Alithia gazetesi bugünkü ana haberinde Kıbrıs sorununu veriyor.
Manşet: “Sonuna kadar uzlaşmazlar!” Alt başlıklar şöyle: Antonio Guteres’le görüşmeye beş kala Türk tarafı iki devlet çözümü ve eşit egemenlikte ısrar ediyor – BM GS özel elçi yerine özel temsilci atanması için savaş veriyor – Guteres göçmenlere karşı tutumu nedeniyle Türkiye’ye minnettarlığını ifade etti”
Gazetenin ön sayfasında yer alan haberde şöyle yazıyor:
BM GS Antonio Guteres ile yapılacak resmi olmayan ortak görüşmeye beş kala, Ersin Tatar ve Türk tarafı iki devlet çözümü ve eşit egemenlik konusundaki uzlaşmaz tavrını sürdürüyor. Tatar New York’ta Antonio Guteres’e uzlaşmaz tezlerini iletti, dün de Türkevi’nin, -BM binasının karşısında bir gökdelen- açılışında Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında hazır bulundu. Yanlarında BM GS Antonio Guteres de yer aldı ve Türkiye’ye göçmenlere karşı olan tutumu nedeniyle minnettarlığını ifade etti. Açılışta Amerika Başpiskoposu Elpidoforos’un da yer alması çok sayıda tepkiye yol açtı. Bu arada KC Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis muadilleriyle görüşerek onları Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirme maratonu yapıyor.
Haravgi gazetesi aynı konudaki haberini üçüncü sayfasında şöyle veriyor:
“Beklentiler çıtası düşük düzeyde – Anastasiadis’in manipülasyonlarını sadece DİSİ destekliyor”
Kıbrıs Türk tarafının Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinin dışına çıkan önerisi ve Anastasiadis’in de yine taban tabana zıt olan 60 Anayasasına dönüş önerisi nedeniyle Kıbrıs sorununda hüküm süren çıkmazın kırılmasına yönelik kötümser bir genel ortam içerisinde bugün Kıbrıs saatiyle sabah saat 01:00’de Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in BM GS'yle görüşmesinin gerçekleşmesi bekleniyordu.
AKEL Meclis Sözcüsü Yorgos Lukaidis dün devlet televizyonu RİK’te yapılan bir panelde partisinin Anastasiadis’in önerisiyle ilgili endişelerini bir kez daha yineledi. Lukaidis 60 Anayasasına dönüş önerisinin iki toplumlu iki bölgeli çözüm zeminini sorguladığını ve Ersin Tatar’a Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu çıkmazla ve müzakerelerin yeniden başlaması için kabul edilemez eşit egemenlik önkoşulu öne sürmesiyle anlaşmalı çerçevenin dışına çıkmasındaki sorumluluklarından kurtulması için can simidi attığını söyledi.
DİSİ Meclis grubu sözcüsü Nikos Tornaritis ise Nikos Anastasiadis’in fikirlerini savundu ve Cumhurbaşkanının zemin dâhilindeki önerileriyle müzakerelerin derhal başlamasını hedeflediğini ifade etti.
Diğer gazetelerin ilgili haber başlıkları:
Filelefteros gazetesi: “Tek mümkün perspektif tarafların taahhüdüdür” - Guteres özel elçi konusunda karar vermeden önce her ikisini de dinleyecek”
Politis gazetesi ise Cumhurbaşkanının New York ziyaretine ayırdığı haberinde Biden'in "arkadaşı" Nikos'u görecek zamanı olmadığını öne çıkarıyor, Ersin Tatar'ın BM GS'ne neler söylediğine değiniyor ve Anastasiadis'in programının devamına ilişkin bilgiler paylaşıyor. Bu arada “perde arkası” adlı hiciv sayfasında da kısa bir paragraf ayırmış konuya. Şöyle:
“Panik içinde bir Cumhurbaşkanı”
Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in Kıbrıs sorunu konusunda ne kadar panik içinde olduğu Kıbrıs Türk tarafına sunduğu farklı farklı önerilerden belli oluyor. Nikos Anastasiadis özgüvenle Kıbrıslı Türklerin endişelerini kaale aldığını gösterecek istikrarlı bir görüş ortaya koyacağına bir öneriden bir diğerine atlayarak herkesin kafasını karıştırıyor. Yetki desentralizasyonundan parlamenter cumhuriyete gitti ardından 60 Anayasasına dönüş fikrine savruldu. Bunlar çıkmazın aşılması için alternatif görüşler değil tutarsız girişimlerdir.
*
Haravgi gazetesinin ana haberi “Antonio Guteres: Dünya yanlış yönde hareket ediyor” manşeti ve BM GS: Liderler kuşak farkı sorununu gençlere masada yer vererek çözmelidir…” alt başlığıyla BM GS Antonio Guteres’in BM Genel Kuruluna hitabına yer veriyor.
Gazete ön sayfasında Guteres’in konuşmasından bazı alıntılar yapmış. Şöyle:
“Aşırı derecede büyük eşitsizlikler. Zenginlerle yoksullar arasında büyük mesafe ve kadın erkek eşitsizliği. Yapılması gereken çok şey var.”
“Mültimilyonerlerin uzaya seyahat ettiğini izliyorlar, oysa dünyada milyonlarca aç insan var.”
«Güvensizlik ve yanlış bilgi insanlar arasında kutuplaşmaya neden oluyor, toplumları felç ediyor.”
*
Politis
Manşet: “Cumhurbaşkanı almaktan vazgeçtiği emeklilik maaşını yine de alıyor…”
Üst başlık: “2015’te milletvekilliği maaşını yoksul üniversite öğrencilerine bağışladığını söylemişti”
Haberde şöyle yazıyor:
Cumhurbaşkanının kamuya açıkladığı kararı, ilk Cumhurbaşkanlığı görev süresinin sona erdiği 2018 yılına kadar sürdü. Cumhurbaşkanının nerden buldun yasası kapsamında yaptığı 2021 mal beyannamesine göre Nikos Anastasiadis 2018’de ikinci kez Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından emeklilik maaşını olağan biçimde yeniden almaya başladı.
Anastasiadis 2018 mal beyanatında 2015 ve 2016 yıllarında milletvekilliği emeklilik maaşını gelirleri arasında bildirmiş. Hâlbuki 2015’te Cumhurbaşkanı olduğu süre boyunca bu maaşını almayacağını açıklamıştı.
Adalet Eski Bakanı Emili Yoliti bakanlıktan istifa ettiğinde yapmakla yükümlü olduğu mal beyannamesinde bakanlık yaptığı bir yıllık süre içinde 251.771 avroluk şahsi gider göstermişti. Yani yaklaşık olarak ayda 20.980 avro harcıyordu.
*
Filelefteros gazetesinin ana haberinde “Cebimize yeşil şok” manşeti ve “Avrupa Komisyonunun yeni politikaları hassas aileleri ve küçük-orta işletmeleri etkiliyor – Kirlilik ödemesi maliyeti elektrik faturalarına ayrı bir yük bindirecek” alt başlıkları göze çarpıyor.
İçeriğine bir göz atalım.
Avrupa Komisyonunun onayladığı ve Kıbrıs Cumhuriyetinin bugünden başlayarak 2030 yılına kadar uygulamak zorunda olduğu yeni politikalar halkın geçimini ve işletmeleri etkileyerek hassas gruplar, küçük işletmeler ve yoğun enerji tüketimi olan araç kullananların omuzlarına ayrı bir yük bindirecek. Komisyonun yeni politikaları tüketicinin cebi için yaşayabilir değil. Karayolu taşımacılığını, inşaatları ve gemi ve hava taşımacılığını etkilemesi beklenen yeni yasal düzenlemeleri yaşam maliyetini yükseltecek. Kıbrıs özelinde, Brüksel’den, tüketicinin enerji verimi, yeni ısınma ve soğutma sistemleri ve daha temiz ulaşım araçlarına yatırım yapmasına yardım olarak 150 milyonluk sosyal fon verilmesi önerildi. Devlet makamları ülkenin ada karakteri ve izole enerji sistemleri nedeniyle Kıbrıs’ın spesifik özelliklerinin tanınması amacıyla Komisyona sunulacak ulusal görüşlerin uygun biçimde düzenlenmesi için çalışıyor. Meclisin Avrupa İşleri Komisyonunda konunun görüşülmesi sırasında uyum sağlama sürecinde üstlenilecek olan yükümlülüklerin tüketicinin cebini daha da zorlayacağı ortaya kondu. Avrupa kurumsal çerçevesi hassas nüfus gruplarına hedefli biçimde ekonomik destek sunma mekanizması öngörüyor. Bunun ötesinde politikaların ve önlemlerin yeniden düzenlenmesiyle birlikte, AB’nin sağladığı finansal araçlar dâhil olmak üzere tüm finansal kaynakların en etkili biçimde değerlendirilmesi gerekiyor. Buna paralel olarak, araştırma ve yenilikçilik başta olmak üzere ekonomi alanında, ilgililerin mevcut ek kaynaklardan yararlanma olanağını güçlendirmek amacıyla, devletin AB’nin rekabet programına yaklaşımını yeniden elden geçirmesi şart.
Son Güncelleme: 23 Eylül 2021 - 08:49
https://tr.news.rik.cy/tr/article/2021/9/22/basin-ozetleri-220921-3111674/