan TDP’nin başarısı büyüktür. Daha küçük sol partilerin ilerici adaylara ve kombinasyonlara oy vermesi bu sonucu daha da güçlü kılmıştır.

AKEL tüm ilerici güçleri bu sonuçtan dolayı kutladı ve müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik ortak mücadelenin devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

*

Alithia gazetesinden:

“Türkiye 6. Parseldeki yeni doğal gaz yatağından da pay istiyor”

*

“İşgal bölgesinden Ankara’ya güçlü mesaj – Muhalefet “belediye seçimlerinde” zafer kazandı”

*

“Virütik enfeksiyolar – Yortu günlerinde devlet hastanelerine başvuranların sayısı artıyor. Dâhiliye ve pediatri koğuşları nefes aldırmayacak derecede dolu”

*

“Adalet Bakanı Stefi Draku yanıt verdi: Ne hapishane yönetimsiz ne de bakanlık bu konuda umursamazdır”

*

Politis gazetesinden:

“Sistem bugün de işlemeyecek…”

Geçen Haziran ayından bu yana ertelemeden ertelemeye gidiyorlar. Merkezi hapishanede cep telefonlarını devre dışı bırakma sistemini güya kurmayı üstlenen şirketin çabalarının sonucu sıfıra sıfır elde var sıfır. Hapishanenin içinde cep telefonlarının hepsi çalışır durumda, hapishane civarında yaşayanların telefonları ise işlemiyor.

*

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde son mil stratejisi”

DİSİ’de panik yok. Averof Neofitu’nun son anda durumu değiştirebileceğine inanıyorlar. Nikos Hristodulidis rakiplerinin baskıyı artırmasını bekliyor. Andreas Mavroyannis ise merkez partilerinin seçmenlerinden oy alacağına inanıyor.

Son Güncelleme: 28 Aralık 2022 - 11:52

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.