Politis gazetesi bugünkü ana haberini “Ayrımcılık mağduru 195 kadın astsubay– Ombudsman: Ulusal Muhafız Gücünde sadece erkekler terfi ettiriliyordu” başlıkları altında veriyor. Şöyle yazıyor haberde:
5., 6. ve 7. sıradan orduya gönüllü olarak giren kadınlar erkek meslektaşlarına kıyasla aynı noktada takıldı kaldı.
Erkeklerin kadrolaşması otomatik bir şekilde yapılırken aynı dönemde orduya giren kadınların astsubay olabilmesi için 6 yıl çalışmış olması gerekiyordu.
Ombudsman haksızlığın mümkün ölçüde sınırlandırılmasına yönelik pozitif önlemlerin alınmasını önerdi. Top şimdi Savunma Bakanı ile Bakanlar Kurulunda.
*
Alithia gazetesi:
“375 çocuğa okulda doğal varlık gösterme fırsatı – Dün temaslı öğrencilere test to stay’in ilk günüydü”
Dün test to stay uygulamasının birinci gününde bir gün önce yakın temaslı olduğunu bildiren 375 öğrenci, okulda yaptırdıkları rapid test negatif çıkınca okulda kalıp derslerini takip etme olanağını buldu. Söz konusu öğrenciler, 7 gün süreyle, her sabah bu amaçla okulda bulunacak olan Sağlık Bakanlığının mobil test biriminde test yaptırmaya devam ederek negatif çıktıkları takdirde derslerini izlemeye devam edecek. Dün test yaptırmak üzere okuldaki test ünitesine giden 378 öğrenciden üçü pozitif çıktı. Test to stay’in birinci gününde her şeyin olağan geliştiğini belirten Sağlık Bakanı Mihalis Hacipanelas bu uygulamadan gurur duyduğunu belirtti. Önlem hastanelerde ve polis teşkilatında da uygulanacak.
*
Haravgi gazetesi:
“180 ülkenin yer aldığı yolsuzluk endeksinde Kıbrıs'ın yeni düşüşü – Cyprus Integrity Forum: Yozlaşma ekonomik kalkınmayı büyük ölçüde etkiliyor – Geniş kapsamlı yozlaşma ve düşük hesap verme düzeyleri” başlığı altında verdiği ana haberinde gazete şöyle yazıyor:
2021 Cyprus Integrity Forum’a göre Uluslararası Şeffaflık Örgütünün yayınladığı endekste Kıbrıs yolsuzlukla mücadelede 180 ülke arasında 52. sıraya düştü. 2019 yılında 58., 2020 yılında ise 57. sırada bulunuyordu.
Uluslararası Şeffaflık Örgütünün ilgili açıklamasında 0 ile 100 arasında bir ölçek kullanıldığı ve en çok yozlaşmış ülkeye 0, yozlaşmamış ülkeye ise 100 puanı verildiği bilditiliyor. 2021 raporunda en iyi puanları alan ülkeler Danimarka, Yeni Zelanda ve Finlandiya oldu. Bu bağlamda en kötü durumda bulunan ülkeler ise Somali, Güney Sudan, Suriye ve Venezuela idi.
Cyprus Integrity Forum “Uluslararası Şeffaflık Örgütü sonuçlarının ülkemiz üzerinde önemli bir etkisi olduğu konusunda uyardı. Yabancı yatırımcılar tarafından önemli ölçüde ciddiye alınıyor ve kötü durumda bulunan ülkelerden kaçınınılıyor. Son dönemde ise şeffaflık endeksi sonuçlarının turistler tarafından da değerlendirildiği ve yolsuzluğun yüksek olduğu ülkelerden kaçındıkları belirtildi.
Cyprus İntegrity Forum “Sonuçların ülkenin ünü ve itibarı için kötü olduğu apaçıktır ve gerek toplumu gerekse de devleti düşündürmelidir” dedi.
Bu arada haberin yanındaki yine ilgili bir diğer haberde “Kıbrıs Ekonomi ve Rekabetçilik Konseyi’ne göre ülkedeki yolsuzluklar ve düşük hesap verme düzeyi Kıbrıs ekonomisinin en önemli zaaflarından birini oluşturuyor. Konsey dün Kıbrıs Ekonomisinin Rekabet gücüne ilişkin ikinci raporunu açıkladı. Raporda yine ekonomik modelin değişmesi ve sağlık, orta öğretim, uzmanlık alanları, hafif sanayi, agro-teknoloji gibi mevcut ekonomik faaliyetlere tamamlayıcı olacak yeni alanların geliştirilmesi ihtiyacı vurgulanıyor” diye yazıyor.
*
Ve son ana haberimiz de Filelefteros’tan.
“Önlemlerin gevşetilmesine dair ilk çalışma – Başta 18 yaş altı aşılanmamış çocuklar olmak üzere bazı yasakların kaldırılması tartışmaya alınıyor” başlıkları altında verilen haberinde Filelefteros şöyle yazıyor:
Sağlık Bakanlığı Bilim adamları ilk aşamada 18 yaş altı aşılanmamış çocukları ve eğlence mekanlarını kapsayan, pandemiye karşı bazı önlemlerin gevşetilmesi konusu üzerinde düşünüyor. İlgili olası kararlar muhtemelen gelecek hafta içinde alınacak. Bugün Bakanlar Kurulu toplantısına katılacak olan Sağlık Bakanı Mihalis Hacipandelas’ın dosyasında sadece test tos tay uygulamasının genişletilmesi ve yakın temaslılar idaresi biçiminin değiştirilmesi konuları yer alıyor.
Dün Sağlık Bakanlığında yapılan ilgili toplantıda bazı bilim insanları önlemleri gevşetmek için henüz zamanın erken olduğu görüşünü savunmakla birlikte Bakanlıkta sorun yaratan önlemlerin bir yandan sorunları olduğunca ortadan kaldırmak ama öte yandan da virüsün yayılmasını önlemesi koşuluyla yeniden biçimlendirilmesine yönelik bir paketin hazırlanması ve böylelikle toplumun biraz rahatlatılması konusu da tartışılıyor.
*
Gazetelerin diğer haberlerinden bazıları:
*
Alithia gazetesinin ana haberinin altındaki haberde şöyle yazıyor:
“UNFICYP oylamasında temsilci atanacak – Güvenlik Konseyi yarın akşam karar alacak”
Alithia gazetesinin elde ettiği bilgilere göre Güvenlik Konseyinin yarın Perşembe akşamı çıkacak olan UNFICYP kararı çerçevesinde BM GS’nin Özel Temsilcisi’nin talimat koşullarından kaynaklanan konu yani Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının yeniden başlamasına katkıda bulunacak temsilci atanması konusu da yer alacak. Bilgilere göre karardan sonra atamanın ilerletilmesi amacıyla çabalar harcanacak. Böyle olmakla birlikte göstergeler gerek tarafların anlaşmaya varması gerekse de müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik beklentilerin düşük olduğunu işaret ediyor.
*
Haravgi gazetesinden bir habere geçelim.
“AKEL’in Kıbrıs sorunuyla ilgili endişeleri Fransa Büyükelçisine”
AKEL GS Stefanos Stefanu Fransa’nın Kıbrıs Büyükelçisi Salina Grenet-Catalano ile görüştü.
Fransız diplomat ülkesinin altı aylık Avrupa Konseyi Başkanlığı süresi içindeki önceliklerini ortaya koydu. Bu vesileyle gerek Kıbrıslı gerekse de genelde AB yurttaşı çalışanların yaşamını etkileyen bir dizi konuda görüş teatisinde bulunuldu.
AKEL GS Stefanu dört yılı aşkındır devam eden çıkmazın Kıbrıs’ın geleceği konusunda son derece kaygı verici olduğu konusunda Fransız Büyükelçiyi bilgilendirdi. Türkiye’nim Maraş’ta ve Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesindeki tahriklerinin yeni oldubittilere yol açtığını vurguladı ve AKEL’in çıkmazın aşılması ve iki bölgeli iki toplumlu federasyon hedefiyle, müzakerelerin, üzerinde anlaşmaya varılmış olan zemin ve mevcut çerçeve dâhilinde önerisi olduğunun altını çizdi.
Fransız Büyükelçisiyle gerçekleştirdiği görüşmede AKEL Genel Sekreterine partinin Uluslararası İlişkiler ve AKEL’in Avrupa Politikası yetkilisi Vera Polikarpu da eşlik etti.
*
“Kıbrıs Barış Konseyi taksimin önlenmesi amaçlı görüşmeler istedi”
22 Ocak günü Lefkoşa’da toplanan Kıbrıs Barış Konseyi BM Genel Sekreterine hitaben bir metin hazırladı. Metinde “Kıbrıs sorunu 2017’den beridir tarihinin en riskli dönemlerinden birini yaşıyor. Pasif bir biçimde geçen zaman ve diyalog eksikliği yeni oldubittilere yol açıyor ve Kıbrıs’ın nihai taksime doğru gitmesine neden oluyor” deniyor. Nihai taksimden kaçınılması için özlü müzakerelerin, Kran Montana’da kaldığı noktadan, bugüne kadar uzlaşma sağlanan noktaların yeniden teyit edilmesi ve Guteres çerçevesi dâhilinde derhal yeniden başlaması gerektiğine vurgu yapılıyor.
Kıbrıs sorununun iki bölgeli iki toplumlu, BM kararlarında belirtildiği biçimiyle siyasi eşitliğe, tek devlet, tek egemenlik, tek yurttaşlık ve tek uluslararası kimliğe sahip bir federasyon temelinde çözülmesine bağlılığını bir kez daha yineleyen Kıbrıs Barış Konseyi “Türk işgal askerlerinin geri çekilmesi, yerleşimciliğe son verilmesi ve Britanya üslerinin kapatılmasıyla tüm Kıbrıs halkının temel insan hakları ve özgürlüklerinin garanti altına alınmış olacağını” vurguladı.
*
Filelefteros’tan Kıbrıs Genel Sağlık Sistemi YESİ’ye dair bir haberle devam ediyoruz SD.
“Ciddi hastalıklar tedavisinde kullanılan 600 ilaç hâlâ YESİ kapsamına alınmayı bekliyor – Sağlık Sigortası Kurumu sorumluluklarıyla yüz yüze getirildi”
YESİ’nin ilaç kapsamına ilaç alımlarında tıkanma yaşanıyor. Örgütlü hastalar ile Sağlık Bakanlığı yaptıkları toplantıda Sağlık Sigortası Kurumunu sorumluluklarıyla yüz yüze getirdi. Ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılan 600 ilacın, gerekli prosedürün ilerlemesinde yaşanan gecikmeler nedeniyle, hâlâ sistem kapsamının dışında kalmaya devam ettiği belirtildi.
*
Yine filelefteros’tan:
“Dağlık köylee zor geceler yaşıyor – Kar ve don sorunlara yol açtı”
Karlı manzaraların tarifsiz güzelliğine rağmen dağlık köyler halkı zor günler yaşıyor. Son derece düşük hava sıcaklıkları, kar yağışı ve don olayları yığınla soruna yol açıyor. Yetkili makamlar sorun çözmek için koşturuyor.
Dağlık köylerdeki halkın günlük yaşamını kötü ölçüde etkileyen soğuk hava sistemi Elpis yolların kapanmasına, kar ve donla kaplanmasına, evlerin su borularının dahi donmasına yol açtı. Pazartesi gecesi yaşanan aşırı soğuk dün gece de daha şiddetli bir şekilde devam etti. Bu gecenin de Pazartesi gecesinden daha soğuk olması bekleniyor. Yetkili makamların tehlikeli olmaktan çok büyük zorluklar olan nitelendirdikleri sorunları çözmek için müdahale edildi. Çoğu durumda kar temizleme araçları kullanılarak yolların açılması sağlandı. Dün yaşanan en ciddi olay ise Çek turistlerin Kiperunda’da çok karlı bir bölgede araçta mahsur kalması oldu. Köy halkı Sivil Savunmayla irtibata geçti ve Limasol Kaymakamlığının da yardımıyla turistlerin aracı kurtarıldı. Kiperunda halkı bir kez daha insanlık örneği göstererek mahsur kalan turistlerin yiyecek ve barınma ihtiyaçlarına cevap verdi. Turistlerin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
Son Güncelleme: 26 Ocak 2022 - 13:33
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2022/1/26/basin-ozetleri-250121/