basın özetleri 04.01.22

Haravgi gazetesinin ana haberi:

“GS’in raporunda iki bölgeli iki toplumlu federasyona dair tek kelime yok – Güvenlik Konseyi’nin raporlar hakkında bilgilendirilmesinin 17 Ocak’ta yapılması bekleniyor”

Eşit mesafe korunuyor ve Maraş’ta gelişim halinde olan oldubittiler göz ardı ediliyor.

Barış görüşmelerinin yokluğu ve her iki tarafın siyasi liderleri arasındaki olumsuz mesajlar kaydediliyor.

UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına dair karar Ocak ayı sonunda alınacak.

Haberde şöyle yazıyor:

BM GS’nin Güvenlik Konseyi’ne yönelik UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ve İyi Hizmetler Misyonuna dair raporunda iki bölgeli iki toplumlu federasyona dair tek kelime yer almıyor. Gazetemize ulaşan bilgilere göre, bu, eşit mesafenin korunması ve Maraş’ta gelişim halinde olan oldubittilerin göz ardı edilmesinin yanısıra en sorunlu noktayı oluşturan meseleyi teşkil ediyor.

Aksine 22 sayfalık İyi Hizmetler raporunda “barış görüşmelerinin yokluğu ve söz konusu dönemde iki taraf liderleri arasında gidip gelen olumsuz mesajlar barış çabalarına elverişli olmayan bir ortamın oluşmasını sağladı» atfı tekrarlanıyor.

Genel Sekreter'in, 27-29 Nisan 2021 tarihlerinde Cenevre'de gerçekleştirilen gayri resmi beş artı bir görüşmenin ardından sözü geçen dönemde resmi müzakereler yolunun açılması için ortak bir zeminin bulunup bulunamayacağının araştırılması amacıyla taraflarla istişarelere devam edildiğini ifade ettiği anlaşılıyor. Ayrıca, 27 Eylül'de New York'ta düzenlenen gayrı resmi akşam yemeğine de atıfta bulundu ve iki lider -kendi ifadeleriyle- "pozisyonlarının birbirinden uzak kalmaya devam ettiğini teyit ederken, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulma çabalarına benim katılımımı sürdürmem konusunda ilgi gösterdiler" şeklinde belirtiyor.

Özellikle Μaraş için, taraflar ve toplumlar arasında daha fazla güvensizlik yaratıldığını belirtiyor ancak “Maraş’ın askeri statüsünün %3,5 oranında kaldırılmasının, söz konusu dönemde bu alanda önemli değişikliklere dönüşmediğine ve sadece bitki örtüsünün temizlenmesiyle sınırlı kaldığına dikkat çekiyor.

Güvenlik Konseyinin raporla ilgili olarak bilgilendirilmesinin 17 Ocak’ta, ilgili kararın alınmasının ise ayın sonlarında yapılması bekleniyor.

*

Korona virüsle ilgili gelişmeleri ele alan diğer gazetelerin ana haberleri:.

Politis gazetesi:

“Yoğun bakım birimleri aşılanmamışların işgaline uğradı – Omicron dörtnala gidiyor olsa da büyük tehlike aşı karşıtları olmaya devam ediyor”

Omicron ortalığı silip süpürse de, Sağlık Bakanlığı dün 5.024 yeni vaka açıklasa da, veriler Omicron mutantı hastalarının hiç birinin durumunun hastane içi tedavi gerektirmediğini gösteriyor.

Cumartesi günü açıklanmış olan 187 hastanede tedavi alan kişiden 159’u aşılanmamış kişilerden oluşuyor. Aşı programını tamamlamış olan 28 hastanın yarısının ise aşılarını yaptırmalarının üzerinden altı ay geçmişti.

Sağlık Bakanı ile Epidemiyologlar bugün yapacakları toplantıda hastanede tedavi gerektiren vakaların artmasını engellemek için gerekli önlemleri ele alacaklar. Halkın bir araya geldiği mekanlarda, toplantılarda kişi sayısının aşağıya çekilmesi ve Theofania Yortusu kutlamalarına kısıtlamalar getirilmesine dair öneriler masaya konacak.

*

Alithia gazetesi:

“Okullar açılsın mı açılmasın mı? – Bilim insanları artan vakalar nedeniyle okul tatilinin uzatılması gerektiğini savunurken Eğitim Bakanlığı öğrencilerin sınıflarda doğal varlık göstermesi taraftarı”

İkilem çok büyük. Okullar 10 Ocak’ta açılsın mı açılmasın mı? Bilim insanları vaka sayısının hızla artması nedeniyle okulların kapalı kalması lehine oyunu kullanıyor. Okulların açılması halinde virüsün hızla okullarda yayılacağı ve bunun trajik sonuçlara yol açacağı konusunda uyarıyorlar. Öte yandan Eğitim Bakanlığı çocukların kontrol altındaki okullarda daha emniyetli olacakları yanısıra öğrencilerin derste bulunmasıyla daha iyi eğitim sağlanacağı savını öne sürerek buna karşı çıkıyor. Bakanlığa göre aksi takdirde çocuklar dışarıda kontrolsüz bir şekilde dolaşacaklar. Yunanistan’da okullar 10 Ocak’ta normal olarak açılıyor. Aynı şekilde Omicron’un hızla yayılmasına rağmen ABD, Fransa ve Hollanda da aynı yolu izliyor.

*

Ve Filelefteros gazetesinin ana haberi:

“Toplantılarda kısıtlamalar – Bilim insanları okulların kapanmasını istemiyor, rapit test ve self testler yoğunlaştırılacak”

Sağlık Bakanı Mihalis Hacipandelas’ın bugün bilimsel görüşlerini almak üzere Danışma Kurulunun önüne koyacağı önlemler listesi ev toplantıları dâhil tüm mekânlarda toplanan kişilerin sayısında kısıtlamalar içeriyor.

Okul tatilinin uzatılması Sağlık Bakanı ve çalışma arkadaşlarının niyetleri arasında yok gibi görünüyor zira Hükümet bu konuda vaka sayısının artmasının yanısıra, çalışan anne babalar, çocukların bakımı için harcanacak destek paraları gibi başka parametreleri de hesaba katıyor.

Dün bazı bilim insanlarının öğretmen ve çocuk doktorlarının talebini desteklemiş olmasıyla birlikte Danışma Kurulunun çoğunluğu okulların kapalı kalmasına karşı. Filelefteros’a ulaşan bilgilere göre şimdilik Sağlık Bakanının önlem önerileri listesinde öğrencilere haftada bir yapılan testlerin artırılması ve belki de protokollerin katılaştırılması var. Şu ana kadar kesin bir şey yok, her şey yarınki Bakanlar kurulu toplantısında belli olacak.

Lockdown konusuna gelince ne Danışma Kurulunda ne de Hükûmette öyle bir niyet yok gibi görünüyor. Bununla birlikte epidemiyolojik veriler önümüzdeki hafta içinde kötüleştiği takdirde yurttaşların dolaşımıyla ilgili ekonomiyi etkilemeyecek şekilde bazı kısıtlamaların getirilmesi de düşünülenler arasında.

*

Filelefteros’tan diğer bazı haberler:

“Başpiskopos: Aşılanmamışlara son fırsat – Din adamları Kiliseye itaatsizlik edemez”

Başpiskopos Hrisostomos aşı olmayı reddeden din adamlarına sert çıkarak talimatlarına uymayanları cezalandırmakla tehdit etti.

KRYK’nun Apo Mera Se Mera programına konuşan Başpiskopos, aralarında yüksek din adamlarının da bulunduğu çok sayıda rahibin uyarılara rağmen halen aşı olmaması nedeniyle kendini rahatsız hissettiğini belirtti.

“Eylem karşı eylem getirir ve iyi bir sonuç elde etmek yerine bundan kötü bir şey çıkabilir, diye düşündüm. Karar almayı erteledim ama yöneten Kilise bu konuda mücadele ederken onların itaat etmemesi… Kilise otorite, itaat, alçak gönüllülük ve sevgi gerektirir. Din adamı bu erdemlerden yoksunsa halkımıza nasıl yardım etsin? Halkımız muhteşem, halkımız dindar ve ben bunu her gün görüyorum. Biz halkımıza karşı doğru hareket etmezsek ondan ne bekleyelim?” dedi.

*

“Salamis’in onarılması görkemli ve sembolik bir çalışmadır – Onlarca kilise, cami ve anıtta onarım çalışmaları”

Kasım ayı sonunda Salamis arkeolojiik sit alanının bakımı tamamlandı. İki Toplumlu teknik Komitesinin çalışmaları onlarca kilise, cami ve anıtta sürerken bu arada yeni çalışmalar da programlanıyor.

Komite Üyesi Sotos Ktoris KYPE’ye verdiği bilgilerde antik Salamis kentindeki çalışmaların 8 ay sürdüğünü, iki toplumdan arkeolog ve onarım uzmanlarının işbirliği sonucunda mozaiklerin, tüm arkeolojik bulguların ve Ayios Epifanios ile Kambanopetra bazilikalarının onarıldığını belirtti. “Olağanüstü öneme sahip bu anıtlar antik Konstandia kentinin Bizans dönemi öncesi Kıbrıs’ının en önemli kenti olduğunu ortaya koyuyor. Bu görkemli çalışma K/R ve K/T arkeolog ve onarım uzmanlarının işbirliğiyle gerçekleşti” dedi. Ktoris ayrıca bu çalışmanın kuşkusuz İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesinin en önemli çalışmalarından birisi olduğunu söyledi.

*

“2021 yılında barikatlardan 1 milyon 200 bin geçiş oldu – Pandemi KR’larla KT’lerin dolaşımını ne denli etkiledi”

Pandemi döneminde uzun süre kapalı kalan ve bir süredir geçişlerin SafePass gösterilerek yapıldığı barikatlarda artık yeni bir realite hüküm sürüyor. Bunun yanısıra araba sigortası çıkartmak da sadece barikatlarda yapıldığından dolayı geçiş noktalarında kilometrelerce kuyrukların oluşmasına neden oluyor. Kıbrıslı Rumların işgal altındaki bölgeye geçişinin en önemli nedenini fiyat farkının çok büyük olmasından dolayı yakıt almak oluşturuyor. Bununla birlikte pandemi nedeniyle 2021’deki geçişlerin sayısı önceki yılların sayısına ulaşamadı.

Filelefteros’a ulaşan bilgilere göre 2021’de toplamda 1 milyon 209 bin 37 olan barikat geçişlerinin 695.703’ü KRumlardan 513.335’i ise KT’lerden oluşuyordu. Geçişler sadece 780.087 olan 2020 yılına kıyasla oldukça fazla olmakla birlikte 3.694.958 olan 2019 yılına kıyasla daha azdı. En fazla geçiş Ay Demet barikatından oldu. 725.887 geçişin 381. 858’i KR’lardan 344.029’u ise KT’den oluşuyordu. Listenin ikinci sırasında 149.142 geçişle Astromerit bulunuyor. Onu 118.257 geçişle Derinya, 114.461 geçişle Uzunyol, 49.557 geçişle Limnidi, 43.154 geçişle Ledra Palas ve 8.579 geçişle Apliki-Lefke barikatları izliyor.

Son Güncelleme: 04 Ocak 2022 - 12:58

Son Haberler

15 Kasım
basın özetleri 15.11.24
13:20
14 Kasım
Hükümet, enerji depolama sistemlerinin kurulumu için finansman verilmesine ilişkin bir planı kabul etti
15:15
Yoğun istişarelerin ardından hazır beton sektöründeki çıkmazın aşılması ihtimali ortaya çıktı.
15:07
ABD: Uzman Savcı Jack Smith'in, Donald Trump göreve başlamadan önce, davaları kapatıp istifa etmesi bekleniyor.
14:55
Etik ve Sporu Koruma Komitesi Başkan Yardımcısı: Devletin futbolu finanse edip edemeyeceği sorusu gündemde
14:53
BM Genel Sekreteri, Kıbrıs sorununda geniş kapsamlı gayrı resmi bir toplantı düzenlemeye kararlı
13:09
Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki İsrail güçlerine yönelik saldırılarda bulunduğunu açıkladı
13:08
Donald Trump'ın Cumhuriyetçilerin adaylık yarışındaki rakibi Senatör Marco Rubio, ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı olacak.
13:05
basın özetleri 14.11.24
12:55
13 Kasım
Letimbiotis: Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye ile doğrudan diyalog kurmak istiyor
16:11
basın özetleri 13.11.24
13:39
Almanya'da erken seçimler 23 Şubat'ta
08:22
Tüm haberler

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.