Alithia gazetesi ana haberini ekonomi konusuna ayırmış.
“Yeni bir ekonomik krizin tehdidi altındayız – Dünyanın en büyük yatırım bankalarının yeni yıla dair değerlendirmeleri” başlıkları altında ön sayfasında şöyle yazıyor:
Amerikan Merkez Bankasının yükselme hızını yumuşatması beklense bile, faiz oranları artışları ekonomik durgunluğa dair endişelerin artmasına neden oldu.
Küresel olumsuzluklar ve süregelen enflasyonist baskılar, 2023 yılında ülkemizi daha fazla etkileyecek.
Komisyon, 2022 yılının sonundan itibaren ülkemizde faiz oranları ve başta enerjide olmak üzere artan fiyatlar nedeniyle kalkınmada önemli bir yavaşlamanın beklendiğini tahmin ediyor.
Kıbrıs ticaret şirketlerinin düşük satın alma gücünün başta turizm olmak üzere hizmet ihracatına yük bindirmesi bekleniyor.
*
Filelefteros gazetesinin ana haberi:
“Şimdi bire bir görüşmelere başvuruyorlar – Cumhurbaşkanlığı adayları Noel yortusuna kadar olan dönemde küçük mitingleri ve hedefli temasları tercih ediyor
Cumhurbaşkanlığı adayları ve seçim ofisleri seçim kampanyasının sondan bir önceki aşamasında şahsi düzeyde temaslar yapmayı tercih ettiler. Adaylar programlarındaki önerileri iletmek için küçük mitingleri ve bire bir görüşmeleri tercih ediyorlar. Kıbrıs’taki seçim deneyimi bugüne kadar yüz yüze temasların daha sonuç verici olduğunu ortaya koyuyor. Yortulardan sonra ve sandığa doğru geri sayım başladığında, adaylar kitlelere mesajlarını ulaştırmak için büyük kaza mitinglerine geri dönecekler. Durum böyleyken parti mekanizmaları da ellerindeki anket verilerini incelemek için hararetli ritimlerle çalışıyor.
*
Haravgi gazetesinin ana haberi “Mavroyannis: Göçle başa çıkmak için etkili planlama - Giden hükümet göç idaresinde başarısız oldu – Göçmen ve mülteciler sorunuyla böyle başa çıkılır” başlıkları altında veriliyor.
Haberden birkaç alıntı yapalım.
Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Andreas Mavroyannis göçmenler ve mülteciler sorunu hakkında bütünsel önerilerini ortaya koyarken sorunun hassas, karmaşık ve girift ve onu yaratan nedenler var olmaya devam ettiği sürece kesin olarak çözülemez bir sorun olarak nitelendirdi.
Andreas Mavroyannis «Konunun etkin yönetimi, ülkemizin olanakları çerçevesinde ve Avrupa anlaşmalarına dayanan kapsamlı bir plan gerektirmektedir. İnsan haklarına her zaman saygıyla ve buna paralel olarak, üzerimize düşen, insanla dayanışma içinde olma görevini yerine getirerek” dedi.
Mavroyannis bu doğrultuda öneriler ortaya koydu. Bazıları:
- İltica Servisinin güçlendirilmesi ve prosedürlerin rasyonelleştirilmesi
- İltica başvurularının hızlı ve adil bir şekilde işleme alınması
- Avrupa fonlarının kontrolü, şeffaflığı ve uygun kullanımı
- Avrupa Birliği'nden Dublin Düzenlemesinden muafiyet talep edilmesi
- AB’nden Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Dayanışma ilkesine dayalı bağlayıcı bir Avrupa politikasının benimsenmesi yönündeki tezinin ileriye götürülmesi
*
Politis gazetesinin ana haberi:
“İlk Yardım YESİ’nin büyük sorunu – Üç yıldır Sağlık Planı yürürlükte ama hâlâ daha ilk yardım gibi bir ilk yardım göremedik”
Sağlık Bakanlığı ve Devlet Sağlık Hizmetleri Kurumu devlet hastanelerinin ilk yardım servisleri hakkında çok şey vaat ettiler ama şu ama kadar çok az şey başarabildiler. Yapılan değişiklikler özünde fayda sağlamadı, yurttaşların çektiği sıkıntılar günlük bazda devam ediyor.
Baf Belediye Başkanı Fedon Fedonos Baf devlet hastanesinin ilk yardım servisinde hüküm süren üçüncü dünya ülkesi hallerinden yakındı. YESİ şahsi doktorlarının nöbetçi ilk yardım hizmetlerine alınması, sorunları çözmek için yeterli olmadı. Yurttaşlar sistemin nasıl işlediği konusunda dahi habersiz.
YESİ ile anlaşmalı özel hastanelerin yeni yılın başında sona eren Sağlık Sigortası Kurumu OAİ’nin ilk yardım servisleri TAEP'e giriş takvimini yakalayıp yakalayamayacağı şüpheli. Devam eden istişarelerin önüne sürekli biçimde yeni zorluklar çıkıyor.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:
Alithia gazetesinden bir haber…
“Cumhurbaşkanı Almanya’da – Gündemde Kıbrıs sorunu, enerji konuları ve ekonomik meseleler var”
Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in bugün başlayan Almanya ziyareti programı 23 – 24 Kasım’da Alman Şansölyesi Olaf Scholz, Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve eski Alman Şansölyesi Angela Merkel ile görüşmeler içeriyor.
Cumhurbaşkanlığından yapılan ilgili açıklamada Cumhurbaşkanının yarın sabah saat 11.00’de gideceği Berlin’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayında Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştükten sonra iki Cumhurbaşkanının iki ülke temsilci heyetleri arasındaki geniş görüşmelere başkanlık edeceği bildirildi.
Nikos Anastasiadis yarın öğleden sonra ise saat 18:00’de Alman Şansölyesi Olaf Scholz ile Başbakanlıkta bir görüşme gerçekleştirecek. Ardından Olaf Scholz ile birlikte iki ülke heyetleri arasındaki görüşmeye başkanlık edecek.
Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in tartışma konuları gündeminde Kıbrıs sorunu, iki taraflı meseleler, Avrupa meseleleri, ekonomi ve enerji konuları bulunuyor. Cumhurbaşkanı Anastasiadis ve Alman Şansölyesi Olaf Scholz saat 17.15’te medyaya açıklama yapacaklar.
24 Kasım günü Cumhurbaşkanı Yahudi Müzesi’ni ziyaret ettikten sonra Die Welt gazetesine bir röportaj verecek. Aynı günün öğleden sonrasında ise eski Alman Şansölyesi Angela Merkel ile bir araya gelecek.
*
Haravgi gazetesinden bazı haberler:
“Enerji güvensizliği ve çok pahalı elektrik”
AKEL, Basın Sözcüsü Yorgos Kukumas vasıtasıyla yaptığı bir açıklamayla Ekonomi Bakanının Hükümetin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını ilerletme konusunda başarısız olması ve Elektrik Kurumu AİK’in yetersiz dağıtım şebekesi ile ilgili açıklamalarına yönelik olarak “DİSİ Hükümetinin sorumlulukları ve başarısızlıkları nedeniyle ülke, toplum ve ekonominin bedel ödediğini” söyledi. “Bu, ülke için enerji güvensizliği ve yurttaş için son derece pahalı elektrik anlamına geliyor” dedi.
*
“CYTA bütçesi: Son sekiz yılın en yüksek geliri bekleniyor”
Telekomünikasyon Kurumu CYTA dün Meclisin Ekonomi Komisyonuna mali sonuçlarla ilgili veriler ve 2023 bütçesini sundu.
Yapılan ilgili açıklamada Kurumun Yönetim Kurulu Başkanı Mihalis İoannidis’in “Bütçenin teknolojik altyapılara 207 milyon avroluk kalkınma yatırımlarını kapsadığını” ifade ettiği belirtildi. İoannidis “Bu yıl, yaklaşık 400 milyon Euroluk gelir ve rekor kaydedilmiş olan geçen yılınkine tekabül eden bir kâr oranı ile sekiz yılın en yüksek gelirinin elde edilmesi bekleniyor” dedi. Ve “Kurumun Kıbrıs ekonomisinin kalkınmasında ve toplumun gelişmesinde oynamaya çağrıldığı rolün tam bilincine varmış olarak geleceğe iyimserlikle bakıyoruz” şeklinde ekledi.
*
“Covid 19 aşıları bebekler ve çocuklar için bugün başlıyor”
Bakanlar Kurulunun kararıyla, bugünden itibaren 6 aylık ile 4 yaş arasındaki bebek ve çocukların, bu yaşlar için hazırlanmış aşı merkezlerinde, Covid 19’a karşı aşılanmasına başlanıyor.
*
Filelefteros gazetesinden kısa kısa:
“Sığınma başvurularını işleme koyma süreci hızlanıyor– Prosedürleri büyük ölçüde değiştiren bir yasa tasarısı geliyor - Suç işleyenlere, sağlanan faydaları kesecekler - 28.392 başvuru beklemede - 7.771 başvuru ise mahkeme kararı bekliyor”
*
“Hellim” makamların toleransıyla yurtdışına– Kıbrıs’ta POP ürün, yurtdışına ne olursa”
POP hellim standartlarını yerine getirmeyen ürünler Kıbrıs piyasasına “Kıbrıs ızgara beyaz peyniri” adıyla sürülürken aynı ürünler yurt dışına ve Avrupa Birliği üye ülkelerine hellim adıyla ve AB tescil damgasını taşımadan gönderiliyor.
Bu durum ciddi bir tezat oluşturuyor zira şu ana kadar hellim adı altında yurt dışına hangi ürünlerin ihraç edildiği konusunda net veriler elde yokken, yurt içinde hellim adı altında satılan ürünlerin hepsi POP damgası taşıyor üstelik de yüzde 20 oranında zamlanarak.
Son Güncelleme: 23 Kasım 2022 - 12:54
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2022/11/23/basin-ozetleri-221122/