basın özetleri 27.12.22

Alithia gazetesi “EDEK’in çekleri skandalını gargara yaptılar – Sosyal demokratlar hareketinin parti çevreleri ve hukuk çevreleri Alithia’ya konuştu” başlıkları altındaki ana haberinde ön sayfasında şöyle yazıyor:

Sayıştay’ın ve Polis’in tutumunun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde işbirliği yapan tarafın işini kolaylaştırıyor.

Sayıştay’ın elinde 2021 ortası itibariyle, özel ödemelere dair sarsılmaz deliller bulunduruyordu. Buna rağmen Polis’e bir şikayette bulunmadı.

Sayıştay Başkanı Odiseas Mihailidis EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’a bir mektup göndererek ofisinin denetleneceği ama özel rapor çıkarmayacağı hakkında bilgilendirmişti.

*

Haravgi gazetesinin ana haberi Kıbrıs Türk tarafında yapılan belediye seçimlerine ayrılıyor.

Başlıklar şöyle:

“Kıbrıslı Türklerden Türkiye politikalarına güçlü hayır – “Belediye seçimleri”nin sonuçları çoklu mesajlar veriyor – Sol ilerici güçlerin zaferi”

Süleyman Uluçay’ın zaferi Mağusa halkının kapalı kentin açılmasına yönelik net mesaj oldu.

Seçmenler “Hükümetin” desteklediği partileri iptal etti.

Akıncı’nın partisinin adayı Mehmet Harmancı yüzde 50’ye varan bir oy oranıyla yeniden Belediye Başkanı seçildi.

Harmancı “Lefkoşalıların gözündeki ışığı gördük” dedi.

*

Alithia gazetesinin ana haberi:

“Medeni düzeyimiz yaşlılar evlerinde sınanıyor – İlgili yasanın modernleştirilmesi 2013’ten bu yana beklemede”

2013 yılında, bakım evlerindeki yaşlıların yaşam koşullarının sefillik derecesinde olduğuna dair çok sayıda şikayetin yapıldığı bir zamanda, yaşlı bakım evleriyle ilgili yasal çerçevede değişiklikler konusunun tartışılmasına başlanmıştı.

Şimdi yasanın değişmesi Refah Müsteşarı Anastasia Anthusi’nin öncelikleri arasında yer alıyor. Yaşlı Bakım Evleriyle ilgili yasa tasarısı inceleme aşamasında bulunuyor ve bakım evlerinin işleyişi ve değerlendirilmesiyle ilgili önkoşullar ortaya koyuyor.

Üçüncü yaş Kuşağı Gözlemevi Başkanı Dimos Andoniu ve gerontolog Marios Kiryazis Politis’e konuştu.

*

Filelefteros gazetesinin ana haberi “Enfeksiyon kapan hastalar birikiyor – Hastanelerin dahiliye, göğüs hastalıkları ve pediatri koğuşlarının sınırları zorlanıyor” başlıkları altında veriliyor.

Ön sayfadan alıntılayarak birkaç bilgi verelim.

Devlet hastanelerinin dâhiliye, göğüs hastalıkları ve pediatri koğuşları aşırı kalabalık olmaya devam ediyor. Enfeksiyon hastalıkları özellikle yaşlılar ve çocuklar arasında çok yaygın. Geçen hafta sonu İlk Yardım ve Kaza Servislerinde yığılma yaşanması üzerine Sağlık Hizmetleri Kurumu OKİPİ nöbetçi hastaneleri hakkında bilgi duyurusunu yapmak zorunda kaldı. Korona virüs hastalarından durumu ağır olanların sayısının da yüksek olması nedeniyle veriler daha da ağır hale geldi.

*

Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazılarından seçmeler:

Filelefteros’tan

“Öngörüler: 2023’te taşınmaz fiyatları nereye varacak?”

Taşınmaz mülk fiyat artışları rally’si fren tanımıyor. Önümüzdeki dönemde yeni zamlar bekleniyor.

*

“Mevduat hesabı statüsü – Piyasa faiz oranlarında değişiklik bekliyor”

Mevduat hesapları faizlerinin ne zaman yükseleceği hâlâ büyük bir soru işareti olarak var olmaya devam ediyor.

*

“Cumhurbaşkanlığı seçimleri: Adaylar için son mücadele zamanı”

Cumhurbaşkanı adayları ve seçim ofisleri seçim kampanyasının son dönemecine hazırlanıyor.

*

“…Ve Trodos beyazlarına büründü”

Dün Trodos’taki hafif kar yağışı büyüsünü ortaya koymaya yetti. Havanın güneşli olması da çok sayıda insana fırsatı kaçırmayıp Trodos sıradağlarını gezme olanağını verdi. Polis sabahın erken saatlerinden itibaren ayaktaydı. Mevcut sis nedeniyle sürücülere dikkatli olma çağrısı yapıldı.

*

“Demiryolu da yapılabilir”

Ulaştırma Bakanı Yannis Karusos Hükümetin değişmesine bir soluk kala, oto yol paralelinde demiryolu döşenmesinin mümkün olduğunu açıkladı.

*

Politis gazetesinden kısa haberler:

“Yannis Karusos: Kıbrıs’ta tren mümkündür”

Ulaştırma Bakanı Yannis Karusos KYPE’ye verdiği bir röportajda “Kıbrıs’ta demiryolu yapılmasının mümkün olduğunu hatta tramvaya kıyasla çok daha kolay ve olası olduğunu” söyledi. Trenin kalıcı olabilmesi için AB’nden finansman istenecek. Trafik sıkışıklığının azaltılmasına dair umutlar.

*

“Kıbrıs Türk toplumundaki “seçimler” – Muhalefetin zaferi, “hükümet” güçleri ise gücünü muhafaza etti”

Pazar günü işgal bölgesinde yapılan belediye “seçimler” büyük kentlerde muhalefeti zafere taşıdı. Bununla birlikte ve başta Lefkoşa’daki bu güçlü mesaja rağmen, hükümet partisi UBP özellikle belediye meclislerinde daha fazla sandalye alarak gücünü korumayı başardı.

*

Haravgi gazetesinden:

“EKYSY evi: İnsanlığın ve gönüllülüğün eş anlamlısı”

Sosyal devletin eserinin okunmadığı ya da en az azından riskli ölçüde ortada olmadığı günümüzde gönüllülük gemleri eline aldı. Çok az kimsenin yanındakini düşündüğü günümüzün zorlu karmaşasında Kaymaklı’daki Kıbrıslı Emekliler Birliği EKYSY Evi adeta çölde bir vaha gibi.

Kıbrıs’ta son yıllarda onlarca gönüllü grup çok sayıda ve çeşitli alanlarda faaliyetler yürütüyor. Ve bütün bunlar sayısız açıklama yapan ama ihtiyacı olan insanlara yardım etmek konusunda çok az şey icra eden Hükümetin politikalarına verilmiş bir cevap niteliğindedir. Kıbrıslı Emekliler Birliği EKYSY’nin Kaymaklı’daki evi insana gönüllü yardım sunmanın parlak bir örneğini teşkil ediyor. Dil, ırk, din, ayrımı yapmaksızın.

*

“Gerçek değişim istiyorsak eğer Mavroyannis’in adaylığı tek yönlü yoldur”

Andreas Mavroyannis’in adaylığını savunan AKEL dışı şahsiyetlerden biri olan hukukçu Afroditi İkonomu Haravgi gazetesine verdiği demecinde “Gerçekten değişim istiyorsak eğer Andreas Mavroyannis’e oy vermek tek yönlü bir yoldur” dedi. Siyasi olarak EDEK’ten gelen İkonomu Mavroyannis’in adaylığını ta başından beri kayıtsız şartsız destekledi.

*

“Hristos ikonumu yeni Başpiskopos Yeoryios’u susturma ve otoriterlikle suçladı”

Lefkoşa Üniversitesi İlahiyat Profesörü Hristos İkonomu “Medya araçlarını dolaşıp Kiliseyi ve kendilerini rezil edenler bu işe bir son vermelilerdir” şeklinde konuşan yeni Başpiskopos Yeoryios’u susturmaya çalışmak ve otoriter davranmakla suçlayarak bunun manevi düzeyde gerileme ve gericilik getireceğini söyledi. “Bu yersiz ve tahrikkar bir açıklamadır ve dilerim ki ve yeni Başpiskopos’un yasaklayıcı niyetlerinin bir göstergesi değildir” dedi.

*

Alithia’dan bazı haberler:

“Benzincilerde Mart fiyatları – Fiyatlar Ukrayna sorunu öncesine dönüyor”

Kurşunsuz 95 oktanlık benzinin litre fiyatı 1 avro 425 sentle 28/3/22 tarihi düzeyine geriledi.

Mazot fiyatı 1 avro 6-638 sentten 1 avro 174 sente düştü.

Avrupa ülkeleri depolarını doldurdu. Son iki ayda düşen talep sonucunda biz de faydalanmış olduk.

*

“Kıbrıslı Türkler Ankara’nın politikalarına antipatisini rotaya koydu – Sözde seçimlerde yüzde yetmiş katılım, Muhalefetin zaferi”

Son Güncelleme: 27 Aralık 2022 - 13:02

Son Haberler

19 Eylül
AKEL, Sayıştay’ın görevden alınma kararı dolayısıyla Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem düzenliyor.
15:02
Sayıştay Vekili Kyriakos Kyriaku: Sayıştaylık, anayasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
15:00
İsrail polisi, Başbakan, Savunma Bakanı ve diğer yetkililere suikast düzenlemeyi planlayan bir kişiyi tutukladı.
14:57
Mitsotakis-Hristodulidis görüşmesinin gündeminde Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı projesi yer aldı.
14:54
Sayıştay’a saygı ve takdirin bir göstergesi olarak Meclis Denetim Komitesi'nin bugünkü toplantısı ertelendi.
14:52
Hükümet Sözcüsü: Cumhurbaşkanı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi’nde yapılacak reformlarla ilgili kararlar alacak.
14:49
basın özetleri 19.09.24
13:07
18 Eylül
Hristodoulidis - Mitsotakis görüşmesi yarın Atina'da
12:54
basın özetleri 18.09.24
12:45
Blinken, Kahire'de
12:29
İki erteleme maçı bu akşam oynanacak
12:19
Mahkeme, Genel Denetçi'nin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi
12:16
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.