Alithia gazetesi bugünkü ana haberini “Koçatis içten içe yanmaya devam ediyor – Kapatılmasında dört yıl sonra bile hâlâ yanan yangınlar var” başlıkları altında veriyor. Ön sayfasında yine başlıklar halinde şöyle yazıyor:
Bölge sakinleri Alithia’ya çöplükten yayılan kokunun dayanılmaz boyutlarda olduğunu söyledi.
Ekologlar Başkanı Theopemptu “Gömülü atıklar yanıcı biyogaz üretir. Bunu 30-40 yıl boyunca yapmaya devam edebilir” dedi.
Bölgenin normale çevrilmesi ve biyogazın elektrik enerjisine dönüştürülmesine yönelik çalışmalar
Bölgede kamu yararına olacak saha, yeşil alan, bisiklet yolları gibi yeni alanların oluşturulması kararlaştırıldı.
*
Haravgi gazetesinin ana haberi. Gazetenin ön sayfasından aktarıyoruz:
“Konut kredilerine ayda 25 avroluk yeni ücret – Euribor’un ani zammı kredi taksitlerini dramatik biçimde artırdı”
Haziran ayına kadar olan dönemde 6 aylık Euribor negatifti. Ancak son dört ayda ani artış kaydederek yüzde 2,1’e ulaştı.
150 bin avroluk ve 20 yıl içinde ödenecek bir kredinin aylık taksidinde 250 avroluk artış oldu.
Ödenemeyen kredi nedenli zorunlu satışların 31 Ocak 2022’ye kadar ertelenmesi üzere Meclise yasa önerisi sunuldu.
*
Politis gazetesinin ana haberi:
“18 yaş altı suç işleyenler ve okul içi şiddet olayları alarm çaldırdı – Son 3 yıl içinde 650 çocuk yasaları ihlal etti”
Gençler arasında yaşanan suç olayları ülkemizde endişe verici boyutlara ulaştı. Her hafta okullarda bir kavga olayı yaşanıyor. Öğretmenler ve veliler mevcut duruma karşı sesini yükseltiyor.
Okullarda şiddeti önleme yasası 2020 yılında Meclisten geçtiği halde hâlâ daha hayata geçirilmedi. Öğretmen sendikaları, ilgili düzenlemelerin henüz Meclise dahi gitmediğinden yakınıyor.
Çocuk Psikolojisi Derneği: Gençler arasında suç işleme olaylarıyla mücadele doğrultusunda bazı çabalar yok değil, ancak yetkili kurumlar suç idaresi konusunda zorluklarla karşı karşıya. Meclis bugün konuyu görüşmek üzere toplanıyor.
*
Filelefteros gazetesi bugünkü ana haberini “Milli İstihbarat Teşkilatı KYP’in gizli anlaşmaları – Yasal düzenleme ve üçlü komisyon kontrolleri hakkında kuşku işaretleri” başlıkları altında veriyor.
Gazete ön sayfasındaki özet haberde şöyle yazıyor:
İçeriği, ifşa edici mektuplar
KYP 7 ay içinde, telefon dinleme yazılım programları alanında faaliyet gösteren şirketlerden sistem satın almak maksadıyla 700 bin avro talep etti.
Filelefteros’un ele geçirmeyi başardığı 7 mektup olayı aydınlatıyor. Mektuplar 2014 yılının Ocak ayı ile aynı yılın Temmuz ayına kadar olan dönemde KYP’in Ekonomi Bakanlığından özel bir fonu serbest bırakmasını istediğini ortaya koyuyor. Gerek yazılım şirketleriyle anlaşmalar çerçevesinde ödenmesi gereken taksitlerin ödenmesi gerekse de mevcut sistemlerin servisinin yapılması için istenen meblağlar birkaç on bin avro ile 428 bin avro arasında değişiyor. O dönem Milli istihbarat Teşkilatı Başkanı mektuplarında “telekomünikasyon donanımı”ndan söz ediyor ve ilgili ayrıntıları sadece yakından, sözlü olarak verebileceğini belirtiyordu. 2012’de iki anlaşma imzalandı.
*
Kıbrıs Rum gazetelerinin diğer haberlerinden bazıları:
Haravgi gazetesinden:
“Stefanos Stefanu: Kıbrıs sorunu çözülmedikçe çocuklarımızın geleceği belirsiz - Yitirdiğimiz güvenirliğimizi geri kazanabilmek için hedefli inisiyatiflere ihtiyaç var”
AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu “Kıbrıs sorununda süregelen durgunluk ve 2017’den bugüne kadar müzakerelerde süren çıkmaz risklere gebe olmanın yanısıra gün be gün taksimi de kalıcılaştırmaktadır” dedi ve “Hedefli ve ikna edici inisiyatifler üstlenerek önce biz hareket etmedikçe, siyasi arenada hiç kimse müzakerelerin yeniden başlaması için harekete geçmez” şeklinde ekledi.
Frenaros köyünde yaptığı kahramanları anma toplantısındaki konuşmasında, Stefanu, Kıbrıs sorununun bugüne dek hiç yaşamadığı kadar kritik bir dönemde bulunduğunu belirtti. Stefanu, yaşanan bu uzun süreli çıkmazın Türkiye tarafından araçsallaştırıldığına vurgu yaptı ve Kıbrıs Rum tarafının “ne yazık ki güvenilirliğini tamamıyla kaybettiğini ve Anastasiadis – DİSİ Hükümetinin yanlış ve çelişkili politikası nedeniyle ikna edici olamadığını söyledi.
“Yitirilmiş güvenirliğimizi yeniden kazanmamız, BM’in Kıbrıs sorununa ilgisini canlandırmamız ve müzakerelerin 2017’de Crans Montana’da kesildiği yerden yeniden başlamasına ivme kazandırmamız gerekiyor” diyen Stefanu “Sadece bu şekilde Türkiye sorumluluklarıyla karşı karşıya getirilebilir ve yaptıklarıyla yargılanabilir” şeklinde vurguladı.
Stefanu ayrıca “Çocuklarımızın geleceği belirsiz ve riskli. Gelecek kuşaklara böylesi tehlikeler miras bırakamayız. Böylesi tehlikeli bir durumun halkımızın üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanmasına müsaade edemeyiz” dedi.
*
“Kış öncesinde kalorifer yakıtı yine el yakıyor”
Bir tonluk bir deponun dolması için tüketici geçen yıla kıyasla fazladan 600 avro ödemek zorunda. Geçen hafta fiyatlar müthiş bir artış kaydederek hane halklarının maliyetine tavan yaptırdı.
*
Alithia gazetesinden.
“İşgal makamları beni böyle sorguladı – Andreas Sucis yaşadıklarını Alithia’ya anlattı”
Andreas Sucis’in yaşadığı maceraya, telsiz ve Mağusa kapalı bölgesinden çektiği fotoğraflar bulundurması vesile oldu
Ulusal Muhafız Gücü askeri olarak fotoğraflarım, tuttuğum Yunan bayrağı ve USB’mdeki 1 Nisan şarkısı “polisleri” özellikle rahatsız etti.
*
“Ekologlar cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenlerini serbest bıraktı – Hiçbir aday yüzde 60’ı toplayamadı”
İlk turdan sonra Ekologlar ikinci tur kararı için yeniden toplanacak.
Theopemptu: Önümüzde zor seçenekler vardı. Adaylardan beklentilerimiz çok.
*
“Cumhurbaşkanı Vatikan’da”
Pazar günü eşi Andri Anastasiadi ile birlikte Vatikan’a giden Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, resmi ziyareti çerçevesinde, bugün Papa 1. Fransis ile görüşecek. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Papa 1. Fransis’i Kıbrıs sorununun şu anki durumu hakkında bilgilendirmesi yanısıra, görüşmede, iklim değişikliği ve bunun Doğu Akdeniz ve Ortadoğu bölgesindeki etkileriyle mücadele konusunda Kıbrıs Cumhuriyetinin inisiyatifleri meselelerini görüşecek. Göçmenler sorunu ve Yeşil Hat bölgesi vasıtasıyla özgür bölgeye gelen göçmen sayısında kaydedilen sürekli artış da görüşülecek konular arasında yer alıyor.
*
“Kostas Hambyauris: Dağlık köylerimize yeni soluk getirdik – İki yıllık bir dönem içerisinde programlanmış faaliyetlerin yüzde 57’si hayata geçirildi”
“Trodos dağlık köylerinin kalkındırılmasına yönelik ulusal strateji”, 2030 yılının sonuna kadar 525 milyon avroya mal olacak, 350 çalışmanın tamamlanmasını öngörüyor. İlgili plan sağlık ve sosyal destek, tam gün okulları ve yaz okulları oluşturulması, dağ turizmi çalışmaları, dijital dönüşüm, dağlık bölgelerin ekonomisine yönelik planlar, yol ağı ve erişilebilirlik çalışmaları da içeriyor.
*
Filelefteros gazetesinden bir haber:
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa bir süre kala BM ile işgal altındaki bölge arasında anlaşma – Anlaşma “İş düzenleme sözleşmesi”olarak adlandırılacak – Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Stewart’a nota verdi – Güven Artırıcı Önlemleri unutmayan Kasulidis, bu tutumun devam etmesi halinde barış gücünün görev süresinin yenilenmesine rıza göstermeyeceğiz” başlıkları altında, “Dışişleri Bakanı nota verme sırasında BM özel temsilcisini, Uluslararası Örgütün bu tutumunun devam etmesi durumunda, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin UNFICYP’in görev süresinin yenilenmesi için onay vermeyeceği konusunda iki kez uyardı. Aynı zamanda, Şubat ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden kısa bir süre önce Barış Gücü ile sözde devlet arasında " İş düzenleme sözleşmesi" hazırlandığı bildiriliyor. Bu, sözde devletin talep ettiği ayrı anlaşmanın bir örneğini teşkil edecek” diye yazıyor.
Son Güncelleme: 24 Ekim 2022 - 15:53
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2022/10/24/basin-ozetleri-241022-9534172/